Mus karmelowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu! Odrobina alkoholu jeszcze bardziej podkreśla karmelowy smak i nadaje musowi wytworności. Użyłam rumu, ale jestem pewna, że doskonale nada się whiskey, bourbon, a i likier orzechowy powinien się sprawdzić.

Alkohol oczywiście można pominąć, pamiętając, że mus wyjdzie bardziej zwarty, lecz nadal oszałamiająco pyszny!

Robiąc ten mus karmelowy po raz pierwszy, wrzuciłam pod niego prażynkę na bazie karmelowej czekolady Callebaut i orzechów pekan. Palce lizać!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Naczynie żaroodporne, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus karmelowy

 

Mus karmelowy

Mus karmelowy

Magda Kubiś
Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu
porcje 1 przełożenie fi18
kategoria Mus

Składniki
  

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g czekolady karmelowej np. Callebaut
  • 1 łyżka sosu karmelowego
  • 50 g rumu opcjonalnie
  • 5 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rum wymieszać z sosem karmelowym.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić. Dodać do sosu karmelowego z rumem.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Wlać mieszaninę sosu, rumu i żelatyny.
  • Wymieszać. Mus przelać do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus karmelowy

Mus karmelowy
Czekoladę włożyć do naczynia żaroodpornego.
Mus karmelowy
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mus karmelowy
Sos karmelowy...
Mus karmelowy
Rum...
Mus karmelowy
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Mus karmelowy
Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady...
Mus karmelowy
i wymieszać.
Mus karmelowy
Śmietankę ubić na 3/4
Mus karmelowy
Dodać rozpuszczoną miksturę czekolady z karmelem, rumem i żelatyną.
Mus karmelowy
Wymieszać na niskich obrotach.

Co zrobić gdy czekolada za szybko zgęstnieje?

Różnie bywa, czasami obowiązki domowe zaprzątną nam głowę w najmniej odpowiednim momencie. Gdyby Wam się rozpuszczona i wymieszana z roztworem sosu karmelowego, rumu i żelatyny, czekolada zgęstniała zbyt szybko – można ją po prostu rozpuścić ponownie. Osobiście preferuję rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, ale równie dobrze można to zrobić w kuchence mikrofalowej.

Mus karmelowy
Rozpuszczoną czekoladę wymieszaną już z sosem, rumem i żelatyną...
Mus karmelowy
Stawiamy na kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy ponownie.

Jak przełożyć tort musem karmelowym

Ponieważ do musów ubijam śmietankę na 3/4, mus wychodzi stosunkowo rzadki. Taki idealnie nadaje się do monoporcji czy tortów musowych, bo ładnie wylewa się do form silikonowych. Musem o takiej samej konsystencji przekładam torty.

Mus karmelowy
Blat biszkoptu układamy w rancie wyłożonym, folią rantową.
Mus karmelowy
Nasączamy wedle uznania.
Mus karmelowy
Na środku daję odrobinę kremu, którym będę tynkować tort, aby prażynka się "przykleiła" do blatu.
Mus karmelowy
Układam prażynkę.
Mus karmelowy
Na to wylewam mus.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu karmelowego, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus karmelowy przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty lekko rozwodnionym rumem – to fajnie podkręci smak tortu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego.
Mus karmelowy

Mus karmelowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus karmelowy

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale