fbpx

Sos karmelowy

Sos karmelowy idealnie nadaje się do lodów, do ciast i innych deserów. Niektórzy nawet słodzą nim kawę i popcorn! Próbowałeś kiedyś pralin z karmelowym nadzieniem? Są pyszne!

Poniżej pokażemy Ci jak zrobić lekko solony karmel. Nasz przepis karmel jest na bazie cukru, masła i śmietanki. Bardzo prosty i niezawodny!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na idealny sos karmelowy

 

Sos karmelowy

Sos karmelowy - pyszny dodatek do ciast, deserów, lodów oraz kremów do przekładania tortów.
porcje 2 szklanki

Składniki
  

  • 395 g cukru
  • 115 g wody
  • 170 g masła
  • 225 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
  • Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
  • Zdjąć pokrywkę i gotować na dalej na średniej mocy palnika aż bąble przestaną się pokazywać a cukier zacznie ciemnieć (karmelizować się).
  • Teraz nie odchodź od garnka bo może się szybko przypalić.
  • Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
  • Przestudzony sos przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

Jak zrobić karmel

karmel
Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
Akademia_Tortu-Sos-Karmelowy-3
Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
karmel
Zdjąć pokrywkę i gotować dalej na średniej mocy palnika.
Akademia_Tortu-Sos-Karmelowy-6
Bąble przestaną się pokazywać, woda odparuje...
karmel
... a cukier zacznie ciemnieć i karmelizować się.
karmel
Mieszając rózgą pilnować aby karmel się nie przypalił!
karmel
Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
Akademia_Tortu-Sos-Karmelowy-13
Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
Sos karmelowy
Zamieszać.
solony sos karmelowy
Przestudzony sos przelać do słoika.
solony Sos karmel

Przydatne uwagi

  • Sos przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Po wyjęciu, solony karmel lekko podgrzewam aby wrócił do płynnej konsystencji.
  • Gdyby po pobycie w lodówce sos karmelowy się scukrzył, oznacza to, że nie był wystarczająco rozpuszczony w trakcie gotowania. Można porządaną ilość sosu podgrzać w rondelku aż cukier się rozpuści i polać deser zaraz po lekkim przestygnięciu.
  • Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy. Po wyciągnięciu, w razie potrzeby, można go lekko podgrzać.
  • Karmel z masłem idealnie nadaje się jako polewa drip na tort.
  • Sosu karmelowego można użyć do posmarowania blatu tortu i przygotowania kremu karmelowego na bezie szwajcarskiej.
  • Karmel to idealne nadzienie do pralin domowej roboty.
Praliny z nadzieniem z solonego karmelu

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Sos karmelowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

9 odpowiedzi

    1. Krem po schłodzeniu go w lodówce jest konsystencji gęstej pasty. Nada się na posmarowanie nim lekko blatu lub dodanie do kremu maślanego, na przykład na bazie bezy szwajcarskiej – w ten sposób można zrobić bardzo smaczny krem karmelowy.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale