Szukaj

Tort miodowy Baileys z białym makiem

Oto wersja świątecznego tortu makowego Wojtka Rzepeckiego – na pewno nigdzie nie spotkacie takiego połączenia smaków!

Tort miodowy Baileys z białym makiem, czyli nowoczesna wersja tradycyjnego makowego tortu. Idealnie świąteczne połączenie smaków – czekolada z miodem, rozgrzewający likier Baileys i delikatny spód makowy – nieoczywisty, bo z białego maku! Ot takie delikatnie odejście od tradycji.

Tort miodowy Wojtka jest idealnie zbalansowany, dość słodki, ale przełamany ciemną, gorzką polewą lustrzaną. Nie potrzebuje wykwintnych dekoracji, sam w sobie jest wydarzeniem!

Wojciech Rzepecki
Wojciech Rzepecki

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Szpatułka silikonowa

Przepis na tort miodowy Baileys z białym makiem

5/5

czas przygotowania

2 godziny

ilość porcji

1 tort fi 24

kategoria

Deser

Tort miodowy Baileys z białym makiem

Składniki

Spód - biała masa makowa

  • 250 g białego maku
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1/2 litra wody
  • 175 g miodu
  • 75 g cukru
  • 95 g jaj
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 25 g żurawina suszona
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • okruchy biszkoptowe

Mus baileys czekoladowo - miodowy

  • 350 g czekolady miodowej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g likieru Baileys
  • 120 g mleka
  • 600 g śmietanki 33%
  • 20 g żelatyny
  • 80 g zimnej wody

Kranczer

  • 100 g prażynki
  • 300 g verigatury crunch pistacjowy
  • sól

Instrukcje

Spód - biała masa makowa

Zaczynamy od zaparzenia białego maku w 1/2l wody i 1/2 l mleka 3,2% przez około 45-60 minut.
Miękki mak mielimy.
Dodajemy wszystkie bakalie, miód, cukier i jajka. Mieszamy.
Na koniec do konsystencji dodajemy odrobinę okruchów jasnego biszkoptu. Masa musi być dość rzadka.
600g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18cm, wyrównujemy i odpiekamy około 15-20 minut w 170-180 C.
Spód studzimy i przekładamy w rant o średnicy 24cm.

Kranczer

Verigarurę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.

Mus baileys czekoladowo - miodowy

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy aby napęczniała, okno 10 minut.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy likier Baileys.
Gorącą miksturą zalewamy czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady. Mieszamy aż masa będzie gładka.
Śmietankę 33% ubijamy na ¾ i połowę śmietany dodajemy do czekolady.
Dodajemy resztę śmietany. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na spód.
Tort mrozimy następnie oblewamy ciemnym glacag-em . Dekorujemy według uznania.

Tagi

Przepis na czarną polewę - glacage

Tort miodowy świetnie zaprezentuje się pokryty zamszem lub polewą lustrzaną. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polewę lustrzaną Wojtka:

Składniki

  • 25 g żelatyny sypkiej
  • 100 g wody #1
  • 200 g śmietanki 33%
  • 300 g cukru kryształu
  • 100 g wody #2
  • 100 g kakao Nero Van Houten
  • 260 g syropu glukozowego

 

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą #1. Odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę, cukier i wodę #2 zagotowujemy i zalewamy kakao nero.
  3. Blendujemy i od razu dodajemy syrop i napęczniałą żelatynę.
  4. Blendujemy razem uważając żeby nie napowietrzać całości. Przykrywamy wierzch folią spożywczą i odstawiamy na noc.
  5. Na drugi dzień upłynniamy polewę rozpuszczając ją do połowy, np w mikrofali.
  6. Następnie, zwykłym blenderem ręcznym, ale na połowie szybkości obrotów, blendujemy usuwając pęcherzyki powietrza.
  7. Tak przygotowaną polewą w temperaturze 36-38 stopni oblewamy idealnie równy i zamrożony tort lub monoporcje ustawione na kratce. Po chwili zdejmujemy z kratki i przekładamy na podkład.

Przydatne uwagi

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Żelatyna
Żelatyna

Przypnij na pinterest

Tort miodowy Baileys z białym makiem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ