Szukaj

Tort miodowy Baileys z białym makiem

Oto wersja świątecznego tortu makowego Wojtka Rzepeckiego – na pewno nigdzie nie spotkacie takiego połączenia smaków!

Tort miodowy Baileys z białym makiem, czyli nowoczesna wersja tradycyjnego makowego tortu. Idealnie świąteczne połączenie smaków – czekolada z miodem, rozgrzewający likier Baileys i delikatny spód makowy – nieoczywisty, bo z białego maku! Ot takie delikatnie odejście od tradycji.

Tort miodowy Wojtka jest idealnie zbalansowany, dość słodki, ale przełamany ciemną, gorzką polewą lustrzaną. Nie potrzebuje wykwintnych dekoracji, sam w sobie jest wydarzeniem!

Wojciech Rzepecki
Wojciech Rzepecki

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Szpatułka silikonowa

Przepis na tort miodowy Baileys z białym makiem

5/5

czas przygotowania

2 godziny

ilość porcji

1 tort fi 24

kategoria

Deser

Tort miodowy Baileys z białym makiem

Składniki

Spód - biała masa makowa

  • 250 g białego maku
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1/2 litra wody
  • 175 g miodu
  • 75 g cukru
  • 95 g jaj
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 25 g żurawina suszona
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • okruchy biszkoptowe

Mus baileys czekoladowo - miodowy

  • 350 g czekolady miodowej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g likieru Baileys
  • 120 g mleka
  • 600 g śmietanki 33%
  • 20 g żelatyny
  • 80 g zimnej wody

Kranczer

  • 100 g prażynki
  • 300 g verigatury crunch pistacjowy
  • sól

Instrukcje

Spód - biała masa makowa

Zaczynamy od zaparzenia białego maku w 1/2l wody i 1/2 l mleka 3,2% przez około 45-60 minut.
Miękki mak mielimy.
Dodajemy wszystkie bakalie, miód, cukier i jajka. Mieszamy.
Na koniec do konsystencji dodajemy odrobinę okruchów jasnego biszkoptu. Masa musi być dość rzadka.
600g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18cm, wyrównujemy i odpiekamy około 15-20 minut w 170-180 C.
Spód studzimy i przekładamy w rant o średnicy 24cm.

Kranczer

Verigarurę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.

Mus baileys czekoladowo - miodowy

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy aby napęczniała, okno 10 minut.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy likier Baileys.
Gorącą miksturą zalewamy czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady. Mieszamy aż masa będzie gładka.
Śmietankę 33% ubijamy na ¾ i połowę śmietany dodajemy do czekolady.
Dodajemy resztę śmietany. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na spód.
Tort mrozimy następnie oblewamy ciemnym glacag-em . Dekorujemy według uznania.

Tagi

Przepis na czarną polewę - glacage

Tort miodowy świetnie zaprezentuje się pokryty zamszem lub polewą lustrzaną. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polewę lustrzaną Wojtka:

Składniki

  • 25 g żelatyny sypkiej
  • 100 g wody #1
  • 200 g śmietanki 33%
  • 300 g cukru kryształu
  • 100 g wody #2
  • 100 g kakao Nero Van Houten
  • 260 g syropu glukozowego

 

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą #1. Odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę, cukier i wodę #2 zagotowujemy i zalewamy kakao nero.
  3. Blendujemy i od razu dodajemy syrop i napęczniałą żelatynę.
  4. Blendujemy razem uważając żeby nie napowietrzać całości. Przykrywamy wierzch folią spożywczą i odstawiamy na noc.
  5. Na drugi dzień upłynniamy polewę rozpuszczając ją do połowy, np w mikrofali.
  6. Następnie, zwykłym blenderem ręcznym, ale na połowie szybkości obrotów, blendujemy usuwając pęcherzyki powietrza.
  7. Tak przygotowaną polewą w temperaturze 36-38 stopni oblewamy idealnie równy i zamrożony tort lub monoporcje ustawione na kratce. Po chwili zdejmujemy z kratki i przekładamy na podkład.

Przydatne uwagi

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Żelatyna
Żelatyna

Przypnij na pinterest

Tort miodowy Baileys z białym makiem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Tort miodowy Baileys z białym makiem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe