Szukaj

KONKURS DEKORACJI CUKIERNICZYCH

Otwarty konkurs dekoracji cukierniczych Expo Sweet dla amatorów i profesjonalistów – w którym każdy może wziąć udział. To konkurs, na który czeka cały cukierniczy światek i o którym dyskutuje się jeszcze przez kilka miesięcy!

Co roku jurorzy oceniają prace w sześciu kategoriach: tort rzeźbiony, tort okolicznościowy, duży eksponat, mały eksponat, kwiaty oraz pierniki, ciasteczka, babeczki. W tym roku prace były na bardzo wysokim poziomie, co oczywiście jurorom ogromnie utrudnia wybór! 

Jury ocenia każdą pracę bardzo drobiazgowo. Zwracamy uwagę na wszystkie szczegóły i przede wszystkim musimy zdecydować, czy praca jest zgodna z wytycznymi regulaminu: czy ma odpowiednią wielkość, podkład, czy jest zachowana tematyka i bezpieczeństwo – czy elementy niejadalne są odpowiednio zabezpieczone. Potem oczywiście wchodzą kwestie estetyczne: kolorystyka, dobór barw, pomysł i jego wykonanie. Oraz techniczne: ilość wykorzystanych technik, brak zabrudzeń, czy innych usterek, spójność kompozycyjna.

Spośród prac, które wygrały złoty medal wybieramy zwycięzcę kategorii: Grand Prix.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z wspaniałymi zwycięskimi projektami 2024 w poszczególnych kategoriach. Jest na co popatrzeć!

jury expo sweet

Przedstawiamy jury konkursu dekoracji cukierniczych Expo Sweet 2024

renata-martyna.jpg
Reprezentantka Poland National Culinary Team. Cukiernik z 20 letnim doświadczeniem. Od 8 lat dekorator tortów w stylu angielskim. Znana z kontrowersyjnych, szczerych i bezpośrednich prac, zwyciężających w konkursach w Polsce i za granicą. W 2019 reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, gdzie jej praca zdobyła złoty medal. W 2023 wraz z Angeliką Chwyć reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie i tym razem zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów! Jej specjalizacją są postacie 3d dużych rozmiarów z czekolady plastycznej, mas cukrowych popiersia, budynki, makiety i torty 3d.
RENATA MARTYNA
Przewodnicząca Jury
Angelika Chwyć
Specjalizuje się w modelowaniu cukrowo-czekoladowych figurek wykonywanych m.in. na podstawie zdjęć oraz w charakterystycznych, symetrycznych wzorach inspirowanych kalejdoskopem i mandalą. W pracowni Angel’s – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze doskonali techniki, które samodzielnie opracowała i z przyjemnością dzieli się nimi z miłośnikami modelowania i sztuki cukierniczej. W 2023 wraz z Renatą Martyną reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów!
angelika chwyć
Juror
Eksponat dekoracyjny
Barbara Buda
Specjalizuje się w tortach 3d i figurkach ludzkich. Swoją przygodę z masą cukrową zaczęła od tortu urodzinowego dla synów w 2014 roku. W 2017 na Cake Festiwal Poland zdobyła złoto i drugie miejsce w kategorii torty 3D i złoto w kategorii torty okolicznościowe. Następnie w 2018 srebro w kategorii mały element dekoracyjny, złoto i trzecie miejsce w kategorii torty 3D. W 2019 na Expo Sweet zdobyła srebro w kategorii tort rzeźbiony a na festiwalu czekolady w Sandomierzu pierwsze miejsce w kategorii torty 3D. W 2021 na Festiwalu czekolady w Krakowie zdobyła pierwsze miejsce w kategorii torty 3D. W 2022 na konkursie otwartym Expo Sweet zdobyła złoto w kategorii mały element dekoracyjny a w 2022 złoto i Grand Prix w kategorii torty 3D. Jej tutoriale często pojawiają się w czasopismach branżowych takich jak Mistrz Dekoracji i Mistrz Branży.
Barbara Buda
Juror
Eksponat dekoracyjny
JowitaWoszczynska-scaled-1.jpg
Jowita swoją pasję i miłość do cukiernictwa rozpoczęła w 2014 roku w Cukierni Sowa. Jest samoukiem i zajmuje się sugarcraftingiem od ponad 8 lat. W 2017 zajęła I miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet. Wygrana umożliwiła jej start w Mistrzostwach Świata w Dekoracji tortów w Mediolanie, gdzie zdobyła brązowy medal. W lutym 2018 roku była członkiem jury w Mistrzostwach Europy w Dekoracji tortów Expo Sweet. W 2019 obroniła tytuł Mistrza Polski w dekoracji tortów, co ponownie zagwarantowało jej możliwość reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie tym razem zdobyła złoto i tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów!
Jowita Woszczyńska
Juror
Pierniczki, ciasteczka, babeczki
Kompozycje kwiatowe
ewa-drzewicka.jpg
Dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, instruktor zawodu, dwukrotna złota medalistka olimpijska, złota medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Wielokrotna uczestniczka konkursów dekoratorskich w Anglii Cake International. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz trenerka i ambasadorka firmy Ambasador 92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica.
Ewa Drzewicka-łyżwa
Juror
Pierniczki, ciasteczka, babeczki
Kompozycje kwiatowe
Sylwia Sobiegraj
Jest właścicielką pracowni tortów artystycznych – Sylwia Sobiegraj The Cake Designer w Słubicach. Finalistka nagrody głównej prestiżowego magazynu Cake Masters Awards 2017. Sylwia jest zdobywczynią wielu nagród na międzynarodowych konkursach dekoracji tortów. Od 2015, sukcesywnie zdobywa złote i srebrne medale na konkursach w Anglii, Cake International Birmingham i Irlandii, Ireland Cake Competition. W 2018 zdobyła złoty medal na konkursie Ireland Sugarcraft Show a w 2017 również Best in Show i Best in Class Ireland Cake Competition. Sylwii prace często goszczą na łamach najbardziej znanych publikacji branży cukierniczej; miedzy innymi, Cake Masters i American Cake Decorating.
Sylwia Sobiegraj
Juror
Tort okolicznościowy, tort rzeźbiony
Magda Kubiś
Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Zdobywczyni medali w prestiżowych konkursach w Nowym Jorku, The New York Cake Show oraz Cake International w Birmingham. Jej prace często goszczą na łamach najbardziej znanych publikacji branży cukierniczej; między innymi w magazynie Cake Masters. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży.
Magda Kubiś
Juror
Tort okolicznościowy, tort rzeźbiony i 3d

kategorie

W tegorocznym konkursie jury wybrało laureatów Grand Prix w poszczególnych kategoriach:

tort okolicznościowy

kompozycja kwiatowa

ciasteczka babeczki pierniczki

tort rzeźbiony

eksponat mały

eksponat duży

laureaci

GRAND PRIX EXPO SWEET 2024

Expo Sweet 2024 Grand Prix-6
Karolina Kłyż

Tort rzeźbiony

Expo Sweet 2024 Grand Prix-1
Anna Briestenská

Tort okolicznościowy

Expo Sweet 2024 Grand Prix-4
Izabela Freda

Eksponat duży

Expo Sweet 2024 Grand Prix-3
Iveta Košíková

Eksponat mały

Expo Sweet 2024 Grand Prix-2
Katarzyna Koczorowska

Kompozycja kwiatowa

Expo Sweet 2024 Grand Prix-5
Agnieszka Filipczak

Pierniczki
ciasteczka, babeczki

W tym roku zaplanowaliśmy dodatkową turę konkursu: przyznanie Nagrody Publiczności Expo Sweet 2024!

Wasze zdanie jest ważne dla wszystkich biorących udział! Serdecznie zapraszamy do wyboru własnego faworyta w tej kategorii! Oglądajcie, wybierajcie i głosujcie!