Szukaj

Stollen

Stollen, czyli ciasto bożonarodzeniowe z Niemiec, istnieje od prawie 700 lat i jest słynne na całym świecie. Jeśli szukasz autentycznego niemieckiego przepisu na Stollen, to właśnie go znalazłeś. Ten kruchy, wilgotny i aromatyczny wypiek domowej roboty jest niesamowity i idealny na święta Bożego Narodzenia.

To tradycyjne niemieckie drożdżowe strucle z bakaliami w wersji na bogato. Głównymi składnikami strucli są orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, rum, marcepan i inne ulubione przez każdą gospodynię dodatki. Samo ciasto jest w zasadzie jedynie ramą, w która ujmuje się to bogate nadzienie. Ciasto ma swoją wagę i moc, ale nieodparcie kusi zapachem.

Igor Zaritskiy

O autorze

Pochodzący z Ukrainy szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Przygodę z kuchnią rozpoczął w 2000 roku i pracował w najlepszych restauracjach Kijowa. Wspaniały cukiernik, laureat wielu prestiżowych konkursów, w tym World Chocolate Masters 2022 i Mondial des Arts Sucres. Mąż i ojciec dwójki dzieci, cukiernik pogodny i pełen optymizmu.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Papier do pieczenia

Przepis na Stollen

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

3 rolady

kategoria

Ciasto

sztolen

Składniki

ROZCZYN

  • 600 g mąki T550
  • 400 g mleka 3,2%
  • 100 g świeżych drożdży

GŁÓWNE CIASTO

  • 600 g mąki T550
  • 120 g cukru kryształu
  • 600 g masła 82%
  • 320 g marcepanu Lubecca
  • 60 g żółtek
  • 11 g soli
  • 4 g przyprawy do piernika
  • 2 g ziaren wanilii
  • 175 g rodzynek
  • 175 g żurawiny liofilizowanej
  • 175 g pomarańczy kandyzowanej

MASA MARCEPANOWA

  • 1 kg marcepanu
  • 100 g pomarańczowej konfitury
  • 100 g pasty pistacjowej Sempre
  • 150 g pistacji w kostce

Instrukcje

ROZCZYN

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

GŁÓWNE CIASTO

  1. Do rozczynu dodać wszystkie składniki, oprócz owoców liofilizowanych. Wymieszać hakiem.
  2. Dodać owoce liofilizowane. Wymieszać.

MASA MARCEPANOWA

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misie miksera.
  2. Uformować z masy 8 równych kawałków.

WYKONANIE

  1. Podzielić ciasto na 8 równych części. Rozwałkować i zawinąć w każdy rolkę marcepanu.
  2. Zawinąć folią i zostawić na noc w lodówce.
  3. Wypiekać w 165 C przez około 30 minut.
  4. Ciepły sztolen posmarować rozpuszczonym masłem, posypać pudrem z cukru.

Przydatne uwagi

  • Słodkość, która kojarzy się z śnieżnym krajobrazem Niemiec dzięki grubej warstwie cukru pudru na wierzchu. Pieczone są z przyprawami takimi jak cynamon, goździki i anyż, które tworzą ciepły i świąteczny nastrój.
  • Szeroką gamę owoców liofilizowanych znajdziecie w sklepach internetowych.
  • Te małe strucle wspaniale sprawdza się jako prezent!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Sztolen

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ