KONKURS 
DEKORACJI CUKIERNICZYCH
Szukaj

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przygotowanie smacznego  tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie nasączenie biszkoptu. Zatem czym nasączyć biszkopt żeby był wilgotny i smaczny? 

Dobrze dobrany poncz do tortu nada charakter Twojemu tortowi. Jednak sztuką jest nie tylko odpowiednio dobrać  rodzaj ponczu do smaku tortu, ale również wiedzieć,  jaką ilością nasączyć każdy blat biszkoptu tak, aby nie był ani za suchy ani za mokry. 

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przydatne narzędzia

Do nasączenia biszkoptu nie potrzeba wyszukanych gadżetów, wystarczy zwykła łyżeczka. Poniżej pokażemy wam jednak te najczęściej używane „przyrządy”. Warto jest je wyprobować i wybrać ten, który Wam ułatwi pracę.

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Ile ponczu do nasączenia biszkoptu?

Niezależnie od tego, którego gadżetu użyjemy, staramy się nasączyć biszkopt wystarczająco. Ale ile to jest „wystarczająco”? Niestety tu zaczyna się problem, ponieważ „wystarczająco” zależeć będzie od wielu czynników.  Zaczynając od rodzaju mąki jakiej użyjemy do przygotowania biszkoptu kończąc na preferencjach smakowych osoby, która tort będzie jeść.

W Anglii, czy w USA najczęściej torty robi się z biszkoptu tłuszczowego, który sam w sobie jest już wilgotny. Osobiście bardzo lubię pracować na tłuszczowym biszkopcie czekoladowym, którego nie muszę już wcale nasączać. Tort przygotowany na jego bazie, podany w odpowiedniej temperaturze, jest już idealnie wilgotny. Tego właśnie biszkoptu używam do tradycyjnych, okrągłych tortów jak również do 3D, czy antygrawitacyjnych

W Polsce jednak, torty przygotowywane są najczęściej na tradycyjnym biszkopcie, bez tłuszczu czy proszku do pieczenia. Ponieważ tradycyjny biszkopt jest raczej suchy, trzeba go odpowiednio nasączyć. „Suchość” biszkoptu zależeć będzie w dużej mierze od rodzaju mąki jakiej użyjecie. Dla przykładu, jedna z naszych subskrybentek twierdzi, iż korzystając z tego samego przepisu, biszkopt wychodzi jej mniej suchy kiedy używa do niego mąki typu 450 polskiej produkcji a bardziej suchy, kiedy używa ogólnie dostępnej w USA mąki „all purpose flour”.

Początkującym lub tym, którzy mają problem z użyciem odpowiedniej ilości ponczu, radzimy zacząć od 30ml na blat o średnicy 18 cm (grubości ~2,5 cm). Jeżeli po skosztowaniu wydawać Wam się będzie za suchy lub za wilgotny, zakładając, że do następnego tortu użyjecie tak samo przygotowanego biszkoptu, zwiększycie lub zmniejszycie ilość ponczu. 

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Czym nasączyć biszkopt aby pasował do smaku tortu?

W doborze ponczu do nasączenia biszkoptu najważniejsze jest to, by dobrze komponował się ze smakiem wybranych przez nas kremów. Odpowiednio dobrany smak ponczu pozytywnie podkreśli smak tortu, a źle dobrany spowoduje, że tort będzie niesmaczny. Czym nasączyć biszkopt aby tort był smaczny?

Najbardziej popularnym opcjami na poncz do tortu jest za pewne poncz z herbaty lub woda z sokiem z cytryny. Woda z sokiem z cytryny to idealny poncz do tortu czekoladowego, śmietankowego czy owocowego. To bezpieczny wybór, kiedy nie jesteśmy pewni jakiego smaku poncz najlepiej przypasuje do tortu, nad którym pracujemy.

Czym nasączyć biszkopt do tortu

Ponieważ możliwości jest wiele, zapytałam naszych subskrybentek, czym kierują się w doborze ponczu.

Czym nasączyć biszkopt w tortach owocowych

Zdecydowana większość powiedziała, iż do tortów owocowych na jasnym biszkopcie najczęściej używa ponczu również zawierającego nutę owocową.

Czym nasączyć biszkopt w tortach czekoladowych

Natomiast do tortów czekoladowych najczęściej używają ponczu z dodatkiem alkoholu, pamiętając jednak, by nie dać go za dużo żeby nie zdominował smaku tortu. Rzecz jasna, nie używamy ponczu na bazie alkoholu w tortach dla dzieci – tu dobrą opcją jest tradycyjny poncz, czyli woda + cukier + sok z cytryny, poncz owocowy lub mleko.

Jak zrobić poncz do tortu?

W zależności od tego czy Wasz tort będzie na bazie biszkoptu czekoladowego czy biszkoptu tradycyjnego, poniżej znajdziecie przykładowe przepisy na poncz do trortu, którymi podzieliły się z nami dziewczyny z Akademii

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przypnij na pinterest

czym nasączyć biszkopt do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

31 odpowiedzi

  1. Świetna strona:)))
    Nigdy nie miałam problemu z doborem smaku ponczu do smaku torta, dopóki nie znalazłam kremu „słony karmel”.
    Zdecydowałam się na mleko z dodatkiem sosu barmańskiego IRISH CREAM. Ponieważ są to sosy do drinków, kawy i deserów myślę, że można by było z nimi poeksperymentować właśnie przy tortach.
    Zazwychaj robię owocowe torty dla dzieci, wtedy nasączam biszkopt galaretką owocową (2 opakowania na 750ml wody). Sprawia ona, że smak torta jest orzeźwiający. Załamuje słodki smak kremu.
    Czasami zdarza się też tzw.”Artystyczny nieład”. Robię to czego Pani radzi nie robić w pkt. 4, nasączam jasny biszkopt ciemnym ponczem (zawsze jest to kakao) przekładam białym kremem. Nie wygląda to źle, a smakuje rewelacyjnie.
    Życzę Szczęścia w Nowym Roku.
    Pozdrawiam.
    Karolina.

  2. Witam bylabym bardzo wdzieczna za porade dostalam zamowienie na tort o smaku kinder bueno. Postanowilam upiec bialy biszkopt z aromatem orzechow laskowych a krem zrobic ze smietany mascarpone bialej czekolady i orzechow laskowych orazmleka w proszku , wielka zagwostka jest dla mnie czym napaczowac tort? Moglabym prosic o jakies sugestie? Z gory dziekuje

  3. Witam, zaczynam przygodę z tortami i będę robić dla synka tort o średnicy 20cm ,jaka ilość Pani proponuje aby nasączyć Biszkopt? Ostatnio robiłam taki pierwszy tort na próbę i wydawało mi się że sporo wylałam tego a jednak biszkopt i tak był suchy

  4. Dzien dobry, szûam odpowiedniego nasaczenia do tortu z blatami kakowymi i przelozonego budyniowym kremem waniliowym(creme patissiere). Tort jest dla dzieci, wiec alkohol odpada 🙂 Czy wg Pani dobre bedzie nasaczenie mlekiem, takim czystym’ czy rozcienczonym w wodzie. A moze jakims rozcienczonym sokiem owocowym…?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama