Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki – orzeźwiająca, słodka i cierpka zarazem, o smaku tak charakterystycznym, że nie sposób pomylić go z czymś innym. Pachnie latem, dzieciństwem i przywołuje wspomnienia pierwszych tortów, składanych przez ciotki i babcie z okazji chrztów i komunii w rodzinie.

Ma intensywny, głęboki kolor i ślicznie wygląda w przekroju. Żelka z czarnej porzeczki pasuje doskonale do tortów owocowych i śmietankowych, świetnie też podbija smak czekolady i alkoholi.

Jest parą idealną do musu z czarnej porzeczki, wzmacniając jego delikatny smak i aromat, a jednocześnie swoją teksturą odbiegając od piankowej, lekkiej konsystencji musów i kremów.

Nie minie wiele czasu i przepis na żelkę z czarnej porzeczki będziecie znali na pamięć!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę z dżemu z czarnej porzeczki

 

Żelka z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Idealna alternatywa gdy nie mamy dostępu do świerzych ani mrożonych owoców.
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course żelka
Servings 1 fi15

Składniki
  

  • 150 g dżemu lub konfitur z czarmej porzeczki
  • 150 ml soku z czarnej porzeczki
  • 5 g żelatyny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać odrobina soku z porzeczki, ~2 łyżek, i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu i zblendować.
  • Opcjonalnie - puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
  • Żelatyne rozpuścić i dodać do puree, dobrze wymieszać.
  • Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.
Keyword Żelka, żelka do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić żelkę z czarnej porzeczki

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Dżem z sokiem z czarnej porzeczki umieścić w naczyniu.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Zblendować.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Puree przetrzeć przez sitko, jeżeli nie chcemy wyczuwalnych kawałków w żelce.
Żelka z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać małą ilością soku i odstawić aby napęczniała.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Rozpuszczoną żelatynę dodać do puree i dobrze wymieszać.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.
Żelka z dżemu z czarnej porzeczki

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru, aby żelka nie była zbyt słodka.
  • Do przygotowania żelki z dżemu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę z dżemu z czarnej porzeczki powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy ~15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką z dżemu z czarnej porzeczki a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu lekko zakrywa również górę żelki.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Żelka z dżemu z czarnej porzeczki pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale