Ciekawostki, porady, tricki
Blog Akademii Tortu
Słownictwo cukiernicze w różnych językach
Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy,
Czy odmówić klientowi zamówienia?
Uwielbiam piec i dekorować, jestem też zawsze bardzo zadowolona, gdy spływają zamówienia na torty na różne okazje. Zamawiają je znajomi, rodzina, przyjaciele, ale także zupełnie
Tort piękny od serca, na pewno obroni się smakiem…
Dziś temat będzie złożony, bo – jak się mówi – ile głów, tyle opinii, choć tym razem nie o głowy idzie, a bardziej o charakter
Jak ustabilizować krem do tortu?
Większości z nas słowo “stabilizator” od razu kojarzy się z substancją chemiczną, niezdrową i taką, której trzeba unikać co najmniej jak diabeł święconej wody. Jednak
Obsługa posprzedażowa
Posprzedażowa obsługa klienta – termin brzmi sucho, naukowo i odpychająco. Niestety w rzeczywistości także jest omijany szerokim łukiem. Wiadomo, każdy chciałby wręczyć klientowi tort, usłyszeć:
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Masa cukrowa to podstawowe medium w dekoracji tortów w stylu angielskim. Służy nie tylko do powlekania tortów, ale też do tworzenia najróżniejszych dekoracji, począwszy od
Czy złoty barwnik jest jadalny?
Nie wszystko złoto, co się świeci! Złote torty, ciastka i ciasteczka robią ostatnio furorę! Ociekają złotem drobne wypieki, pralinki i mini kostki. Złote ozdoby pojawiają
Tort z butelką alkoholu
Torty z mini buteleczkami alkoholu umieszczonymi na górze, czy też z boku tortu, modne są już od dawna. Motyw tortu z mini flaszeczką ulubionego trunku
Jak sprawdzić temperaturę w piekarniku
Kruche, czy drożdżowe, wykwintny suflet, czy proste owsiane ciastka – nieważne, co pieczecie, w każdym przepisie pojawi się ta informacja: „wstaw do piekarnika nagrzanego do…”.
Drukarka spożywcza do jadalnych wydruków
Kiedy już zaczęło nam to tortowanie jakoś wychodzić, zaczynają nam się marzyć różne sprzęty pomocnicze. Jednym z takich “przydasiów”, o których na pewno niejedna z
Opłatek z nadrukiem na tort
Torty okolicznościowe, te dla dzieci i dla dorosłych – często ozdabiane są figurkami lub ręcznie malowanymi postaciami z bajek i nie tylko. Bądźmy jednak szczerzy
Dlaczego z tortu robi się “buła”?
Nie każdy pojmie, jaki dramat kryje się w zdaniu: „Dziecko zasnęło w aucie w drodze z przedszkola” i nie każdy rozumie pełnię grozy kryjącą się
Dlaczego na torcie pęka tynk?
Dla początkujących, lub mniej wtajemniczonych, zaczniemy od wyjaśnienia czym jest tynk na torcie. Tynk na torcie to potoczna nazwa kremu, którym obsmarowane są brzegi i
Usługi cukiernicze – co gdzie zamówić …
Słodki biznes jest bardziej złożony, niż się z pozoru wydaje. Jubilat widzi gotowy, piękny tort, a cukiernik kalkuluje użyte blaty, przelicza masy, komponuje smaki, wycina
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak najlepiej zorganizować sobie pracę nad tortem? Czy pieczesz jeden tort tygodniowo, czy dziesięć, pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dobrze zorganizowany
Jak wykorzystać resztki aby nic się nie zmarnowało?
Czasami zdarza się, że kiedy przygotowujemy tort, zostają nam resztki biszkoptu, kremu czy innych produktów. Jeżeli mieliśmy wszystko dobrze obliczone, nie powinno nam tych resztek
Prawa autorskie a dekoracja tortów
W zeszłym tygodniu przydarzyła mi się bardzo przykra historia. Podzielę się nią z wami ku przestrodze. Tło historii wyglądało tak: Kwiaciarka i torciarka spotkały się
Jak dostosować przepis do rozmiaru blachy
Wyobraźcie sobie, że znajdujecie super przepis, który chcecie wypróbować jak najszybciej. Jest tylko jedno “ale” – przepis jest dostosowany do formy fi20, której nie masz!
Jak zrobić Słodki Stół…
Candy Bar czyli Słodki Stół idealnie nadaje się na wesela czy imprezy dla dzieci. W USA, tu gdzie mieszkam, jest ozdobą na prawie każdej imprezie. Słodki Stół to słodkości
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Przygotowanie smacznego tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie
Dołącz do Akademii Tortu!
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!