fbpx
Jak przełożyć tort kremem

Jak przełożyć tort kremem

Czy wiecie, jak przełożyć tort kremem? Tort, jaki jest, każdy niby widzi. A jednak praktyka wskazuje, że kolejność warstw, technika składania oraz wszystkie etapy pracy nad tortem mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu.

W tym tutorialu pokażę Wam, jak przyłożyć tort kremem. Gdzie umieścić chrupkę, gdzie żelkę. Wyjaśnię, dlaczego robię tamę z kremu do tynkowania. Zastanowimy się, czy i do jakich kremów potrzebny jest rant oraz kiedy użyć folii rantowej.

Wszystkie te etapy mają niebagatelne znaczenie i ostatecznie decydują, czy z tortu zrobi się buła, beczka, czy się zapadnie czy może popęka na nim tynk, czy będzie idealny. Często skupiamy się na cudnych dekoracjach i detalach, kolorach i strukturach, a zapominamy o tym, że najpierw musimy wiedzieć po prostu, jak poprawnie przełożyć tort kremem.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak przełożyć tort kremem

Jak przełożyć tort kremem
Zaczynam od przygotowania sobie dysku do tynkowania, na który kładę podkład pod tort.
Jak przełożyć tort kremem
Na podkład daję kleksa z kremu, którym będzie przekładany pierwszy blat.
Jak przełożyć tort kremem
Krem pomoże "przytwierdzić" blat biszkoptu do podkładu.
folia rantowa
Przygotowuję folię rantową. Owijam nią rant aby wiedzieć ile jest mi jej potrzeba aby wyłożyć nią rant.
Jak przełożyć tort kremem
Stawiam na podkład rant...
Jak przełożyć tort kremem
a w nim folię rantową dookoła pierwszego blatu biszkoptu.
Jak przełożyć tort kremem
Końce folii rantowej sklejam kawałeczkiem taśmy klejącej.
Jak przełożyć tort kremem
Blat nasączam ponczem.
Jak przełożyć tort kremem
Na blat daję troszkę kremu...
Jak przełożyć tort kremem
Jak przełożyć tort kremem
Na kremie umieszczam chrupką warstwę, którą lekko przyciskam, aby krem ładnie się pod nią rozprowadził.
Jak przełożyć tort kremem
Bożenka mówi, że dzięki temu przy krojeniu tort się nie rozwarstwia.
Jak przełożyć tort kremem
Między chrupką warstwę a brzeg rantu daję krem. Rękaw cukierniczy ułatwia to zadanie ;)
Jak przełożyć tort kremem
Krem czy mus, jest dookoła chrupkiej warstwy...
Jak przełożyć tort kremem
i na jej górze.
Jak przełożyć tort kremem
Dodatkowo na górę kremu można jeszcze położyć frużelinę.
Jak przełożyć tort kremem
Kładę na to następny blat biszkoptu, lekko go dociskając i upewniając się, że jest prosto ułożony na kremie.
Jak przełożyć tort kremem
Nasączam następny blat.
Jak przełożyć tort kremem
Daję znów odrobinę kremu.
Jak przełożyć tort kremem
Na krem kładę żelkę.
Jak przełożyć tort kremem
Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem.
Jak przełożyć tort kremem
Jak przełożyć tort kremem
Jak przełożyć tort kremem
Resztą kremu przykrywam górę żelki.
Jak przełożyć tort kremem
Układam ostatni blat biszkoptu.
Jak przełożyć tort kremem
Jeżeli niefortunnie odłamie Wam się brzeg biszkoptu - to nie problem! Wystarczy w przerwę dać odrobinę kremu i "przykleić" oderwany kawałek.
Jak przełożyć tort kremem
Nasączam górę biszkoptu.
folia rantowa
Przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 4-6 godzin aby kremy się stężały.

Czy potrzebna jest folia rantowa?

Szybka odpowiedz: „nie”. Jednak folia rantowa może być bardzo pomocna, szczególnie osobom, które nie mają jeszcze doświadczenia w przekładaniu tortu kremem.

Kiedy kremy czy musy już „osiądą się” w torcie i możemy je wyjąć z rantu, folia rantowa uprości nam ten proces. Wystarczy zdjąć rant, odwinąć folię z tortu i gotowe. Kiedy przekładamy tort bez użycia foli rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu. Dla mniej wprawionych ten proces może sprawiać kłopoty. Jeżeli nie zrobimy tego poprawnie możemy poszarpać brzegi tortu co nie będzie się ładnie prezentować, szczególnie w tortach czy deserach, które nie są później tynkowane. Jeżeli tort zostanie otynkowany kremem rzecz jasna tynk zakamufluje niedoskonałości.

folia rantowa
Zdejmujemy rant...
folia rantowa
Odciągamy folię rentową.
Akademia_Tortu - Jak przełożyć tort kremem-1
Jeżeli przekładamy tort bez użycia foli rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu.
Akademia_Tortu - Jak przełożyć tort kremem-2

Co to jest tama z kremu?

Czasami dodatkowo robię tamę z kremu, którym tynkuję, dookoła blatu biszkoptu. Krem do tynkowania mam w rękawie cukierniczym, i delikatnie, niegrubo, daję kremu na ściankach rantu. Krem czy mus, którym przekładam tort, wylewam na blat biszkoptu.

Tama z kremu, którym tynkujemy tort, pomaga zabezpieczyć mus/krem w środku tortu. Jest to szczególnie przydatne kiedy używamy kremu czy musu, który robimy po raz pierwszy i możemy mieć wątpliwości co do jego stabilności w torcie.

O tym jak ustabilizować krem wyjaśniała Ewa Drzewicka w naszym wpisie na Blogu. Zerknijcie, bo warto przeczytać ;)

 

Akademia_Tortu- Mus karmelowy-39
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-38
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-36
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-35
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-34
Tama z kremu

Jak wysokie powinny być przełożenia kremem w torcie?

Przeważnie robię 3 przełożenia kremem w torcie. Blaty biszkoptu kroję na około 2.5cm (1") wysokości. Zawsze staram się aby przełożenia kremem czy musem były takiej samej wysokości jak blaty biszkoptu. Cały tort ma około 17cm wysokości.

Jeżeli planuję tylko 2 przełożenia kremem, to biszkopt kroję na około 3cm grubości. Przełożenia kremem mają wtedy też około 3cm grubości. Tutaj tort ma około 15cm wysokości.

Warto pamiętać, że niektóre style tortów, takie jak Unicorn Cake (jednorożec) czy Drip Cake, lepiej prezentują się w wysokiej wersji. Jeżeli klient ma wątpliwości co do krojenia wysokich tortów, warto mu wręczyć instrukcję obsługi tortu ;) O tym jak wyliczyć ilość porcji z tortu pisaliśmy TUTAJ.

 

 

Przydatne uwagi

  • Jak przełożyć tort kremem z chrupką warstwą? Zawsze umieszczam prażynki czy tak zwane chrupkie warstwy na dole tortu, na pierwszym blacie biszkoptu. Ponieważ chrupka warstwa jest lekko twarda, umieszczenie jej na dole tortu ułatwia jego późniejsze krojenie.
  • Jeżeli nie mam chrupkiej warstwy, żelkę z umieszczam w dolnej, lub środkowej części tortu, jeśli mam 3 przełożenia.
  • Kiedy do tortu używam czekoladowego biszkoptu, to do nasączenia często używam soku, który wytwarza się przy gotowaniu owoców na puree do musu czy kremu. Taki sok rozcieńczam lekko wodą z cukrem, czasami dodając jeszcze małą ilość %
  • Jak zrobić dwu-kolorową żelkę do tortu zobaczycie w tym tutorialu. Do tego tortu zrobiłam ją na bazie truskawek.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak przełożyć tort kremem pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie