Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy, całe portale w formie opisowej, fotograficznej i video, które w przystępny sposób przygotują go do wykonania ciast, tortów, pralin, czegokolwiek, co sobie wymarzy.

Jednak pod wiekszością przepisów, jakie widuję w sieci wiszą rozbudowane ciągi komentarzy składających się głównie z takich treści: „kremówka to ile ma procent”? „co to jest double cream i czym mogę zastąpić”? „śmietanka kokosowa to to samo, co mleko kokosowe”? i tak dalej, w kilometry. A gdy przyjdzie do nazw narzędzi wykorzystywanych w cukiernictwie, radości nie ma końca 😉 

Co więcej, Internet jest wszystkojęzyczny i wiecznie potykamy się o nazwy własne w rodzimych językach, nie do końca wiedząc, co to jest. Pomyślałam więc, że zgromadzę dla Was bazę najbardziej popularnego słownictwa z naszej branży w różnych językach. Przyda się na pewno!

Jeżeli szukacie sklepów, gdzie można te wszystkie przydasie kupić w kraju, w którym mieszkacie – zerknijcie na naszą listę sklepów z akcesoriami do dekoracji tortów.

Znajdź język

Angielski

PolskiEnglish USAEnglish UK
AerografAirbrush 
AtrapaCake dummy 
Barwniki do aerografuAirbrush colors 
Barwniki spożywczeFood colors / Icing colors 
Barwniki spożywcze – pyłkiPetal dusts  
Barwniki w żeluGel food colors 
Cukier brązowyBrown sugar (light or dark) 
Cukier puderPowdered sugarIcing sugar
Cukier trzcinowyCane sugar 
Czekolada plastycznaModeling chocolate 
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów)Floral wires (paper covered) 
Ekstruder do masy cukrowejfondant extruder 
Folia rantowaCake collar acetate sheets 
Formy silikonoweSilicone molds 
Gruby podkład pod tortCake drum 
IzomaltIsomalt 
Masa cukrowaFondantIcing  
Masa do figurek / kwiatówGum paste, modeling paste 
Mata do koronekSilicone lace mold 
Mata samoregenerującaSelf healing cutting mat 
Mata silikonowaSilicone mat / Silpat mat / Pastry mat 
Mata strukturalnaImpression mat 
Narzędzia do modelowaniaFondant modeling tools 
Narzędzie DrezdeńskieDresden tool 
Narzędzie kulkoweBall tool 
Nóż strunowyCake leveler 
PackaFondant smoother 
Palnik cukierniczyBlow torch 
Patera (ozdobna) Cake platter 
Patyczki do szaszłykaSkewers (wooden) 
Pisaki spożywczeEdible pens 
Podkład pod tortCake circle 
PosypkaSprincles 
Posypka – kulkiDrages 
RantCake ring / cake collar 
Rękaw/worek cukierniczyPastry bag 
SkalpelScalpel 
SkrobkaBench Scraper / Cake smoother / Frosting scraper 
SzpatułaSpatula 
Szpatula wygiętaOffset spatula 
Talerz obrotowyCake decorating turntable / cake turntable 
Taśma florystycznaFloral tape 
TylkaIcing tip / piping tip 
TynkIcing    
Unerwiacze Veiners 
WałekRolling pin 
WykałaczkaToothpick 
WykrawaczkiCutters (cookie cutters) 
Wykrawaczki do kwiatówFlower petal cutters 
Wykrawaczki do literekAlphabet cutters 

Francuski

Z nazwami podstawowych narzędzi do dekoracji tortów w języku francuskim pomogła mi Iza Rink, właścicielka cukierni Patisserie Passion Gateau. Dziękuję 🙂

PolskiFrench
Aerografaerographe pâtissière 
Atrapapolystyrène 
Barwniki do aerografucolorants aerographe 
Barwniki spożywczecolorants alimentaires  
Barwniki spożywcze – pyłkicolorants  alimentaires en poudre 
Barwniki w żelucolorants alimentaires gel
Cukier brązowysucre marrons
Cukier pudersucre glaces 
Cukier trzcinowysucre cassonade 
Czekolada plastycznapâte  de chocolat modelage
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów)tiges à fleurs
Ekstruder do masy cukrowejextrudeur pâte à sucré 
Folia rantowarouleau transparent 
Formy silikonowemoules silicones 
Gruby podkład pod tortplateau epais 
Izomaltisomalt
Masa cukrowapâte à sucre 
Masa do figurek / kwiatówpâte de modelage 
Mata do koronektapis dentelle 
Mata samoregenerującatapis de cuisson régénérateur 
Mata silikonowatapis silicone 
Mata strukturalnatapis de structure 
Narzędzia do modelowaniaoutils de modelage
Narzędzie Drezdeńskieoutils dresden 
Narzędzie kulkoweembauchoirs boulé 
Nóż strunowylyre/scie à génoise 
Packaliseur rectangulaire 
Palnik cukierniczychalumeau de pâtissière 
Patera (ozdobna) présentoir à gâteau 
Patyczki do szaszłykabrochettes 
Pisaki spożywczefeutre alimentaire 
Podkład pod tortcartons pâtissière 
Posypkasprinkles
Posypka – kulkibilles
Rantcercles patissiere 
Rękaw/worek cukierniczypochés à douilles
Skalpelscalpels 
Skrobkaliseur
Szpatułaspatules 
Szpatula wygiętaspatules corne
Talerz obrotowyplateau tournant 
Taśma florystycznarubans de fleuriste 
Tylkadouille 
Tynkplâtre 
Unerwiacze planche à veinage
Wałekrouleau 
Wykałaczkacuré- dents
Wykrawaczkidecoupoir
Wykrawaczki do kwiatówemporté pièces fleurs 
Wykrawaczki do literekemporté pièces chiffres

Niemiecki

Niestety, szprechać po niemiecku nie umiem a mój zasób słów w tym języku ogranicza się do „ja” 🙂 O pomoc poprosiłam więc naszą subskrybentkę Anię Brodowską-Parchem pracowni tortów artystycznych Torten Wunderland. Danke!

PolskiNiemiecki
AerografAirbrush
Atrapadie Atrappe
Barwniki do aerografuAirbrushfarben
Barwniki spożywczeLebensmittelfarben
Barwniki spożywcze – pyłkiLebensmittelfarben in Pulver
Barwniki w żeluLebensmittelfarben Gel/Paste
Cukier brązowybrauner Zucker
Cukier puderPuder Zucker
Cukier trzcinowyRohrzucker
Czekolada plastycznaModelierschokolade
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów)floristik Draht
Ekstruder do masy cukrowejFondant Presse
Folia rantowaRantfolie
Formy silikonoweSilikonformen
Gruby podkład pod tortTortenplatte/ Tortenuterlage Dick
IzomaltIsomalt
Masa cukrowaZuckermasse
Masa do figurek / kwiatówModeliermasse/Modelierfondant
Mata do koronekSilikonmatte Spitzen
Mata samoregenerującaSilikonmatte/Backmatte Selbstregenerierend
Mata silikonowaSilikonmatte
Mata strukturalnaStrukturmatte
Narzędzia do modelowaniaModelierwerkzeug
Narzędzie DrezdeńskieDresden Modelierwerkzeug
Narzędzie kulkoweModelierwerkzeug Kugelkopf
Nóż strunowyTortenbodenschneider/ Saiten (struna)
PackaFondantglätter
Palnik cukierniczyKüchenbrenner
Patera (ozdobna) Deko Kuchenständer
Patyczki do szaszłykaSchaschlikspieße
Pisaki spożywczeLebensmittelstifte
Podkład pod tortTortenunterlage
PosypkaStreusel
Posypka – kulkiZuckerbälle
RantTortenring
Rękaw/worek cukierniczySpritzbeutel
SkalpelSkalpellmesser
SkrobkaTortenschaber
SzpatułaGlasurmesser
Szpatula wygiętaStreichmesser
Talerz obrotowyDrehteller
Taśma florystycznaFloristikband/Blumenbindeband
TylkaSpritztülle
Tynk 
Unerwiacze Blütenblätter Veiner
WałekAusrollstab
WykałaczkaZahnstocher
WykrawaczkiAustecher
Wykrawaczki do kwiatówBlumenausstecher
Wykrawaczki do literekBuchstabenausstecher

Niderlandzki

Z słownictwem w języku niderlandzkim pomogła mi jedna z naszych subskrybentek, Ewelina Jankowicz, właścicielka pracowni tortów artystycznych Sugar Garden w Holandii.

PolskiNiderlandzki
AerografAirbrush
AtrapaTaart dummy
Barwniki do aerografuAirbrush kleurstoffen
Barwniki spożywczeVoedingskleurstoffen
Barwniki spożywcze – pyłkiPoeder kleurstoffen
Barwniki w żeluGel Kleurstoffen
Cukier brązowyBruine suiker
Cukier puderPoedersuiker
Cukier trzcinowyRietsuiker
Czekolada plastycznaModeling chocolade
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów)Bloemdraad
Ekstruder do masy cukrowejFondant extruder
Folia rantowaTaartrandfolie/Acetaatfolie
Formy silikonoweSiliconen Mallen
Gruby podkład pod torttaartdrum
IzomaltIsomalt
Masa cukrowaFondant 
Masa do figurek / kwiatówmodeleer paste
Mata do koronekLace mat
Mata samoregenerującaZelfherstellende snijmat
Mata silikonowaSiliconen Bakmat
Mata strukturalnaImpression mat/Patroon mat
Narzędzia do modelowaniaFondant Gereedschap Set
Narzędzie DrezdeńskieDe dresden tool
Narzędzie kulkoweModellering Bal
Nóż strunowytaartsnijder/taartzaag
PackaSmoother/ fondant smoother
Palnik cukierniczygasbrander
Patera (ozdobna) Taartbord
Patyczki do szaszłykaSpiesje
Pisaki spożywczeEetbare stiften
Podkład pod tortCakeboard
PosypkaSprinkles
Posypka – kulkiSuikerparels
RantCakeboard
Rękaw/worek cukierniczySpuitzak
SkalpelScalpelmes
SkrobkaSchraper
SzpatułaTaart Spatel
Szpatula wygiętaSchuine taart spatel
Talerz obrotowyDraaibaarTaartplateau
Taśma florystycznabloemtape
Tylkaspuitmondjes
TynkIcing
Unerwiacze  
WałekDeegroller
WykałaczkaTandenstoker
WykrawaczkiUitstekers
Wykrawaczki do kwiatówBloem stekers
Wykrawaczki do literekLetter stekers

Jeżeli chcesz abyśmy dodali inne języki lub słowa – daj zna w komentarzu!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale