fbpx
Jak przechowywać masę cukrową

Jak przechowywać masę cukrową

Sprawa niby oczywista, jednak często słyszę pytanie o to jak przechowywać masę cukrową. Niektórym się wydaje, że masę cukrową, jak większość rzeczy spożywczych, trzeba przechowywać w lodówce. Nic jednak bardziej mylnego! Masa cukrowa nie wymaga niskich temperatur aby zachować swieżość i plastyczność – wystarczy pojemnik bez dopływu powietrza i suche, ciemne miejsce.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Co zrobić aby masa cukrowa nie stwardniała i nie wyschła.
W jakich warunkach przechowywać masę cukrową.
W jakich pojemnikach trzymać masę cukrową.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak przechowywać masę cukrową

AkademiaTortu-Jak_przechowywac_mase_cukrowa-1
Masę cukrową...
AkademiaTortu-Jak_przechowywac_mase_cukrowa-2
...zagniatam
Jak przechowywać masę cukrową
...aby uzyskać jak najgładszą powierzchnię.
AkademiaTortu-Jak_przechowywac_mase_cukrowa-5
Dodatkowo nawilżam tłuszczem roślinnym.
Jak przechowywać masę cukrową
Zawijam szczelnie masę w folię spożywcza...
AkademiaTortu-Jak_przechowywac_mase_cukrowa-7
...umieszczam w worku strunowym pozbywając się nadmiaru powietrza.
Jak przechowywać masę cukrową
Szczelnie zamkniętą...
AkademiaTortu-Jak_przechowywac_mase_cukrowa-8
...umieszczam w plastikowym pojemniku.

Przydatne uwagi

  • Kiedy już znajdziecie swoją ulubioną masę cukrową, warto jest kupić ją w dużych ilościach. Większość mas cukrowych o dużym gabarycie, sprzedawana jest w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Zawsze zostawiam sobie te właśnie pojemniki aby wykorzystać je do przechowywania masy cukrowej domowej roboty lub takiej, która nie miała pojemnika. Jeżeli nie macie pojemników pozostałych po masie cukrowej, warto zainwestować w szczelnie zamykany plastikowy boks.
  • Zanim zawinę masę cukrową w folię spożywczą, staram się wygładzić wszelkie nierówności aby było jak najmniej małych powierzchni, które mogłyby wyschnąć szybciej.
  • Tłuszcz roślinny, taki jak Planta czy Crisco, działa nawilżająco. Dlatego kiedy wiem, że danego koloru masy cukrowej nie będę zbyt szybko potrzebować, natłuszczam go przed zawinięciem w folię spożywczą. Inne przykłady zastosowania tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów znajdziecie TUTAJ.
  • Masę cukrową, szczególnie kolorową, przechowujemy w ciemnym miejscu (jeżeli nie trzymamy jej w pojemniku) po to aby kolor nie spłowiał.
  • Mimo wszelkich starań, czasami zdarzy się, że masa cukrowa mimo wszystko przeschnie czy stwardnieje. Jeżeli nie nada się już do powleczenia tortu, zostawiam ją sobie do powlekania podkładów pod torty.
  • Przechowuję masę cukrową nawet w najdziwniejszych kolorach, w tych, które komuś mogłyby się wydawać bezużyteczne. Takie właśnie idealnie nadają się na powleczenie podkładu tortu i pomalowanie go aerografem, na przykład na czarno!

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak przechowywać masę cukrową pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »