Idealny biszkopt czekoladowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tort węgierski, czy szwarcwaldzki bez ciemnego biszkoptu się nie uda. Dobra baza do tortu to podstawa, a wbrew pozorom przygotowanie idealnego biszkoptu czekoladowego może być trudne. Przepis, który tutaj podajemy to nie jest tradycyjny biszkopt, ponieważ zawiera dodatek tłuszczu. Dlaczego warto jako podstawę dla swojego tortu wybrać biszkopt tłuszczowy i czym różni się od wersji tradycyjnej dowiesz się z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Mimo iż ten biszkopt jest wystarczająco wilgotny, można go dodatkowo nasączyć. O tym czym najlepiej nasączyć biszkopt dowiesz się z naszego poradnika na Blogu. Jeżeli natomiast szukasz idealnej kombinacji smakowej kremów, kliknij TUTAJ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na idealny biszkopt czekoladowy

 

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Moje Wypieki
Idealny biszkopt czekoladowy. Puszysty i wilgotny. Niezawodny przepis na doskonały biszkopt, który zawsze się udaje i nigdy nie opada.
porcje 3 blaty fi20
kategoria biszkopt

Składniki
  

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru eng. butter milk
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy bez fusów

Instrukcje
 

  • Wsypać wszystkie suche składniki do miski.
  • Wymieszać mikserem.
  • Wlać wszystkie składniki oprócz kawy.
  • Wymieszać aż nie będzie widocznych grudek.
  • Mieszając na wolnych obrotach, powoli dolewać kawę.
  • Zatrzymać mikser i zebrać ciasto z brzegów i znów wymieszać parę minut.
  • Tak przygotowane ciasto na biszkopt rozlać do wcześniej wysmarowanych smarowidłem do blach tortownic.
  • Biszkopt czekoladowy piec w temperaturze 170°C do momentu, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Około 40 minut.

Jak zrobić biszkopt czekoladowy

Idealny biszkopt czekoladowy
Wsypać wszystkie suche składniki do miski.
Idealny biszkopt czekoladowy
Wymieszać mikserem.
Idealny biszkopt czekoladowy
Wlać wszystkie składniki oprócz kawy.
Idealny biszkopt czekoladowy
Wymieszać aż nie będzie widocznych grudek.
Idealny biszkopt czekoladowy
Mieszając na wolnych obrotach, powoli dolewać kawę.
Idealny biszkopt czekoladowy
Zatrzymać mikser i zebrać ciasto z brzegów i znów wymieszać parę minut.
Idealny biszkopt czekoladowy
Tak przygotowane ciasto na biszkopt rozlać do wcześniej wysmarowanych smarowidłem do blach tortownic.
Upieczony biszkopt czekoladowy z kawą
Biszkopt czekoladowy piec w temperaturze 170°C do momentu, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Około 40 minut.

Przydatne uwagi

  • Ciasto na biszkopt nie nadaje się do pieczenia w rantach – jest za rzadkie.
  • Upieczone, przestudzone i zawinięte szczelnie w folię spożywczą, blaty można zamrozić.
  • To ciasto z biszkoptu czekoladowego idealnie nadaje się również do tortów musowych, cake popsów czy cakesicles.
  • Ten biszkopt czekoladowy z dodatkiem kawy jest idealny do przełożenia kremem kokosowym!
Biszkopt czekoladowy przygotowany do zamrożenia

Idealny biszkopt czekoladowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Biszkopt czekoladowy pin

63 odpowiedzi

      1. O tak, niestety mi właśnie wyciekło ze zwykłej tortownicy🙈 na szczęście miałam w pobliżu dużą blachę z papierem do pieczenia. Podłożyłam i szybko wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jak tylko złapało temperaturę przestało wyciekać☺️ Także zwykłą tortownicę należy dobrze zabezpieczyć.

          1. Dziękuję serdecznie.
            PS. Pani Akademia jest wspaniała, dla laika jak ja to skarbnica wiedzy i pomocy.

  1. Dziękuję za ten przepis! Mam pytanie o to, ile czasu może stać taki biszkopt tłuszczowy zanim go przełożę? Tradycyjny piekę dzień przed przełożeniem i jest optymalnie. Czy ten może stać dłużej ze względu na tłuszcz, czy jeśli chcę upiec wcześniej, muszę już mrozić?

  2. Dzień dobry,

    mam jedną blaszkę fi 25 wysokość 10 cm, czy z tego przepisu uda mi się upiec taki biszkopt (wysoki i duży), czy muszę policzyć na nowo proporcje? Jak to obliczyć? A może podzielić ilość ciasta i piec w jednej blaszce kilka porcji? Co Pani radzi?

  3. Zastanawiam się co by było gdybym ubiła białka na sztywno z odrobiną cukru i w to wmieszała? Moze bym uzyskała bardziej puszysty biszkopt? A tak przy okazji to szukam biszkoptu z miodem moze cos Pani juz testowała takiego. Mam tradycyjny przepis na miodownik ale ciasto twardawe i trzeba dlugo czekać aż zmieknie.

  4. Dzien dobry . Mam pytanie odnosnie
    atrapy. Wlasnie n’a pani stronie to.odkrylam ale nie rozumiem . W przepisie nz tort pomalowany nz noebiesko to wyglada tak zr ta attrapa zostaje
    Z gdzie jest biszkopt itp
    Ta atrape sie je? Wiem ze pewnie sie Pani usmieje ale ja nie kumam.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale