Biszkopt Tłuszczowy

3 blaty, każdy fi20

Składniki

  • 340g masła
  • 435g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 280g pełnego mleka
  • 50g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 575g mąki
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  2. Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  3. Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  4. Na zmniejszonych obrotach, dodawać po 2 jajka, mieszając dokładnie.
  5. W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą, i dolewamy 1/3 mleka z olejem.
  6. Wkładamy ciasto do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.
  7. Piec w 170 C (350F) do momentu kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, około 40 min.

Po wystygnięciu, każdy blat zawijam osobno w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 4h. Nigdy nie przekładam kremem nieschłodzonych blatów.

https://akademiatortu.pl/przepisy/biszkopt-tluszczowy/
Zobacz również

Dodaj komentarz