Żelka jabłkowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Przepis na wyśmienity, owocowy dodatek do tortów i innych deserów – żelkę jabłkową znajdziesz poniżej.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Obręcz cukiernicza, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę jabłkową do tortu

 

Żelka jabłkowa

Angelika Kinal
Żelka do tortu o smaku jabłkowym. Idealna do tortów i monoporcji!
Prep Time 2 hrs 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 2 hrs 30 mins
Course Deser
Servings 1 żelka o średnicy 15cm

Składniki
  

  • 200 g obranych jabłek
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • szczypta cynamonu opcjonalnie
  • 3 goździki opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Jabłka cukrem i cynamonem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem.Dodatkowo przetrzeć przez sitko by pozbyć się większych kawałków.
  • Do puree dodać sok z cytryny.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  • Odstawić do lodówki aż stężeje, około 2h.
Keyword Żelka
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki jabłkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Żelka jabłkowa do tortu powinna być mniejszej średnicy niż średnica tortu. Przykładowo: do biszkoptu o średnicy 18cm (7″) żelkę jabłkową robimy o średnicy 15cm (6″).
  • Żelka jabłkowa w torcie powinna mieć około 1cm wysokości. Za wysoka będzie za ciężka w rezultacie czego może zacząć wypychać krem i zrobić w tym miejscu w torcie “bułę”.
  • Fajnym pomysłem na nasączenie tortu z żelką jabłkową jest rozwodniony sok jabłkowy.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Żelka jabłkowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

żelka jabłkowa do tortu pin

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale