Szukaj

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany – tradycyjny świąteczny makowiec, w niektórych rejonach zwany także struclą makową. Makowiec zawijany to drożdżowe ciasto zwinięte z pysznym makowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, kandyzowanych owoców i odrobiny rumu. Wilgotny, ale nie lepiący się, ładnie się kroi i z dnia na dzień jest coraz lepszy. Polukrowany, obsypany hojnie rodzynkami i płatkami migdałów – kwintesencja świąt!

Tym sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Maciej Wiśniewski. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w jego książce pt. Kreacje Świąteczne.

Maciej Wiśniewski
Maciej Wiśniewski

O autorze

Z cukiernictwem związany od najmłodszych lat, wdrażał się w jednej z największych w Polsce rodzinnych firm „Catering Bracia Wiśniewscy”. Ogromny talent rozwijał pod okiem najlepszych fachowców, w tym w Europejskiej Szkole Mistrzów i w Akademii Czekolady Callebaut. Obecnie jest szefem sekcji cukierniczej i specjalizuje się między innymi w monoporcjach, tortach i pralinach. Śledzi nowe trendy w cukiernictwie i wprowadza je do swojej pracowni w autorskiej cukierni Mazovia Patisserie, której jest współwłaścicielem. Maciej jest również współautorem książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Wałek
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na makowiec zawijany

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

4 rolady

kategoria

Ciasto

Makowiec zawijany

Składniki

Rozczyn

  • 250 g mąki pszennej T550
  • 250 g mleka 3,2%
  • 125 g cukru kryształu
  • 15 g suchych drożdży

Ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki pszennej (1) T550110 g jaja
  • 160 g żółtek
  • 125 g cukru kryształu
  • 300 g mąki pszennej (2) T550
  • 250 g masła 82%
  • 125 g śmietany 34%
  • 10 g aromat migdałowy

Masa makowa

  • 30 g otartej skórki z pomarańczy
  • 250 g cukru kryształu
  • 250 g miodu sztucznego
  • 1250 g niebieskiego maku
  • 600 g miodu wielokwiatowego
  • 400 g rodzynek
  • 400 g orzechów włoskich
  • 150 g skórki pomarańczowej
  • 200 g płatków migdałowych
  • 180 g masła klarowanego
  • 580 g jaja
  • 20 g aromatu rumowego
  • 5 g cynamonu

Do posypania

  • 250 g płatków migdałowych
  • 250 g rodzynek

Instrukcje

Rozczyn

Mleko z cukrem podgrzać do 27C.
Dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
Dodać mąkę i wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe

Do misy miksera wsypać mąkę 1, rozczyn, jaja, żółtka i cukier.
Ciasto wyrabiać hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypując powoli mąkę 2.
Gdy ciasto zostanie wyrobione dodać masło w temperaturze pokojowej, śmietanę i aromat migdałowy.
Mieszać do uzyskania jednolitego, lśniącego ciasta.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje po 400g. Każdą porcję rozwałkować na kształt prostokąta.

Masa makowa

Mak wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukany mak umieścić w rondlu, zalać wodą i ugotować i odcedzić.
Odcedzony mak zmielić. Można użyć do tego Thermomix. Wystudzić.
Mak wymieszać z resztą składników, zabezpieczyć i odstawić do lodówki na 8h.

Wykonanie

Na rozwałkowane do kształtu ciasto nałożyć 900 g masy makowej i rozsmarować po całej jego powierzchni.
Zwinąć w formie rolady.
Baton przełożyć na pergamin i owinąć dwukrotnie.
Makowce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 150C przez około 50-60 minut.
Wystudzone makowce posmarować lukrem i udekorować bakaliami wedle uznania.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ilość płatków migdałowych i rodzynek do posypania jest podana w przybliżeniu. Oczywiście można dać mniej lub więcej – wedle Waszego uznania.
  • Jeśli ktoś lubi na słodko – makowiec zawijany można oczywiście polać lukrem królewskim w odpowiedniej konsystencji.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa

Przypnij na pinterest

Makowiec zawijany

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ