Szukaj

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki – orzeźwiająca, słodka i cierpka zarazem, o smaku tak charakterystycznym, że nie sposób pomylić go z czymś innym. Pachnie latem, dzieciństwem i przywołuje wspomnienia pierwszych tortów, składanych przez ciotki i babcie z okazji chrztów i komunii w rodzinie.

Ma intensywny, głęboki kolor i ślicznie wygląda w przekroju. Żelka z czarnej porzeczki pasuje doskonale do tortów owocowych i śmietankowych, świetnie też podbija smak czekolady i alkoholi.

Jest parą idealną do musu z czarnej porzeczki, wzmacniając jego delikatny smak i aromat, a jednocześnie swoją teksturą odbiegając od piankowej, lekkiej konsystencji musów i kremów.

Nie minie wiele czasu i przepis na żelkę z czarnej porzeczki będziecie znali na pamięć!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę z dżemu z czarnej porzeczki

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Składniki

  • 150 g dżemu lub konfitur z czarnej porzeczki
  • 150 ml soku z czarnej porzeczki
  • 5 g żelatyny

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać odrobina soku z porzeczki, ~2 łyżek, i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu i zblendować.
  3. Opcjonalnie - puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
  4. Żelatyne rozpuścić i dodać do puree, dobrze wymieszać.
  5. Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak zrobić żelkę z czarnej porzeczki

żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu.
żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Zblendować.
żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać małą ilością zimnego soku i odstawić aby napęczniała.
żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Rozpuszczoną żelatynę dodać do puree i dobrze wymieszać.
Akademia_Tortu-żelka_z_dzemu_z_czarnej_porzeczki-5
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru, aby żelka nie była zbyt słodka.
  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Moja żelka z dżemu z czarnej porzeczki była zrobiona w blaszce do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką z dżemu z czarnej porzeczki a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu lekko zakrywa również górę żelki. Zobaczcie jak to zrobić TUTAJ.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

żelka z dżemu z czarnej porzeczki

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

7 Responses

  1. A mi nie wyszła niestety. Zrobiłam dosłownie wszystko krok po kroku jak w opisie. Przeliczyłam tylko na rant który potrzebowałam za pomocą kalkulatora na stronie. Użyłam żelatyny bloom 220 i po nocy w lodówce (po wcześniejszej nocy w zamrazarce) żelka była miękka i niestabilna, nie mogłam chwycić jej w dłonie. Lodówka była włączona na zwiększonej mocy. Nie wiem co mogłam zrobić nie tak. Na 200 gram dżemu i 200 gram soku użyłam 6,8 grama żelatyny odważonej na wadze jubilerskiej

      1. Użyłam kalkulatora z linku zamieszczonego pod tym przepisem. Żelatyne namoczyłam sokiem firmy tarczyn 2,5 łyżki akurat zakryło proszek i rozpuszczałam w dwóch cyklach w mikrofali po kilka sekund. Dżem użyłam z łowicza

        1. Musiało coś pójść nie tak z żelatyną której użyłaś: żelatynę zalewamy zimną wodą lub zimnym sokiem i musi minimum z 10 minut być pozostawiona do napęcznienia. Później dobrze rozpuszczona.
          Przy bloom jakiego użyłaś przy takiej gramaturze powinna się ściągnąć bez problemu. Tradycyjnie żelatyna ma 160-180 bloom, 220 jest silniejsza.

  2. Czy ewentualnie mogę jeszcze jakoś ją uratować? Zrobiłam dwie takie same żelki jedną na próbę żeby upewnić się czy wyjdzie, bo pierwszy raz robiłam z dżemu, zawsze pracowałam na świeżych owocach. Druga tak samo wykonana żelka wciąż siedzi w zamrażarce. Tort muszę wydać w niedziele rano więc mam czas jeszcze.

    1. Tak, jak najbardziej. Pytanie, czy teraz ściąga się chociaż trochę czy wcale? Żelkę możesz rozpuścić, podgrzać w rondlu. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała. Na 400g (200g soku i 200g puree) możesz użyć 400 x 0.02 = 8g żelatyny. Napęczniałą wrzucić do podgrzanej żelki (min 40C) i wymieszać aż się rozpuści. Przestudzić i przelać do formy i odstawić do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ