Szukaj

Żelka żurawinowa

Żelka żurawinowa powstała w duchu zero waste, z żurawin, które zostały mi po Święcie Dziękczynienia. Tradycyjnie co roku robię sos żurawinowy do indyka i zwykle nie zużywam wszystkich owoców, a potem się głowię, co z nimi uczynić. Ten rok jest dla mnie zdecydowanie rokiem żelki, więc i z żurawinami postanowiłam poeksperymentować :)

Owoce żurawiny połączyłam z sokiem i startą skórką z pomarańczy. Posłodziłam je syropem klonowym, a dla podkręcenia smaku dodałam trochę likieru pomarańczowego. Wyszła obłędna!  Żelka żurawinowa świetnie się komponuje z musem karmelowym, pasuje do piernikowych, świątecznych klimatów, albo do gruszki! A kolor ma dosłownie nieziemski!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Rondel
Folia spożywcza
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę żurawinową

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka żurawinowa

Składniki

  • 150 g żurawin
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 80 g syropu klonowego
  • 1-2 łyżki otartej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 5 g żelatyny

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać częścią soku pomarańczowego. Odstawić aby napęczniała.
  2. Umyte żurawiny, syrop klonowy, resztę soku i skórkę z pomarańczy zagotować.
  3. Gotować na małym ogniu około 5 min.
  4. Zdjąć z palnika i zblendować.
  5. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  6. Dodać likier, dobrze wymieszać.
  7. Przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do zamrażarki aż stężeje.

Tagi

Jak zrobić żelkę żurawinową

Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-01
Żelatynę zalać częścią soku pomarańczowego.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-02
Odstawić aby napęczniała.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-03
Resztę soku dodać do umytych żurawin.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-04
Dodać syrop klonowy...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-05
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-06
i skórkę z pomarańczy...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-07
i zagotować.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-09
Gotować na małym ogniu około 5 min.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-10
Zdjąć z palnika i zblendować.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-11
Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę...
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-12
i zamieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Żelka żurawinowa-13
Dodać likier, dobrze wymieszać.
Żelka żurawinowa
Przełożyć do przygotowanej formy i odstawić do zamrażarki aż stężeje.

Przydatne uwagi

  • Żelka żurawinowa w torcie to – obok chrupki – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju.
  • Zwykle do sos żurawinowego dodaję brandy. Tutaj jednak dla „podkręcenia smaku” dodałam likieru pomarańczowego Triple Sec. Równie dobrze będzie się nadawał Grand Marnier.
  • Forma na żelkę powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 20cm (8″).
  • W moim torcie musowym żelka żurawinowa połączona została z kremem gruszkowo-karmelowym, musem gruszkowym i biszkoptem piernikowym. Petarda!
  • Jeżeli ktoś unika %, likier można pominąć ;)

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Żelka żurawinowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka żurawinowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe