Szukaj

Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Jak łączyć smaki w torcie? Które smaki kremów do tortu do siebie pasują? Kombinacje smakowe to najczęściej poruszany temat na naszej grupie na Facebooku. W związku z niezliczoną ilością pytań jak łączyć ze sobą kremy do tortów składamy wszystko w całość – przecież ostateczne smaki tortów to dla nas najważniejsza kwestia. W jednym miejscu znajdziesz sprawdzone i ulubione kombinacje smakowe Subskrybentów Akademii Tortu. Znajdziesz tutaj nie tylko sprawdzone połączenia kremów do tortów, ale także linki do przepisów! Każda nazwa, przy której jest strzałka, jest odnośnikiem do przepisu. Smaki kremów, a co za tym idzie smaki tortów to sprawa priorytetowa! Zaczynamy!

Dobry tort zaczyna się od biszkoptu. Zanim przejdziesz do niezawodnych połączeń kremów sprawdź jak przyrządzić bezbłędne ciasto biszkoptowe i jak nasączyć biszkopt! Smaki tortów zapewne są pierwszym tematem, jaki poruszacie z klientem – wybór biszkoptu i nasączenia też ma na nie wpływ. 

Nie obawiajcie się eksperymentowania, ale nie róbcie tego w ostatniej chwili. Smaki tortów najlepiej testować w domowym zaciszu 😉

Przepisy na idealny biszkopt

biszkopt z olejem
Idealnie wilgotny biszkopt z olejem
Tradycyjny biszkopt bez proszku
Najlepszy przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku

Sprawdź jeszcze nasze przepisy na tynk pod masę cukrową i będziesz gotowy, żeby zapoznać się z łączeniem różnych smaków kremów. Dobrze przygotowany tynk to podstawa zdobienia tortu masą cukrową. Jak wybrać ten idealny dowiesz się z naszego poradnika “Który tynk jest najlepszy pod masę cukrową”. Smaki tynków również mają zasadniczy wpływ na smaki tortów!

Przepisy na tynk do tortu

Oszukany ganache z białej czekolady
„Oszukany” ganache z białej czekolady
Krem 3m
Krem 3M
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Nasze sprawdzone
smaki kremów do tortu

Przejdźmy wreszcie do łączenia smaków w torcie. Poniżej przedstawiamy zestawienie najlepszych i sprawdzonych połączeń kremów do tortów przez Subskrybentów Akademii Tortu. 

A kiedy zdecydujesz się już na konkretne smaki kremów do tortu, zerknij na nasz tutorial p.t.: Jak przełożyć tort kremem. Osobiście wszystkie torty składam w rancie 🙂

A jakie są Twoje ulubione smaki tortów? Co Twoi klienci najczęściej zamawiają? Podziel się z nami w komentarzach! 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

90 Responses

      1. Zastanawiam się nad połączeniem – dolna warstwa krem z białej czekolady plus żelka truskawkowa lub jagodowa ewentualnie malina ( takie owoce mam do dyspozycji) a druga warstwa krem hibiskusowy. Będzie ok? I który z tych trzech owoców wg Pani najlepiej zagra

  1. Dzień dobry. Planuję zrobić tort : biszkopt karmelowy , krem śmietankowo – serowy (śmietanka plus serek śmietankowy) , 3 przełożenia góra i dół krem plus banan w słonym karmelu , środek krem plus chrupiąca posypka ( orzechy plus wafelki plus czekolada) tort będzie obkładamy masą cukrową. Mam pytanie , czy do środkowego przełożenia można dodać lemonkurd ? Z góry dziękuję za odpowiedź .

  2. Chcialbym przelozyc tort kremem z bitej smietany i mascarpone, a rant i tynk z kremu maslanego z biala czekolada. Obawiam sie bedzie zbyt duza roznica w konsystencji. Krem smietankowy najlepszy jest wg mnie prosto z lodowki, ale ten z czekolady jest wtedy sztywny.

  3. Witam,
    Planuję zrobić tort klasyczny z kremem z białej czekolady + żelka truskawkowa, krem oreo i nie wiem czy będzie do tego pasować np. konfitura z czarnej porzeczki bądź konfiturą truskawkową? Czy warto jeszcze nasączyć czymś tort?

    1. Krem z białej czekolady pasuje do wszystkich innych 🙂 Chociaż zrobiłbym chyba raczej mus z białej aby teksturą paswował do musu z ananasa. Do jutra będzie u nas na stronie przepis na mus z białej czekolady – zerknij na stronę z przepisami jutro 🙂

  4. Mam problem, mam biszkopt na trzy przełożenia. Siostra kocha kokos i borówkę, chciałabym by wszystko pasowało. Myślałam o kremie kokosowym + mus borowkowy z żelka borówkową i jeszcze jeden krem. Ale nie wiem jak to ugryźć żeby smaki się nie zgubiły. Proszę o pomoc!

  5. Dzień dobry, chciałam zrobić tort. Pierwszy raz:). Wymyśliłam trzy warstwy ( od dolu)
    1. Masa z mascarpone, śmietanki i roztopionej czekolady + wiśnie
    2. Masa z mascarpone i śmietanki z kawałkami czekolady
    3. Śmietanka + brzoskwinie
    Czy może być?

  6. Witam, zamierzam zrobić tort, krem hibiskusowy, żelka malinowa i krem śmietankowy do tego tynk z mlekiem w proszku(z tym mi sie najlepiej pracuje).Czy to wszystko pasuje do siebie? I do tego różowy drip i kupione makaroniki.

  7. Witaj. Chce zrobic tort na urodziny córeczki. Wymyśliłam sobie takie warstwy: krem czekoladowy z nutella -truskawkowy -biala czekolada z domowym dżemem brzoskwiniowym albo może zamiast tego smietankowy z dżemem brzoskwiniowym?? Czy może Pani coś doradzić? Pozdrawiam!

  8. Dzień dobry. Mam robić tort z kajmakiem/krówką.Myślałam nad tym połączeniem:
    1. Śmietana+mascaropne+kajmak (dół)
    2. Śmietana+mascaropne+ ciemna czekolada (Góra)
    3. Śmietana+mascaropne+owoce czarnej porzeczki z żelatyną. (Środek)
    Niestety ma być słodki i dość ciężki. Boje się, że będzie za mdły z samym kajmakiem i czekoladą. Czy czarna porzeczka byłaby okej? A może ma Pani inne sprawdzone połączenie?

  9. Czy. Lepsze połączenie będzie :
    Na dole żelka czereśniowa i krem śmietanowy, a u góry krem z białej czekolady. Czy może żelka borówkowa, krem z białej czekolady i u góry krem śmietanowy. Chcę coś lekkiego na te upały. A czy pasuje do tego biszkopt kakaowy?

  10. Proszę o radę, chciałabym na urodziny syna zrobić tort z masą brzoskwiniową, czy mogę go połączyć z musem z mango i z musem z białej czekolady ? Jaka chrupka bądź żelka by pasowała? Czy to ma szansę się udać?

  11. Witam, czy takie połączenie smaków zda egzamin? 🙂
    1. Pierwsze przełożenie (dół) – chrupka z nerkowców + mus czekoladowy
    2. (środek) – mus borówkowy + żelka borówkowa
    3. (góra) – krem kinder

    Czy jednak w dolnej warstwie postawić na jakiś neutralny krem lub taki sam jak w górnej warstwie (krem kinder). Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

  12. Jakie kremy pasują do kremu budyniowego?🙂bo chcę jedno przełożenie zrobić kremem budyniowym,a pomiędzy tym kremem będzie galaretka malinowa o 2cm mniejsza niż biszkopt i nie wiem co jeszcze pasuje do tego😉

    1. Zalezy o jakim smaku masz krem budyniowy? Jak waniliowy to wszytko będzie do niego pasowało. Ja jednak zastanowiłabym się bardziej jakiej tekstury krem będzie do niego pasował… Krem budyniowy jest z tych „cięższych” więc żaden mus nie będzie do niego pasował. Raczej inne kremy o podobnej teksturze, czyli budyniowe lub maślane ewentualnie na bazie mascarpone.

  13. Hej Hej,
    planuje zrobić czekoladowy tort z kremem oreo, zelka truskawkowa, chrupka oreo i kremem smietankowym. Wyszly mi cienkie blaty wiec mysle o dodatkowym pietrze.
    Jaki krem/mus/cokolwiek bedzie do tego najlepiej pasowac?
    Mysle o kremie cytrynowym, zeby przelamac slodycz, chociaz z drugiej strony to tort dla dzieci i moze im sie nie spodobac.
    A co ze slonym karmelem?

  14. Witam. Robię tort na jasnym biszkopcie. Planuje zrobić chrupkę, na to krem z mascarpone i śmietanki z kawałkami wiśni, druga warstwa to flużelina wiśniowa i krem z mascarpone śmietanki i kawałkami czekolady , trzecia warstwa krem Kinder bueno. Będzie pasowało ?

  15. Planuje zrobić tort czekoladowy. Moje pytanie czy biszkopt czekoladowy z waszego przepisu mogę połączyć z musem czekoladowym? Jeśli tak to jakie jeszcze przełożenia (2) będą do tego pasowac?
    Czy lepiej do czekoladowego biszkoptu zrobić inne niż czekoladowe przełożenia? Martwię się żeby tort nie wyszedł zbyt słodki czy mdły. Bardzo proszę o pomoc

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama