Szukaj

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Mus z dżemu z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki, powstał z produktów sklepowych i nie jest kwintesencją organicznej kuchni bio – za to jest znakomitą alternatywą dla tych, co za morzami tęsknią za prawdziwie polskim smakiem tortu, koniecznie z aromatem czarnej porzeczki w tle.

Czarna porzeczka – w Polsce sprawa zupełnie oczywista. W sezonie bez problemu kupimy ją ze straganu, w sklepie może być świeża nawet już obrana! Poza sezonem mrożona, a w piwnicy domowe przetwory: soki, dżemy i galaretki. Smak czarnej porzeczki jest jednym z tych najbardziej dla nas tradycyjnych, od razu kojarzących się z dzieciństwem, ciastem z kruszonką od babci, rwaniem porzeczek w upalne wakacje i purpurowymi plamami na palcach i ubraniach.

W świecie wypieków czarna porzeczka zajmuje bardzo ważne miejsce, jako smak przełamujący mdlącą słodycz kremów. Jest cierpka, kwaśna, ma wyrazisty zapach i smak nie dający się z niczym pomylić. Pasuje doskonale do czekolady, ale i do śmietanki, do kawy, do orzechów i do jogurtu. Jest po prostu niezastąpiona!

Niestety, poza Polską, a szczególnie w Stanach, czy w Kanadzie, czarnych porzeczek się nie uświadczy. Może jeszcze w wielkich miastach są na to jakieś szanse, albo w polskich sklepach, jeśli się z wyprzedzeniem coś zamówi. Musimy się zatem ratować tym, co mamy :) Przedstawiam Wam przepis na mus z dżemu z czarnej porzeczki!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus z czarnej porzeczki

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

mus z dżemu z czarnej porzeczki

Składniki

  • 125 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 40 g soku z czarnej porzeczki lub zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę namoczyć w soku z czarnej porzeczki (zamiennie można użyć zimnej wody). Odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Napęczniałą żelatynę rozpuścić.
  3. Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i wymieszać.
  4. Śmietankę ubić na 3/4.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać dżem wymieszany z żelatyną.
  6. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  7. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus z czarnej porzeczki

żelka z dżemu z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać sokiem i odstawić aby napęczniała.
Akademia_Tortu-Mus_z_dzemu_z_czarnej_porzeczki-1
Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i dobrze wymieszać.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-5
Śmietankę ubijamy na 3/4.
Akademia_Tortu-Mus_z_dzemu_z_czarnej_porzeczki-2
Dodajemy dżem z żelatyną.
mus z dżemu z czarnej porzeczki
Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru.
  • Jeżeli dżem zawiera dużo całych owoców, warto go najpierw zblendować.
  • Ponieważ dżem jest stosunkowo słodki nie ma już potrzeby dosładzania musu.
  • Do przygotowania musu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus z czarnej porzeczki przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty rozwodnionym sokiem lub likierem z czarnej porzeczki – to fajnie wzmocni smak owocu w torcie.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu przekroju tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego.
mus z dżemu z czarnej porzeczki

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

mus z dżemu z czarnej porzeczki

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Oreo
Orzechowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

AkademiaTortu-Zelka-mandarynkowa-Pin (1)

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ