
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Najczęściej zadawane pytanie na grupie na Facebooku to, “jaki jest najlepszy przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia?”. Żeby odpowiedzieć na to pytanie, zaprosiłam do współpracy najlepszych fachowców w dziedzinie pieczenia tortów!
Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów.
Kliknij TUTAJ, i zobacz jak się to wszystko zaczęło…
Z Akademią Tortu podzielili się swoim sprawdzonym przepisem na tradycyjny biszkopt do tortu! Dziękujemy!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
“A z ilu jajek trzeba zrobić żeby starczyło na biszkopt fi20?” – Jedne z najczęściej zadawanych pytań na grupach tortowych, to z jakiej ilości jajek zrobić biszkopt bez proszku na dany rozmiar tortownicy.
Wyżej, w sekcji Materiały, w plikach do pobrania, Marlena podaje wam swój sprawdzony przelicznik na biszkopt bez proszku.
Oczywiście, wszystko będzie też zależeć od tego jakiej wysokości tort chcecie przygotować, jakiej grubości blatów biszkoptu chcecie użyć i ile przełożeń kremem ma mieć wasz tort… Nie zapomnij tez zerknąć na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak przełożyć tort kremem.
Przygotowaliśmy też dla Was kalkulator, który pozwoli Wam obliczyć ilość pozostałych składników na ten tradycyjny biszkopt bez proszku, proporcjonalnie do ilości użytych jajek. Tak wyliczony przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku zawsze się sprawdzi i ciasto będzie doskonałą bazą do zdobienia.
Jak używać kalkulatora
Wpisz ilość jajek w odpowiednie miejsce w kalkulatorze.
Otrzymasz wagę reszty składników dopasowaną do ilości jajek!
Zaraz po upieczeniu biszkoptu warto nim rzucić aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podobno tradycyjny biszkopt rzucany nie opada.
Przyczyn nieudanego biszkoptu może być wiele. Trzeba po kolei przeanalizować każdy krok, który wykonaliśmy w trakcie przygotowania biszkoptu.
Przede wszystkim kroimy tylko i wyłącznie wystudzony biszkopt! Najlepiej upiec tradycyjny biszkopt bez proszku w przeddzień krojenia i przekładania go kremami. Taki biszkopt bez proszku będzie się nie tylko łatwiej kroił, ale również mniej kruszył.
Jeżeli ktoś ma wprawę, poradzi sobie w krojeniu ostrym nożem z ząbkami. Jednak o wiele prościej uzyskać równe blaty krojąc biszkopt nożem strunowym. Jeżeli przygotowujecie torty często, warto zaopatrzyć się w idealny do krojenia nóż firmy Agbay.
Jeżeli bardzo wam przeszkadza górka w upieczonym biszkopcie, to można się jej pozbyć:
W przeciwieństwie do biszkoptu tłuszczowego, tradycyjny biszkopt bez proszku warto nasączyć, żeby nie był suchy. Aby nie zabarwić biszkoptu na niepożądany kolor, Marlena nasącza biszkopt roztworem wody z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Niektórzy lubią użyć soku ze świeżych cytryn czy owoców, ale pamiętać należy, że potrafią one zgorzknieć.
Do nasączenia biszkoptu kakaowego, Marlena lubi użyć wiśniówki, amaretto lub kawy. Przy ciemnym biszkopcie nie widać zabarwienia.
Więcej pomysłów na poncz do biszkoptu znajdziesz w naszym wpisie pt Czym nasączyć biszkopt.
Oczywiście, że można!
Marlena poleca swój sprawdzony sposób:
Tak przygotowany biszkopt zamrażamy. Ułożenie blatów na podkładzie do tortu zabezpiecza biszkopt przed uszkodzeniem.
to tylko mity!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
142 Responses
Czy ten biszkopt nada się do Seminaked bo widzę ze na zdjęciu jest taki tort ? 😉
Marcin poleca: Łyżkę mąki więcej na trzy jajka, reszta bez zmian i będzie Ok
Witam. Chcę zrobić kilka niskich biszkoptów zamiast kroić wysoki, czy z tego przepisu to się uda ?
Tak, skrócić tylko czas pieczenia musisz odpowiednio.
Pani Magdo dlaczego kalkulator do przeliczenia ilości jajek, cukru i mąki nie działa??? Nie mogę przeliczyć a potrzebuje zrobić biszkopt z 7 jaj
Już działa 🙂
Witam robię zawsze biszkopt jasny z tego przepisu ( dodaje tylko mniej cukru bo jak dla mnie za słodko) i wychodzi idealnie ale dziś zrobiłam biszkopt kakaowy z tego przepisu na 5 jaj i opadła pianą już podczas mieszania jaj z mąką i kakao 🙁 zmieszalam mąkę z kakao i dodawałam w dwóch partiach przez sitko i mieszkałam delikatnie szpatułka jak zawsze… i oczywiście biszkopt przy pieczeniu nie urósł. Mam wrażenie że tego kakao jest za dużo i ciężko było je wymieszać z pianą. Czy to normalne przy kakaowym biszkopcie? Może by dać mniej tego kakao bo w porównaniu z mąką ziemniaczaną mam wrażenie że kakao o tej samej wadze objętościowo jest znacznie więcej…
Wszystko zależy od zawartości tłuszczu w kakao , czasem trzeba trochę improwizować , faktem jest że biszkopt z kakao zawsze rośnie mniejszy . Warto testować ilości , nasze przepisy są sprawdzone u nas w pracowni ale to jak z chlebem jednym się uda innym nie . Jak to zawsze piszę są dwa uda ,,albo się uda albo się nie uda ?,, Przepisy są doskonałym początkiem jednak wszyscy pracujemy na innych produktach i mamy inne piece , proszę traktować przepis jako podstawę do własnego tworzenia , nie istnieje złoty przepis . Pozdrawiam DRranty ❤️
Przeliczylam na stronie slodki pomysł tem biszkopt na blache 28×28 i wyszlo 12 jajek, 500gram cukru. Czy to nie za duzo? Potrzebuje takiego biszkoptu na 3 blaty.
Trudno mi powiedzieć, nie używam ich kalkulatora zbyt często…
Dzień dobry. Wczoraj robiłam biszkopt wg Państwa przicznika na rant fi 30 dałam 15 jaj , 600g cukru , 450g mąki pszennej i 150g ziemniaczanej. Piekłam ok 50 min. Urósł boski prawie po same brzegi. Idealny. Ale dzisiaj rano środek się zapadł i wygląda jakby był surowy 🙁 Czy to wina za krótkiego czasu pieczenia przy tylu składnikach? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Robiłam dziś ten biszkopt kropka w kropkę wg tego przepisu, po rzuceniu biszkopt lekko popękał, a po wystudzeniu kiedy chciałam go przekroić boki biszkopty zaczęły mi odpadać tak, że musiałam go okroić do mniejszej średnicy. Co mogłam zrobić nie tak, może gdzieś jednak popełniłam jakiś błąd?
Właśnie wyjęłam biszkopt z rantu – robiłam dokładnie wg tego przepisu. Jest świetny! Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak wysoki, choć i tak zapomniałam by wyjąć wcześniej jajka z lodówki 😛 dziękuję, kolejnym razem spróbuję zrobić wersję z kakao 🙂
a smarowałaś blachę masłem?
Czy ten biszkopt nadaje się na tort piętrowy pokryty masa cukrowa?
Czy ten biszkopt nadaje się na tort piętrowy pokryty masa cukrowa?
Tak, trzeba tylko odpowiednio otynkować i będzie ??
Świetny przepis. Jesrem mega zadowolona. Biszkopt idealny, po upieczeniu rzuciłam i studziłam w uchylonym piekarniku. Jest równiutki z obu stron. Bardzo puszysty, a zarazem zwarty.I polecam Dorosiowy rant.
Czemu w tym momencie nie ma kalkulatora? Szkoda był super przydatna opcja ?
Witam nie wyświetla mi się kalkulator ?
Już działa 🙂
Już działa 🙂
Witam klikajac „Pobierz proporcje” nic nie przychodzi mi na e-maila?
Proszę sprawdzić swój folder spam. Pokazuje mi, że wysłaliśmy 3 emaile, pierwszy 18go sierpnia. Ewentualnie proszę użyć innego adres email lub napisać do nas przez FB Messnger.
stronę podesłała mi siostra, biszkopt robiłam pierwszy raz i bałam się, bo nawet mojej Mamie czasem się nie udaje. Ale wyrósł pięknie. Super przepis i łatwy do wykonania! A kalkulator do przeliczania wag – super pomysł!!!
Jaka powinna być (jest najlepsza) grubość poszczególnych blatów przekrojonego biszkoptu ?
Ile wcześniej mogę przygotować biszkopty? Nie mam miejsca by mrozić, a chciałabym je upiec możliwie jak najwczesniej
Przepis super ♥️ Mam tylko pytanie jak studzić biszkopt.. Rozumie, że w rancie zostaje dopóki całkowicie nie wystygnie a papier zdjąć wcześniej ? 🤔 Jeśli do góry nogami to studzić w rancie ? Pozdrawiam i miłego dnia
Ja wyciągam i odstawiam na blat aż przestygnie w rance na tyle, ze mogę go wyciągnąć tak aby się nie poparzyć.
Witam. Mieszka w Niemczech i tutaj nie ma mąki typu 450, jest 405… jaka miarę dac?
Cześć Justyna, daj 405, ale używaj tej Rosenmehl albo innej firmy dobrej jakości.
A czy jaja ale rozmiar M będą okej? Czy wtedy trzeba zmienić pozostałe składniki jak chodzi o gramature
Witam 😉 czy biszkopt ma stygnąć w rancie czy mam go wyjąc z rantu po upieczeniu? Spotkałam się też z opinią, że biszkopt powinien stygnąć w otwartym piekarniku, ale jakoś nie jestem przekonana. Czy to prawda? Pozdrawiam!
Dziękuję za tak szybką odpowiedź, tak zrobię 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Biszkopt super wyrosl. Zawsze oddzielalam zoltka od jajek. A z wami pierwszy raz zorbilam razem i upiekl sie w rancie mega wysoki. Przelozylam kremem truskawkowym z waszych przepisów i otynkowalam ganache z bialej czekolady. Dzis probujemy jego smak. Ale po smaku masy mam czutke ze bedzie rewelacyjny!!!!
Witam, czy zamiast mieszać biszkopt szpatułką można użyć miksera, najwolniejsze obroty i końcówki do ucierania?
Witam,
Czy można dodać już do gotowej masy 1-2 łyzki oleju przed dodaniem mąki ?
A do biszkoptu kakaowego 2-3 łyżek wody i z łyżkę oleju ?
Dziękuję za odpowiedź 🙂
A jak przerobić biszkopt z państwa przepisu na orzechowy?
Dobry wieczór,
w tym przepisie na 5 jajek czas pieczenia to 45 minut. Czy czas pieczenia zwiększa się w zależności od ilości jajek czy od wielkości rantu? Będę chciała piec biszkopt z 8 jajek 22 lub 24cm. Ile czasu potrzebuję i jak to „zrozumieć” oprócz tego, że sprawdzam patyczkiem?
Dziękuję
Dzisiaj piekę tort dla córki. Zawsze myślałam,że moje biszkopty są OK, dopóki nie zobaczyłam Waszej strony… ? spróbuję dziś tego przepisu i podzielę się opinią. A tak dla pewności, nie ma tu ani grama proszku do pieczenia, sody? Nic?
Witam,wczoraj robiłam pierwszy raz z tego przepisu biszkopt jak również krem i polewę czekoladową i wszystko wyszło super? Jestem mega zadowolona,goście również ?W końcu znalazłam to co długo szukałam ?Pozdrawiam
Witam mam kuchenkę kupioną w Anglii i ona nie ma opcji góra dół tylko ten wentylator z tyłu. Czy również ustawić piekarnik na 170’ i czas taki sam
Dzień dobry
Czy biszkopt może nie wyrosnąć jeżeli dam za dużo jajek?
Jajka są różne a w przepisie nie ma gramatura całości. Do tego czasem żółtka są bardzo małe. Gdyby tak dać +2 jajka ekstra to może zaszkodzić?
Pozdrawiam
Mam pytanie. Jaki jest czas pieczenia i temperatura dla biszkoptu z 12 jak?
Mój wyrósł ładnie ale środek od góry był surowy. Nie wiem jak głęboko, poniewaz jeszcze go nie przecinalam.
Witam ja mam taki problem ze w czasie 45-47 w 170stopniach biszkopt w środku jest dalej mokry
chciałabym wspomniec ze są zle zdjecia do opisów. pokazujecie najpierw by ubijac cale jaja a nastepnie w misie jest zdjecie samych ubitych białek
Czy tak duża ilość cukru ma znaczenie/uzasadnienie technologiczne w przepisie ?
Czy można go dać nieco mniej ? Jeśli tak, to o ile mniej np w w/w przepisie na 5 jajek ?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy jeżeli zrobię tort rozmiar 20 z 5 białek to ile wyjdzie mi z niego blatów?
Przepis bardzo łatwy a biszkopt jest poprostu super.próbowałam różne recepty i ta jest najlepsza.Super przepis!Dziękuję.
Pierwszy raz upiekłam idealny biszkopt – właśnie z tego przepisu. Rewelacja ?
To będzie idealny tort z okqzji 4 urodzin mojej córeczki ?
Nie mam rantu, czy mogę upiec ten biszkopt w tortownicy? Wyłożyć ją wtedy papierem?
Zrobiłam wszystko wg przepisu A mój biszkopcik jest niski, ma niecałe 4 cm:( A robiłam na fi 16
Dlaczego tak się stało? Pierwszy raz robiłam biszkopt
Jakiej wysokości mniej więcej wychodzi biszkopt z podanych proporcji?
Zawsze wychodził super biszkopt A dziś po wyjęciu okazało się, że jest dziura w środku! Dlaczego tak się stało? ?
Witam, w tym przepisie jaka jest średnica i wysokość rantu? Jeśli mam rant niższy niż 12 czy 14 cm to jak mam obliczyć ilość produktów? Dziękuję z góry za pomoc 🙂
Ilość produktów oblicza się na wielkość średnicy rantu nie jego wysokość.
Witam robie biszkopt wedlug tego przepisu I jest boski. Mam pytanie bo chce zrobic ale w blaszce prostokatnej I nie bardzo umiem przeliczyc. Prosze o pomoc
Polecam ten artykuł – na końcu jest link do przelicznika foremek.
https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Witam, mam pytanie czy wyjmowac biszkopt od razu po upieczeniu czy potrzymac troche w uchylonym piekarniku? czy mozna studzic na blaszce na ktorej byl pieczony?
Jeżeli zostawisz w piekarniku to będzie się dalej piekł przez jakiś czas, dopóki temperatura nie spadnie. Osobiście, jeżeli jest upieczony to wyciąga od razu z piekarnika i zostawiam na blacie (może być na blaszce na które się piekl) az wystygnie, aby wyjąc z rantu.
Dzień dobry, czy uda się biszkopt robiony blenderem ręcznym z końcówką jak trzepaczka do białek? jest ona podobna jak ta w mikserze tylko mniejsza. Inne ciasta robię blenderem, ale nie wiem czy wyjdzie.
Oj nie sądzę. Ja ubijam jajka z cukrem w robocie planetarnym na największej mocy, i w zależności od ilości jajek, minimum 15 minut…
A czy można z tego przepisu upiec w prodiżu?
Nigdy nie próbowałam, wiec trudno mi doradzić…
czy cukier wsypuję od razu cały tak jak na zdjęciach w przepisie, czy partiami? zazwyczaj spotkałam się z tym, żeby dodawać stopniowo.
Cały jak na zdjęciu. Jajka i cały cukier razem i ubijamy razem 🙂
witam serdecznie czy znów jest problem z kalkulatorem bo mi się nie wyświetla a wiem od znajomych że im też nie 🙂
Działa jak najbardziej. Proszę wyczyścić historię i ciasteczka w przeglądarce i odświeżyć stronę.
Przymierzam się do zrobienia tortu po raz pierwszy i zastanawiam się, czy biszkopt ma stygnąć w rancie czy wyjąć go z rantu po upieczeniu i tak studzić? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo to dość stresujący dla mnie temat.
Zostaw w rancie aż przestygnie tak abyś mogła go dotknąć. Wtedy objedź nożem dookoła i rozepnij rant. Przewróć biszkopt do góry nogami i tak zostaw do całkowitego przestygnięcia.
Dzień dobry. Jeżeli piekę tort z 5jajek,a wszystkie mają po 2 żółtka jak to obliczyć?Bardzo proszę o odpowiedz. Małgorzata
Osobiście oddzieliłabym nadmiar żółtek i zrobiła z 5 tak jak w przepisie. Nadmiar żółtek idealnie nadaje się na domowej roboty ajerkoniak 😉
a przelicznika z tabelka jak znikł tak nie ma i na meila też nie jest wysyłane…chyba sto razy wysyłałam i nie tylko ja
Sylwio sprawdziłam po Twoim adresie email – forma zostala wyslana do Ciebie jednak wypisałaś sie z naszego newslettera wiec ile razy byś nie klikneła to email nie zostanie wysłany. Dzisiaj otworzyłaś nasz newsletter pod tytulem „co nowego w akademii tortu” po czym kliknelas aby wiecej nie dostawac od nas emaili. 🙁
Witam:) Jaka jest wielkość jajek w przepisie? L czy M? I co zrobić jeśli mam tylko M
Podany jest rozmiar na stronie, na przepisie gotowym do druku – L. 🙂
Witam, czy ten przepis będzie pasował do blachy 21 cm wysokość 6 cm ponieważ nie posiadam rantu do pieczenia tortu. Czy może rozlać na 2 takie blachy, nie mam pojęcia jak wysoko rośnie biszkopt.
Proszę o odpowiedź 🙂
Aneto, zobacz na rozpiskę, którą możesz sciagnac że strony. Tam jest podane z jakiej ilości jajek trzeba wykonać biszkopt na jaka średnicę blachy lub rantu. 6cm to troche nisko, wiec ja bym upiekła dwa osobne biszkopty i zlozyla w jeden tort.
Dziękuję, tak myślałam wezmę proporcje na śr 21 i rozleję na 2 blachy. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Gdzie znajdę tą rozpiskę?
W sekcji na stronie: Narzędzia, których potrzebujesz – Pliki do pobrania
Upiekłam biszkopt z tego przepisu i wyszedł przepyszny, ale zdecydowanie za słodki. Na drugi raz na pewno zmniejsze ilość cukru, bo na 10 jajek wyszło mi aż 400g cukru 😱
Mam problem z bokami – biszkopt mi przywarł do formy, odcięłam nożem ale boki się całe porwały i bardzo kruszyły, co zrobiłam źle ?
Na formę 26cm niby z 10 jajek powinnam zrobić, ale biszkopt był nieco za duży, czy z 7 będzie wystarczający?
Witam, gdybym chciała upiec biszkopt cytrynowy to ile dodać łyżek soku i z ilu cytryn zetrzeć skórke? Proszę o informacje
Pozdrawiam
Dodałabym może 1 łyżkę soku i skórkę z 1 cytryny. Ale nie próbowałam w ten sposób – trzeba przetestować.
Dzień dobry, upiekłam biszkopt w blaszce fi 24 według proporcji z 8 jaj itd. Piekłam 45 min 170* góra dół, po ostudzeniu okazało się, ze środek surowy…. Zatem jak długo piec i w jakiej temperaturze?
Sylwio, podany w przepisie czas pieczenia jest na ciasto z 5 jaj. Jeżeli piekłaś z 8 jaj trzeba czas pieczenia odpowiednio wydłużyć. 45-50 minut to minimum na 5 jaj, zawsze najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Mam piekarnik z thermoobiegiem, w którym nie ma opcji gora/dół. Czy temperatura i czas pieczenia taki sam wtedy?
Z reguły jak masz termoobieg to zmniejszasz temperaturę o 10C, lub 25F. Musisz tutaj wyczuć swój piekarnik, bo jeden drugiemu nie równy. Czas pieczenia to pojęcie względne. Czas określony w przepisie jest „punktem wyjścia” – w tych okolicach można sprawdzić czy juz się upiekł. Ja zawsze piekę do suchego patyczka…
Na rant 14 i 16 ile trzeba jajek dać?
Zobacz na rozpiskę ile jajek na fi16 – tyle dałabym na fi14.
A jaki czas pieczenia fi 14?
Zawsze do suchego patyczka. Wstaw, sprawdź po 40 minutach i zobacz jaki będzie.
Witam,czemu jak robię z większej ilości jaj to opada?Robiłam z 6 jaj w rancie 18,5 cm,na środku opadł.Jak robię z mniejszej ilości jaj to nie opada ale za to musze robić na 2 razy. 1 raz aby przekroić to na 2 blaty i 2 raz aby mieć 1 blat….Bylabym wdzięczna za odpowiedz czemu tak mi się dzieje?
Gosiu za krótko ubijasz jajka. Przy większej ilości jajek dłużej zajmie ich ubicie. Zerknij w przepisie na krem kawowy Agnieszka pokazuje test, którym można sprawdzić czy jajka są wystarczająco ubite – tutaj tez taki test się sprawdzi. https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-kawowy-z-fusami/
DZIEŃ DOBRY,
Gratuluję świetnego bloga. Już drugi raz próbuję pobrać tabelę z przelicznikami składników na biszkopt , ale niestety nic na maila nie przychodzi, Pomocy:) z góry dziekuję,
Karolino email z plikiem został wysłany 19go lutego na Twój adres email na op.pl Sprawsz wszystkie foldery, bo często emaile lądują w spam. Dodaj info@akademiatortu.pl do listy zatwierdzonych emaili na swojej skrzynce.
Proszę powiedzcie biszkopt z 7 jajek na jaki rant?
Pobierz naszą tabelkę, tam jest rozpiska 🙂
Czy w silikonowej tortownicy tez mogę piec?
Mozna.
Witam, próbowałam pobrać kolejny raz proporcje na biszkopt ale niestety nie dostałam na maila. Dodałam adres do swojej skrzynki, wszystko sprawdziłam i nie mam. Będę wdzięczna za pomoc
Dominiko, napisz do mnie email na info@akademiatortu.pl, ja odpiszę na niego. Albo dodaj nasz email to listy bezpiecznych nadawców – od nas zostało wysłanych do Ciebie już 7 maili… Ewentualnie podaj inny adres email na który mogę wysłać.
Wyszedł wielki wys 10cm ale od spodu na 3 cm zakalec. Próbowałam tego przepisu 3 razy i za każdym razem to samo. Wrócę do swojego dawnego przepisu.
Ewidentnie nie ubiłaś dobrze jajek z cukrem. Masa musi być gęstą, w zależności od siły twojego robotu i ilości jajek, to minimum 15 min ubijania na szybkich obrotach. Innej opcji nie ma po prostu 🙂
Biszkopt o średnicy 25cm tez pieczemy 45-47 min?
Nie, jak długo pieczemy zależeć będzie od rozmiaru blaszki jak i wydajności Twojego piekarnika. Każdy rozmiar pieczemy do suchego patyczka. Jeżeli po 45 minutach patyczek jest dalej mokry to pieczesz dłużej.
Chciałam zapytać, bo przed chwilą upiekłam biszkopt,ale nie daleko brzegu pękł kawałek taki oderwany lekko do góry. Wcześniej piekłam z tego przepisu i był ok tylko, że fi20 a dziś fi18. Jaka mogła być przyczyna? Zbyt wysoka temp? Dałam tyle ile w przepisie czy może zbyt długie ubijanie masy jajecznej (20min)? Czy podczas rzucania jest opcja żeby pęknął lekko biszkopt?
Pieczemy do suchego patyczka. Nie ma sztywnej reguły jak długo, bo każdego piekarnik jest inny. Trudno powiedzieć czemu tak się stało, ale ogólnie to nie problem bo można „przykleić” na krem 🙂
Zawsze wychodzi ładny, wysoki 🙂 Idealny
A proszek do pieczenia?
Nie jest potrzebny. Pieczesz w rancie lub w formie do biszkoptu, ale nie smarujesz formy niczym.
Przepis na biszkopt to receptura znana od lat jednak nie każdemu ona wychodzi. Musimy trzymać się proporcji. Jedwabisty, lekki ale przy tym zbity biszkopt to podstawa udanego tortu. Druga kwestia to krem. Wybór wysokiej jakości składników do tortu jest bardzo ważny.
Świetny przepis, użyłam kalkulatora na 8 jaj. Dzięki!
Hej! co mogłoby być powodem,ze biszkopt nie jest za wysoki. ok 6cm i na gorze zaszedł się do środka,nie jest równy od dołu do góry tylko jakby się przykurczyl na gorze ? piekłam w rancie z dorosiowychrantow, a ubijalam długo między 10-15min do puszystości masy w Kitchen Aidzie na najwyższych obrotach.
Z blue jajek robiłaś i w jakiej średnicy rantu piekłaś? Ja ubijam masę nawet do 20 minut, w zależności z ilu jajek ma być. Po dodaniu mąki mieszam tylko tyle aby się połączyło – nadmierne mieszanie odpowietrzy masę.
Witam, czy rant można wydłużyć papierem do pieczenia? Wydaje mi się, ze mój jest za niski na tak wysoki biszkopt.
Pozdrawiam.
Tak, oczywiście. I najważniejsze w tym przepisie to ubić dobrze całe jajka – mi nieraz zajmuje to do 20 min na najwyższych obrotach (zależnie od ilości jajek).
Pierwszy raz mi się zdarzyło, że biszkopt jest od spodu bardzo wilgotny, normalnie jakbym wodą podlała. mega często robię z tego przepisu, zawsze się udaje, a teraz jak stygł, to na blaszce pod spodem była woda, a sam biszkopt mokry. Czy to tylko para i mogę go dosuszyc w piekarniku? 🙁
Para. Wystarczy zostawić na blacie i wyschnie.
Witam, mam pytanie. Zgodnie z przelicznikiem na fi 21 potrzeba 7 jajek, jednak chciałabym uzyskać 4 blaty. Czy zatem wystarczy zwiększyć składniki do przykładowo 9 jajek. I druga sprawa wiem że biszkopt jest delikatny. Czy zatem przełożenia z kremu z białej czekolady oraz kremu truskawkowego będą się nadawać? Czy biszkopt „to udźwignie”?
Pozdrawiam.
Przełożenia będą się nadawać jak najbardziej – przełożenia powinny być takiej samej wysokości co blaty biszkoptu. Można zwiększyć składniki do 9 jajek – pamiętaj jednak, że taki biszkopt będzie się dłużej piekł – pieczemy do suchego patyczka. Druga sprawa ubijanie 9 jajek na raz wymaga odpowiednio dużej misy miksera i na pewno zajmie dużo dłużej niż ubijanie 5 jajek. Koniecznie zwróć uwagę na to aby masa jajeczna była puszysta i mało lejącą – zależnie od jakości miksera ubijanie takiej ilości jajek może zająć nawet do 30 min.
Dziękuję bardzo odpowiedź i rady♥️
mam takie smieszne pytanie
dopiero sie oswajam z rantami i rozmiarami tortow
jak pisze ze przepis jest na tort 18fi np. tu w przepisie
to znaczy ze moj rant mam ustawic do linii gdzie jest napisane 18?
patrzylam na kilka przepisow nie z tej strony i pisalo tort 20fi ale na zdj. byl rant ustawiony na 18fi
wiec jak kto moze mi wytlumaczyc
toru musze zrobic 18fi. zawsze pieke w tortownicy to chyba okolo 20 fi nie wiem ale teraz chce sprubowac w rancie upiec
dziekuje bardzo.
Tak, jeśli przepis jest na fi18 to rant ustawiasz na 18cm.
Witam, mam pytanie potrzebuje trzy blaty z tortownicy rozmiaru 26 na tort z ilu jajek najlepiej i czy przedłużać ranty papierem żeby był wysoki na te trzy blaty czy lepiej upiec dwa takie biszkopty?
Podany na stronie przepis jest na formę fi18. Pod przepisem jest guzik Przelicz Foremki – tam jest kalkulator który pomoże Ci przeliczyć składniki na formę jaką chcesz. Tortownicę można przedłużyć papierem do pieczenia.