Szukaj

Lukier do pierników

Lukier tradycyjnie kojarzy nam się z przedświątecznym ozdabianiem pierniczków, ale nie jest to jego jedyne zastosowanie. Można go wykorzystać do dekoracji innych drobnych wypieków, ale i w dekorowaniu tortów często się przydaje. Co więcej, świetnie się przechowuje w lodówce (wystarczy go potem zamieszać) i można go nawet zamrozić!

Jak przygotować lukier królewski do zdobienia pierników i ciastek? Wydawałoby się, że to prosta sprawa jednak przygotowanie lukru o idealnej konsystencji może niektórym z nas sprawiać trudność. Swój przepis na lukier zdradziła nam Iga Sarzyńska – to idealny lukier do zdobienia ciasteczek maślanych i pierniczków!

Iga Sarzynska
Iga Sarzyńska

O autorze

Mistrzyni cukiernictwa, autorka książki o dekorowaniu wypieków ”Moje cztery pory roku”. Założycielka i projektantka w pracowni artystycznej „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń” w Toruniu, wielokrotna jurorka na konkursach cukierniczych. Ukończyła studia na kierunku Technologia Żywności na Akademii Rolniczej w Lublinie. A swój kunszt cukierniczy doskonaliła m.in. w Akademii Baking Arts w San Francisco, Bonny Gordon School w Toronto oraz w Akademii Peggy Porschen w Londynie. Jej prace były wielokrotnie publikowane w Brytyjskich magazynach ”Wedding Cakes” i ”Cakes & Sugarcraft”. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień m.in. Branżowa osobowość roku 2016 oraz Kobieta Przedsiębiorcza Roku 2015. W 2020 książka Igi “Moje Cztery Pory Roku” została nominowana do Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Książka Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na lukier do pierników

5/5

czas przygotowania

10 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Ciastka pierniczki

lukier do pierników

Składniki

Lukier królewski o normalnej konsystencji

  • 95 g białek jaj kurzych (można użyć białek pasteryzowanych)
  • 500 g przesianego pudru
  • 25 ml soku z cytryn

 

Lukier królewski o luźnej konsystencji (do wylewania)

  • 40 g białek z kurzych jaj (można użyć białek pasteryzowanych)
  • 500 g lukru o normalnej konsystencji

 

Lukier królewski o sztywnej konsystencji

  • 500 g lukru o normalnej konsystencji
  • 150 g cukru pudru przesianego

 

Instrukcje

Lukier królewski o normalnej konsystencji

  1. Białko i cukier puder umieścić w misie miksera.
  2. Ucierać na wolnych obrotach około 7-10 minut.
  3. Po otrzymaniu jednolitej, lśniącej konsystencji dodać sok z cytryny i wymieszać.

Lukier królewski o sztywnej lub luźnej konsystencji

  1. Wymieszać składniki do połączenia i gładkiej konsystencji.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Lukier o luźnej konsystencji – używany jest do pokrywania większych powierzchni.
  • Lukier królewski o normalnej konsystencji – używamy do detali: kropeczek, paseczków itp.
  • Do przygotowania lukru można również użyć białek pasteryzowanych.
  • Lukier mieszamy na wolnych obrotach miksera, używając do tego mieszadła, nie rózgi.
  • Lukier ucieramy, nie ubijamy.
  • Lukier najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed zamierzonym zdobieniem pierniczków czy ciasteczek maślanych.
  • Jak przechowywać? Lukier do zdobienia pierników przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
lukier królewski

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Pierniczki Igi Sarzyńskiej
Pierniczki Igi Sarzyńskiej
Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej
Ciasteczka maślane Igi Sarzyńskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Lukier do pierników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Lukier do pierników

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe