fbpx

Idealnie wilgotny biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem i palonym masłem to nowa wersja naszego biszkoptu z masłem, którą serdecznie Wam polecam! Ma doskonałą konsystencję i uzależniający zapach masła, jest delikatny, wilgotny, nie za słodki, po prostu idealny!

Zwiększając trochę proporcje palonego masła do oleju możemy otrzymać strukturę idealną pod torty antygrawitacyjne i 3D. Jedną z najważniejszych zalet biszkoptów tłuszczowych jest to, że są stabilne i wilgotne, praktycznie nie trzeba ich już nasączać. Świetnie nadają się do rzeźbienia i konstruowania!

Ten idealnie wilgotny biszkopt z olejem i palonym masłem ma doskonały smak! Oczywiście masła nie trzeba koniecznie palić, można je tylko rozpuścić, jednak palone masło ma swój specyficzny zapach, który utrzymuje się potem w biszkopcie, więc naprawdę polecam podsmażyć masełko <3

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Folia aluminiowa, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
biszkopt z olejem

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na wilgotny biszkopt z olejem

 

biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem

Magda Kubiś
Biszkopt z olejem i palonym masłem ma doskonałą konsystencję i uzależniający zapach masła. Jest delikatny, wilgotny, nie za słodki, po prostu idealny!
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 4 szt. jaja kurze rozmiar L
  • 250 g cukru kryształu
  • 40 g palonego masła
  • 90 g oleju bezzapachowego np. rzepakowego
  • 85 g mleka w temp. pokojowej
  • 240 g mąki pszennej typ. 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Masło topimy. Podgrzewamy na patelni, na średnim ogniu aż masełko zacznie brązowieć. Odstawiamy do schłodzenia.
  • Masło, jeżeli jest gorące, można odstawić do schłodzenia, lub od razu połączyć z olejem i mlekiem.
  • 3/4 cukru ubijamy wraz z żółtkami na pulchną masę, aż zrobią się bladożółte.
  • Do ubitych żółtek dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Jeżeli masło połączyliśmy już z mlekiem, olejem i wanilia - dodajemy całość do ubitych żółtek.
  • Mieszamy wszytko do połączenia. Warto zatrzymać robot i zgarnąć szpatułka z brzegów misy.
  • Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Ubijamy pianę z białek wraz z pozostałą ilością cukru.
  • Sztywną pianę dodajemy do masy.
  • Mieszamy krótko robotem na najmniejszych obrotach.
  • Kończymy mieszanie szpatułką aby upewnić się, że masa jest cała połączona z pianą i nie zostało nam nic na dnie misy. Nie mieszamy zbyt długo aby piana nie opadła nam w masie. Masa ma być lekka, pulchna i niezbyt lejąca.
  • Gotową masę przekładamy do przygotowanego rantu.
  • Pieczemy w 170C do suchego patyczka. U mnie to około 50 minut.

Jak zrobić biszkopt z olejem

biszkopt z palonym masłem
Masło topimy.
biszkopt z palonym masłem
Podgrzewamy na średnim ogniu aż masełko zacznie brązowieć.
biszkopt z palonym masłem
Masło, jeżeli jest gorące, można odstawić do schłodzenia, lub od razu połączyć z olejem i mlekiem.
biszkopt z olejem
3/4 cukru ubijamy wraz z żółtkami na pulchną masę, aż zrobią się bladożółte.
biszkopt z palonym masłem
Do ubitych żółtek dodajemy masło i mieszamy do połączenia.
biszkopt z olejem
Dodajemy mleko, olej i wanilię.
biszkopt z olejem
Mieszamy wszytko do połączenia. Warto zatrzymać robot i zgarnąć szpatułka z brzegów misy.
biszkopt z olejem
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
biszkopt z olejem
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
biszkopt z olejem
Warto zatrzymać robot i zgarnąć szpatułka z brzegów misy. Wymieszać jeszcze raz.
biszkopt z olejem
Ubijamy pianę z białek wraz z pozostałą ilością cukru.
biszkopt z olejem
Pianę dodajemy do masy.
biszkopt z olejem
Mieszamy krótko na najmniejszych obrotach.
biszkopt z olejem
Kończymy mieszanie szpatułką aby upewnić się, że masa jest cała połączona z pianą i nie zostało nam nic na dnie misy.
biszkopt z olejem
Nie mieszamy zbyt długo aby piana nie opadła nam w masie. Masa ma być lekka, pulchna i niezbyt lejąca się.
biszkopt z olejem
Gotową masę przekładamy do przygotowanego rantu.
biszkopt z olejem
Pieczemy w 170C do suchego patyczka. U mnie to około 50 minut.
Akademia Tortu - Biszkopt z olejem-24
Wyrośnięty biszkopt z 4 jajek, o średnicy 18 centymetrów (7") i wysokości ~10cm (~4").

Jak pozbyć się górki w biszkopcie

Jeżeli bardzo wam przeszkadza górka w upieczonym biszkopcie, to można się jej pozbyć:

  1. Odciąć nożem lub
  2. Po wyciągnięciu z rantu, biszkopt przewrócić do góry nogami i pozwolić mu w takiej pozycji wystygnąć.

Osobiście, po upieczeniu, biszkopt z palonym masłem zostawiam na parę minut w rancie aż przestygnie na tyle, że można rant dotknąć rękoma. Wtedy nożem odcinam gotowy biszkopt od rantu i kładę do góry nogami do całkowitego przestudzenia – w ten sposób pozbywam się górki w biszkopcie :) Tak wystudzony  obwijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki. Zimny biszkopt z palonym masłem tnie się znacznie prościej niż taki w temperaturze pokojowej.

Nie ścinam góry biszkoptu – tego blatu używam jako spodu w torcie.

Przydatne uwagi

  • Ciepłe palone masło można od razu wymieszać z mlekiem, olejem i wanilią i całość jednorazowo dodać do masy jajecznej.
  • Biszkopt z palonym masłem piekę w regulowanym rancie. Rantu oczywiście niczym nie smaruje!
  • Osobiście uważam, że biszkopt z olejem jest wystarczająco wilgotny i nie trzeba go już niczym nasączać. W razie gdybyście jednak mieli ochotę to zrobić polecamy zerknąć na nasz wpis: Czym nasączyć biszkopt do tortu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do biszkoptu z masłem do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie również gotową tabelkę z przelicznikami i kalkulator!
  • Jak zrobić biszkopt kakaowy? Wystarczy dodać kakao! Uwaga: im więcej dacie kakao, tym bardziej kakaowy będzie Wasz biszkopt. Osobiście dodaję tylko 2 łyżki kakao. Pamiętajcie też, iż biszkopt kakaowy z reguły wyrośnie ciut niższy niż tradycyjny biszkopt bez proszku.
  • Co zrobić gdy biszkopt urośnie z górką? Górka w biszkopcie to żaden problem! Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, poczekaj chwilkę aż biszkopt przestygnie na tyle by można go było wyjąć z rantu. Ciepły biszkopt odwróć do góry nogami i tak pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
biszkopt z palonym masłem

Idealnie wilgotny biszkopt z olejem
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Biszkopt z olejem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale