Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Nasza ekspertka Dominika Migoda, w tutorialu Jak otynkować tort na dwa sposoby, używa tynku o wdzięcznej nazwie „oszukany” ganache z białej czekolady. To idealny ganache z białej czekolady do tynkowania tortu. Dominika wykorzystała ten właśnie przepis w ostatniej sesji na żywo pt. Jak otynkować tort na 2 sposoby. Bardzo go poleca i widać, że pracuje się z nim świetnie, poprosiliśmy więc, aby podzieliła się z nami przepisem.
Prawdziwy ganache to krem z czekolady i śmietanki, zaś w tym przepisie znajdziecie także masło, stąd jego nazwa „oszukany” ganache. Proporcje czekolady, śmietanki i masła są – w pewnych ramach rzecz jasna – dowolne i trzeba sobie trochę je potestować, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Ten przepis prezentuje ulubione i sprawdzone proporcje Dominiki.
Ganache z białej czekolady do tynkowania tortu świetnie się sprawdza, jest bardzo wydajny, łatwo się zabarwia i daje gładką, równą powierzchnię. Dominika używa białej czekolady z Aldi, która i u Was ma bardzo dobre opinie, ale można użyć także innej, ulubionej białej czekolady.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
Tort fi18
Ganache
Z podanych w przepisie składników, Dominika otynkowała 2 torty: każdy średnicy 18cm i wysokości 15cm.
Ile ganache przygotować aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!
13 Responses
Czy w przepisie jest napewno dobrze podana gramatura śmietanki do czekolady? Do 500g czekolady tylko 50g smietanki to nie za mało żeby się rozposcila ty w kąpieli wodnej to zrobić?
Tak, dobrze. Śmietanka jest tylko po to aby lepiej rozpuścić czekoladę. Można ją nawet pominąć 😊. Można rozpuścić czekoladę w mikrofali lub w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do masła 😊
Dzień dobry, czy ganache z tego przepisu, mam na myśli dodatek śmietany nadaje się jako tynk do przyklejania masy cukrowej ? Będę mieć dużo różnych kształtów i boję się czy nie rozpuszczą się? Dziękuję z góry za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
Droga Ilono. Jak najbardziej ten krem nadaje się pod masę cukrową. Nic się z figurkami, dekoracjami z masy cukrowej nie dzieje.
Pozdrawiam
Z czekolady i śmitanki zrobiły mi się grudki. Rozwarstwiło się i jest tluszcz z grudkami. Da się to odratować?
Droga Marzeno.
Jeśli czekolada ze śmietanką Ci się zwarzyła, bez problemu dodaj ją do masła. Ubije się pięknie. Pozdrawiam
Rozwarstwilo się i są grudki. Da się to odratować?
Witam, czy ten krem mogę wykorzystać jako tamę w czwartek, a piątek użyć do tynkowania ?
Droga Paulo. Jak najbardziej możesz użyć kremu jako tamę, resztę schować do lodówki i na drugi dzień wyjąć krem, odczekać, aż uzyska temp pokojową i tynkować.
Czekolada musi być przestudzona przed dodaniem do masła?
Droga Wiktorio. Jesli dodajesz do ubitego już masła, to lepiej przestudzić, bo krem zrobi się zbyt lejący, dla mniej doświadczonych jest trudniej. Natomiast możesz pokroić w mniejszą kostkę zimne masło i dodać taką ciepłą czekoladę i ubijać razem od razu 😊.
Witam, czy w przypadku gdy zostało mi sporo tynku można go zamrozić?
Droga Karolino.
Jak najbardziej można mrozić. Pozdrawiam