fbpx

Mus karmelowy

Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu! Odrobina alkoholu jeszcze bardziej podkreśla karmelowy smak i nadaje musowi wytworności. Użyłam rumu, ale jestem pewna, że doskonale nada się whiskey, bourbon, a i likier orzechowy powinien się sprawdzić.

Alkohol oczywiście można pominąć, pamiętając, że mus wyjdzie bardziej zwarty, lecz nadal oszałamiająco pyszny!

Robiąc ten mus karmelowy po raz pierwszy, wrzuciłam pod niego prażynkę na bazie karmelowej czekolady Callebaut i orzechów pekan. Palce lizać!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Naczynie żaroodporne, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus karmelowy

 

Mus karmelowy

Mus karmelowy

Magda Kubiś
Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu
porcje 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g czekolady karmelowej np. Callebaut
  • 1 łyżka sosu karmelowego
  • 50 g rumu opcjonalnie
  • 5 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rum wymieszać z sosem karmelowym.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić. Dodać do sosu karmelowego z rumem.
  • Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Wlać mieszaninę sosu, rumu i żelatyny.
  • Wymieszać. Mus przelać do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus karmelowy

Akademia_Tortu- Mus karmelowy-01
Czekoladę włożyć do naczynia żaroodpornego.
Mus karmelowy
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-02
Sos karmelowy...
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-17
Rum...
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-03
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Mus karmelowy
Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady...
Mus karmelowy
i wymieszać.
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-09
Śmietankę ubić na 3/4
Mus karmelowy
Dodać rozpuszczoną miksturę czekolady z karmelem, rumem i żelatyną.
Akademia_Tortu- Mus karmelowy-11
Wymieszać na niskich obrotach.

Co zrobić gdy czekolada za szybko zgęstnieje?

Różnie bywa, czasami obowiązki domowe zaprzątną nam głowę w najmniej odpowiednim momencie. Gdyby Wam się rozpuszczona i wymieszana z roztworem sosu karmelowego, rumu i żelatyny, czekolada zgęstniała zbyt szybko – można ją po prostu rozpuścić ponownie. Osobiście preferuję rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, ale równie dobrze można to zrobić w kuchence mikrofalowej.

Mus karmelowy
Rozpuszczoną czekoladę wymieszaną już z sosem, rumem i żelatyną...
Mus karmelowy
Stawiamy na kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy ponownie.

Jak przełożyć tort musem karmelowym

Ponieważ do musów ubijam śmietankę na 3/4, mus wychodzi stosunkowo rzadki. Taki idealnie nadaje się do monoporcji czy tortów musowych, bo ładnie wylewa się do form silikonowych. Musem o takiej samej konsystencji przekładam torty.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Do przygotowania musu karmelowego, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus karmelowy przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty lekko rozwodnionym rumem – to fajnie podkręci smak tortu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego!
Mus karmelowy

Mus karmelowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus karmelowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale