Masa cukrowa

Masa cukrowa jest podstawowym materiałem do dekoracji tortów w stylu angielskim. Używamy jej przede wszystkim do powlekania tortów. Tworzymy z niej wszelkiego rodzaju dekoracje, począwszy od drobnych elementów, topperów, kończąc na pokaźnych figurkach. Masa cukrowa jest inaczej zwana lukrem plastycznym i ta nazwa mówi sama za siebie. Plastyczność i uniwersalność tego materiału jest jego największą zaletą.

Masę cukrową można przygotować samodzielnie, ale i w sklepach znajdziemy szeroki wybór różnych mas i wielu producentów. Najczęściej po fazie prób i eksperymentów każdy znajduje swoją ulubioną markę i wiernie się jej trzyma.

Dobra masa powinna być lekka i elastyczna. Nie obciążać tortu, dobrze się modelować i trzymać kształt! Powinna też łatwo się zabarwiać. Podstawowe przepisy na masy cukrowe znajdziecie tutaj.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Zobacz Najnowsze tutoriale

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu