Czasami trudno oszacować jakiej wielkości potrzeba tortu na konkretną liczbę porcji. Co zrobić, żeby nie zabrakło dla żadnego gościa? Przecież zawsze zależy nam na tym, żeby bez względu na okoliczność, wszyscy byli zadowoleni. Nie ma jednak idealnych rozpisek. Tak na prawdę każdy powinien zrobić swoją rozpiskę i jej się trzymać.
Dla początkujących przygotowałam zestawienia w postaci wykresów, które pomogą Ci ocenić jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji. Pamiętaj jednak, że poniższe wykresy są tylko wskazówką!
A jak już ustalisz liczbę porcji jaka będzie Ci potrzebna, zajrzyj na naszego Bloga a znajdziesz tam artykuł, w którym podpowiemy Ci jak rozplanować pracę nad tortem!
Jak obliczyć ilość porcji tortu
Dlaczego warto zrobić swoją rozpiskę na ilość porcji tortu? Bardzo fajnie wytłumaczyła nam to Agnieszka Obłoza: inaczej kroi się tort wysoki na 12cm a inaczej ten na 16cm. Inaczej pokroisz tort z przełożeniami ze śmietany a inaczej z przełożeniami z kremów na budyniu czy maśle, a jeszcze inaczej na musach.
Inną też mamy politykę „firmy” – jedne wolą dać Klientowi się najeść a inne wolą na nim zarobić jak najwięcej, więc u jednej kawałek będzie miał 3cm (z obwodu) a u drugiej będzie miał 1cm.
Ja sama mam trzy rozpiski:
- na torty z delikatnym przełożeniem (musy, śmietany)
- na torty z klasycznym przełożeniem (budynie, maślane, ciężkie torty)
- na torty weselne
Jeżeli wydaje Ci się, że jednak porcje tortu mogą być małe, lub za duże, wystarczy prosta matematyka aby obliczyć ich rozmiar i dopasować do swoich wymogów.
- Średnicę tortu ∅ pomnożyć przez π czyli 3,14159…
- Wynik podzielić przez rozmiar porcji jaką chcecie uzyskać, na przykład 3, jeżeli zewnętrzna część kawałka ma mieć 3cm.
Dla przykładu: tort średnicy 20cm ma obwód ~62.8cm. Zakładając, że chcemy aby każda porcja była wielkości 3cm, możemy wyliczyć, że z tortu o średnicy 20cm powinniśmy wykroić ~21 porcji.
Dzięki temu obliczeniu, będziecie wiedzieć dokładnie ile kawałków z danej średnicy Wam wyjdzie.
Przydatne uwagi
Rozpiska z Akademii jest zrobiona chyba najlepiej z tych wszystkich dostępnych w necie i jest fajną wskazówką i na początek wystarczy, ale trzymanie się jej kurczowo to nie jest dobra opcja.
Pamiętać należy, iż duże znaczenie przy doborze rozmiaru porcji, ma również wysokość tortu – więcej porcji wykroimy z wyższego tortu niż z niskiego. Porcje krojone z wysokich tortów, >14cm wysokości, mogą być węższe niż te krojone z niskich tortów. Warto o tym wspomnieć klientowi, jeżeli ma wątpliwości co do rozmiaru porcji.
18 Responses
dzis u mnie zostal pobity rekord, z 6″ klientka wykroila 7, jak to sie wyrazila slusznych porcji…..
Fajnie jak by była jeszcze rozpiska jakiej wielkości te kwałki mają być żeby wykroić tyle porcji. Tj jak z fi 30 wykroić 56 porcji. Jakiej wielkosci koło.należy wykroić i ile ma mieć poszczególny kawałek
Dla subskrybentów Akademii dostępna są diagramy, które pokazują dokładnie jak pokroić każdy rozmiar. Moza je również wydrukować i dać klientowi przy odbiorze tortu.
Proszę o link
Jaki link?
Zobacz wyżej, wytłumaczyliśmy jak to obliczyć 🙂
A gdzie? Bo jakoś nie mogę znaleźć ?
Czego nie można znaleźć?
Jeśli robię dwa przełożenia to na blaszkę 20×28 wystarczy na 30 osób prawda??
Niestety nie mam możliwości pobrania. Próbowałam już z dwóch różnych maili i nadal wyskakuje mi „x”.
Proszę sprawdzić folder spam. czasami tam trafiają emaile.
Kinga sprawdź teraz proszę.
A takie pytanko, wielkość porcji dla dziecka i dorosłej osoby liczona jest jednakowo? czy jeżeli tort jest dla dzieci to zmniejszyć wielkość tortu?
Absurd. Wyobraź sobie sytuację, w której przy składaniu zamówienia klient musi podać liczbę dzieci i dorosłych. To nie kasa biletowa w zoo.
Czy tort 30×40 o wysokości 12a nawet 15 cm wystarczy na 80 osób
Zerknij na nasza rozpiskę tortów kwadratowych. Prostokąt to 2x kwadrat lub 1.5 kwadratu
Zrobiłam tort, który waży prawie 10kg, a jest na 30-40 osób i myślę że przesadziłam, co Pani uważa?
Nie ważę tortów. Liczę na podstawie rozmiaru porcji, która będzie zależeć od jego wysokości też…