KONKURS DEKORACJI CUKIERNICZYCH
Otwarty konkurs dekoracji cukierniczych Expo Sweet dla amatorów i profesjonalistów – w którym każdy może wziąć udział. To konkurs, na który czeka cały cukierniczy światek i o którym dyskutuje się jeszcze przez kilka miesięcy!
Co roku jurorzy oceniają prace w sześciu kategoriach: tort rzeźbiony, tort okolicznościowy, duży eksponat, mały eksponat, kwiaty oraz pierniki, ciasteczka, babeczki. W tym roku prace były na bardzo wysokim poziomie, co oczywiście jurorom ogromnie utrudnia wybór!
Jury ocenia każdą pracę bardzo drobiazgowo. Zwracamy uwagę na wszystkie szczegóły i przede wszystkim musimy zdecydować, czy praca jest zgodna z wytycznymi regulaminu: czy ma odpowiednią wielkość, podkład, czy jest zachowana tematyka i bezpieczeństwo – czy elementy niejadalne są odpowiednio zabezpieczone. Potem oczywiście wchodzą kwestie estetyczne: kolorystyka, dobór barw, pomysł i jego wykonanie. Oraz techniczne: ilość wykorzystanych technik, brak zabrudzeń, czy innych usterek, spójność kompozycyjna.
Spośród prac, które wygrały złoty medal wybieramy zwycięzcę kategorii: Grand Prix.
jury expo sweet
Przedstawiamy jury konkursu dekoracji cukierniczych Expo Sweet 2025
Osiągnięcia: Dwukrotna złota medalistka Olimpijska ze Stuttgartu (2020) Złota medalistka Mistrzostw Świata w Luksemburgu (2018) Finalistka International Cake Show Australia & ACADA w Brisbane (2021) Artysta Miesiąca w międzynarodowej organizacji GSARN (2020) Wicemistrzyni Polski w Dekoracji Tortów (2019) Branżowa Osobowość Roku (2019) Srebrny medal na Mistrzostwach Europy w Dekoracji Tortów (2018) Brązowy medal na Cukierniczych Mistrzostwach Polski (2018) Złoto i srebro na konkursie Cake International w Birmingham (2016, 2017) Brąz i wyróżnienie na konkursie w Londynie Cake International (2017) Brąz i srebro na Cake Festiwal w Katowicach (2016) Srebrny medal na Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Warszawie (2014)
Osiągnięcia: Złoty medal i najwyższa ocena 100/100 w kategorii Artystyczna Dekoracja Cukiernicza podczas Pucharu Świata w Luksemburgu (2018) Złote medale podczas Cake International Birmingham (2017, 2019) Trzykrotne podium na Mistrzostwach Polski (2017, 2019, 2022) W duecie z Renatą Martyną zdobyła Mistrzostwo Polski oraz złoty medal i Mistrzostwo Świata w dekoracji tortów podczas Cake Designers World Championship w Mediolanie (2023)
Angelika specjalizuje się w tworzeniu cukrowo-czekoladowych figurek oraz symetrycznych wzorów inspirowanych kalejdoskopem i mandalą. Jej prace zachwycają precyzją, fantazją oraz unikalnymi technikami! Od 2017 roku prowadzi szkolenia z artystycznej dekoracji cukierniczej, dzieląc się swoją wiedzą z cukiernikami na każdym poziomie zaawansowania.
Osiągnięcia: Brązowy medal w kategorii tortu ślubnego na New York Cake Show w Nowym Jorku (2017) Brązowy medal w kategorii tortu ślubnego na Cake International w Birmingham (2018)
Od 2019 roku ocenia najpiękniejsze słodkości jako sędzia na Expo Sweet, a jej prace były publikowane w renomowanych magazynach cukierniczych, takich jak Cake Masters i American Cake Decorating.
Najważniejsze osiągnięcia Barbary: Złoto i drugie miejsce na Cake Festival Poland w kategorii torty 3D oraz złoto w kategorii torty okolicznościowe (2017) Srebro w kategorii mały element dekoracyjny oraz złoto i trzecie miejsce w kategorii torty 3D (2018) Srebro w kategorii tort rzeźbiony na Expo Sweet (2019) Pierwsze miejsce w kategorii torty 3D na festiwalu czekolady w Sandomierzu (2019) Pierwsze miejsce w konkursie i w kategorii torty 3D na festiwalu czekolady w Krakowie (2021) Grand Prix i złoto na Expo Sweet w kategorii torty 3D oraz złoto w kategorii mały element dekoracyjny (2022)
Jej niesamowite torty często pojawiają się na łamach prestiżowych czasopism branżowych, takich jak Mistrz Dekoracji i Mistrz Branży.
kategorie
W tegorocznym konkursie jury wybrało laureatów Grand Prix w poszczególnych kategoriach:
tort okolicznościowy
kompozycja kwiatowa
ciasteczka babeczki pierniczki
tort rzeźbiony
eksponat mały
eksponat duży
W zeszłym roku po raz pierwszy oddaliśmy głos w Wasze ręce i wraz z Expo Sweet zorganizowaliśmy dodatkową turę konkursu: przyznanie Nagrody Publiczności Expo Sweet! Wasze zaangażowanie i wybory były niesamowite, dlatego w tym roku powtarzamy tę inicjatywę!
Zapraszamy wszystkich do udziału i wyboru swojego faworyta podczas Expo Sweet 2025, które odbędzie się w dniach 16–19 lutego, 2025.
Każdy głos ma znaczenie – dla uczestników i dla całej społeczności cukierniczej.
Obserwujcie, wybierajcie i głosujcie! Twój faworyt czeka na wsparcie!
Do zobaczenia na Expo Sweet 2025!