fbpx

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Mus z dżemu z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki, powstał z produktów sklepowych i nie jest kwintesencją organicznej kuchni bio – za to jest znakomitą alternatywą dla tych, co za morzami tęsknią za prawdziwie polskim smakiem tortu, koniecznie z aromatem czarnej porzeczki w tle.

Czarna porzeczka – w Polsce sprawa zupełnie oczywista. W sezonie bez problemu kupimy ją ze straganu, w sklepie może być świeża nawet już obrana! Poza sezonem mrożona, a w piwnicy domowe przetwory: soki, dżemy i galaretki. Smak czarnej porzeczki jest jednym z tych najbardziej dla nas tradycyjnych, od razu kojarzących się z dzieciństwem, ciastem z kruszonką od babci, rwaniem porzeczek w upalne wakacje i purpurowymi plamami na palcach i ubraniach.

W świecie wypieków czarna porzeczka zajmuje bardzo ważne miejsce, jako smak przełamujący mdlącą słodycz kremów. Jest cierpka, kwaśna, ma wyrazisty zapach i smak nie dający się z niczym pomylić. Pasuje doskonale do czekolady, ale i do śmietanki, do kawy, do orzechów i do jogurtu. Jest po prostu niezastąpiona!

Niestety, poza Polską, a szczególnie w Stanach, czy w Kanadzie, czarnych porzeczek się nie uświadczy. Może jeszcze w wielkich miastach są na to jakieś szanse, albo w polskich sklepach, jeśli się z wyprzedzeniem coś zamówi. Musimy się zatem ratować tym, co mamy :) Przedstawiam Wam przepis na mus z dżemu z czarnej porzeczki!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

 

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Mus z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki. Idealny do tortów i deserów.
porcje 1 fi18
kategoria Mus

Składniki
  

  • 125 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 40 g soku z czarnej porzeczki lub zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę namoczcyć w soku z czarnej porzeczki (zamiennie można użyć zimnej wody). Odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Napęcznialą żelatynę rozpuscić.
  • Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i wymieszać.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać dżem wymieszany z żelatyną.
  • Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Mus przełożyć do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus z czarnej porzeczki

 

 

Żelka z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać sokiem i odstawić aby napęczniała.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i dobrze wymieszać.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietankę ubijamy na 3/4.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Dodajemy dżem z żelatyną.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składnikiów.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Do przygotowania musu z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru.
  • Jeżeli dżem zawiera dużo całych owoców, warto go najpierw zblendować.
  • Ponieważ dżem jest stosunkowo słodki nie ma już potrzeby dosładzania musu.
  • Do przygotowania musu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus z czarnej porzeczki przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty rozwodnionym sokiem lub likierem z czarnej porzeczki – to fajnie wzmocni smak owocu w torcie.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu przekroju tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego.

Mus z dżemu z czarnej porzeczki
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale