
Jak zaprojektować tort ślubny
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Biszkopt tłuszczowy, wbrew pozorom, nie jest tak łatwo upiec. Przysparza wielu problemów nawet wytrawnym amatorom wypieków. Trudno też znaleźć niezawodny przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i nigdy nie opada, a w dodatku jest w stanie udźwignąć dodatkowe dekoracje. Ten idealny biszkopt z dodatkiem tłuszczu jest świetny do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów antygrawitacyjnych i 3D.
Akademia Tortu przedstawia przepis na idealny biszkopt tłuszczowy. Niezawodny i pyszny, który zawsze się uda i będzie doskonałą bazą do każdego, nawet najbardziej wymyślnego tortu.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!
Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
45 odpowiedzi
W przepisie nie ma ilości jajek. Na filmie widać że sześć. Czy taka ilość jest potrzebna?
Tak, 6 jajek. Juz uzupelnilam strone. Dziekuje!
Jaka mąkę najlepiej użyć? Tortowa czy pszenna typu 500
Dzień dobry, czy biszkopt można upiec w jednej blaszce a potem przeciąć na trzy blaty? Czy lepiej każdy blat piec osobno?
Zawsze robię na zwykłej pszennej. 🙂
Julia, najbezpieczniej jest przepis podzielić. Jeżeli jednak potrzebujesz wszystko na raz, to mogę powiedzieć że raz tak zrobiłam że miałam nadmiar.
Nałożyłam do blachy i spokojnie poczekał na blacie aż obecne się upieką i dopiero wsadziłam. Trwało to około godziny. Wiec ze spokojną duszą mogę powiedzieć, że do godziny na blacie z masa nic się nie dzieje.
Wydaje mi się, że lepiej ciasto rozlać do paru blaszek ponieważ jest ono dość gęste. Wydaje mi się, że w jednej blaszce mogłoby się upiec na brzegach a środek nie… Ale, nie próbowałam – to tylko moje mniemania 🙂
Dzień dobry, czy biszkopt można upiec w jednej blaszce a potem przeciąć na trzy blaty? Czy lepiej każdy blat piec osobno?
To jest dość gęste ciasto i lepiej upiec w 2 lub 3 osobnych blaszkach. W jednej będzie się piekło dłużej i niestety ryzykujemy, że biszkopt będzie suchy ba brzegach a niedopieczony w środku.
Czy masa biszkoptowa, może „stac”(w lodówce lub po za nia ponieważ 3 blaty na raz nie wejdą mi do piekarnika) w między czasie gdy piekę wcześniejsze blaty? Czy raczej trzeba zmienić proporcje i robić je osobno?
Dzień dobry:) proszę o informację jakiej wysokości wychodzi pojedynczy blat? Z góry dziękuję za odpowiedź
z podanego przepisu wychodza 3 blaszki, jakie fi ?
Ja rozkładam ciasto na 3 blaszki fi20, każda o wysokości 5cm. Pózniej przecinam każdy na pół.
Tak jak podane jest w przepisie – 3 x fi20, ~5cm wysokości każda.
Podzieliłam na 3i.wychodzi suchy z zewnątrz miękki w.srodku nie mam pojęcia dlaczego 🙁
Czy ten biszkopt można pięć w blaszce do 30? Czy nadaje się jedynie do małych blach ?
Przepis nadaje się do każdej blchy. Trzeba tylko odpowiednio dopasować czas pieczenia.
Dzień dobry, piszę z prośbą o pomoc. Wielokrotnie próbowałam zrobić biszkopt tłuszczowy (nie tylko z tego przepisu) lecz niestety z marnym rezultatem. Ciasto po wyjęciu siada i kurczy się (także po obwodzie). Uważałam bardzo aby robić wszystko krok po kroku jak w instrukcji. Składniki są temp. pokojowej, przy dodawaniu mąki i mleka miksuję tylko do połączenia się składników. Być może przebijam masło z cukrem? A może mój piekarnik nawala? Nie mam pojęcia co mogę jeszcze robić źle. Za każdym razem wychodzi mi większy lub mniejszy zakalec. Rodzaj mąki? Przeważnie używałam tortowej 450, choć raz próbowałam 500, efekt bez zmian. Ma Pani jakieś pomysły co mogę robić źle? Bardzo zależy mi na udanym biszkopcie tłuszczowym i jestem już totalnie zrezygnowana.
Dzień dobry – biszkopt tłuszczowy zawsze po upieczeniu troszkę osiądzie i się skurczy. Właściwie, kiedy się piecze i zacznie już lekko odchodzić od brzegów blaszki to wiadomo, że jest gotowy. Masła z cukrem raczej nie da się przebić, ma być ubite na pulchną masę. Obstawiam więc piekarnik. Trzeba ogarnąć co i jak z nim jest. Każdy jest inny i trudno powiedzieć…
Czy tort tłuszczowy można obkładać lukrem? Jak to wtedy połączyć, ze biszkopt tłuszczowy powinien stać jakiś czas na cieple bo prosto z lodówki będzie twardy a z kolei masa lukrowa nie lubi ciepła i może się rozpływać. Jak to razem połączyć w dobrą całość?
Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam.
Olgo, tort obłożony masą cukrową spokojnie może stać poza lodówką nawet parę godzin. Masa się nie roztopi jeżeli biszkopt będzie otynkowany odpowiednim kremem – więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Dzień dobry,
bardzo fajny przepis. Mam tylko pytanie, czy jest jakiś sposób na to, aby blaty wyrosły płaskie ? Upiekły mi się z górką
Można owinąć formę mokrą ściereczką w trakcie pieczenia lub kupić do tego specjalne paski: https://www.wilton.com/bakeeven-strips/415-0796.html
Najprościej jednak po upieczeniu, wyjąć z formę z piekarnika, i przewrócić biszkopt do góry nogami (górką do spodu) na siatkę do studzenia lub blat.
Jeżeli mam formę fi22 to jakich proporcji powinnam użyć?
JAk wysoka jest twoja forma?
6 cm
To z tego przepisu powinno wyjść wystarczająco aby włożyć do 2 form fi 22cm. Wypełnij każdą formę do 2/3 wysokości.
Czy można zmniejszyć ilość cukru w tym biszkopcie??
Nie lubię przesłodzonych ciast.
Możesz spróbować jednak nie ręczę czy wyjdzie.
Czy można z dodać kakao, żeby wyszedł czekoladowy biszkopt? W którym miejscu do dodać?
Na biszkopt czekoladowy polecam inny przepis: https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-biszkopt-czekoladowy/
To nie biszkopt, tylko zwykłe ciasto ucierane czy jak na murzynka
Jak nazwa wskazuje: biszkopt tłuszczowy 🙂
Uzywam dobrego, drogiego masla (82%), ale podczas ucierania z cukrem (drobno mielony) maslo nie ubija sie tak jak na filmie, tylko przyjmuje raczej lekko plynna konsystencje (ubijam w mikserze koncowka do ubijania jajek). Potem po dodaniu jajek masa troche sie warzy… W czym jest problem, ze maslo nie chce sie utrzec? Musze zrobic za chwile tynk do tortu i obawiam sie, ze bede miala ten sam problem. Czy moglabys polecic jakies sprawdzone maslo?
Masła niestety nie polecę bo mieszkam w USA … Końcówka do ubijania pjany z białek? Ja używam zwykłej końcówki do ucierania, nie do ubijania…
Zapomniałam dodać – masła nie uciera się końcówką do ubijania jajek. Jak sama nazwa wskazuje – ona jest do ubijania 😉
Jeśli masz robot kuchenny, a nie mikser, to powinnaś mieć końcówkę silikonową przeznaczoną do ucierania. Zaręczam, że różnica w ucieraniu, konsystencji i efekcie końcowym jest znacząca.
Dzień dobry, czy z tego przepisu wystarczy ciasta na 2 blaty do przekrojenia przy tortownicy o średnicy 26 cm? Czy lepiej zrobić 1,5 porcji?
Pozdrawiam
Dzień dobry. Ile przed podaniem powinnam wyjąć tort na takim biszkopcie z lodówki, żeby zdążył się ogrzać do temperatury pokojowej?
Minimum godzinę, półtorej…
Dziękuję. 🙂
Chciałabym spróbować upiec taki biszkop zawsze robię tradycyjne i nasączam. Tym razem upiekę ten z tego przepisu. Mam pytanie chciałabym upiec go w tortownicy o średnicy 24 cm czy orientuje się może Pani czy wyjdą dwa blaty czy tylko jeden? Czy bezpieczniej będzie mieszanie szpatułką ciasta podczas dodawania na przemian suchych produktów z mokrymi pytam bo tak właśnie robię gdy piekę zwykły biszkop i gdy mam dodawać mąkę to wyłączam robot i mieszam resztę szpatułką. Rozumiem że wszystkie składniki w temp. pokojowej.
Czy można dodać kakao i zrobić ciemny biszkopt ? Ile wtedy trzeba tego kakao dodać ?
Biszkopt czekoladowy, tłuszczowy sprawdzony przepis – zerknij https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-biszkopt-czekoladowy/
Dzien dobry, czy mozna ten biszkopt piec w rancie? Jezeli tak to czy wystarczy ciasta na fi22? I na fi16 jakich powinnam uzyc proporcji?
Dziekuje.
Biszkopt tłuszczowy – jest to przepis na nasze polskie „ciasto ucierane”, tylko w różnych proporcjach.