Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak rozplanować pracę nad tortem

Jak najlepiej zorganizować sobie pracę nad tortem? Czy pieczesz jeden tort tygodniowo, czy dziesięć, pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dobrze zorganizowany czas pracy pozwoli Ci nie tylko na szybkie i sprawne przygotowanie wypieku ale też na spędzenie czasu z rodziną.

Poniżej przedstawię Wam moją, przykładową oś czasu dekoracji tortu. Pamiętaj jednak, że jest to tylko przykładowe rozłożenie pracy nad tortem. Kiedy zdarzy Ci się dostać zamówienie w ostatniej chwili – nie panikuj! Większość babeczek czy tortów można zrobić w ciągu kilkunastu godzin.

Od czego zacząć pracę nad tortem?

Gratulacje! Znalazłaś inspirację na tort i wiesz już jak chcesz aby wyglądał – uwierz mi, to połowa sukcesu! Teraz wystarczy ustalić jakiej wielkości tortu potrzebujesz, tak aby nie zabrakło dla żadnego gościa. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przewodnika! Od tego jak duży będzie Twój tort, zależeć będzie parę rzeczy, takich jak rozmiar podkładu pod tort, ilość potrzebnych podkładów (jeżeli będzie to piętrowy tort lub z ukrytym piętrem), ilość i rodzaj kremów do przełożenia blatów biszkoptu a także ilość potrzebnej masy cukrowej do powleczenia tortu i przygotowania figurek czy innych dekoracji z masy cukrowej.

Jak rozłożyć pracę nad tortem

Tydzień przed wydaniem

Przygotuj dekoracje

Figurki, kwiaty, wydruki, toppery

Tydzień przed wydaniem

4 dni przed wydaniem

Upiecz biszkopt

4 dni przed wydaniem

3 dni przed wydaniem

Przełóż kremami

3 dni przed wydaniem

2 dni przed wydaniem

Otynkuj tort kremem

2 dni przed wydaniem

1 dzień przed wydaniem

Powlecz masą, udekoruj

1 dzień przed wydaniem

Przygotowanie dekoracji

Dekoracje z masy cukrowej

Kwiaty, figurki, toppery, a nawet płaskorzeźby z masy cukrowej można przygotować z wielodniowym wyprzedzeniem. Wystarczy je tylko zabezpieczyć przed wilgocią i kurzem. W szczególności kwiaty z masy cukrowej trzeba chronić przed wilgocią bo od niej “zwiędną”. Najbezpieczniej jest przechować ozdoby z masy cukrowej, wkładając je do kartonu i zostawić w suchym miejscu. Ozdób z masy cukrowej nie trzeba przechowywać w lodówce!

Dekoracje z papieru waflowego

Dekoracje z papieru waflowego też można przygotować parę dni, a nawet tygodni przed wydaniem tortu! Tutaj również wystarczy je tylko zabezpieczyć przed zakurzeniem. Jeżeli masz kartki papieru waflowego, który skruszał – nie wyrzucaj! Przeczytaj nasz wpis na Blogu o tym jak przechowywać papier waflowy.

Dekoracje z izomaltu

Dekoracje z izomaltu również można przygotować z wyprzedzeniem. Tak jak w przypadku ozdób z masy cukrowej, izomalt nie lubi wilgoci. Najlepiej jest go przechować w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku lub worku strunowym z umieszczoną w środku paczuszką silica, która idealnie pochłania wilgoć. Więcej na temat izomaltu dowiecie się z naszej sesji na żywo z Beatą Khoo.

Wydruki na masie cukrowej

Wydruki na masie cukrowej skruszeją jeżeli pozostawimy je niezabezpieczone. Nie oznacza to, że nie można ich wcześniej przygotować, wręcz przeciwnie! Jak przechować wydruk na masie cukrowej zależeć będzie od tego w jaki sposób będzie on użyty do dekoracji tortu. Jeżeli będzie on naklejony na masę cukrową jako stojący topper, to przechowujemy go tak jak dekoracje z masy cukrowej opisane wyżej. Jeżeli jednak będziemy wydruk naklejać na bok tortu, czyli finalnie nie będzie on płaski, to przechowujemy go w szczelnie zamkniętym worku strunowym, bez dopływu powietrza. Nie możemy dopuścić do wyschnięcia wydruku, ponieważ połamie się on nam przy próbie naklejania go pod kątem, na bok tortu. 

Pieczenie biszkoptu

Biszkopty najlepiej jest upiec 4 lub 3 dni przed wydaniem tortu. Przestudzone biszkopty owijamy szczelnie folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. W zależności od nawału pracy, biszkopty można upiec z wyprzedzeniem i zamrozić – o tym jak poprawnie to zrobić dowiesz się TUTAJ. Pamiętaj, że najlepiej pracuje się na schłodzonym cieście! 

Zdarzy się pewnie niejeden raz, że usłyszysz “jak to można jeść taki stary tort!” – uwierz mi, tort najlepiej smakuje 2-3 dni po przełożeniu kremem! Nie wierzysz? Przetestuj sama 🙂

Przygotowanie kremów do tortu

Kiedy przygotować kremy do przełożenia tortu? To zależey od ich rodzaju. Niektóre kremy, takie jak te na bazie czekolady, najlepiej zacząć przygotowywać w tym samym dniu, w którym pieczemy biszkopt. W tego rodzaju kremach, czekoladę czy cukierki, rozpuszczamy w śmietanie, która aby się ubiła musi być zimna. Tak więc w jednym dniu rozpuszczamy czekoladę czy cukierki w śmietanie, zostawiamy na noc w lodówce do schłodzenia; i na drugi dzień ubijamy. Przygotowanymi kremami przekładamy nasączony biszkopt.

Tynkowanie tortu

Kremy maślane i ganache do tynkowania tortu można przygotować wcześniej. 

Kremy maślane, takie jak krem na bezie szwajcarskiej czy krem na bazie mleka skondensowanego, można przygotować nawet miesiąc wcześniej i zamrozić. Wystarczy zamrożony krem wyjąć dzień wcześniej, aby do tynkowania był już odpowiedniej konsystencji. Więcej na ten temat TUTAJ.

Jeżeli tort będziemy tynkować ganache, czy to z ciemnej czekolady czy ganache z białej czekolady, każdy można również przygotować wcześniej. Ganache do tynkowania powinien mieć konsystencję pasty, więc najlepiej jest go przygotować dzień przed tynkowaniem tortu i pozostawić na blacie do wystygnięcia. Ganache można również zamrozić.

Powlekanie masą, dekoracja

Zanim zaczniemy powlekać tort masą cukrową, musi on być otynkowany odpowiednim kremem – takim, który nadaje się pod masę cukrową. O tym, czym otynkować tort pod masę cukrową przeczytasz TUTAJ. Obojętnie, czy wolisz tradycyjnie powlec tort masą cukrową, czy może preferujesz metodę panelową, zrób to dzień przed wydaniem tortu, tak aby mieć wystarczająco czasu na nałożenie dekoracji i ewentualne poprawki.

Dekorujesz tort żywymi kwiatami? Zobacz naszą sesję na żywo z ekspertem florystyki, Gretą Szymkowiak; w której szczegółowo omówiła jak i kiedy najlepiej to zrobić.

Przydatne porady

  • Wydając klientowi mocno schłodzony tort (czytaj – skończony dzień przed wydaniem), zmniejszasz szanse jego uszkodzenia w trakcie transportu. Więcej informacji o tym, jak bezpiecznie przewozić tort znajdziesz TUTAJ.
  • Tort skończony dzień przed wydaniem = mniejszy stres i więcej czasu dla siebie!

A Ty jak organizujesz sobie pracę nad tortami? Podziel się z nami w komentarzach poniżej. 

Piękne zdjęcie w nagłówku: Ewa Wajs, Mielone Migdały, wykonanie Lucas Jagla Photography

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

16 odpowiedzi

  1. Pytanie tylko ile dni tort jest zdatny do spozycia po wydaniu przyu takim harmonogramie?
    ja zawsze piekę biszkopt 3 dni przed, i 3 lub 2 dni przed robię kremy. Z reguły są zjadane w dniu wydania, ale bywa różnie i … obawiam się nie tyle o smak, co o świeżość i bezpieczeństwo.

    1. Na pewno nie krócej niż data przydatności do spożycia produktów użytych do kremów.
      To jest przykładowa kolejność pracy. Każdy tort można wykonać, jak ktoś woli lub musi, szybciej.

    1. To jest przykładowa kolejność. Zawsze trzeba dopasować do swoich potrzeb i tego ile ma się czasu na wykonanie. Osobiście nie robię tortów ze Świerzymi owocami z obawy że mogą się zepsuć czy puścić sok…

  2. Witam mam pytanie czy jeśli tort mam oblozony kremem z śmietany i mascarpone to gdy będzie udekorowany mtylkami 3d z opłatka waflowego to one nie zmiękną za bardzo na drugi dzień?

    1. Raczej tak. Opłatek szybko chłonie wilgoć. Możesz przetestować – odłóż troche kremu do miski, połóż na nim motylka i zobacz jak będzie wyglądał na drugi dzień…

  3. Witam
    Tort dziś (czwartek) przez pomylkę przełożyłam kremem śmietanowym, ale jest dopiero jest na poniedziałek. Czy nie zepsuje się do tego czasu? Dodam, że jest otynkowany.
    Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję
    B.

  4. Mam pytanie… Mój tort będę serwować gościom w niedziele, a kremem ze śmietany i mascarpone przekładać dzień wcześniej czyli w sobotę rano, natomiast tynkować tym samym kremem będę w sobotę czyli tego samego dnia co przekładanie tylko ze wieczorem. To czy mogę cały krem ze śmietany i mascarpone zrobić za jednym razem rano czy lepiej cześć do przełożenia ubić rano a cześć do tynkowania wieczorem? I czy jeśli na wierzch chce dać świeże maliny i borówki w dniu serwowania to czy one się przykleja na krem którym będę tynkować dzień wcześniej? Mam nadzieje ze dobrze to wyjaśniłam 😉

    1. Jeżeli zrobisz cały krem razem to może się “rozejść” do wieczora w misce. Nie ryzykowałabym, zrobiłabym osobno do tynkowania osobno do przekładania, żeby ten drugi nie stał. Jak krem zastygnie to może być cieżko “przykleić” do niego owoce. Owoce położyłabym zaraz po tynkowaniu -tort będzie w lodówce im się nic nie stanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!