Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Proponowany mus z dżemu z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki, powstał z produktów sklepowych i nie jest kwintesencją organicznej kuchni bio – za to jest znakomitą alternatywą dla tych, co za morzami tęsknią za prawdziwie polskim smakiem tortu, koniecznie z aromatem czarnej porzeczki w tle.

Czarna porzeczka – w Polsce sprawa zupełnie oczywista. W sezonie bez problemu kupimy ją ze straganu, w sklepie może być świeża nawet już obrana! Poza sezonem mrożona, a w piwnicy domowe przetwory: soki, dżemy i galaretki. Smak czarnej porzeczki jest jednym z tych najbardziej dla nas tradycyjnych, od razu kojarzących się z dzieciństwem, ciastem z kruszonką od babci, rwaniem porzeczek w upalne wakacje i purpurowymi plamami na palcach i ubraniach.

W świecie wypieków czarna porzeczka zajmuje bardzo ważne miejsce, jako smak przełamujący mdlącą słodycz kremów. Jest cierpka, kwaśna, ma wyrazisty zapach i smak nie dający się z niczym pomylić. Pasuje doskonale do czekolady, ale i do śmietanki, do kawy, do orzechów i do jogurtu. Jest po prostu niezastąpiona!

Niestety, poza Polską, a szczególnie w Stanach, czy w Kanadzie, czarnych porzeczek się nie uświadczy. Może jeszcze w wielkich miastach są na to jakieś szanse, albo w polskich sklepach, jeśli się z wyprzedzeniem coś zamówi. Musimy się zatem ratować tym, co mamy :) Przedstawiam Wam przepis na mus z dżemu z czarnej porzeczki!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy
Brak plików do pobrania.

 

Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Mus z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki. Idealny do tortów i deserów.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Mus
Servings 1 fi18

Składniki
  

  • 125 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 40 g soku z czarnej porzeczki lub zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę namoczcyć w soku z czarnej porzeczki (zamiennie można użyć zimnej wody). Odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Napęcznialą żelatynę rozpuscić.
  • Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i wymieszać.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać dżem wymieszany z żelatyną.
  • Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Mus przełożyć do rękawa cukierniczego.
Keyword mus z dzemu z czarnej porzeczki
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus z czarnej porzeczki

 

 

Żelka z czarnej porzeczki
Żelatynę zalać sokiem i odstawić aby napęczniała.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Rozpuszczoną żelatynę dodać do dżemu i dobrze wymieszać.
Śmietanka ubita na 3/4
Śmietankę ubijamy na 3/4.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Dodajemy dżem z żelatyną.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składnikiów.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki
Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
Mus z dżemu z czarnej porzeczki

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu z dżemu z czarnej porzeczki starałam się znaleźć dżem o jak najmniejszej zawartości cukru.
  • Jeżeli dżem zawiera dużo całych owoców, warto go najpierw zblendować.
  • Ponieważ dżem jest stosunkowo słodki nie ma już potrzeby dosładzania musu.
  • Do przygotowania musu z czarnej porzeczki, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus z czarnej porzeczki przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty rozwodnionym sokiem lub likierem z czarnej porzeczki – to fajnie wzmocni smak owocu w torcie.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu przekroju tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego.

Mus z dżemu z czarnej porzeczki
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus z dżemu z czarnej porzeczki pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale