Babka korzenna z orzechami

Babka korzenna z orzechami to mistrzyni świątecznej atmosfery. Dodatek rozgrzewających, aromatycznych przypraw napełni cały dom nastrojem oczekiwania, świętowania i relaksu.

Miękka i wilgotna, napełniona orzechami, prosta ale wyrafinowana, idealna na chwilę oddechu przy kawie. Dobrze się trzyma i jest podzielna, będzie świetnym wyborem na szkolny kiermasz, czy firmową wigilię.

Marcin Ignaszak
Marcin Ignaszak

O autorze

Mistrz cukiernik z 30-letnim stażem zawodowym. Od 2004 roku pracuje w Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Jego największą pasją jest praca nad tworzeniem nowych receptur i połączeń smakowych, w których stale odkrywa nowe tajemnice. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał u wielu mistrzów nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jako doświadczony cukiernik dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami zarażając nowe pokolenie miłością do cukiernictwa.

Przepis na babkę korzenną z orzechami

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 forma 9x13 h9,5cm

kategoria

Ciasto

Babka-korzenna

Składniki

  • 150 g cukier kryształ
  • 125 g miodu
  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g powidła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 170 g mąki pszennej
  • 7 g sody oczyszczonej
  • 8 g przyprawy piernikowej
  • 3 jajka

Instrukcje

  1. Cukier, miód, mleko, masło oraz powidła mieszając w garnku doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiać. Dodać sodę, przyprawę korzenną i wymieszać do połączenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Wystudzoną masę miodowo –śliwkową przełożyć do większego naczynia, dodać posiekane orzechy, migdały, mąkę z przyprawami i wymieszać do połączenia.
  5. Stopniowo dodawać żółtka mieszając krótko.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  7. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i opruszonej mąka.
  8. Piec w temperaturze 170C przez około 60 minut.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Przepis jest na formę rozmiaru  9×13 h9,5cm
  • Do przygotowania babki korzennej można oczywiście użyć innych orzechów, niż włoskie czy migdały. Swietnie sprawdza się również pekany.
  • Do wysmarowania polecamy smarowidło do blach.
  • Babka korzenna pięknie będzie się prezentować polana czekoladą lub lukrem.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie 2022
Słownictwo cukiernicze w 4 językach
Słownictwo cukiernicze w 4 językach

Przypnij na pinterest

Babka korzenna pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »