Szukaj

Żelka jabłkowa

Żelka jabłkowa do tortu to temat niemal tak uniwersalny jak biszkopt. Pasuje chyba do wszystkiego, jest odpowiednia na każdą porę roku, łatwa do przygotowania, ze składników, które zawsze są pod ręką – po prostu nie ma wad. Dodatkowo zawsze niesie element zaskoczenia, bo w zależności od gatunku jabłek będzie smakowała odrobinę inaczej.
Żelka jabłkowa nie szczyci się intensywnym kolorem, ale i tak fajnie akcentuje przekrój tortu. Można ją łatwo modyfikować ilością dodanego cukru, czy przypraw: goździków, cynamonu, kardamonu, imbiru, skórki z cytrusów itp, a nawet symboliczną łyżką żubrówki.

Można ją zrobić na bazie całkowicie gładkiego puree albo pół na pół z kawałeczkami owoców. Świetnie się sprawdzi z zimowymi smakami, na przykład do piernikowego biszkoptu. Żelka jabłkowa do tortu jest najlepszym sposobem na zużycie działkowych spadów od teściowej!

Przepis na wyśmienity, owocowy dodatek do tortów i innych deserów – żelka jabłkowa do tortu!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę jabłkową do tortu

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka jabłkowa do tortu

Składniki

  • 200 g obranych jabłek
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • szczypta cynamonu opcjonalnie
  • 3 goździki opcjonalnie

Instrukcje

  1. Jabłka cukrem i cynamonem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  3. Do puree dodać sok z cytryny.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  6. Odstawić do lodówki aż stężeje, około 2h.

Tagi

Jak zrobić żelkę jabłkową

Akademia tortu - Żelka jabłkowa-2
Jabłka obieramy i oczyszczamy z nasion.
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-3
Użyłam maszynki do krojenia w kostkę - ułatwia sprawę ;)
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-4
Kroimy na małą kosteczkę. Dodajemy cukier i przyprawy.
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-5
Zależnie od rodzaju jabłek, obgotowujemy je z dodatkiem wody.
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-6
Ponieważ moje jabłka były mało soczyste, dodałam do nich około pół szklanki wody.
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-7
Część jabłek blendujemy. Jeżeli wolicie żelkę bez kawałków jabłek, robimy puree z całości.
Akademia tortu - Żelka jabłkowa-9
Do ciepłego puree dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Żelka jabłkowa
Gotowy mus przekładamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do zamrażarki do stężenia.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki jabłkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Żelka jabłkowa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż średnica tortu. Przykładowo: do biszkoptu o średnicy 18cm (7″) żelkę jabłkową robimy o średnicy 15cm (6″).
  • Żelka jabłkowa do tortu powinna mieć około 1cm wysokości. Za wysoka będzie za ciężka w rezultacie czego może zacząć wypychać krem i zrobić w tym miejscu w torcie “bułę”.
  • Fajnym pomysłem na nasączenie tortu z żelką jabłkową jest rozwodniony sok jabłkowy z dodatkiem żubrówki ;) Alkohol oczywiście dodajemy, lub nie, wedle uznania.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Maszynkę do krojenia w kostkę kupiłam na Amazon, TUTAJ.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego z tortu robi się buła
Tort buła – dlaczego tort się wybrzusza?
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Żelka jabłkowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka jabłkowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe