
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Oto wersja świątecznego tortu makowego Wojtka Rzepeckiego – na pewno nigdzie nie spotkacie takiego połączenia smaków!
Tort miodowy Baileys z białym makiem, czyli nowoczesna wersja tradycyjnego makowego tortu. Idealnie świąteczne połączenie smaków – czekolada z miodem, rozgrzewający likier Baileys i delikatny spód makowy – nieoczywisty, bo z białego maku! Ot takie delikatnie odejście od tradycji.
Tort miodowy Wojtka jest idealnie zbalansowany, dość słodki, ale przełamany ciemną, gorzką polewą lustrzaną. Nie potrzebuje wykwintnych dekoracji, sam w sobie jest wydarzeniem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 godziny
1 tort fi 24
Deser
Spód - biała masa makowa
Mus baileys czekoladowo - miodowy
Kranczer
Spód - biała masa makowa
Zaczynamy od zaparzenia białego maku w 1/2l wody i 1/2 l mleka 3,2% przez około 45-60 minut.
Miękki mak mielimy.
Dodajemy wszystkie bakalie, miód, cukier i jajka. Mieszamy.
Na koniec do konsystencji dodajemy odrobinę okruchów jasnego biszkoptu. Masa musi być dość rzadka.
600g masy makowej wykładamy do rantu o średnicy 18cm, wyrównujemy i odpiekamy około 15-20 minut w 170-180 C.
Spód studzimy i przekładamy w rant o średnicy 24cm.
Kranczer
Verigarurę łączymy z prażynką i wykładamy w przestrzeń pomiędzy rantem a spodem.
Mus baileys czekoladowo - miodowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy aby napęczniała, okno 10 minut.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy likier Baileys.
Gorącą miksturą zalewamy czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady. Mieszamy aż masa będzie gładka.
Śmietankę 33% ubijamy na ¾ i połowę śmietany dodajemy do czekolady.
Dodajemy resztę śmietany. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na spód.
Tort mrozimy następnie oblewamy ciemnym glacag-em . Dekorujemy według uznania.
Tort miodowy świetnie zaprezentuje się pokryty zamszem lub polewą lustrzaną. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polewę lustrzaną Wojtka:
Składniki
Instrukcje
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!