Sos karmelowy

Sos karmelowy

Składniki

  • 395g cukru
  • 115g wody
  • 170g masła
  • 225g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
  2. Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
  3. Zdjąć pokrywkę i gotować na dalej na średniej mocy palnika aż bąble przestaną się pokazywać a cukier zacznie ciemnieć (karmelizować się).
  4. Teraz nie odchodź od garnka bo może się szybko przypalić.
  5. Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
  7. Przestudzony sos przelać do słoika i przechowywać w lodówce.
https://akademiatortu.pl/przepisy/sos-karmelowy/
Zobacz również
Sernik z sosem karmelowym

Dodaj komentarz