Jak przechowywać masę cukrową

Jak przechowywać masę cukrową

Sprawa niby oczywista, jednak często słyszę pytanie o to jak przechowywać masę cukrową. Niektórym się wydaje, że masę cukrową, jak większość rzeczy spożywczych, trzeba przechowywać w lodówce. Nic jednak bardziej mylnego! Masa cukrowa nie wymaga niskich temperatur aby zachować swieżość i plastyczność – wystarczy pojemnik bez dopływu powietrza i suche, ciemne miejsce.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Co zrobić aby masa cukrowa nie stwardniała i nie wyschła.
W jakich warunkach przechowywać masę cukrową.
W jakich pojemnikach trzymać masę cukrową.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • plastikowe, szczelne pojemniki
  • folia spożywcza
  • worki strunowe
Brak plików do pobrania.

Jak przechowywać masę cukrową

Jak przechowywać masę cukrową
Masę cukrową...
Jak przechowywać masę cukrową
...zagniatam
Jak przechowywać masę cukrową
...aby uzyskać jak najgładszą powierzchnię.
Jak przechowywać masę cukrową
Dodatkowo nawilżam tłuszczem roślinnym.
Jak przechowywać masę cukrową
Zawijam szczelnie masę w folię spożywcza...
Jak przechowywać masę cukrową
...umieszczam w worku strunowym pozbywając się nadmiaru powietrza.
Jak przechowywać masę cukrową
Szczelnie zamkniętą...
Jak przechowywać masę cukrową
...umieszczam w plastikowym pojemniku.

Przydatne uwagi

  • Kiedy już znajdziecie swoją ulubioną masę cukrową, warto jest kupić ją w dużych ilościach. Większość mas cukrowych o dużym gabarycie, sprzedawana jest w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Zawsze zostawiam sobie te właśnie pojemniki aby wykorzystać je do przechowywania masy cukrowej domowej roboty lub takiej, która nie miała pojemnika. Jeżeli nie macie pojemników pozostałych po masie cukrowej, warto zainwestować w szczelnie zamykany plastikowy boks.
  • Zanim zawinę masę cukrową w folię spożywczą, staram się wygładzić wszelkie nierówności aby było jak najmniej małych powierzchni, które mogłyby wyschnąć szybciej.
  • Tłuszcz roślinny, taki jak Planta czy Crisco, działa nawilżająco. Dlatego kiedy wiem, że danego koloru masy cukrowej nie będę zbyt szybko potrzebować, natłuszczam go przed zawinięciem w folię spożywczą. Inne przykłady zastosowania tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów znajdziecie TUTAJ.
  • Masę cukrową, szczególnie kolorową, przechowujemy w ciemnym miejscu (jeżeli nie trzymamy jej w pojemniku) po to aby kolor nie spłowiał.
  • Mimo wszelkich starań, czasami zdarzy się, że masa cukrowa mimo wszystko przeschnie czy stwardnieje. Jeżeli nie nada się już do powleczenia tortu, zostawiam ją sobie do powlekania podkładów pod torty.
  • Przechowuję masę cukrową nawet w najdziwniejszych kolorach, w tych, które komuś mogłyby się wydawać bezużyteczne. Takie właśnie idealnie nadają się na powleczenie podkładu tortu i pomalowanie go aerografem, na przykład na czarno!

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Jak przechowywać masę cukrową pin

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu