Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki – orzeźwiająca, słodka i cierpka zarazem, o smaku tak charakterystycznym, że nie sposób pomylić go z czymś innym. Pachnie latem, dzieciństwem i przywołuje wspomnienia pierwszych tortów, składanych przez ciotki i babcie z okazji chrztów i komunii w rodzinie.
Ma intensywny, głęboki kolor i ślicznie wygląda w przekroju. Żelka z czarnej porzeczki pasuje doskonale do tortów owocowych i śmietankowych, świetnie też podbija smak czekolady i alkoholi.
Jest parą idealną do musu z czarnej porzeczki, wzmacniając jego delikatny smak i aromat, a jednocześnie swoją teksturą odbiegając od piankowej, lekkiej konsystencji musów i kremów.
Nie minie wiele czasu i przepis na żelkę z czarnej porzeczki będziecie znali na pamięć!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 żelka fi15
Żelka do tortu
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
7 Responses
A mi nie wyszła niestety. Zrobiłam dosłownie wszystko krok po kroku jak w opisie. Przeliczyłam tylko na rant który potrzebowałam za pomocą kalkulatora na stronie. Użyłam żelatyny bloom 220 i po nocy w lodówce (po wcześniejszej nocy w zamrazarce) żelka była miękka i niestabilna, nie mogłam chwycić jej w dłonie. Lodówka była włączona na zwiększonej mocy. Nie wiem co mogłam zrobić nie tak. Na 200 gram dżemu i 200 gram soku użyłam 6,8 grama żelatyny odważonej na wadze jubilerskiej
Dwa pytania: Jakiego kalkulatora użyłeś?
Jak namoczyłaś żelatynę i jak ją rozpuściłaś?
Użyłam kalkulatora z linku zamieszczonego pod tym przepisem. Żelatyne namoczyłam sokiem firmy tarczyn 2,5 łyżki akurat zakryło proszek i rozpuszczałam w dwóch cyklach w mikrofali po kilka sekund. Dżem użyłam z łowicza
Musiało coś pójść nie tak z żelatyną której użyłaś: żelatynę zalewamy zimną wodą lub zimnym sokiem i musi minimum z 10 minut być pozostawiona do napęcznienia. Później dobrze rozpuszczona.
Przy bloom jakiego użyłaś przy takiej gramaturze powinna się ściągnąć bez problemu. Tradycyjnie żelatyna ma 160-180 bloom, 220 jest silniejsza.
Czy ewentualnie mogę jeszcze jakoś ją uratować? Zrobiłam dwie takie same żelki jedną na próbę żeby upewnić się czy wyjdzie, bo pierwszy raz robiłam z dżemu, zawsze pracowałam na świeżych owocach. Druga tak samo wykonana żelka wciąż siedzi w zamrażarce. Tort muszę wydać w niedziele rano więc mam czas jeszcze.
Tak, jak najbardziej. Pytanie, czy teraz ściąga się chociaż trochę czy wcale? Żelkę możesz rozpuścić, podgrzać w rondlu. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała. Na 400g (200g soku i 200g puree) możesz użyć 400 x 0.02 = 8g żelatyny. Napęczniałą wrzucić do podgrzanej żelki (min 40C) i wymieszać aż się rozpuści. Przestudzić i przelać do formy i odstawić do zamrażarki.
Świetnie. Spróbuję ją jeszcze naprawić. Dziękuję bardzo za odpowiedź i wskazówki ❤️