Przygotowanie smacznego tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie nasączenie biszkoptu. Zatem czym nasączyć biszkopt żeby był wilgotny i smaczny?
Dobrze dobrany poncz do tortu nada charakter Twojemu tortowi. Jednak sztuką jest nie tylko odpowiednio dobrać rodzaj ponczu do smaku tortu, ale również wiedzieć, jaką ilością nasączyć każdy blat biszkoptu tak, aby nie był ani za suchy ani za mokry.
Przydatne narzędzia
Do nasączenia biszkoptu nie potrzeba wyszukanych gadżetów, wystarczy zwykła łyżeczka. Poniżej pokażemy wam jednak te najczęściej używane „przyrządy”. Warto jest je wyprobować i wybrać ten, który Wam ułatwi pracę.
- Łyżka
- Pędzel silikonowy
- Butelka
- Spryskiwacz
Ile ponczu do nasączenia biszkoptu?
Niezależnie od tego, którego gadżetu użyjemy, staramy się nasączyć biszkopt wystarczająco. Ale ile to jest „wystarczająco”? Niestety tu zaczyna się problem, ponieważ „wystarczająco” zależeć będzie od wielu czynników. Zaczynając od rodzaju mąki jakiej użyjemy do przygotowania biszkoptu kończąc na preferencjach smakowych osoby, która tort będzie jeść.
W Anglii, czy w USA najczęściej torty robi się z biszkoptu tłuszczowego, który sam w sobie jest już wilgotny. Osobiście bardzo lubię pracować na tłuszczowym biszkopcie czekoladowym, którego nie muszę już wcale nasączać. Tort przygotowany na jego bazie, podany w odpowiedniej temperaturze, jest już idealnie wilgotny. Tego właśnie biszkoptu używam do tradycyjnych, okrągłych tortów jak również do 3D, czy antygrawitacyjnych.
W Polsce jednak, torty przygotowywane są najczęściej na tradycyjnym biszkopcie, bez tłuszczu czy proszku do pieczenia. Ponieważ tradycyjny biszkopt jest raczej suchy, trzeba go odpowiednio nasączyć. „Suchość” biszkoptu zależeć będzie w dużej mierze od rodzaju mąki jakiej użyjecie. Dla przykładu, jedna z naszych subskrybentek twierdzi, iż korzystając z tego samego przepisu, biszkopt wychodzi jej mniej suchy kiedy używa do niego mąki typu 450 polskiej produkcji a bardziej suchy, kiedy używa ogólnie dostępnej w USA mąki „all purpose flour”.
Początkującym lub tym, którzy mają problem z użyciem odpowiedniej ilości ponczu, radzimy zacząć od 30ml na blat o średnicy 18 cm (grubości ~2,5 cm). Jeżeli po skosztowaniu wydawać Wam się będzie za suchy lub za wilgotny, zakładając, że do następnego tortu użyjecie tak samo przygotowanego biszkoptu, zwiększycie lub zmniejszycie ilość ponczu.
Czym nasączyć biszkopt aby pasował do smaku tortu?
W doborze ponczu do nasączenia biszkoptu najważniejsze jest to, by dobrze komponował się ze smakiem wybranych przez nas kremów. Odpowiednio dobrany smak ponczu pozytywnie podkreśli smak tortu, a źle dobrany spowoduje, że tort będzie niesmaczny. Czym nasączyć biszkopt aby tort był smaczny?
Najbardziej popularnym opcjami na poncz do tortu jest za pewne poncz z herbaty lub woda z sokiem z cytryny. Woda z sokiem z cytryny to idealny poncz do tortu czekoladowego, śmietankowego czy owocowego. To bezpieczny wybór, kiedy nie jesteśmy pewni jakiego smaku poncz najlepiej przypasuje do tortu, nad którym pracujemy.
Ponieważ możliwości jest wiele, zapytałam naszych subskrybentek, czym kierują się w doborze ponczu.
Czym nasączyć biszkopt w tortach owocowych
Zdecydowana większość powiedziała, iż do tortów owocowych na jasnym biszkopcie najczęściej używa ponczu również zawierającego nutę owocową.
Czym nasączyć biszkopt w tortach czekoladowych
Natomiast do tortów czekoladowych najczęściej używają ponczu z dodatkiem alkoholu, pamiętając jednak, by nie dać go za dużo żeby nie zdominował smaku tortu. Rzecz jasna, nie używamy ponczu na bazie alkoholu w tortach dla dzieci – tu dobrą opcją jest tradycyjny poncz, czyli woda + cukier + sok z cytryny, poncz owocowy lub mleko.
Jak zrobić poncz do tortu?
W zależności od tego czy Wasz tort będzie na bazie biszkoptu czekoladowego czy biszkoptu tradycyjnego, poniżej znajdziecie przykładowe przepisy na poncz do trortu, którymi podzieliły się z nami dziewczyny z Akademii.
- woda + sok z cytryny + cukier
- rozcieńczony likier, n.p: Limoncello, Bailey's
- rozcieńczony alkohol (n.p.: rum, wódka, wiśniówka)
- mleko kokosowe + syrop z agawy
- rozcieńczona pulpa, n.p.: z marakuii lub mango
- mleko
- Sprite + sok z cytryny
- rozcieńczony sok owocowy
- rozcieńczony sok po owocach użytych do kremu
- woda aloesowa
- woda + sok z cytryny + cukier lub miód
- rozcieńczony alkohol (n.p.: rum, wódka, wiśniówka)
- herbata z wódkami smakowymi
- kawa, lub kawa z alkoholem
- rozcieńczony likier, n.p: Limoncello, Bailey's
- mleko
31 Responses
Dziękuję! Nareszcie porada od A do Z, łącznie z ilością ponczu… wiedziałam czym chcę nasączyć tort, tylko nie wiedziałam ile i jak. Dziękuję bardzo!
Świetna strona:)))
Nigdy nie miałam problemu z doborem smaku ponczu do smaku torta, dopóki nie znalazłam kremu „słony karmel”.
Zdecydowałam się na mleko z dodatkiem sosu barmańskiego IRISH CREAM. Ponieważ są to sosy do drinków, kawy i deserów myślę, że można by było z nimi poeksperymentować właśnie przy tortach.
Zazwychaj robię owocowe torty dla dzieci, wtedy nasączam biszkopt galaretką owocową (2 opakowania na 750ml wody). Sprawia ona, że smak torta jest orzeźwiający. Załamuje słodki smak kremu.
Czasami zdarza się też tzw.”Artystyczny nieład”. Robię to czego Pani radzi nie robić w pkt. 4, nasączam jasny biszkopt ciemnym ponczem (zawsze jest to kakao) przekładam białym kremem. Nie wygląda to źle, a smakuje rewelacyjnie.
Życzę Szczęścia w Nowym Roku.
Pozdrawiam.
Karolina.
Ja robię dokładne to samo nasączam biały biszkopt kawą inką bez cukru , fajnie to wygląda jak zebra i świetnie smakuje.
„30ml na blat o średnicy 18 cm” to bardzo mało. Oczywiście ilość ponczu zależy od wielu czynników – ja zwykle daję ok. 400-500 ml na cały tort 26-28 cm!
Może warto dopisać, żeby nie nasączać alkoholem tortu które będą jeść ciężarne? 🙂
Ja myślę, ze ciężarne to raczej wiedzą bez mówienia… 🙂
Mam pytanie jeśli chodzi o nasączenia alkoholowe. Na ile dni przed wydaniem nasączamy biszkopt alkoholem i przekładamy kremami ? Dla ułatwienia będzie to tort węgierski
Osobiście, torty przekładam na dwa dni lub w przeddzień ich wydania. Więcej na ten temat tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Link „jak rozplanować prace z tortem”niestety nieaktywny
Zerknij teraz 🙂
Witam, chciałabym zrobić tort trzy smakowy. ,Myśałam o kremie śmietanowym na wierz a w środku mus czekoladowy i wiśniowy. Jaki trzeci krem zrobić aby dobrze się samki komponowały?
Witam, zerknij proszę na ten wpis o kombinacjach smakowych. https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Osobiście robie najwyżej 2 smaki w jednym torcie, ale gdybym miała dodać 3 to byłoby to cos neutralnego, może śmietankowy lub z białej czekolady – znajdziesz oba na naszej stronie z przepisami. https://akademiatortu.pl/przepisy/
Mam pytanie mam krem jeden czekoladowy w whiskey a drugi krem oreo do tego konfiturę z czarnej porzeczki na jasnym biszkopcie jakie nasaczenie by pani proponowała?
Zależy – jezeli chcesz aby tort był bardziej „alkoholowy” to nasączyłabym wodą z whiskey. Jak nie, to woda z sokiem z cytryny zawsze się sprawdza.
Witam czym rozcieńczyć najlepiej likier Baileys?
Nie rozcienczałabym. A jak koniecznie to wodą przegotowaną.
Witam bylabym bardzo wdzieczna za porade dostalam zamowienie na tort o smaku kinder bueno. Postanowilam upiec bialy biszkopt z aromatem orzechow laskowych a krem zrobic ze smietany mascarpone bialej czekolady i orzechow laskowych orazmleka w proszku , wielka zagwostka jest dla mnie czym napaczowac tort? Moglabym prosic o jakies sugestie? Z gory dziekuje
Skąd taka piękna patera Ala beton?:-)
Witam, zaczynam przygodę z tortami i będę robić dla synka tort o średnicy 20cm ,jaka ilość Pani proponuje aby nasączyć Biszkopt? Ostatnio robiłam taki pierwszy tort na próbę i wydawało mi się że sporo wylałam tego a jednak biszkopt i tak był suchy
W tym artykule chyba podaliśmy minimum 30ml na blat. Możesz troszkę zwiekszyć i zobaczyć jak będzie. Polecam tez przepis na biszkopt z dodatkiem masła lub oleju albo tłuszczowy, wtedy nie jest tak suchy jak tradycyjny. Przepisy na te biszkopty znajdziesz tutaj: https://akademiatortu.pl/kat-przepisy/biszkopt/
Witam 🙂
Czym alkoholowym najlepiej nasączyć biszkopt z kremem z białej czekolady plus maliny i mus malinowy?
Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Takim alkoholem, który lubisz. Mnie się nasuwa rum. Nalewka malinowa może fajnie podbić smak tortu. To na prawdę jest kwestia indywidualna…
a moge prosic o prporcje na taki najprostszy poncz z cytryną? 🙂
Ja zawsze robię na oko. Nie może być za kwaśne…
Dzien dobry, szûam odpowiedniego nasaczenia do tortu z blatami kakowymi i przelozonego budyniowym kremem waniliowym(creme patissiere). Tort jest dla dzieci, wiec alkohol odpada 🙂 Czy wg Pani dobre bedzie nasaczenie mlekiem, takim czystym’ czy rozcienczonym w wodzie. A moze jakims rozcienczonym sokiem owocowym…?
Torty dla dzieci często nasączam mlekiem lub wodą z cytryną.
Witam. Dziś zrobiłam tort. Nasączyłam ponczem tylko jeden blat, o dwóch pozostałych zapomniałam;(
Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Masa ze śmietanki 30 i serka mascarpone
No jeżeli tort jest już przełożony to raczej nic 🙁
A impreza z 2 dni i boje się że tort będzie za suchy;(
Tort malinowo-cytrynowy (mus malinowy, a drugi to krem cytrynowy z lemon curd) czy można nasączyć biszkopty soplica malinowa i cytrynowa rozmieszana z wodą (w sensie malinowa i cytrynowa oddzielnie) czy to zły pomysł ?
Wydaje mi się, że jak najbardziej. Smakiem powinno pasować do reszty.