Krem kokosowy

Ten przepis na krem kokosowy na bazie skondensowanego mleka, to słodka propozycja, którą pokocha każdy łasuch. Oprócz wiórków kokosowych, można do niego dodać także orzechy. Nadaje się do wykorzystania w przypadku tortów obkładanych masą cukrową, jak i typu naked czy Lamington. Wszystkie smaki, które pasują do tego kremu znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na krem kokosowy do tortu

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi20

kategoria

Krem

Składniki

  • 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450 g cukru
  • 250 g masła
  • 450 g wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 300 g orzechów pekan lub innych

Instrukcje

  1. Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
  2. Wszystko razem wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu, często mieszając.
  4. Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  5. Dodać posiekane orzechy.
  6. Dodać wiórki kokosowe.
  7. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Jak zrobić krem kokosowy

AkademiaTortu-KremKokosowy1
Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
AkademiaTortu-KremKokosowy2
Wszystko razem wymieszać.
AkademiaTortu-KremKokosowy3
Gotować na małym ogniu, często mieszając.
AkademiaTortu-KremKokosowy5
Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
AkademiaTortu-KremKokosowy6
Dodać posiekane orzechy.
AkademiaTortu-KremKokosowy7
Dodać wiórki kokosowe.
AkademiaTortu-KremKokosowy8
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową – najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał).
  • Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.
  • Krem można przygotować w Thermomix 'e:
    1. Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5.
    2. Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2.
    3. Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.
  • Pozostałe białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów.

Krem kokosowy

Krem kokosowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Mango
Truskawkowy
Wiśniowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem kokosowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

10 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ