Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Sos karmelowy

Sos karmelowy idealnie nadaje się do lodów, do ciast i innych deserów. Niektórzy nawet słodzą sosem karmelowym kawę i popcorn! Próbowałeś kiedyś praliny z nadzieniem z sosu karmelowego? Są pyszne! 

Poniżej pokażemy Ci jak zrobić sos karmelowy. Nasz przepis na sos karmelowy jest na bazie cukru, masła i śmietanki. Bardzo prosty i niezawodny! 

Przepis na idealny sos karmelowy

sos karmelowy
5 od 1 głos
Drukuj

Sos karmelowy

Słowo kluczowe Drip
15 minut
15 minut
Porcje 2 szklanki

Składniki

  • 395 g cukru
  • 115 g wody
  • 170 g masła
  • 225 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.

  2. Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.

  3. Zdjąć pokrywkę i gotować na dalej na średniej mocy palnika aż bąble przestaną się pokazywać a cukier zacznie ciemnieć (karmelizować się).

  4. Teraz nie odchodź od garnka bo może się szybko przypalić.

  5. Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.

  6. Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.

  7. Przestudzony sos przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

Jak przygotować sos karmelowy

Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
Zdjąć pokrywkę i gotować na dalej na średniej mocy palnika aż bąble przestaną się pokazywać a cukier zacznie ciemnieć (karmelizować się).
Teraz nie odchodź od garnka bo może się szybko przypalić.
Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
sos karmelowy
Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
sos karmelowy
Zamieszaj całość...
sos karmelowy
Przestudzony sos przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

Przydatne uwagi...

  • Sos karmelowy przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  • Tak przygotowany sos karmelowy można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy. Po wyciągnięciu, w razie potrzeby, można go lekko podgrzać.
  • Sos karmelowy idealnie też nadaje się jako polewa drip na tort.
  • Sosu karmelowego można użyć do posmarowania blatu tortu i przygotowania kremu karmelowego na bezie szwajcarskiej.
  • Sos karmelowy jest też idealnym nadzieniem do pralin domowej roboty.
Praliny
Praliny - Żaneta Wasilewska

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

9 odpowiedzi

    1. Krem po schłodzeniu go w lodówce jest konsystencji gęstej pasty. Nada się na posmarowanie nim lekko blatu lub dodanie do kremu maślanego, na przykład na bazie bezy szwajcarskiej – w ten sposób można zrobić bardzo smaczny krem karmelowy.

    1. Czy jak zrobię z dodatkiem tego sosu krem ze śmietanką i mascarpone to muszę go jeszcze usztywniać żelatyną,żeby był stabilny ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!