fbpx

Biszkopt piernikowy

W każdej porze roku i przy biegnących we własnym rytmie okazjach i świętach, jeden element nigdy się nie zmienia i zawsze jest nam potrzebny: to biszkopt. Czując już powoli ducha nadchodzących Świąt, upiekłam biszkopt piernikowy. Zależało mi na aromacie wyraźnie kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i pasującym do tradycyjnych świątecznych smaków.

Biszkopt korzenny smak ma zdecydowanie piernikowy, nie jest jednak tak zwarty i ciężki jak tradycyjny piernik – lekki i puszysty, jak na biszkopt przystało! Aromatyczne korzenie dosłodzone miodem, z dodatkiem topionego masła – ten biszkopt naprawdę stanie się dla mnie ostoją świątecznego szaleństwa. 

Upieczcie biszkopt piernikowy wcześniej i zamroźcie. W świątecznym szale takie gotowe blaty będą na wagę złota!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miarka, Miska, Papier do pieczenia, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na biszkopt piernikowy

 

biszkopt piernikowy

Biszkopt piernikowy

Magda Kubiś
Smak ma zdecydowanie piernikowy, nie jest jednak tak zwarty i ciężki jak tradycyjny piernik - lekki i puszysty, jak na biszkopt przystało! Aromatyczne korzenie dosłodzone miodem, z dodatkiem topionego masła!
porcje 1 fi18
kategoria biszkopt

Składniki
  

  • 3 jajka rozmiar L
  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g cukru kryształu
  • 80 g miodu naturalnego
  • 75 ml mleka
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Instrukcje
 

  • Cukier podzielić na pół.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka wraz z połową cukru utrzeć na puszysytą masę.
  • Masło rozpuścić.
  • Do utartych żółtek dodać miód, wymieszać do połączenia się składników.
  • Mleko w temperaturze pokojowej wymieszać z olejem i rozpuszczonym masłem; dodać do masy z żółtek. Dobrze wymieszać.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i sól przesiać i wymieszać. Robot zmniejszyć do najniższych obrotów i partiami dodawać przemieszaną mąkę aż wszystko dokładnie się połączy. Masę odstawić.
  • Białka ubić na 3/4. Zmniejszyć obroty i dodać resztę cukru. Ubić na sztywną pianę.
  • Szpatułką połączyć pianę z białek z masą jajeczną.
  • Przełożyć do przygotowanego rantu.
  • Piec w 165-170C do suchego patyczka, około 1h.

Jak zrobić biszkopt piernikowy

Biszkopt piernikowy
Wszystkie produkty suche, oprócz cukru, przesiać...
Biszkopt korzenny
i wymieszać.
Biszkopt piernikowy
Jajka z połową cukru...
biszkopt piernikowy
ubić na pulchną masę.
Biszkopt piernikowy
Dodać miód. Wymieszać.
Biszkopt piernikowy
Olej i masło...
Biszkopt piernikowy
połączyć z mlekiem...
Biszkopt piernikowy
i dodać do masy.
Biszkopt korzenny
Upewnić się, że wszystkie składniki zostały dobrze połączone.
Biszkopt piernikowy
Na wolnych obrotach dodawać suche produkty.
biszkopt piernikowy
Wymieszać do połączenia się składników.
Biszkopt piernikowy
Białka lekko ubić...
Biszkopt piernikowy
Dodać resztę cukru i zwiększyć obroty tak...
Biszkopt piernikowy
aby ubić sztywną pianę.
Biszkopt piernikowy
Do masy można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Biszkopt piernikowy
Dodać ubitą pianę z białek...
Biszkopt piernikowy
Dobrze wymieszać szpatułką. Masa będzie dość gęsta.
biszkopt piernikowy
Przełożyć do przygotowanego rantu.
biszkopt piernikowy
biszkopt piernikowy
Piec w 165C-170C do suchego patyczka.

Przydatne uwagi

  • Piana z białek musi być sztywna. Mieszamy z resztą masy powoli, tak aby masa była pulchna, mało-lejąca.
  • Intensywność piernikowego smaku można zwiększyć dodając więcej przyprawy piernikowej. Jednak nie radziłabym przesadzić, bo może zrobić się gorzki.
  • Biszkopt piernikowy ma idealną strukturę do tortów typu naked, 3D i antygrawitacyjnych.
  • Ten biszkopt piernikowy jest wilgotny i nie trzeba go zbytnio nasączać. Do podkręcenia smaku można go lekko nasączyć roztworem likieru pomarańczowego, na przykład Grand Marnier.

Biszkopt piernikowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

biszkopt piernikowy

Jedna odpowiedź

  1. Bardzo dziękuję za ten super przepis. Biszkopt wychodzi idealny, mięciutki i jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Ze skórką pomarańczową jest jeszcze lepszy.
    Zrobiłam też eksperyment i zamiast miodu dałam rozpuszczoną czekoladę, a zamiast przyprawy do piernika dałam kakao. Ta wersja też wyszła super. Wiem, że jest przepis na czekoladowy biszkopt na stronie Akademii, jednak ten przepis nie ma kawy 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale