Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki – orzeźwiająca, słodka i cierpka zarazem, o smaku tak charakterystycznym, że nie sposób pomylić go z czymś innym. Pachnie latem, dzieciństwem i przywołuje wspomnienia pierwszych tortów, składanych przez ciotki i babcie z okazji chrztów i komunii w rodzinie.

Ma intensywny, głęboki kolor i ślicznie wygląda w przekroju. Żelka z czarnej porzeczki pasuje doskonale do tortów owocowych i śmietankowych, świetnie też podbija smak czekolady i alkoholi.

Jest parą idealną do musu z czarnej porzeczki, wzmacniając jego delikatny smak i aromat, a jednocześnie swoją teksturą odbiegając od piankowej, lekkiej konsystencji musów i kremów.

Nie minie wiele czasu i przepis na żelkę z czarnej porzeczki będziecie znali na pamięć!

O autorze

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę z dżemu z czarnej porzeczki

 

Żelka z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Idealna alternatywa gdy nie mamy dostępu do świerzych ani mrożonych owoców.
porcje 1 fi15
kategoria żelka

Składniki
  

  • 150 g dżemu lub konfitur z czarmej porzeczki
  • 150 ml soku z czarnej porzeczki
  • 5 g żelatyny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać odrobina soku z porzeczki, ~2 łyżek, i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu i zblendować.
  • Opcjonalnie - puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
  • Żelatyne rozpuścić i dodać do puree, dobrze wymieszać.
  • Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak zrobić żelkę z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Zblendować.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
Żelka z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać małą ilością soku i odstawić aby napęczniała.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Rozpuszczoną żelatynę dodać do puree i dobrze wymieszać.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru, aby żelka nie była zbyt słodka.
  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Moja żelka z dżemu z czarnej porzeczki była zrobiona w blaszce do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką z dżemu z czarnej porzeczki a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu lekko zakrywa również górę żelki.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale