Konkursy dekorowania tortów – co warto wiedzieć…

W zeszłym roku, po raz pierwszy wzięłam udział w konkursie dekoracji tortów. Dekoracja tortów była moim hobby, moja ucieczką od codzienności i, poniekąd, możliwością artystycznego spełnienia się. Nigdy bym nie pomyślała o wzięciu udziału w żadnym konkursie, gdyby nie reklama, która mignęła mi przed oczami na jednym z portali społecznościowych.  Pewnie ominęłabym ten post gdyby […]

Czytaj dalej

Akcesoria i narzędzia pracy…

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z dekorowaniem tortów, najtrudniej było mi znaleźć informacje o tym od czego zacząć. Dla tych początkujących postanowiłam więc zgromadzić w jednym miejscu listę niezbędnych akcesoriów od których warto zacząć. Mam nadzieję, iż te informacje pozwolą Wam zacząć przygodę z dekorowaniem tortów i nie tracić tygodni na szukaniu informacji (często sprzecznych).  Poniżej znajdziecie […]

Czytaj dalej

Problemy z tynkiem

Myślę, że przynajmniej raz każda z nas miała problemy z idealnym wygładzeniem tynku na torcie. Małe dziurki w tynku na torcie, na który będzie nakładana masa cukrowa nie stanowią większego problemu. Jednak niewygładzony idealnie tort, którego tynk jest efektem końcowym, nie prezentuje się zbyt profesjonalnie… Osobiście tynkuję torty tylko i wyłącznie kremem maślanym lub czekoladowym […]

Czytaj dalej

Jak uniknąć pęcherzyków z powietrzem pod masą cukrową

Kto obłożył kiedykolwiek tort masą cukrową – wszystko było idealnie, a tu parę minut pózniej, z boku wyszedł WIELKI pęcherz z powietrzem! Ja… Jak temu zapobiec…  Pecherzyki pod masą cukrową to nic innego jak powietrze, które próbuje się wydostać spod masy. Trafia tam najczęściej przy przekładaniu blatów tortu kremem. Dlatego warto się starać aby dokładnie […]

Czytaj dalej

Jak przechowywać papier waflowy

Czym jest papier waflowy? Jest to jadalny papier najczęściej zrobiony z mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Papieru waflowego można użyć do zrobienia kwiatów, piór, skrzydeł jak i różnych innych ozdób. Jest jednym z moich ulubionych materiałów do dekoracji tortów! Jeżeli jednak nie zadbamy o nasz papier waflowy to po czasie skruszeje i nie będzie się nadawał do […]

Czytaj dalej

Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów

aka Planta, Crisco, Trex, vegetable shortening… Kto by pomyślał, że Planta, czy inaczej tłuszcz roślinny (nie mylić z masłem roślinnym!), będzie tak przydatny w dekoracji tortów! Nie mówię tutaj o użyciu jej jako bazy na krem, chociaż do tego tez jest używana. Osobiście nie przepadam za kremami, w których zamiast masła używany jest tłuszcz roślinny. […]

Czytaj dalej

Czym najlepiej otynkować tort pod masę cukrową…

Czym najlepiej otynkować tort pod masę cukrową… Dobrze otynkowany tort to podstawa, fundament, na którym będziemy tworzyć nasza kreację. Powierzchnia na którą będziemy nakładać masę cukrową musi być gładka aby nałożoną na nią masę cukrową można było idealnie wygładzić. Najlepiej do tego nadaje się czekoladowy ganache lub krem maślany – obie opcje po schłodzeniu sztywnieją, […]

Czytaj dalej

Czarna masa cukrowa

Kupna masa cukrowa, dobrej jakości, niestety nie jest tania a ktokolwiek próbował zrobić z białej masy cukrowej czarną wie, że graniczy to z cudem. Jednak przygotowanie czarnej masy cukrowej według przepisu Liz Marek jest stosunkowo proste! Na poniższym filmie pokażę wam jak ja robię czarną masę cukrową LMF (Liz Marek Fondant). Na stronie Liz można […]

Czytaj dalej