
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki – orzeźwiająca, słodka i cierpka zarazem, o smaku tak charakterystycznym, że nie sposób pomylić go z czymś innym. Pachnie latem, dzieciństwem i przywołuje wspomnienia pierwszych tortów, składanych przez ciotki i babcie z okazji chrztów i komunii w rodzinie.
Ma intensywny, głęboki kolor i ślicznie wygląda w przekroju. Żelka z czarnej porzeczki pasuje doskonale do tortów owocowych i śmietankowych, świetnie też podbija smak czekolady i alkoholi.
Jest parą idealną do musu z czarnej porzeczki, wzmacniając jego delikatny smak i aromat, a jednocześnie swoją teksturą odbiegając od piankowej, lekkiej konsystencji musów i kremów.
Nie minie wiele czasu i przepis na żelkę z czarnej porzeczki będziecie znali na pamięć!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 żelka fi15
Żelka do tortu
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 3
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
7 Responses
A mi nie wyszła niestety. Zrobiłam dosłownie wszystko krok po kroku jak w opisie. Przeliczyłam tylko na rant który potrzebowałam za pomocą kalkulatora na stronie. Użyłam żelatyny bloom 220 i po nocy w lodówce (po wcześniejszej nocy w zamrazarce) żelka była miękka i niestabilna, nie mogłam chwycić jej w dłonie. Lodówka była włączona na zwiększonej mocy. Nie wiem co mogłam zrobić nie tak. Na 200 gram dżemu i 200 gram soku użyłam 6,8 grama żelatyny odważonej na wadze jubilerskiej
Dwa pytania: Jakiego kalkulatora użyłeś?
Jak namoczyłaś żelatynę i jak ją rozpuściłaś?
Użyłam kalkulatora z linku zamieszczonego pod tym przepisem. Żelatyne namoczyłam sokiem firmy tarczyn 2,5 łyżki akurat zakryło proszek i rozpuszczałam w dwóch cyklach w mikrofali po kilka sekund. Dżem użyłam z łowicza
Musiało coś pójść nie tak z żelatyną której użyłaś: żelatynę zalewamy zimną wodą lub zimnym sokiem i musi minimum z 10 minut być pozostawiona do napęcznienia. Później dobrze rozpuszczona.
Przy bloom jakiego użyłaś przy takiej gramaturze powinna się ściągnąć bez problemu. Tradycyjnie żelatyna ma 160-180 bloom, 220 jest silniejsza.
Czy ewentualnie mogę jeszcze jakoś ją uratować? Zrobiłam dwie takie same żelki jedną na próbę żeby upewnić się czy wyjdzie, bo pierwszy raz robiłam z dżemu, zawsze pracowałam na świeżych owocach. Druga tak samo wykonana żelka wciąż siedzi w zamrażarce. Tort muszę wydać w niedziele rano więc mam czas jeszcze.
Tak, jak najbardziej. Pytanie, czy teraz ściąga się chociaż trochę czy wcale? Żelkę możesz rozpuścić, podgrzać w rondlu. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała. Na 400g (200g soku i 200g puree) możesz użyć 400 x 0.02 = 8g żelatyny. Napęczniałą wrzucić do podgrzanej żelki (min 40C) i wymieszać aż się rozpuści. Przestudzić i przelać do formy i odstawić do zamrażarki.
Świetnie. Spróbuję ją jeszcze naprawić. Dziękuję bardzo za odpowiedź i wskazówki ❤️