Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem kokosowy

Krem kokosowy do tortu

Ten przepis na krem kokosowy na bazie skondensowanego mleka, to słodka propozycja, którą pokocha każdy łasuch. Oprócz wiórków kokosowych, można do niego dodać także orzechy. Nadaje się do wykorzystania w przypadku tortów obkładanych masą cukrową, jak i zwykłych (bez tynku). Wszystkie smaki, które pasują do tego kremu znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Krem kokosowy z orzechami

Słowo kluczowe Krem

Składniki

  • 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450 g cukru
  • 250 g masła
  • 450 g wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 300 g orzechów pekan lub innych

Instrukcje

  1. Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
    przygotowanie kremu kokosowego
  2. Wszystko razem wymieszać.
    krem kokosowy
  3. Gotować na małym ogniu, często mieszając.
    krem z wiórkami kokosowymi i orzechami
  4. Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  5. Dodać posiekane orzechy.
  6. Dodać wiórki kokosowe.
  7. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.
    Gotowy krem kokosowy

Notatki

Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową - najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał). Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.

Masę często mieszamy w trakcie gotowania by się nie przypaliła na dnie rondla.

3. Białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów. 

 

Krem można przygotować w Thermomix 'e:

Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5.

Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2.

Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Planer marketera
Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami

4 odpowiedzi

  1. O cudownie że jest przepis na termomiks Jak by było więcej takich przepisów z użyciem termomiksa to bym była przeszczesliwa ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!