Szukaj
Jak przełożyć tort kremem

Jak przełożyć tort kremem

Czy wiecie, jak przełożyć tort kremem? Tort, jaki jest, każdy niby widzi. A jednak praktyka wskazuje, że kolejność warstw, technika składania oraz wszystkie etapy pracy nad tortem mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu.

W tym tutorialu pokażę Wam, jak przyłożyć tort kremem. Gdzie umieścić chrupkę, gdzie żelkę. Wyjaśnię, dlaczego robię tamę z kremu do tynkowania. Zastanowimy się, czy i do jakich kremów potrzebny jest rant oraz kiedy użyć folii rantowej.

Wszystkie te etapy mają niebagatelne znaczenie i ostatecznie decydują, czy z tortu zrobi się buła, beczka, czy się zapadnie czy może popęka na nim tynk, czy będzie idealny. Często skupiamy się na cudnych dekoracjach i detalach, kolorach i strukturach, a zapominamy o tym, że najpierw musimy wiedzieć po prostu, jak poprawnie przełożyć tort kremem.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak przełożyć tort kremem

Akademia Tortu - Jak przełożyć tort kremem-1
Zaczynam od przygotowania sobie dysku do tynkowania, na który kładę podkład pod tort.
Akademia Tortu - Jak przełożyć tort kremem-2
Na podkład daję kleksa z kremu, którym będzie przekładany pierwszy blat.
Akademia Tortu - Jak przełożyć tort kremem-3
Krem pomoże "przytwierdzić" blat biszkoptu do podkładu.
Jak przełożyć tort kremem-02
Stawiam na podkład rant...
Jak przełożyć tort kremem-03
a w nim folię rantową dookoła pierwszego blatu biszkoptu.
Jak przełożyć tort kremem-05
Końce folii rantowej sklejam kawałeczkiem taśmy klejącej.
Jak przełożyć tort kremem-06
Blat nasączam ponczem.
Jak przełożyć tort kremem-07
Na blat daję troszkę kremu...
Jak przełożyć tort kremem-08
Jak przełożyć tort kremem-09
Na kremie umieszczam chrupką warstwę, którą lekko przyciskam, aby krem ładnie się pod nią rozprowadził.
Jak przełożyć tort kremem-10
Bożenka mówi, że dzięki temu przy krojeniu tort się nie rozwarstwia.
Jak przełożyć tort kremem-11
Między chrupką warstwę a brzeg rantu daję krem. Rękaw cukierniczy ułatwia to zadanie ;)
Jak przełożyć tort kremem-12
Krem czy mus, jest dookoła chrupkiej warstwy...
Jak przełożyć tort kremem-13
i na jej górze.
Jak przełożyć tort kremem-14
Dodatkowo na górę kremu można jeszcze położyć frużelinę.
Jak przełożyć tort kremem-16
Kładę na to następny blat biszkoptu, lekko go dociskając i upewniając się, że jest prosto ułożony na kremie.
Jak przełożyć tort kremem-17
Nasączam następny blat.
Jak przełożyć tort kremem-18
Daję znów odrobinę kremu.
Jak przełożyć tort kremem-19
Na krem kładę żelkę.
Jak przełożyć tort kremem-20
Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem.
Jak przełożyć tort kremem-21
Jak przełożyć tort kremem-22
Jak przełożyć tort kremem-23
Resztą kremu przykrywam górę żelki.
Jak przełożyć tort kremem-24
Układam ostatni blat biszkoptu.
Jak przełożyć tort kremem-25
Jeżeli niefortunnie odłamie Wam się brzeg biszkoptu - to nie problem! Wystarczy w przerwę dać odrobinę kremu i "przykleić" oderwany kawałek.
Jak przełożyć tort kremem-26
Nasączam górę biszkoptu.
Jak przełożyć tort kremem-27
Przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 4-6 godzin aby kremy się stężały.

Czy potrzebna jest folia rantowa?

Szybka odpowiedz: „nie”. Jednak folia rantowa może być bardzo pomocna, szczególnie osobom, które nie mają jeszcze doświadczenia w przekładaniu tortu kremem.

Kiedy kremy czy musy już „osiądą się” w torcie i możemy je wyjąć z rantu, folia rantowa uprości nam ten proces. Wystarczy zdjąć rant, odwinąć folię z tortu i gotowe. Kiedy przekładamy tort bez użycia folii rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu. Dla mniej wprawionych ten proces może sprawiać kłopoty. Jeżeli nie zrobimy tego poprawnie możemy poszarpać brzegi tortu co nie będzie się ładnie prezentować, szczególnie w tortach czy deserach, które nie są później tynkowane. Jeżeli tort zostanie otynkowany kremem rzecz jasna tynk zakamufluje niedoskonałości.

Jak przełożyć tort kremem-29
Zdejmujemy rant...
Jak przełożyć tort kremem-28
Odciągamy folię rentową.
admin-ajax.php
Jeżeli przekładamy tort bez użycia foli rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu.
admin-ajax.php-2

Przydatne uwagi

  • Jak przełożyć tort kremem z chrupką warstwą? Zawsze umieszczam prażynki czy tak zwane chrupkie warstwy na dole tortu, na pierwszym blacie biszkoptu. Ponieważ chrupka warstwa jest lekko twarda, umieszczenie jej na dole tortu ułatwia jego późniejsze krojenie.
  • Jeżeli nie mam chrupkiej warstwy, żelkę z umieszczam w dolnej, lub środkowej części tortu, jeśli mam 3 przełożenia.
  • Kiedy do tortu używam czekoladowego biszkoptu, to do nasączenia często używam soku, który wytwarza się przy gotowaniu owoców na puree do musu czy kremu. Taki sok rozcieńczam lekko wodą z cukrem, czasami dodając jeszcze małą ilość %
  • Jak zrobić dwukolorową żelkę do tortu zobaczycie w tym tutorialu. Do tego tortu zrobiłam ją na bazie truskawek.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego z tortu robi się buła
Tort buła – dlaczego tort się wybrzusza?
Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Jak przełożyć tort kremem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ