
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus z dżemu z czarnej porzeczki do tortu, potocznie zwany również pianką z czarnej porzeczki, powstał z produktów sklepowych i nie jest kwintesencją organicznej kuchni bio – za to jest znakomitą alternatywą dla tych, co za morzami tęsknią za prawdziwie polskim smakiem tortu, koniecznie z aromatem czarnej porzeczki w tle.
Czarna porzeczka – w Polsce sprawa zupełnie oczywista. W sezonie bez problemu kupimy ją ze straganu, w sklepie może być świeża nawet już obrana! Poza sezonem mrożona, a w piwnicy domowe przetwory: soki, dżemy i galaretki. Smak czarnej porzeczki jest jednym z tych najbardziej dla nas tradycyjnych, od razu kojarzących się z dzieciństwem, ciastem z kruszonką od babci, rwaniem porzeczek w upalne wakacje i purpurowymi plamami na palcach i ubraniach.
W świecie wypieków czarna porzeczka zajmuje bardzo ważne miejsce, jako smak przełamujący mdlącą słodycz kremów. Jest cierpka, kwaśna, ma wyrazisty zapach i smak nie dający się z niczym pomylić. Pasuje doskonale do czekolady, ale i do śmietanki, do kawy, do orzechów i do jogurtu. Jest po prostu niezastąpiona!
Niestety, poza Polską, a szczególnie w Stanach, czy w Kanadzie, czarnych porzeczek się nie uświadczy. Może jeszcze w wielkich miastach są na to jakieś szanse, albo w polskich sklepach, jeśli się z wyprzedzeniem coś zamówi. Musimy się zatem ratować tym, co mamy :) Przedstawiam Wam przepis na mus z dżemu z czarnej porzeczki!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3.7 / 5. Ilość głosów 3
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!