Pumpkin Spice cakesicles

Jak zrobić Pumpkin Spice cakesicles? Podstawą cakesicles jest oczywiście ciasto, z którego są uformowane. I tutaj mamy spore pole do popisu. Można ciasto na cakesicles przygotować samemu od podstaw, ale jak najbardziej można też – i warto! – spożytkować w tym celu rozmaite resztki, skrawki i obrzynki z produkcji innych wypieków. Także absolutnie nie pozbywajcie się odłamków biszkoptu, czy innych ciast – można je sobie zmagazynować, a nawet zamrozić i wykorzystać do produkcji cakesicles.

Prezentujemy Wam ciasto przygotowane na bazie jasnego biszkoptu tłuszczowego na oleju. Doprawiłam je w jesiennym stylu przyprawą pumpkin spice wzorowaną na słynnej i wyczekiwanej u nas co roku kawie pumpkin spice latte ze znanej kawiarni ;) Przyprawę przygotowałam samodzielnie i uzupełniłam aromaty dodatkiem burbona i karmelu. Smak jest wspaniały!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Ciasto na Pumpkin Spice cakesicles

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

12

kategoria

Ciasto do cake pops

Pumpkin Spice cakesicles

Składniki

  • 400 g pokruszonego jasnego biszkoptu
  • 100 g czekolady karmelowej
  • 1 łyżka whiskey lub burbona opcjonalnie
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżka sosu karmelowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice
  • 1/4 szklanki Callebaut Crispearls

Instrukcje

  1. Biszkopt pokruszyć na drobne kawałki, najlepiej w malakserze lub TM.
  2. Pokruszony biszkopt przełożyć do miski miksera.
  3. Dodać resztę składników.
  4. Zamieszać na najniższych obrotach do momentu aż powstanie gęsta masa.
  5. Przygotowanym ciastem wykładać formy do cakesicles.

Uwagi

Ciasto używamy od razu. Najlepiej kiedy ciasto do cakesicles jest w temperaturze pokojowej aby wypełniać nim formy.

Tagi

Jak zrobić Pumpkin Spice cakesicles

Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-01
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, opcjonalnie dodać alkohol.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-12
Wymieszać na gładką masę.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-02
Opcjonalnie dodajemy Crispearls, i tu już mieszamy ręcznie.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-03

Jak dodać żelkę do cakesicles

Żelka spełnia wiele fajnych funkcji. Przede wszystkim może świetnie podkręcić lub przełamać smak całej kompozycji cakesicle. Żelka świetnie też wygląda w przekroju – na ogół ma fajny kolor i zupełnie inną fakturę niż ciasto na cakesicles, więc od razu wyraźnie się odcina i nadaje bogatszy, dopracowany wygląd. A co najważniejsze – podobnie jak prażynka – niesie z sobą element zaskoczenia i miłej niespodzianki!

Do części moich Pumpkin Spice Cakesicles zdecydowałam się dodać żelkę jabłkową. Super przypasowała się smakiem i teksturą, chociaż kolorystycznie zniknęła na tle koloru ciasta. Jeżeli chcecie aby żelka była dopasowana smakowo i było ją również wyraźnie widać, wybierzcie taką, która kolorystycznie odróżni się od koloru ciasta do cakesicles. Myśle, że świetnym wyborem tutaj będzie żelka żurawinowa!

 

Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-04
Do formy dopasowałam rozmiarem prostokątną wykrawaczkę.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-05
Z przygotowanie zamrożonej żelki wycięłam prostokąty.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-06
Grubość żelki około 0.5cm
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-07
Dno wylanej czekoladą formy do cakesicles wyłożyłam część ciasta i na nie położyłam żelkę.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-08
Patyczek do cakesicles wchodzi nad żelkę.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-09
Całość zakrywamy resztą ciasta.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-10
Dół formy, koło patyczka wypełniam czekoladą.
Akademia Tortu - Pumpkin spice cakesicles-11
Górę uzupełniam czekoladą i odstawiam do lodówki zanim cakesicles wyciągnę z formy.

Jak zrobić przyprawę Pumpkin Spice

Pumpkin Spice to nic innego jak mieszanka różnych korzennych przypraw. Moje zestawienie znajdziecie na grafice powyżej. Rzecz jasna można ją zmodyfikować i konkretne przyprawy i ich ilość dopasować pod siebie. Polecam też wypróbować ją do przygotowania biszkoptu piernikowego - zamiast dodania przyprawy piernikowej dodać Pumpkin Spice! Myślę, że będzie pyszny!

Przydatne uwagi

  • Do cakesicles dodałam łyżkę burbona. Myślę, że whiskey czy rum również dobrze będzie tutaj pasował. Oczywiście, alkohol można całkowicie pominąć.
  • Do dekoracji niektórych z moich Pumpkin Spice cakesicles użyłam szablonu – tak jak pokazywałam to w tutorialu Cakesicles na Halloween. Na resztę cakesicles nałożyłam jadalny zamsz. Jak przygotować jadalny zamsz pokazała Żaneta Wasilewska w jednej z naszych sesji na żywo.
  • Ozamszowane cakesicles możecie udekorować posypką.
  • Do moich Pumpkin Spice Cakesicles użyłam czekoladę karmelową Callebaut Gold. Można ją oczywiście zastąpić inną, mleczną czy białą. Crispearls można pominąć chociaż bardzo fajnie chrupią w cakesicles!
  • Moje foremki do cakesicles są rozmiaru: 6.5cm wysokości x 3.5 cm szerokości. Do jednego cakesicle zużyłam około 35g ciasta.
  • Pumpkin Spice cakesicles zdecydowanie są, powiedzmy, bardziej słodkie niż nie ;) Słodycz można przełamać dodaniem żurawiowej żelki, w której pominęłabym cukier, lub dodaniem do cakesicles frużeliny z czarnej porzeczki. Obie te opcje świetnie też bedą się prezentować w przekroju cakesicles. Jeszcze jedną opcją może być też pominięcie sosu karmelowego w przepisie na cakesicles i zastąpienie go dodatkową łyżką mascarpone.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pumpkin Spice cakesicles

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ