Barwniki spożywcze
Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy
Bardzo delikatny, subtelny mus o wyraźnym smaku gruszki świetnie się odnajdzie w Waszych ulubionych kombinacjach smakowych. Gruszki to owoce drugiego planu i choć nie zawsze stają na podium, warto przełamać pierwsze lody i dać im szanse rozwinąć skrzydła.
Do mojego musu gruszkowego podgotowałam owoce z goździkami, aby dać im delikatnie korzenny smak i zwiększyłam proporcje puree do śmietanki – by smak musu był bardziej zdecydowany. Po tych zabiegach otrzymałam rzeczywiście mus gruszkowy, a nie mus o dalekiej sugestii nieokreślonego smaku.
Ten mus jest aksamitny i lekki. Świetnie się sprawdzi w monoporcjach, do przekładania i do deserów. Ja użyłam go w parze z żelką żurawinową w świątecznym torciku musowym i był to strzał w dziesiątkę!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
5 odpowiedzi
Witam.
Chciałabym zrobić tort z następującymi warstwami: na dole mus borówkowy z prażynką oreo, na górze mus gruszkowy z żelką malinową. Biszkopt tradycyjny.
Czy tort będzie stabilny, czy lepiej coś zmienić w planach?
Stabilny będzie, nie wiem tylko czy to nie za dużo różnych smaków w 1 torcie…
Hmm, tak się właśnie zastanawiałam nad tym. Niby smaki pasują, ale czy ich nie za dużo.
Czy w takim razie lepiej byłoby zrobić dolną warstwę z kremem oreo i chrupką oreo, a górną np. z musem borówkowym i ewentualnie żelką w tym samym smaku?
Czy np. dolną warstwa mogłaby zostać tak jak pisałam wcześniej a górną ujednolicić do jednego smaku, np. malinowego?
Przepraszam za tyle pytań, ale nie mam doświadczenia, więc wolę się poradzić kogoś, kto się zna na sprawie 😉
Ta chrupka oreo wybiją się mocno smakiem, czy też głównie chodzi o inna strukturę?
Skupiłabym się na 2 smakach, maksymalnie 3 gdzie jeden jest tylko podkreśleniem drugiego. Może zrobić Krem Oreo z chrupka Oreo, a drugie piętro mus borówkowy z fruzelina lub Zelka w tym samym smaku? Krem borówkowy z chrupką oreo a góra krem Oreo z Zelka borówkowa.
Bardzo dziękuję za pomoc, na pewno skorzystam z porad 😉