Szukaj

Babka korzenna z orzechami

Babka korzenna z orzechami to mistrzyni świątecznej atmosfery. Dodatek rozgrzewających, aromatycznych przypraw napełni cały dom nastrojem oczekiwania, świętowania i relaksu.

Miękka i wilgotna, napełniona orzechami, prosta ale wyrafinowana, idealna na chwilę oddechu przy kawie. Dobrze się trzyma i jest podzielna, będzie świetnym wyborem na szkolny kiermasz, czy firmową wigilię.

Marcin Ignaszak
Marcin Ignaszak

O autorze

Mistrz cukiernik z 30-letnim stażem zawodowym. Od 2004 roku pracuje w Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Jego największą pasją jest praca nad tworzeniem nowych receptur i połączeń smakowych, w których stale odkrywa nowe tajemnice. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał u wielu mistrzów nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jako doświadczony cukiernik dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami zarażając nowe pokolenie miłością do cukiernictwa.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na babkę korzenną z orzechami

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 forma 9x13 h9,5cm

kategoria

Ciasto

Babka korzenna

Składniki

  • 150 g cukier kryształ
  • 125 g miodu
  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g powidła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 170 g mąki pszennej
  • 7 g sody oczyszczonej
  • 8 g przyprawy piernikowej
  • 3 jajka

Instrukcje

  1. Cukier, miód, mleko, masło oraz powidła mieszając w garnku doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiać. Dodać sodę, przyprawę korzenną i wymieszać do połączenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Wystudzoną masę miodowo –śliwkową przełożyć do większego naczynia, dodać posiekane orzechy, migdały, mąkę z przyprawami i wymieszać do połączenia.
  5. Stopniowo dodawać żółtka mieszając krótko.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  7. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąka.
  8. Babka korzenna - piec w temperaturze 170C przez około 60 minut.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Przepis jest na formę rozmiaru  9×13 h9,5cm
  • Do przygotowania babki korzennej można oczywiście użyć innych orzechów, niż włoskie czy migdały. Świetnie sprawdza się również pekany.
  • Do wysmarowania blaszki polecamy smarowidło do blach.
  • Babka korzenna pięknie będzie się prezentować polana czekoladą lub lukrem.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Słownictwo cukiernicze w 4 językach
Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Przypnij na pinterest

Babka korzenna

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Babka korzenna z orzechami

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe