Kiedy zaczynałam swoją przygodę z dekorowaniem tortów, najtrudniej było mi znaleźć informacje o tym od czego zacząć i jakie narzędzia i akcesoria do dekoracji tortów będą mi potrzebne. Byłam zupełnie zielona i nie wiedziałam w jakie akcesoria do tortów zainwestować. Właśnie dlatego, z myślą o początkujących, postanowiłam zgromadzić w jednym miejscu listę niezbędnych akcesoriów do dekorowania tortów, od których warto zacząć. Mam nadzieję, że te informacje pozwolą Wam rozpocząć przygodę z dekorowaniem tortów i zaoszczędzić cenny czasu na szukaniu informacji (które często są sprzeczne).
Poniżej znajdziecie listę akcesoriów, tych podstawowych, których używam przy pracy z każdym tortem jak i tych, które po prostu fajnie jest mieć. W nawiasach umieściłam amerykańsko-angielskie odpowiedniki nazw – mogą się one różnić od nazw brytyjskich.
Podstawowe narzędzia i akcesoria do dekoracji tortów




Najważniejsze narzędzia do dekoracji tortów
- Waga
- Wałek
- Podkłady pod tort
- Stolik obrotowy
- Mata antypoślizgowa
- Szpatuła gładka wygięta, duża i mała
- Nóż do pizzy
- Poziomica
- Skrobka metalowa
- Packa
- Nóż strunowy
- Linijka
- Pędzle różnego rozmiaru
- Mała wygięta szpatułka
- Skalpel
- Nożyczki
- Szczypce wydłużone
- Przyrząd drezdeński (dresden tool) i kulka (można kupić w zestawie narzędzi do modelowania)
- Rękaw cukierniczy
Waga (baking / cooking / food scale) – szklanka szklance nie jest równa. Używanie objętości do pomiaru jest niedokładne a niewielkie zmiany mogą w dużym stopniu wpłynąć na wynik twojego przepisu.
Wałek (rolling pin) – niezbędny jeżeli planujesz pracować z lukrem plastycznym (masą cukrową) lub czekoladą plastyczną.
Podkłady do tortów (cake circles) – używam zwykłych, okrągłych tekturek o grubości 3mm. Tych samych tekturek używam do robienia podstawek pod tort.
Stolik / talerz obrotowy (cake decorating turntable) – zdecydowanie ułatwia tynkowanie tortów. Można kupić tutaj.
Mata antypoślizgowa (non-slip mat) – zwykła mata antypoślizgowa, z której wycięłam kółka aby pasowały pod podkładkę na której stoi tort. Nie ma nic bardziej denerwującego niż ślizgający się po stanowisku pracy tort… Możesz kupić tutaj.
Szpatułki wygięte (offset spatulas) – osobiście wolę szpatułki wygięte od prostych – mniejsze szanse niefortunnego dotknięcia tynku w trakcie pracy z tortem. Można kupić tutaj.
Nóż do pizzy (pizza wheel cutter) – bardzo wygodny do cięcia długich pasków masy. W przeciwieństwie do zwykłego noża nie zaciąga masy w trakcie krojenia. Tutaj możesz zobaczyć jak go używam, a tutaj kupić.
Poziomica (level) – używam by równo otynkować tort. Kliknij tutaj i zobacz jak.
Skrobak (bench scraper) – nie wygina się, ma kąt prosty, który jest bardzo pomocny przy tynkowaniu. Kliknij tutaj i zobacz dlaczego. Kupić możesz tutaj.
Packa (fondant smoother) – mocno polecam zakupić 2 packi. Packa służy do wygładzania masy cukrowej na torcie. Dwie packi przydadzą się do zrobienia ostrego kantu i nie tylko. Kliknij tutaj i zobacz. Kupić możesz tutaj.
Nóż strunowy (cake leveler) – upraszcza życie gwarantując równo przecięte blaty. Możesz kupisz tutaj.
Linijka (ruller) – zawsze się przydaje 🙂
Pędzle (decorating brushes)- do przyklejania dekoracji do tortow czy malowania – niezbędne! Kupić możesz tutaj.
Mała wygięta szpatułka (palette knife) – do podnoszenia dekoracji bez uszkodzenia. Można kupić tutaj
Skalpel (scalpel) – zdecydowanie niezbędny, ostry i tańszy od nożyków Xacto. Możesz kupić tutaj – upewnij się, że zamawiasz ostrze #11 z rękojeścią.
Nożyczki (scissors) – użycia tych chyba nie trzeba tłumaczyć 🙂
Szczypce wydłużone (needle nose pliers) – bardzo przydatne w mocowaniu kwiatów i innych dekoracji jak i do cięcia drutów florystycznych. Kupić możesz tutaj.
Narzędzie drezdeńskie (dresden tool) i kulka (ball tool) – to dwa podstawowe narzędzia pracy przy dekoracji tortów, z reguły kupuje się je w zestawie narzędzi do modelowania. Kupić możesz tutaj.
Rękaw cukierniczy (pastry bag) – do tynkowania tortów i robienia „tamy” dookoła blatu biszkoptu. Zobacz jak to robić tutaj. Kupić możesz tutaj.
Akcesoria do dekoracji tortów, które fajnie jest mieć...


- Maszynka do makaronu
- Wykrawaczki o podstawowych ksztltach: koło, kwadrat, prostokąt, owal, łza
- Znacznik rozstawny jednostronny
- Znacznik poziomy
- Urządzenie do wycinania koła
- Zestaw do wycinania wstążek / pasków
- Pistolet do masy cukrowej (Ekstruder)
- Podstawowe wykrawaczki do kwiatów
- Wykrawaczki do literek i cyfr
- Miarka krawiecka
- Pojemnik na cukier puder
- Grube słomki
- Szeroka linijka do quiltingu
Maszynka do makaronu (pasta machine) – ozdoby na torcie wyglądają znacznie lepiej kiedy wszystkie są równej grubości.
Wykrawaczki (cookie cutters) – podsawowe kształty w różnych rozmiarach często się przydają.
Znacznik rozstawny (5 or 6 wheel pastry cutter) – kiedy potrzebujesz szybko wyciąć paski o równej szerokości – zdecydowanie szybciej i dokładniej można to zrobić tym urządzeniem niż linijką… Możesz kupić tutaj.
Znacznik poziomy (cake marker) – kiedy potrzeba przykleić na torcie paski i chcesz aby były w poziomie, bo na oko jeszcze ci nie wychodzi… Możesz kupić tutaj.
Urządzenie do wycinania koła (rotary circle cutter) – można ustawić średnicę i wyciąć koła w dużych rozmiarach. Możesz kupić tutaj a zobaczyć do czego używam tego urządzenia tutaj
Zestaw do wycinania pasków (ribbon cutter) – w przeciwieństwie do znacznika rozstawnego, w tym można jednocześnie wyciąć pasek szeroki i wąski.
Ekstruder (fondant extruder) – zestaw przychodzi z wieloma przystawkami, którymi można wycisnąć różne długie kształty.
Podstawowe wykrawaczki do kwiatów – (flower petal cutters) zawsze znajdzie się tort, do którego dekoracji przydadzą się kwiatki.
Wykrawaczki do liter i cyfr – (tappit or alphabet cutters) do robienia napisów.
Miarka krawiecka (sawing tape measure) – do mierzenia obwodu i powierzchni tortu.
Pojemnik na cukier puder (steel dredges) – do podsypywania powierzchni na której będziemy pracować z masą cukrową. Można też użyć nowej, czystej pończochy 🙂
Grube słomki (fat drinking straws) – głównie służą jako wsporniki w tortach piętrowych lub z ukrytym piętrem, jak i do paru technik dekoracji tortów. Ja kupuję w Ikea.
Szeroka linijka (quilting ruler) – i masywna, raczej nie rusza się w trakcie pracy.
Mata samonaprawialna (self healing cutting mat) – przydatna do cięcia dekoracji z papieru cukrowego jak i opłatkowego. Możesz kupić tutaj.

Masz swoje ulubione akcesoria do dekoracji tortów? Jeśli korzystasz z narzędzia do dekoracji tortów, które nie pojawiło się w tym zestawieniu, daj znać w komentarzu! Jestem ciekawa jakie są wasze ulubione i obowiązkowe akcesoria do dekoracji tortów!