Krem kokosowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ten przepis na krem kokosowy na bazie skondensowanego mleka, to słodka propozycja, którą pokocha każdy łasuch. Oprócz wiórków kokosowych, można do niego dodać także orzechy. Nadaje się do wykorzystania w przypadku tortów obkładanych masą cukrową, jak i typu naked czy Lamington. Wszystkie smaki, które pasują do tego kremu znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem kokosowy do tortu

 

Krem kokosowy z orzechami

Krem kokosowy z orzechami, na bazie mleka skondensowanego. Idealny do przekładania tortów i innych deserów.
porcje 2 przełożenia fi20

Składniki
  

  • 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450 g cukru
  • 250 g masła
  • 450 g wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 300 g orzechów pekan lub innych

Instrukcje
 

  • Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu, często mieszając.
  • Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  • Dodać posiekane orzechy.
  • Dodać wiórki kokosowe.
  • Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Jak zrobić krem kokosowy

Krem kokosowy z orzechami
Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
Krem kokosowy
Wszystko razem wymieszać.
Krem kokosowy
Gotować na małym ogniu, często mieszając.
Krem kokosowy
Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
Krem kokosowy
Dodać posiekane orzechy.
Krem kokosowy
Dodać wiórki kokosowe.
Krem kokosowy
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową – najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał).
  • Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.
  • Krem można przygotować w Thermomix 'e:
    1. Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5.
    2. Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2.
    3. Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.
  • Pozostałe białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów.

Krem kokosowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem kokosowy

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale