Internet jest absolutnie doskonałym narzędziem do nauki samodzielnego gotowania, czy pieczenia, dekorowania albo wykonywania wszelkich innych robótek ręcznych. Każdy jest w stanie znaleźć tutoriale, przepisy, całe portale w formie opisowej, fotograficznej i video, które w przystępny sposób przygotują go do wykonania ciast, tortów, pralin, czegokolwiek, co sobie wymarzy.
Jednak pod wiekszością przepisów, jakie widuję w sieci wiszą rozbudowane ciągi komentarzy składających się głównie z takich treści: „kremówka to ile ma procent”? „co to jest double cream i czym mogę zastąpić”? „śmietanka kokosowa to to samo, co mleko kokosowe”? i tak dalej, w kilometry. A gdy przyjdzie do nazw narzędzi wykorzystywanych w cukiernictwie, radości nie ma końca 😉
Co więcej, Internet jest wszystkojęzyczny i wiecznie potykamy się o nazwy własne w rodzimych językach, nie do końca wiedząc, co to jest. Pomyślałam więc, że zgromadzę dla Was bazę najbardziej popularnego słownictwa z naszej branży w różnych językach. Przyda się na pewno!
Jeżeli szukacie sklepów, gdzie można te wszystkie przydasie kupić w kraju, w którym mieszkacie – zerknijcie na naszą listę sklepów z akcesoriami do dekoracji tortów.
Przejdź do sekcji
Angielski
Polski | English USA | English UK |
Aerograf | Airbrush | |
Atrapa | Cake dummy | |
Barwniki do aerografu | Airbrush colors | |
Barwniki spożywcze | Food colors / Icing colors | |
Barwniki spożywcze – pyłki | Petal dusts | |
Barwniki w żelu | Gel food colors | |
Cukier brązowy | Brown sugar (light or dark) | |
Cukier puder | Powdered sugar | Icing sugar |
Cukier trzcinowy | Cane sugar | |
Czekolada plastyczna | Modeling chocolate | |
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów) | Floral wires (paper covered) | |
Ekstruder do masy cukrowej | fondant extruder | |
Folia rantowa | Cake collar acetate sheets | |
Formy silikonowe | Silicone molds | |
Gruby podkład pod tort | Cake drum | |
Izomalt | Isomalt | |
Masa cukrowa | Fondant | Icing |
Masa do figurek / kwiatów | Gum paste, modeling paste | |
Mata do koronek | Silicone lace mold | |
Mata samoregenerująca | Self healing cutting mat | |
Mata silikonowa | Silicone mat / Silpat mat / Pastry mat | |
Mata strukturalna | Impression mat | |
Narzędzia do modelowania | Fondant modeling tools | |
Narzędzie Drezdeńskie | Dresden tool | |
Narzędzie kulkowe | Ball tool | |
Nóż strunowy | Cake leveler | |
Packa | Fondant smoother | |
Palnik cukierniczy | Blow torch | |
Patera (ozdobna) | Cake platter | |
Patyczki do szaszłyka | Skewers (wooden) | |
Pisaki spożywcze | Edible pens | |
Podkład pod tort | Cake circle | |
Posypka | Sprincles | |
Posypka – kulki | Drages | |
Rant | Cake ring / cake collar | |
Rękaw/worek cukierniczy | Pastry bag | |
Skalpel | Scalpel | |
Skrobka | Bench Scraper / Cake smoother / Frosting scraper | |
Szpatuła | Spatula | |
Szpatula wygięta | Offset spatula | |
Talerz obrotowy | Cake decorating turntable / cake turntable | |
Taśma florystyczna | Floral tape | |
Tylka | Icing tip / piping tip | |
Tynk | Icing | |
Unerwiacze | Veiners | |
Wałek | Rolling pin | |
Wykałaczka | Toothpick | |
Wykrawaczki | Cutters (cookie cutters) | |
Wykrawaczki do kwiatów | Flower petal cutters | |
Wykrawaczki do literek | Alphabet cutters |
Francuski
Z nazwami podstawowych narzędzi do dekoracji tortów w języku francuskim pomogła mi Iza Rink, właścicielka cukierni Patisserie Passion Gateau. Dziękuję 🙂
Polski | French |
Aerograf | aerographe pâtissière |
Atrapa | polystyrène |
Barwniki do aerografu | colorants aerographe |
Barwniki spożywcze | colorants alimentaires |
Barwniki spożywcze – pyłki | colorants alimentaires en poudre |
Barwniki w żelu | colorants alimentaires gel |
Cukier brązowy | sucre marrons |
Cukier puder | sucre glaces |
Cukier trzcinowy | sucre cassonade |
Czekolada plastyczna | pâte de chocolat modelage |
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów) | tiges à fleurs |
Ekstruder do masy cukrowej | extrudeur pâte à sucré |
Folia rantowa | rouleau transparent |
Formy silikonowe | moules silicones |
Gruby podkład pod tort | plateau epais |
Izomalt | isomalt |
Masa cukrowa | pâte à sucre |
Masa do figurek / kwiatów | pâte de modelage |
Mata do koronek | tapis dentelle |
Mata samoregenerująca | tapis de cuisson régénérateur |
Mata silikonowa | tapis silicone |
Mata strukturalna | tapis de structure |
Narzędzia do modelowania | outils de modelage |
Narzędzie Drezdeńskie | outils dresden |
Narzędzie kulkowe | embauchoirs boulé |
Nóż strunowy | lyre/scie à génoise |
Packa | liseur rectangulaire |
Palnik cukierniczy | chalumeau de pâtissière |
Patera (ozdobna) | présentoir à gâteau |
Patyczki do szaszłyka | brochettes |
Pisaki spożywcze | feutre alimentaire |
Podkład pod tort | cartons pâtissière |
Posypka | sprinkles |
Posypka – kulki | billes |
Rant | cercles patissiere |
Rękaw/worek cukierniczy | pochés à douilles |
Skalpel | scalpels |
Skrobka | liseur |
Szpatuła | spatules |
Szpatula wygięta | spatules corne |
Talerz obrotowy | plateau tournant |
Taśma florystyczna | rubans de fleuriste |
Tylka | douille |
Tynk | plâtre |
Unerwiacze | planche à veinage |
Wałek | rouleau |
Wykałaczka | curé- dents |
Wykrawaczki | decoupoir |
Wykrawaczki do kwiatów | emporté pièces fleurs |
Wykrawaczki do literek | emporté pièces chiffres |
Niemiecki
Niestety, szprechać po niemiecku nie umiem a mój zasób słów w tym języku ogranicza się do „ja” 🙂 O pomoc poprosiłam więc naszą subskrybentkę Anię Brodowską-Parchem pracowni tortów artystycznych Torten Wunderland. Danke!
Polski | Niemiecki |
Aerograf | Airbrush |
Atrapa | die Atrappe |
Barwniki do aerografu | Airbrushfarben |
Barwniki spożywcze | Lebensmittelfarben |
Barwniki spożywcze – pyłki | Lebensmittelfarben in Pulver |
Barwniki w żelu | Lebensmittelfarben Gel/Paste |
Cukier brązowy | brauner Zucker |
Cukier puder | Puder Zucker |
Cukier trzcinowy | Rohrzucker |
Czekolada plastyczna | Modelierschokolade |
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów) | floristik Draht |
Ekstruder do masy cukrowej | Fondant Presse |
Folia rantowa | Rantfolie |
Formy silikonowe | Silikonformen |
Gruby podkład pod tort | Tortenplatte/ Tortenuterlage Dick |
Izomalt | Isomalt |
Masa cukrowa | Zuckermasse |
Masa do figurek / kwiatów | Modeliermasse/Modelierfondant |
Mata do koronek | Silikonmatte Spitzen |
Mata samoregenerująca | Silikonmatte/Backmatte Selbstregenerierend |
Mata silikonowa | Silikonmatte |
Mata strukturalna | Strukturmatte |
Narzędzia do modelowania | Modelierwerkzeug |
Narzędzie Drezdeńskie | Dresden Modelierwerkzeug |
Narzędzie kulkowe | Modelierwerkzeug Kugelkopf |
Nóż strunowy | Tortenbodenschneider/ Saiten (struna) |
Packa | Fondantglätter |
Palnik cukierniczy | Küchenbrenner |
Patera (ozdobna) | Deko Kuchenständer |
Patyczki do szaszłyka | Schaschlikspieße |
Pisaki spożywcze | Lebensmittelstifte |
Podkład pod tort | Tortenunterlage |
Posypka | Streusel |
Posypka – kulki | Zuckerbälle |
Rant | Tortenring |
Rękaw/worek cukierniczy | Spritzbeutel |
Skalpel | Skalpellmesser |
Skrobka | Tortenschaber |
Szpatuła | Glasurmesser |
Szpatula wygięta | Streichmesser |
Talerz obrotowy | Drehteller |
Taśma florystyczna | Floristikband/Blumenbindeband |
Tylka | Spritztülle |
Tynk | |
Unerwiacze | Blütenblätter Veiner |
Wałek | Ausrollstab |
Wykałaczka | Zahnstocher |
Wykrawaczki | Austecher |
Wykrawaczki do kwiatów | Blumenausstecher |
Wykrawaczki do literek | Buchstabenausstecher |
Niderlandzki
Z słownictwem w języku niderlandzkim pomogła mi jedna z naszych subskrybentek, Ewelina Jankowicz, właścicielka pracowni tortów artystycznych Sugar Garden w Holandii.
Polski | Niderlandzki |
Aerograf | Airbrush |
Atrapa | Taart dummy |
Barwniki do aerografu | Airbrush kleurstoffen |
Barwniki spożywcze | Voedingskleurstoffen |
Barwniki spożywcze – pyłki | Poeder kleurstoffen |
Barwniki w żelu | Gel Kleurstoffen |
Cukier brązowy | Bruine suiker |
Cukier puder | Poedersuiker |
Cukier trzcinowy | Rietsuiker |
Czekolada plastyczna | Modeling chocolade |
Druty florystyczne (do jadalnych kwaitów) | Bloemdraad |
Ekstruder do masy cukrowej | Fondant extruder |
Folia rantowa | Taartrandfolie/Acetaatfolie |
Formy silikonowe | Siliconen Mallen |
Gruby podkład pod tort | taartdrum |
Izomalt | Isomalt |
Masa cukrowa | Fondant |
Masa do figurek / kwiatów | modeleer paste |
Mata do koronek | Lace mat |
Mata samoregenerująca | Zelfherstellende snijmat |
Mata silikonowa | Siliconen Bakmat |
Mata strukturalna | Impression mat/Patroon mat |
Narzędzia do modelowania | Fondant Gereedschap Set |
Narzędzie Drezdeńskie | De dresden tool |
Narzędzie kulkowe | Modellering Bal |
Nóż strunowy | taartsnijder/taartzaag |
Packa | Smoother/ fondant smoother |
Palnik cukierniczy | gasbrander |
Patera (ozdobna) | Taartbord |
Patyczki do szaszłyka | Spiesje |
Pisaki spożywcze | Eetbare stiften |
Podkład pod tort | Cakeboard |
Posypka | Sprinkles |
Posypka – kulki | Suikerparels |
Rant | Cakeboard |
Rękaw/worek cukierniczy | Spuitzak |
Skalpel | Scalpelmes |
Skrobka | Schraper |
Szpatuła | Taart Spatel |
Szpatula wygięta | Schuine taart spatel |
Talerz obrotowy | DraaibaarTaartplateau |
Taśma florystyczna | bloemtape |
Tylka | spuitmondjes |
Tynk | Icing |
Unerwiacze | |
Wałek | Deegroller |
Wykałaczka | Tandenstoker |
Wykrawaczki | Uitstekers |
Wykrawaczki do kwiatów | Bloem stekers |
Wykrawaczki do literek | Letter stekers |
3 Responses
Kilka błędów w j.niemieckim:
Airbrushfarben = Airbrush Farben
Modelierschokolade = Modellierschokolade
floristik Draht =Dekodrath
Rantfolie = Randfolie/Tortentrandfolie
itd.
Masa cukrowa to po prostu Fondant
sporo literówek
Pozdrawiam
Bardzo przydatna wiedza 😀
Mieszkam w UK i tutaj tylki raczej nazywa się nozzle, a palnik cukierniczy to blowtorch 🙂