fbpx

Krem kokosowy

Ten przepis na krem kokosowy na bazie skondensowanego mleka, to słodka propozycja, którą pokocha każdy łasuch. Oprócz wiórków kokosowych, można do niego dodać także orzechy. Nadaje się do wykorzystania w przypadku tortów obkładanych masą cukrową, jak i typu naked czy Lamington. Wszystkie smaki, które pasują do tego kremu znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem kokosowy do tortu

 

Krem kokosowy z orzechami

Krem kokosowy z orzechami, na bazie mleka skondensowanego. Idealny do przekładania tortów i innych deserów.
porcje 2 przełożenia fi20

Składniki
  

  • 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450 g cukru
  • 250 g masła
  • 450 g wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 300 g orzechów pekan lub innych

Instrukcje
 

  • Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu, często mieszając.
  • Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  • Dodać posiekane orzechy.
  • Dodać wiórki kokosowe.
  • Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Jak zrobić krem kokosowy

Krem kokosowy z orzechami
Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
AkademiaTortu-KremKokosowy2
Wszystko razem wymieszać.
AkademiaTortu-KremKokosowy3
Gotować na małym ogniu, często mieszając.
AkademiaTortu-KremKokosowy5
Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
Krem kokosowy
Dodać posiekane orzechy.
Krem kokosowy
Dodać wiórki kokosowe.
Krem kokosowy
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową – najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał).
  • Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.
  • Krem można przygotować w Thermomix 'e:
    1. Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5.
    2. Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2.
    3. Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.
  • Pozostałe białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów.

Krem kokosowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Krem kokosowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale