Szukaj

„Oszukany” ganache z białej czekolady

Nasza ekspertka Dominika Migoda, w tutorialu Jak otynkować tort na dwa sposoby, używa tynku o wdzięcznej nazwie „oszukany” ganache z białej czekolady. To idealny ganache z białej czekolady do tynkowania tortu. Dominika wykorzystała ten właśnie przepis w ostatniej sesji na żywo pt. Jak otynkować tort na 2 sposoby. Bardzo go poleca i widać, że pracuje się z nim świetnie, poprosiliśmy więc, aby podzieliła się z nami przepisem.

Prawdziwy ganache to krem z czekolady i śmietanki, zaś w tym przepisie znajdziecie także masło, stąd jego nazwa „oszukany” ganache. Proporcje czekolady, śmietanki i masła są – w pewnych ramach rzecz jasna – dowolne i trzeba sobie trochę je potestować, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Ten przepis prezentuje ulubione i sprawdzone proporcje Dominiki.

Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu świetnie się sprawdza, jest bardzo wydajny, łatwo się zabarwia i daje gładką, równą powierzchnię. Dominika używa białej czekolady z Aldi, która i u Was ma bardzo dobre opinie, ale można użyć także innej, ulubionej białej czekolady.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na ganache z białej czekolady do tynkowania toru

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

Tort fi18

kategoria

Ganache

Oszukany ganache z białej czekolady

Składniki

  • 250 g masła 82%
  • 250 g białej czekolady 26%
  • 25 ml śmietanki kremówki 36%

Instrukcje

  1. Śmietankę podgrzewamy.
  2. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę.
  3. Czekamy aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy by nie było grudek.
  4. Masło ubijamy na puch.
  5. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitego masła i dalej ubijamy do gładkiej masy.

Ile ganache potrzeba do otynkowania tortu?

Z podanych w przepisie składników, Dominika otynkowała 2 torty: każdy średnicy 18cm i wysokości 15cm.

Ile ganache przygotować aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle ganache będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania ganache potrzebujesz:

czekolady
0.00
g
Masła
0.00
g

Przydatne uwagi

  • Dominika używa białej czekolady z Aldi: White Cooking Chocolate.
  • Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu zostawiamy na blacie do przestygnięcia. Nie chłodzimy go w lodówce przed tynkowaniem tortu.
  • Ganache z białej czekolady można barwić używając do tego barwników w do mas tłustych. Do uzyskania wyraźnych kolorów warto najpierw ganache wybielić używając do tego białego barwnika.
  • Ten ganache z białej czekolady do tynkowania tortu jest dość biały. Jeżeli potrzebujecie śnieżnobiałego ganache, można go dodatkowo wybielić! W naszym tutorialu” Jak wybielić krem maślany” pokazywaliśmy jak to zrobić. Do ganache warto użyć barwnika do czekolad.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową

Przypnij na pinterest

ganache z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 Responses

    1. Tak, dobrze. Śmietanka jest tylko po to aby lepiej rozpuścić czekoladę. Można ją nawet pominąć 😊. Można rozpuścić czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do masła 😊

  1. Dzień dobry, czy ganache z tego przepisu, mam na myśli dodatek śmietany nadaje się jako tynk do przyklejania masy cukrowej ? Będę mieć dużo różnych kształtów i boję się czy nie rozpuszczą się? Dziękuję z góry za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    1. Droga Wiktorio. Jesli dodajesz do ubitego już masła, to lepiej przestudzić, bo krem zrobi się zbyt lejący, dla mniej doświadczonych jest trudniej. Natomiast możesz pokroić w mniejszą kostkę zimne masło i dodać taką ciepłą czekoladę i ubijać razem od razu 😊.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Anita Marel
Anita Marel

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

„Oszukany” ganache z białej czekolady

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe