biała masa cukrowa
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Biała masa cukrowa z pianek marshmellow

Biała masa cukrowa jest często wykorzystywana do powlekania, obkładania tortów i dekoracji w stylu angielskim. Dobra, elastyczna masa cukrowa, to podstawa. Odpowiednia konsystencja znacznie ułatwia pracę przy dekorowaniu tortów. LMF (Liz Marek Fondant) to masa cukrowa, samoróbka, z pianek marshmellow, która jest bardzo elastyczna i ma dobry smak.

Jeżeli planujesz upiec smaczny biszkopt, przelożyć go kremami i uderkować masą cukrową – masa cukrowa z pianek idealnie nadaje się do obłożenia Twojego tortu! Sprawdź też, który krem nadaje się do otynkowania tortu pod masę cukrową!

W tym tutorialu pokażemy Wam jak przygotować białą masę cukrową krok po kroku! Jeżeli chcesz zobaczyć jak przygotować czarną masę cukrową lub w jakimkolwiek innym kolorze – kliknij TUTAJ.

Spis treści

Materiały, których potrzebujesz

  • Mikser
  • Sitko
  • Miska
  • Folia spożywcza
  • Szpatułka silikonowa

Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Wydrukuj przepis

Masa cukrowa

Biała masa cukrowa LMF (Liz Marek Fondant) to masa cukrowa z pianek marshmellow. Masa jest bardzo elastyczna i ma dobry smak.
Słowo kluczowe Masa cukrowa

Składniki

  • 450 g marshmellows
  • 900 g cukru pudru
  • 100 g tłuszczu roślinnego Planta, Trex, Crisco
  • 575 g masy cukrowej Wilton
  • 2 łyżki wody

Notatki

Aby masa cukrowa nie przeschła, zawsze przechowuję ją owiniętą folią spożywczą w szczelnie zamkniętym worku foliowym. Aby uelastycznić masę cukrową bez większego wysiłku: zanim zacznę ją ugniatać, potrzebny kawałek podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund. Jeżeli masa jest sucha, w trakcie ugniatania dodaję do niej małą ilość tłuszczu roślinnego typu Planta. 

Obejrzyj tutorial video

Tutoriale i przepisy, które przydadzą się do wykonania tego projektu

Przepisy

Tutoriale

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!