blog

artykuły, ciekawostki, porady

Jaki podkład pod tort

Jaki podkład pod tort?

Jaki podkład pod tort? To pytanie dręczy wszystkich na początku tortowej drogi. Każda z nas pamięta jeszcze te rozterki – co to jest ten podkład?

Czytaj więcej »
Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Czytaj więcej »
Co upiec na Wielkanoc

Co upiec na Wielkanoc

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Zwiastun wiosny czyli odradzającego się życia. To czas, kiedy rodzinne stoły uginają się pod ciężarem różnego rodzaju smakołyków, w

Czytaj więcej »
Warstwa chrupiąca w torcie

Warstwa chrupiąca w torcie

Warstwa chrupiąca w torcie to ta przysłowiowa kropka nad i, dająca poczucie dodatkowej przyjemności i niespodzianki.  Przepisy na chrupką warstwę do tortu ostatnio święcą triumfy

Czytaj więcej »
Jak zaprojektować tort ślubny

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »
Torty komunijne

Torty komunijne 2022

Gdzie szukać inspiracji na torty komunijne? Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet

Czytaj więcej »
Żelatyna

Żelatyna

Skąd się bierze żelatyna? Żelatyna, po angielksu gelatin, jest białkiem zwierzęcym produkowanym z kolagenu. Żelatynę produkuje się poprzez hydrolizę skór zwierzęcych, kości i tkanki łącznej,

Czytaj więcej »
Porozmawiajmy o ganache

Porozmawiajmy o ganache

Jak to się dzieje, że czasem rozkoszujemy się smakiem i teksturą ganache, a innym razem nawet jego wygląd nas odpycha? Diabeł, jak zawsze tkwi w

Czytaj więcej »
Jak odmówić klientowi zamówienia

Jak odmówić klientowi zamówienia

Uwielbiam piec i dekorować, jestem też zawsze bardzo zadowolona, gdy spływają zamówienia na torty na różne okazje. Zamawiają je znajomi, rodzina, przyjaciele, ale także zupełnie

Czytaj więcej »
Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy,

Czytaj więcej »
Jak ustabilizować krem do tortu

Jak ustabilizować krem do tortu

Większości z nas słowo “stabilizator” od razu kojarzy się z substancją chemiczną, niezdrową i taką, której trzeba unikać co najmniej jak diabeł święconej wody. Jednak

Czytaj więcej »
Obsługa posprzedażowa

Obsługa posprzedażowa

Obsługa posprzedażowa klienta – termin brzmi sucho, naukowo i odpychająco. Niestety w rzeczywistości także jest omijany szerokim łukiem. Wiadomo, każdy chciałby wręczyć klientowi tort, usłyszeć: „dziękuję”

Czytaj więcej »
Czy złoty barwnik jest jadalny

Czy złoty barwnik jest jadalny

Nie wszystko złoto, co się świeci! Złote torty, ciastka i ciasteczka robią ostatnio furorę! Ociekają złotem drobne wypieki, pralinki i mini kostki. Złote ozdoby pojawiają

Czytaj więcej »
Tort z butelką alkoholu

Tort z butelką alkoholu

Torty z mini buteleczkami alkoholu umieszczonymi na górze, czy też z boku tortu, modne są już od dawna. Tort z butelką – ten motyw tortu

Czytaj więcej »
Opłatek z nadrukiem na tort

Opłatek z wydrukiem na tort

Torty okolicznościowe, te dla dzieci i dla dorosłych – często ozdabiane są figurkami lub ręcznie malowanymi postaciami z bajek i nie tylko. Bądźmy jednak szczerzy

Czytaj więcej »
Dlaczego pęka tynk na torcie

Dlaczego pęka tynk na torcie

Dlaczego pęka tynk na torcie? Dla początkujących, lub mniej wtajemniczonych, zaczniemy od wyjaśnienia czym jest tynk. Tynk na torcie to potoczna nazwa kremu, którym obsmarowane

Czytaj więcej »
Jak rozplanować pracę nad tortem

Jak rozplanować pracę nad tortem

Przyjęłaś zamówienie na tort, ustaliłaś z klientem smaki tortu, zaprojektowałaś jego wygląd teraz czas na to aby ustalić plan działania! Kiedy upiec biszkopt na tort? Jak

Czytaj więcej »
Jak wykorzystać resztki

Jak wykorzystać resztki biszkoptu

Czasami zdarza się, że kiedy przygotowujemy tort, zostają nam resztki biszkoptu, kremu czy innych produktów. Jeżeli mieliśmy wszystko dobrze obliczone, nie powinno nam tych resztek

Czytaj więcej »
Przelicznik foremek

Przelicznik foremek

Przelicznik foremek czyli jak dostosować przepis do rozmiaru blachy Wyobraźcie sobie, że znajdujecie super przepis, który chcecie wypróbować jak najszybciej. Jest tylko jedno „ale” –

Czytaj więcej »
Jak zrobić słodki stół

Jak zrobić słodki stół

Jak zrobić słodki stół na wesele czy na imprezkę dla dzieci? Candy Bar czyli Słodki Stół idealnie nadaje się na wesela czy imprezy dla dzieci. W USA,

Czytaj więcej »
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przygotowanie smacznego  tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie

Czytaj więcej »
Sklepy z akcesoriami do tortów

Sklepy z akcesoriami do tortów

Gdzie kupić akcesoria do dekoracji tortów? Tu znajdziecie linki do sklepów z akcesoriami do dekoracji tortów. Tylko sprawdzone i godne zaufania miejsca, w których znajdziecie

Czytaj więcej »
Tort a liczba porcji

Tort a liczba porcji

Czasami trudno oszacować jakiej wielkości potrzeba tortu na konkretną liczbę porcji. Co zrobić, żeby nie zabrakło dla żadnego gościa? Przecież zawsze zależy nam na tym,

Czytaj więcej »
Jaki tynk pod masę cukrową

Jaki tynk pod masę cukrową

Jakiego kremu użyć pod masę cukrową? Masa cukrowa, która będzie nałożona na tort wymaga solidnej podstawy i fundamentów. Powierzchnia na którą będziemy ją nakładać musi

Czytaj więcej »
Problemy z tynkiem

Problemy z tynkiem

Myślę, że przynajmniej raz każda z nas miała problemy z tynkiem do tortu i jego idealnym wygładzeniem. Małe dziurki w tynku, na który będzie nakładana

Czytaj więcej »
Pęcherze pod masą cukrową

Pęcherze pod masą cukrową

Kto obłożył kiedykolwiek tort masą cukrową – wszystko było idealnie, a tu parę minut później, pojawił się WIELKI pęcherz pod masą cukrową? Ja… Pęcherze pod

Czytaj więcej »
Jak przechowywać papier waflowy

Gdzie przechowywać papier waflowy

Czym jest i jak przechowywać papier waflowy? Jest to jadalny papier najczęściej zrobiony z mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Papieru waflowego można użyć do zrobienia różnych

Czytaj więcej »

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama