Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Dlaczego na torcie pęka tynk?

Dla początkujących, lub mniej wtajemniczonych, zaczniemy od wyjaśnienia czym jest tynk na torcie. Tynk na torcie to potoczna nazwa kremu, którym obsmarowane są brzegi i góra, przełożonego już kremami biszkoptu. Jak otynkować tort pokazaliśmy w naszym tutorialu, który znajdziesz TUTAJ.

Najczęściej używanym tynkiem do tortu jest zapewne krem maślany, który można przygotować na wiele sposobów: z użyciem białek, żółtek czy mleka skondensowanego. Osobiście najczęściej do tynkowania tortu używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Popularną opcją na tynk do tortu jest też czekoladowy ganache, jak i ganache z białej czekolady; wszystkie wyżej wymienione kremy idealnie nadają się na tynk do tortu i są świetną bazą pod masę cukrową

Krem masło mleko skondensowane

Dlaczego pęka krem na torcie...

Krem na torcie, czyli tak zwany tynk na torcie, pęka, kiedy tort pracuje. Ale co to znaczy? Wyobraźcie sobie budynek z cegieł – tort jest właśnie jak słodki budynek, w którym blaty biszkoptu są cegiełkami, a krem miedzy blatami ich spojeniem. I tak jak w budownictwie, materiały użyte muszą być odpowiednio wytrzymałe…

Nieodpowiedni, za mały lub za cienki podkład pod tort…

Najczęstszą przyczyną popękanego tynku na torcie jest nieodpowiedni, za mały lub za cienki podkład pod tort. Żaden architekt nie zaplanuje budowy domu na niestabilnym gruncie! Podkład pod tort musi być odpowiednio dobrany do wielkości tortu – nie tylko średnicą ale także grubością. Najczęściej używam podkładów o minimalnej grubości 5-6mm. Podkłady i podstawki pod torty omówiliśmy bardziej szczegółowo w jednym z odcinków naszej serii tutoriali o postawach składania tortów w stylu angielskim.

Pękniety krem na torcie
Pękniety krem na torcie

Niestabilny krem 

Kremy, których użyjecie do przełożenia blatów biszkoptu muszą być na tyle stabilne, aby po schłodzeniu (zastygnięciu) były “sztywne” i mogły utrzymać ciężar warstw na nich położonych. Przełożone kremem warstwy biszkoptu powinny się schłodzić minimum 4h zanim wyjmiemy je z rantu. Jeżeli krem jest zbyt luźny to już po wyjęciu z rantu może on zacząć wybrzuszać się poza brzeg blatu biszkoptu. Jeżeli luźny krem nie wybrzuszy nam się od razu, to na pewno stanie się to po otynkowaniu tortu…

Wybrzuszony krem w torcie
Pękniety krem na torcie

Niestabilny lub przesączony biszkopt

Przygotowanie smacznego tortu to nie tylko idealny przepis na biszkopt i dobrze dobrane kombinacje smakowe kremów. Ogromny wpływ na smak i teksturę tortu ma również odpowiednie nasączenie biszkoptu. Jednak zbyt mocne nasączenie może nie tylko popsuć smak tortu ale również ujemnie wpłynąć na stabilność blatów biszkoptu. Pod wpływem nadmiaru nasączenia biszkopt może osiąść (skurczyć się) co spowoduje popękanie tynku na torcie.

Pamiętajmy, że nie każdy biszkopt wymaga nasączenia – biszkopt tłuszczowy jest bardziej wilgotny, zwarty i stabilny, niż biszkopt tradycyjny i raczej nie wymaga już nasączenia. Między innymi, właśnie dlatego biszkopty tłuszczowe idealnie nadają się do tortów antygrawitacyjnych i 3D.

Pękniety ganache na torcie
Pękniety ganache na torcie

Nierówne, za krótkie lub za mało wsporników w tortach piętrowych

Torty piętrowe potrzebują odpowiedniego wewnętrznego stelaża aby utrzymać, ustawione jedno na drugim, piętro tortu. Kiedy więc użyjesz nieodpowiednich wsporników lub dasz ich za mało, ciężar ustawionego na górze piętra uszkodzi dolne piętro. Grozi to popękanym tynkiem lub gorzej, rozwalonym dolnym piętrem! Taki sam skutek będzie jeżeli wsporniki zostaną nierówno przycięte.

Temu jak wzmocnić piętrowy tort poświęciliśmy cały wpis, który znajdziesz na stronie z tutorialami dla początkujących.

Pękniety krem na torcie
Pękniety krem na torcie

Tak więc przyczyn popękanego kremu – tynku na torcie może być wiele. Czasami będzie to jeden, oczywisty powód, czasami będzie ich kilka, które złożyły się na tortową katastrofę. Mamy jednak nadzieję, że tym artykułem zwrócimy Wam uwagę na podstawowe przyczyny popękanego tynku dzięki czemu uda się Wam im zapobiec.

Specjalne podziękowania dla naszych subskrybentek, za użyczenie zdjęć, dzięki którym mogliśmy Wam zobrazować problem popękanego tynku na torcie ❤️

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 odpowiedzi

  1. Ja dzisiaj zrobiłam h 14 cm tort. Pięknie wszystko. Jak zapinałam to w pudełko na styk, to docisnęłam bezy i tynk ganache biała czekolada popękał. Raczej nie do uratowania bo drip na pęknięciach.
    A gdy zdaży się pęknięcie i nie mam masy, to czy samą ciepłą skrobką to naprawię?
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!