Krem kokosowy z orzechami

Krem kokosowy z orzechami

Składniki

  • 530ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 6 żółtek
  • 450g cukru
  • 250g masła
  • 450g wiórek kokosowych, niesłodzonych
  • 300g orzechów pekan lub innych

Sposób przygotowania

  1. Mleko skondensowane, żółtka, masło i cukier włożyć do rondla.
  2. Wszystko razem wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu, często mieszając.
  4. Gotować bez pokrywki, aż masa zgęstnieje - około 30 minut. Przelać do miski.
  5. Dodać posiekane orzechy.
  6. Dodać wiórki kokosowe.
  7. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki aż masa zgęstnieje.
    UWAGI
  1. Jeżeli chcemy kremem przełożyć blaty do tortu pod masę cukrową - najpierw musimy krem schłodzić aby zgęstniał (ja odstawiam do lodówki aby zgęstniał). Jeżeli przekładamy zwykły tort (bez tynku) to lepiej jest to zrobić kiedy masa jest jeszcze ciepła.
  2. Masę często mieszamy w trakcie gotowania by się nie przypaliła na dnie rondla.
  3. Białka można zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie białka po rozmrożeniu można użyć do zrobienia kremu szwajcarskiego na bezie lub bezów. 🙂
  4. Krem można przygotować w Thermomix 'e. Masło, cukier, żółtka i mleko wymieszać w TM, obroty 5. Po wymieszaniu gotować 30 min, temp. 98C, obroty 2. Na pokrywkę TM nie zakładamy miarki aby masa mogła odparować w trakcie gotowania.
https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-kokosowy/
Zobacz również

2 Comments

Dodaj komentarz