Szukaj

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany – tradycyjny świąteczny makowiec, w niektórych rejonach zwany także struclą makową. Makowiec zawijany to drożdżowe ciasto zwinięte z pysznym makowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, kandyzowanych owoców i odrobiny rumu. Wilgotny, ale nie lepiący się, ładnie się kroi i z dnia na dzień jest coraz lepszy. Polukrowany, obsypany hojnie rodzynkami i płatkami migdałów – kwintesencja świąt!

Tym sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Maciej Wiśniewski. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w jego książce pt. Kreacje Świąteczne.

Maciej Wiśniewski
Maciej Wiśniewski

O autorze

Z cukiernictwem związany od najmłodszych lat, wdrażał się w jednej z największych w Polsce rodzinnych firm „Catering Bracia Wiśniewscy”. Ogromny talent rozwijał pod okiem najlepszych fachowców, w tym w Europejskiej Szkole Mistrzów i w Akademii Czekolady Callebaut. Obecnie jest szefem sekcji cukierniczej i specjalizuje się między innymi w monoporcjach, tortach i pralinach. Śledzi nowe trendy w cukiernictwie i wprowadza je do swojej pracowni w autorskiej cukierni Mazovia Patisserie, której jest współwłaścicielem. Maciej jest również współautorem książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Wałek
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na makowiec zawijany

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

4 rolady

kategoria

Ciasto

Makowiec zawijany

Składniki

Rozczyn

  • 250 g mąki pszennej T550
  • 250 g mleka 3,2%
  • 125 g cukru kryształu
  • 15 g suchych drożdży

Ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki pszennej (1) T550110 g jaja
  • 160 g żółtek
  • 125 g cukru kryształu
  • 300 g mąki pszennej (2) T550
  • 250 g masła 82%
  • 125 g śmietany 34%
  • 10 g aromat migdałowy

Masa makowa

  • 30 g otartej skórki z pomarańczy
  • 250 g cukru kryształu
  • 250 g miodu sztucznego
  • 1250 g niebieskiego maku
  • 600 g miodu wielokwiatowego
  • 400 g rodzynek
  • 400 g orzechów włoskich
  • 150 g skórki pomarańczowej
  • 200 g płatków migdałowych
  • 180 g masła klarowanego
  • 580 g jaja
  • 20 g aromatu rumowego
  • 5 g cynamonu

Do posypania

  • 250 g płatków migdałowych
  • 250 g rodzynek

Instrukcje

Rozczyn

Mleko z cukrem podgrzać do 27C.
Dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
Dodać mąkę i wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe

Do misy miksera wsypać mąkę 1, rozczyn, jaja, żółtka i cukier.
Ciasto wyrabiać hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypując powoli mąkę 2.
Gdy ciasto zostanie wyrobione dodać masło w temperaturze pokojowej, śmietanę i aromat migdałowy.
Mieszać do uzyskania jednolitego, lśniącego ciasta.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje po 400g. Każdą porcję rozwałkować na kształt prostokąta.

Masa makowa

Mak wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukany mak umieścić w rondlu, zalać wodą i ugotować i odcedzić.
Odcedzony mak zmielić. Można użyć do tego Thermomix. Wystudzić.
Mak wymieszać z resztą składników, zabezpieczyć i odstawić do lodówki na 8h.

Wykonanie

Na rozwałkowane do kształtu ciasto nałożyć 900 g masy makowej i rozsmarować po całej jego powierzchni.
Zwinąć w formie rolady.
Baton przełożyć na pergamin i owinąć dwukrotnie.
Makowce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 150C przez około 50-60 minut.
Wystudzone makowce posmarować lukrem i udekorować bakaliami wedle uznania.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ilość płatków migdałowych i rodzynek do posypania jest podana w przybliżeniu. Oczywiście można dać mniej lub więcej – wedle Waszego uznania.
  • Jeśli ktoś lubi na słodko – makowiec zawijany można oczywiście polać lukrem królewskim w odpowiedniej konsystencji.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Obsługa posprzedażowa
Obsługa posprzedażowa

Przypnij na pinterest

Makowiec zawijany

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Makowiec zawijany

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe