Kiedy zaczynałam swoją przygodę z dekorowaniem tortów, najtrudniej było mi znaleźć informacje o tym od czego zacząć i jakie narzędzia do dekoracji tortów będą mi potrzebne. Byłam zupełnie zielona i nie wiedziałam w jakie akcesoria do tortów zainwestować. Właśnie dlatego, z myślą o początkujących, postanowiłam zgromadzić w jednym miejscu listę niezbędnych akcesoriów do dekorowania tortów, od których warto zacząć. Mam nadzieję, że te informacje pozwolą Wam rozpocząć przygodę z dekorowaniem tortów i zaoszczędzić cenny czasu na szukaniu informacji (które często są sprzeczne).
Poniżej znajdziecie listę narzędzi i akcesoriów do dekoracji tortów – tych podstawowych, których używam przy pracy z każdym tortem jak i tych, które po prostu fajnie jest mieć. W nawiasach umieściłam amerykańsko-angielskie odpowiedniki nazw – mogą się one różnić od nazw brytyjskich. Zerknijcie na nasz wpis na Blogu pt. Słownictwo cukiernicze w 4 językach – tam dowiecie się jak narzędzia do dekoracji tortów nazywają się w innych językach.
Najważniejsze narzędzia do dekoracji tortów
Poniżej znajdziecie listę, na której umieściłam narzędzia do dekoracji tortów, które uważam za najważniejsze. To takie narzędzia do dekoracji tortów, i nie tylko tortów, bez których w mojej pracowni ani rusz!
Linijka
(ruller) - zawsze się przydaje! Osobiście preferuję metalową bo się nie odkształca.
Mata antypoślizgowa
(non-slip mat) - zwykła mata antypoślizgowa, z której wycięłam kółka aby pasowały pod podkładkę na której stoi tort. Nie ma nic bardziej denerwującego niż ślizgający się po stanowisku pracy tort!
Narzędzie drezdeńskie
(dresden tool) - to podstawowe narzędzie pracy przy dekoracji tortów, z reguły kupuje się je w zestawie narzędzi do modelowania.
Narzędzie kulkowe
(ball tool) - to podstawowe narzędzie pracy przy dekoracji tortów, które z reguły kupuje się je w zestawie o różnych rozmiarach.
Nóż do pizzy
(pizza wheel cutter) - bardzo wygodny do cięcia długich pasków masy. W przeciwieństwie do zwykłego noża nie zaciąga masy w trakcie krojenia. Tutaj możesz zobaczyć jak go używam!
Nóż strunowy do krojenia biszkoptu
(cake leveler) - upraszcza życie gwarantując równo przecięte blaty.
Patera obrotowa
(cake decorating turntable) - zdecydowanie ułatwia tynkowanie tortów.
Pędzle
(decorating brushes)- do przyklejania dekoracji do tortow czy malowania - niezbędne!
Podkłady do tortów
(cake circles / cake boards) - używam zwykłych, okrągłych tekturek o grubości 3mm. Tych samych tekturek używam do robienia podstawek pod tort.
Rant
(cake ring) - idealne narzędzie do składania prostych tortów a także do tortów musowych.
Skalpel
(scalpel) - zdecydowanie niezbędny, ostry i tańszy od nożyków Xacto. Upewnij się, że zamawiasz ostrze #11 z rękojeścią.
Skrobka metalowa
(bench scraper) - idealne narzędzie do tykowania tortów. Kliknij tutaj i zobacz dlaczego.
Skrobka wysoka
(bench scraper) - jest wysoka i idealna do wysokich tortów lub tortów z ukrytym piętrem. nie wygina się, ma kąt prosty, który jest bardzo pomocny przy tynkowaniu. Kliknij tutaj i zobacz dlaczego.
Szczypce wydłużone
(needle nose pliers) - bardzo przydatne w mocowaniu kwiatów i innych dekoracji jak i do cięcia drutów florystycznych.
Szpatuła wygięta
(offset spatula) - osobiście wolę szpatułki wygięte od prostych - mniejsze szanse niefortunnego dotknięcia tynku w trakcie pracy z tortem.
Waga
(baking / cooking / food scale) - szklanka szklance nie jest równa. Używanie objętości do pomiaru jest niedokładne a niewielkie zmiany mogą w dużym stopniu wpłynąć na wynik twojego przepisu.
Wałek
(rolling pin) - niezbędny jeżeli planujesz pracować z lukrem plastycznym (masą cukrową) lub czekoladą plastyczną.
Worek cukierniczy
(pastry bag) - do tynkowania tortów i robienia "tamy" dookoła blatu biszkoptu. Zobacz jak to robić tutaj.
Wykrawaczki okrągłe
(round cookie cutters) - idealne w zestawie o różnych średnicach. Przydają się nie tylko do ozdób z masy cukrowej, kwiatów cukrowych ale także do wycinania biszkoptu do monoporcji.
Narzędzia do dekoracji tortów, które fajnie jest mieć
Tutaj znajdziecie listę, na której umieściłam narzędzia do dekoracji tortów, które fajnie jest mieć. To według mnie takie narzędzia do dekoracji tortów, które może nie są niezbędne, ale zdecydowanie ułatwią Wam tortowanie!
Do wycinania koła
(rotary circle cutter) - można ustawić średnicę i wyciąć koła w dużych rozmiarach. Możesz zobaczyć do czego używam tego urządzenia tutaj
Ekstruder
(fondant extruder) - preska do masy cukrowej. W zestawie są różne kształty, które często się przydają do robienia dekoracji.
Linijka do quiltingu
(quilting ruler) - i masywna, raczej nie rusza się w trakcie pracy.
Mała wygięta szpatułka
(palette knife) - do podnoszenia dekoracji bez uszkodzenia.
Maszynka do makaronu
(pasta machine) - ozdoby na torcie wyglądają znacznie lepiej kiedy wszystkie są równej grubości.
Mata samogojąca
(self healing cutting mat) - przydatna do cięcia dekoracji z papieru cukrowego jak i opłatkowego.
Miarka krawiecka
(sawing tape measure) - do mierzenia obwodu i powierzchni tortu.
Palnik cukierniczy
(pastry torch) - szczególnie przydatny do pracy z izomaltem, ale także do karmelizacji cukru w deserach takich jak np. Creme Brulee.
Pojemnik na skrobię
Pojemnik na cukier puder (steel dredges) - do podsypywania powierzchni, na której będziemy pracować z masą cukrową. Można też użyć nowej, czystej pończochy.
Wykrawaczki do liter i cyfr
(tappits or alphabet cutters) do robienia napisów.
Znacznik poziomy
(cake marker) - kiedy potrzeba przykleić na torcie paski z masy cukrowej i chcesz aby były w poziomie, bo na oko jeszcze ci nie wychodzi...
Znacznik rozstawny
(5 or 6 wheel pastry cutter) - kiedy potrzebujesz szybko wyciąć paski z masy cukrowej o równej szerokości - zdecydowanie szybciej i dokładniej można to zrobić tym urządzeniem.
Dyski do tynkowania tortów
Masz swoje ulubione narzędzia do dekoracji tortów? Jeśli korzystasz z narzędzia do dekoracji tortów, które nie pojawiło się w tym zestawieniu, daj znać w komentarzu! Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione i obowiązkowe narzędzia do dekoracji tortów!