Która masa cukrowa jest najlepsza?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Masa cukrowa to podstawowe medium w dekoracji tortów w stylu angielskim. Służy nie tylko do powlekania tortów, ale też do tworzenia najróżniejszych dekoracji, począwszy od małych elementów dekoracyjnych, na figurkach kończąc.

Dzisiaj na rynku mamy już spory wybór mas cukrowych, oferowanych przez różne firmy i każda z nich ma swoich zagorzałych zwolenników. Są też torciary, które pracują tylko i wyłącznie na masie cukrowej własnej roboty, tak zwanej samoróbce.

Nic więc dziwnego, że każda osoba początkująca chce wiedzieć, która masa cukrowa jest najlepsza. Prawda jest taka, że z masą cukrową jest jak z chłopem – każda musi znaleźć tego jedynego, który będzie jej odpowiadał! 😉

Masa cukrowa do powlekania tortu

Masa cukrowa czyli lukier plastyczny – dobra masa cukrowa do powlekania tortu powinna być lekka w obróbce i elastyczna. Po obłożeniu tortu nie może się na niej robić efekt skóry słonia. Masę cukrową można barwić na różne kolory za pomocą barwników spożywczych lub kupić gotową w odpowiednim kolorze. Dobrą masę cukrową powinniśmy być w stanie cieniutko rozwałkować, aby ładnie obłożyć nią tort. Wiadomo, nikt nie lubi dostać kawałka tortu z centymetrem masy cukrowej dookoła. 

Dodam tutaj, może niektórych to zdziwi, ale osobiście uważam iż masy cukrowej nie powinno się jeść. Uważam, że masę cukrową powinno się traktować jak piękne opakowanie prezentu…

Masa do modelowania figurek

Do modelowania figurek potrzeba masy cukrowej, która utrzyma kształt figurki. Zwykła masa cukrowa do powlekania tortów nie zda tutaj egzaminu. Dzisiaj wiele firm oferuje w sprzedaży specjalne masy cukrowe do modelowania figurek. Masy do modelowania figurek są mniej elastyczne, twardsze od masy do powlekania tortu i, jak przystało na masę do figurek, dużo szybciej wysychają, zachowując nadany im kształt. 

Alternatywnie, kiedy nie masz masy do figurek pod ręką, można użyć masy cukrowej do powlekania tortu, ale trzeba usztywnić ją dodatkiem tylozy (cmc). 

Kaczuszka z masy do modelowania figurek

Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna to mikstura czekolady i syropu kukurydzianego lub glukozowego. Tak jak  w przypadku masy cukrowej, czekoladę plastyczną można zrobić samodzielnie lub kupić gotową. Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do modelowania figurek i różnych elementów dekoracyjnych. Podobnie jak masa do modelowania figurek, idealnie utrzymuje nadany jej kształt i strukturę. W przeciwieństwie do masy do figurek, czekoladą plastyczną można również obłożyć tort.

Przygotowanie czekolady plastycznej nie jest zbyt trudne, zerknij jak TUTAJ. O tajnikach pracy z czekoladą plastyczna opowiedziała nam Renata Martyna w jednej z naszych sesji na żywo! 

Tort obłożony czekoladą plastyczną

Masa do kwiatów cukrowych

Innym rodzajem masy cukrowej jest masa do modelowania kwiatów cukrowych. Która jest najlepsza? Masa cukrowa do modelowania kwiatów powinna być elastyczna, nie rwać się i ,przede wszystkim, dać się cieniutko rozwałkować, aby móc zrobić jak najcieńsze listki i płatki. Powinna również wysychać w miarę szybko po uformowaniu. W krajach EU jest dość spory wybór mas cukrowych do kwiatów, w USA najczęściej używa się do nich gum paste. 

Jak stworzyć piękną różę angielską z masy cukrowej pokazała nam Kasia Koczorowska!

Fot. Kasia Koczorowska - Katarzynka Sztuka Cukrowa

Masa cukrowa - medium uniwersalne

Jak widzicie, masa cukrowa daje bardzo szerokie możliwości zastosowania. Warto nauczyć się jej używać, popróbować różne wersje, poeksperymentować i nie poddawać się za pierwszym, za drugim, ani nawet za trzecim razem. Masa cukrowa da Wam ogromne pole do popisu zarówno w zakresie podstawowego wykończenia, jak i ozdabiania tortów.

Która masa cukrowa jest najlepsza? Znajdźcie swoją ulubioną i się z nią zaprzyjaźnijcie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale