Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie 2022

Zapraszamy na najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie – swoimi ulubionymi przepisami dzielą się nieocenieni instruktorzy i goście Akademii Tortu. Boże Narodzenie to czas wyjątkowy, pełen wzruszeń i spotkań rodzinnych. Tradycyjne wypieki odgrywają ważną rolę w tym okresie, są symbolem powracających Świąt i corocznego przebywania wśród bliskich.

Coraz częściej wśród tradycyjnych wypieków – jakimi są oczywiście makowiec, sernik i piernik – na naszych stołach pojawiają się ich nowoczesne odsłony, albo propozycje zupełnie nowe, próbujące znaleźć swoje miejsce na świątecznych stołach i stolikach. Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie często pachną korzennymi przyprawami, miodem, cynamonem i kakao, ale powoli można wśród nich odnaleźć wersje wegańskie, bezglutenowe, czy bez laktozy. 

Wśród proponowanych ciast i deserów znajdziecie tu makowiec, tort miodowy, mini wypieki z makiem, pierniczki, korzenną babkę, cynamonową tartę, a nawet babeczki. A wszystko pachnące orzechami, czekoladą, cynamonem i świętami! 

Maciej Wisniewski
Makowiec zawijany
Tradycyjny świąteczny makowiec, w niektórych rejonach zwany także struclą makową. Drożdżowe ciasto zwinięte z pysznym makowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, kandyzowanych owoców i odrobiny rumu. Wilgotny, ale nie lepiący się, ładnie się kroi i z dnia na dzień jest coraz lepszy. Polukrowany, obsypany hojnie rodzynkami i płatkami migdałów - kwintesencja świąt!
Maciej Wiśniewski
Mazovia Patisserie
Wojtek Rzepecki
Tort miodowy Baileys z białym makiem
Tort miodowy Baileys z białym makiem, czyli nowoczesna wersja tradycyjnego makowego tortu. Idealnie świąteczne połączenie smaków - czekolada z miodem, rozgrzewający likier Baileys i delikatny spód makowy - nieoczywisty, bo z białego maku! Tort idealnie zbalansowany, dość słodki, ale przełamany ciemną, gorzkawą polewą lustrzaną. Nie potrzebuje wykwintnych dekoracji, sam w sobie jest wydarzeniem!
Wojtek Rzepecki
Executive Pastry Chef
Marcin Ignaszak
Babka korzenna z orzechami
Korzenna babka z orzechami to mistrzyni świątecznej atmosfery. Dodatek rozgrzewających, aromatycznych przypraw napełni cały dom nastrojem oczekiwania, świętowania i relaksu. Miękka i wilgotna, napełniona orzechami, prosta ale wyrafinowana, idealna na chwilę oddechu przy kawie. Dobrze się trzyma i jest podzielna, będzie świetnym wyborem na szkolny kiermasz, czy firmową wigilię.
Marcin Ignaszak
Cukiernia Sowa
Igor Zaritskiy
Stollen
Tradycyjne niemieckie drożdżowe strucle z bakaliami w wersji na bogato. Głównymi składnikami strucli są orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, rum, marcepan i inne ulubione przez każdą gospodynię dodatki. Samo ciasto jest w zasadzie jedynie ramą, w która ujmuje się to bogate nadzienie. Ciasto ma swoją wagę i moc, ale nieodparcie kusi zapachem.
Igor Zaritskiy
Warsaw Akademy of Pastry Arts
Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przypnij na pinterest

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »