fbpx
Jak wybielić krem maślany

Jak wybielić krem maślany

Pytania o sposób na wybielanie kremu pojawiają się na każdej grupie i wracają jak bumerang o każdej porze roku, teraz zaś – gdy w UE wycofano ze sprzedaży produkt do wybielania produktów spożywczych (biel tytanową E171) problem urósł do niebotycznych rozmiarów i kwestia wybielania tynku (kremu maślanego) stała się paląca. Więc jak wybielić krem do tortu kiedy z rynku znikają ulubione i sprawdzone produkty (np wybielacz Wiltona), a zapasy w naszych pracowniach też się niebawem wyczerpią?

Ja akurat nie mam negatywnego stosunku do żółtawej barwy kremu maślanego i rzadko mi to przeszkadza. Na ogół stosuję go w wersji naturalnej i traktuję jako „biały”, choć wiadomo, że jednak jest kremowy, czy lekko żółty. Na bok odsuwam także kwestię, czy w ogóle powinniśmy zjadać sztuczne barwniki – czy to zdrowe, bezpieczne i tak dalej. Temat dozowania barwników wyczerpująco zgłębia Ania Pyszczek na swoim blogu – bardzo wszystkim polecam ten materiał!

Wracając jednak do tematu: zdarza się, że klienci (szczególnie przy tortach ślubnych) oczekują śnieżnobiałego tynku. Czasem też, gdy chcemy uzyskać konkretny kolor, nie unikniemy uprzedniego wybielenia. Nie uda nam się uzyskać na kremie maślanym prawdziwego różu, jeśli wcześniej nie zostanie wybielony. Na naturalnym maślanym uzyskamy co najwyżej koralowy.

Zatem jak wybielić krem maślany bez wybielacza? W innym tutorialu pokazywaliśmy Wam, jak zabarwić krem maślany i w zasadzie obie te umiejętności opierają się na podstawowej wiedzy o kolorach. Temat ten należy do wiedzy ogólnej, warto poświęcić chwilę i poczytać trochę generalnie o kolorach i jak się ze sobą łączą – a potem wiedzę tę stosować do wszystkiego – w tym i do barwienia kremu. Krem maślany będziemy wybielać przy użyciu fioletu! Zapraszamy!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak wybielić krem maślany

Jak wybielić krem maślany kiedy masło jest żółte? Zacznijmy od tego, że masło masłu nie równe! Na zdjęciu wyżej położyłam obok siebie 3 rodzaje masła. Wszystkie mają taką samą zawartość tłuszczu, jednak kolor różni się bardzo. Z prawej strony na zdjęciu jest masło irlandzkie – pyszne ale, najbardziej żółte! Zwróćcie więc uwagę, na kolor masła jakiego, używacie do zrobienia kremu maślanego.

Najpierw dobrze jest pozbyć się żółtego koloru w samym maśle. Jak wybielić krem na bazie masła? Bardzo prosto, wystarczy je dobrze ubić! Masło ubijamy w misie miksera. Proces wybielenia masła, w zależności od jego ilości, może trwać nawet do 20/30 minut.

Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-03
Masło ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-04
Po lewej ubite masło, po prawej przed ubiciem.

Jak wybielić krem maślany fioletem

Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-05
Białka z cukrem pudrem - tutaj przygotowuję krem maślany na bezie szwajcarskiej.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-06
Ubita beza.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-07
Do ubitej bezy przystawiłam kostkę masła. Taki ma odcień przed ubiciem.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-08
A to ubite masło. Kolor znacznie jaśniejszy!
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-09
Do ubitej bezy dodajemy ubite masło...
Jak wybielić krem maślany
... i dobrze mieszamy.
Jak wybielić krem maślany fioletem
Dodajemy MINIMALNĄ ilość fioletowego barwnika.
Jak wybielić krem maślany fioletem
I dobrze mieszamy.
Jak wybielić krem maślany
Krem maślany przed wybieleniem fioletem, po prawej po wybieleniu.

Przydatne uwagi

  • Ja zaczynam dozowanie fioletowego barwnika od dodania jednej partii na końcu wykałaczki. Mieszam dobrze krem aż, się połączy i sprawdzam odcień. Jeżeli jest dalej żółty, znów dodaję ciut na końcu wykałaczki. Warto też poczekać parę minut po dodaniu pierwszej partii fioletu – pamiętajcie, że kolor intensywnieje z czasem.
  • Bardzo ważne jest aby, nie przedobrzyć z fioletowym barwnikiem! Jeżeli dacie go za dużo, kolor kremu będzie szary!
  • Jeżeli potrzebujecie śnieżnobiałego ganache – warto użyć barwnika do czekolad.
  • Jeżeli ktoś ma biel tytanową w proszku, może przygotować samemu biały barwnik. Wystarczy wymieszać biel z wodą i gliceryną w odpowiednich proporcjach.
  • Pamiętajcie, że dodanie jakiegokolwiek barwnika spożywczego w nadmiernych ilościach może spowodować, że krem zmieni swoją konsytencję (n.p. rozwarstwi się) a także smak.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »