Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak dostosować przepis do rozmiaru blachy

Wyobraźcie sobie, że znajdujecie super przepis, który chcecie wypróbować jak najszybciej. Jest tylko jedno “ale” – przepis jest dostosowany do formy fi20, której nie masz! Masz za to formę o średnicy 18cm. Co więc robisz? Ryzykujesz i wlewasz za dużo ciasta do formy czy pozbywasz się nadmiaru?

Jak przeliczyć ilość składników z danego przepisu tak by pasował do rozmiaru blachy do pieczenia jaką posiadasz?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka trudna! Wystarczy trochę matematyki na poziomie szkoły podstawowej i umiejętności obliczenia pola kwadratu, prostokąta lub koła.

Miłość do matematyki zakorzeniła we mnie moja mama, która była jej nauczycielem w szkole średniej, do której chodziłam. Miłość do matematyki przerodziła się u mnie w pasję pisania programów komputerowych. Dla tych, którzy lubią matematykę, pokażę poniżej o co chodzi w  przeliczaniu blach. Jeżeli jednak wolisz od razu przejść do sedna – kliknij TUTAJ i przejdź od razu do tabelki.

Powierzchnia blachy do pieczenia...

Dzisiaj, w większości przepisów jest podane jaki rozmiar blachy jest do niego optymalny. Co jednak zrobić kiedy takiej nie posiadamy?

Ano wystarczy porównać powierzchnię blachy jaką mamy do tej z przepisu. Po obliczeniu obszaru twojej posiadanej blachy, możesz porównać go z obszarem blachy podanej w przepisie. Pozwoli nam to obliczyć, o ile jest ona większa lub mniejsza i na podstawie tego dostosować ilość składników z przepisu. Wystarczy, że podzielimy powierzchnię blachy, która jest większa, przez powierzchnię mniejszej, aby dowiedzieć się, ile razy pomnożyć składniki przepisu tak, aby wypełnić większą blachę taką samą głębokością ciasta jak w oryginalnym przepisie.

Blachy prostokątne i kwadaratowe

Obszar kwadratowego lub prostokątnego naczynia jest obliczany przez pomnożenie jednego boku przez drugi. Przykładowo: pole kwadratu o boku 20cm wynosi 400cm, ponieważ 20 x 20 = 400cm². Powierzchnia prostokątnej blachy o rozmiarach 20cm x 30cm wynosi 600cm², ponieważ 20 x 30 = 600. 

Blachy okrągłe

Jeżeli posiadasz okrągłą blachę czy rant, wtedy należy obliczyć powierzchnię koła. Powierzchnia koła to πr² (π razy promień do kwadratu). Pamiętamy, że π = 3,14; promień koła stanowi połowę jego średnicy. Tak więc aby obliczyć powierzchnię 20cm tortownicy, należy pomnożyć 3,14 (π) przez 10². Zatem powierzchnia 20cm tortownicy to: 3,14 x 10 x 10, czyli ~314cm².

Po co to obliczać?

Większość z was pewnie przewraca teraz oczami i zastanawia się po co te obliczenia… Ale poczekaj, jeszcze chwilka i się dowiesz 🙂

Kiedy popatrzysz na okrągłą tortownicę o średnicy 20cm i porównasz ją wzrokowo do, na przykład, większej tortownicy o średnicy 23cm, to może się wydać, że niewiele się od siebie różnią.

Ale zobacz: powierzchnia koła o średnicy 20cm to ~314cm² a powierzchnia koła o średnicy 23cm to ~415cm².  314/415 = 0.75 czyli tortownica ∅23cm jest ~25% większa niż tortownica ∅20cm.

Co to oznacza? Ano to, że jeżeli użyjesz przepisu na tortownicę ∅20cm ale piec będziesz w tortownicy ∅23cm ciasto upiecze się szybciej, bo jego powierzchnia będzie większa i grubość cieńsza. Teraz już więc wiesz i może nie przypalisz ciasta 🙂

Poniżej podam Wam tabelkę, którą możecie wydrukować i mieć pod ręką za każdym razem kiedy będzie potrzeba przeliczyć i dopasować przepis do rozmiaru blachy jaki posiadacie. Wystarczy odnaleźć na niej rozmiar blachy, który podany jest w przepisie i ten, który posiadacie i pomnożyć składniki przez podany w tabeli współczynnik.

Pamiętaj – kiedy dopasujesz przepis do większej blaszki, robisz większą partię ciasta, to możesz spodziewać się, że będzie się ono dłużej piekło niż przewiduje oryginalny przepis. Natomiast, jeżeli zmniejszasz przepis, to wcześniej sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest już gotowe.

Jak obliczyć ilość jajek

Przy użyciu współczynnika do obliczenia ilości składników, często trzeba będzie pomnożyć przepisy przez ułamki – na przykład 1/2 czy 3/4 itp. Ale jak to zrobić w przypadku jajek?

Jest na to sposób! Przykładowo, jeśli pomnożysz przepis i będziesz potrzebować 3 1/4 jajka:

  1. Odłóż na bok 3 całe jajka.
  2. Wymieszaj całe jajko tak, aby zmiksować białko z żółtkiem.
  3. Zważ wymieszane jajko.
  4. Odważ część jajka potrzebną do przepisu, czyli w naszym przykładzie 1/4 wymieszanego jajka.
  5.  Dodaj do całych jaj.

Gdy białka i żółtka są używane osobno, zważ i zmierz je w ten sam sposób, ale osobno. 

W taki sam sposób można dopasować przepis na krem. Jeżeli nie chce Wam się wyciągać kalkulatora, bardzo fajny, automatyczny przelicznik foremek znajdziecie na stronie Słodki Pomysł!

Podoba Ci się? Udostępnij Post!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

3 odpowiedzi

    1. Do wszystkiego. Jeżeli w przepisie jest podane, że starcza na n.p. jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm, to jak najbardziej można użyć przelicznika aby obliczyć ilość składników na inne średnice tortów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





pobierz tabelkę

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!