fbpx

Mus gruszkowy

Bardzo delikatny, subtelny mus o wyraźnym smaku gruszki świetnie się odnajdzie w Waszych ulubionych kombinacjach smakowych. Gruszki to owoce drugiego planu i choć nie zawsze stają na podium, warto przełamać pierwsze lody i dać im szanse rozwinąć skrzydła.

Do mojego musu gruszkowego podgotowałam owoce z goździkami, aby dać im delikatnie korzenny smak i zwiększyłam proporcje puree do śmietanki – by smak musu był bardziej zdecydowany. Po tych zabiegach otrzymałam rzeczywiście mus gruszkowy, a nie mus o dalekiej sugestii nieokreślonego smaku. 

Ten mus jest aksamitny i lekki. Świetnie się sprawdzi w monoporcjach, do przekładania i do deserów. Ja użyłam go w parze z żelką żurawinową w świątecznym torciku musowym i był to strzał w dziesiątkę!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus gruszkowy

 

Mus gruszkowy

Mus gruszkowy

Magda Kubiś
Bardzo delikatny, subtelny mus o wyraźnym smaku gruszki. Aksamitny i lekki, świetnie się sprawdzi w monoporcjach, do przekładania i do deserów.
porcje 1 fi20

Składniki
  

  • 250 g gruszek
  • 50 g wody
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 2 całe goździki
  • 10 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 300 g śmietanki 36%

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić aby napęczniała.
  • Gruszki, goździki zalać wodą i zagotować.
  • Dodać cukier.
  • Gotować aby gruszki zmiękły, około 10 minut.
  • Wyciagnać goździki.
  • Gruszki zblendować.
  • Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Do ubitej śmietanki dodać przestudzone puree z gruszek i dobrze wymieszać.

Jak zrobić mus z gruszek

Mus gruszkowy
Pokrojone na kawałki gruszki i goździki wrzucić do rondelka i zalać wodą.
Mus gruszkowy
Gotować około 10 minut.
Akademia_Tortu - Mus gruszkowy-3
Wyjąć goździki a gruszki odcedzić.
Mus z gruszek
Zblendować.
Mus gruszkowy
Do gorącego puree z gruszek dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać.
Mus gruszkowy
Opcjonalnie dodać cukier puder. Zamieszać.
Mus gruszkowy
Śmietankę ubić na 3/4.
Mus gruszkowy
Dodać przestudzone lekko puree...
Mus gruszkowy
i dobrze wymieszać rózga lub szpatułką.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Do nasączenia biszkoptu użyłam odcedzonego soku z gruszek. Ewentualnie można do soku z gruszek dodać likieru gruszkowego, na przykład jednego z tych, i taką miksturą nasączyć biszkopt.
  • Cukier dajemy wedle uznania. Można użyć cukru kryształu, który najlepiej dodać do gotujących się gruszek, aby się rozpuścił.
  • Goździki wyjąć zanim zblendujemy gruszki. Można dodać szczyptę cynamonu lub pominąć wszystkie przyprawy – wedle uznania.

Mus gruszkowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus gruszkowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 odpowiedzi

  1. Witam.
    Chciałabym zrobić tort z następującymi warstwami: na dole mus borówkowy z prażynką oreo, na górze mus gruszkowy z żelką malinową. Biszkopt tradycyjny.
    Czy tort będzie stabilny, czy lepiej coś zmienić w planach?

      1. Hmm, tak się właśnie zastanawiałam nad tym. Niby smaki pasują, ale czy ich nie za dużo.
        Czy w takim razie lepiej byłoby zrobić dolną warstwę z kremem oreo i chrupką oreo, a górną np. z musem borówkowym i ewentualnie żelką w tym samym smaku?
        Czy np. dolną warstwa mogłaby zostać tak jak pisałam wcześniej a górną ujednolicić do jednego smaku, np. malinowego?
        Przepraszam za tyle pytań, ale nie mam doświadczenia, więc wolę się poradzić kogoś, kto się zna na sprawie 😉
        Ta chrupka oreo wybiją się mocno smakiem, czy też głównie chodzi o inna strukturę?

        1. Skupiłabym się na 2 smakach, maksymalnie 3 gdzie jeden jest tylko podkreśleniem drugiego. Może zrobić Krem Oreo z chrupka Oreo, a drugie piętro mus borówkowy z fruzelina lub Zelka w tym samym smaku? Krem borówkowy z chrupką oreo a góra krem Oreo z Zelka borówkowa.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale