Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Oto wersja świątecznego tortu makowego Wojtka Rzepeckiego – na pewno nigdzie nie spotkacie takiego połączenia smaków!
Tort miodowy Baileys z białym makiem, czyli nowoczesna wersja tradycyjnego makowego tortu. Idealnie świąteczne połączenie smaków – czekolada z miodem, rozgrzewający likier Baileys i delikatny spód makowy – nieoczywisty, bo z białego maku! Ot takie delikatnie odejście od tradycji.
Tort miodowy Wojtka jest idealnie zbalansowany, dość słodki, ale przełamany ciemną, gorzką polewą lustrzaną. Nie potrzebuje wykwintnych dekoracji, sam w sobie jest wydarzeniem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 godziny
1 tort fi 24
Deser
Spód - biała masa makowa
Mus baileys czekoladowo - miodowy
Kranczer
Spód - biała masa makowa
Zaczynamy od zaparzenia białego maku w 1/2l wody i 1/2 l mleka 3,2% przez około 45-60 minut.
Miękki mak mielimy.
Dodajemy wszystkie bakalie, miód, cukier i jajka. Mieszamy.
Na koniec do konsystencji dodajemy odrobinę okruchów jasnego biszkoptu. Masa musi być dość rzadka.
600g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18cm, wyrównujemy i odpiekamy około 15-20 minut w 170-180 C.
Spód studzimy i przekładamy w rant o średnicy 24cm.
Kranczer
Verigarurę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.
Mus baileys czekoladowo - miodowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy aby napęczniała, okno 10 minut.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy likier Baileys.
Gorącą miksturą zalewamy czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady. Mieszamy aż masa będzie gładka.
Śmietankę 33% ubijamy na ¾ i połowę śmietany dodajemy do czekolady.
Dodajemy resztę śmietany. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na spód.
Tort mrozimy następnie oblewamy ciemnym glacag-em . Dekorujemy według uznania.
Tort miodowy świetnie zaprezentuje się pokryty zamszem lub polewą lustrzaną. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polewę lustrzaną Wojtka:
Składniki
Instrukcje
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!