Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Idealny biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Tort węgierski, czy szwarcwaldzki bez ciemnego biszkoptu się nie uda. Dobra baza do tortu to podstawa, a wbrew pozorom przygotowanie idealnego biszkoptu może być trudne. Przepis, który tutaj podajemy to nie jest tradycyjny biszkopt, ponieważ zawiera dodatek tłuszczu. Dlaczego warto jako podstawę dla swojego tortu wybrać biszkopt tłuszczowy i czym różni się od wersji tradycyjnej dowiesz się z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Mimo iż ten biszkopt jest wystarczająco wilgotny, można go dodatkowo nasączyć. O tym czym najlepiej nasączyć biszkopt dowiesz się z naszego poradnika na Blogu. Jeżeli natomiast szukasz idealnej kombinacji smakowej kremów, kliknij TUTAJ.

Idealny biszkopt czekoladowy - przepis
5 od 1 głos
Drukuj

Przepis na biszkopt czekoladowy

Aby biszkopt czekoladowy zawsze był wyrośnięty i puszysty, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki i odczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Jeśli nie ma takiej możliwości, można włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Ważne, żeby nie była gorąca.

Słowo kluczowe Biszkopt
Autor Moje Wypieki

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru eng. butter milk
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy bez fusów

Instrukcje

  1. Wsypać wszystkie suche składniki do miski.
  2. Wymieszać mikserem.
  3. Wlać wszystkie składniki oprócz kawy.
  4. Wymieszać aż nie będzie widocznych grudek.
  5. Mieszając na wolnych obrotach, powoli dolewać kawę.
    Biszkopt czekoladowy
  6. Zatrzymać mikser i zebrać ciasto z brzegów i znów wymieszać parę minut.
    Masa biszkoptowa
  7. Tak przygotowane ciasto na biszkopt rozlać do wcześniej wysmarowanych smarowidłem do blach tortownic.

    biszkopt czekoladowy - masa
  8. Biszkopt czekoladowy piec w temperaturze 170°C do momentu, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Około 40 minut.

    biszkopt czekoladowy po upieczeniu

Notatki

Ciasto na biszkopt nie nadaje się do pieczenia w rantach - jest za rzadkie.

Upieczone, przestudzone i zawinięte szczelnie w folię spożywczą, blaty można zamrozić.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

48 odpowiedzi

    1. Można użyć kawy bez kofeiny lub zastąpić zwykłą wodą. Ja robie dla dzieci z kawą, one i tak mało jedzą, że nie widać efektów w zachowaniu 🙂

    1. Ciasto z tego przepisu jest dość rzadkie i nie wiem czy nie wycieknie w zwykłej tortownicy – nie próbowałam. Moje blaszki na tym zdjęciu są fi18.

      1. O tak, niestety mi właśnie wyciekło ze zwykłej tortownicy🙈 na szczęście miałam w pobliżu dużą blachę z papierem do pieczenia. Podłożyłam i szybko wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jak tylko złapało temperaturę przestało wyciekać☺️ Także zwykłą tortownicę należy dobrze zabezpieczyć.

    1. Ja ustawiam u siebie 9C niej niż jest podane w przepisie. Ale – trzeba przetestować swój piekarnik, bo każdy inny jest…

  1. Czy podana przez Panią pojemność szklanki 235 ml tyczy się też sypkich produktów, czy używać tyle ile powinno wagowo wychodzić na szklankę?

    1. Janku, chodzi o proporcje. Jeżeli wybierzesz szklankę ~235ml to tą samą szklanką odmierzaj wszystkie składniki do tego przepisu.

      1. Chciałabym zrobić tylko jeden placek na domowe ciasto z bitą śmietana, truskawkami i galaretka. Czy to będzie pasować i rozumiem, że mogę proporcje podzielić na pół?

          1. Dziękuję serdecznie.
            PS. Pani Akademia jest wspaniała, dla laika jak ja to skarbnica wiedzy i pomocy.

  2. Mam jeszcze jedno pytanie, zabieram się za pieczenie, ale w podanej średnicy mam jedną formę, czy ciasto może poczekać na blacie tak jak w biszkopcie tłuszczowym?

  3. 5 gwiazdek
    Dziękuję za ten przepis! Mam pytanie o to, ile czasu może stać taki biszkopt tłuszczowy zanim go przełożę? Tradycyjny piekę dzień przed przełożeniem i jest optymalnie. Czy ten może stać dłużej ze względu na tłuszcz, czy jeśli chcę upiec wcześniej, muszę już mrozić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!