
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Poproszono mnie ostatnio o przygotowanie tortu na urodziny przyjaciółki mojej córki. Miał to być tort w całości czekoladowy! Na czekoladowy biszkopt i krem do tynkowania mam już sprawdzone przepisy ale potrzebowałam jeszcze mus czekoladowy do przełożenia blatów biszkoptu. Bo to przecież właśnie odpowiednio dobrane kombinacje smakowe kremów zmieniają zwykły biszkopt w pyszny tort!
Sprawa była o tyle prosta, że całość miała mieć jeden smak – czekoladowy. Mogłam więc otynkować tort czekoladowym ganache a do przełożenia użyć kremu maślanego na bezie z dodatkiem czekolady. Zależało mi jednak na tym aby tort nie był zbyt słodki a wypełnienie lekkie, piankowe. Przeszperałam więc internet i znalazłam ciekawy przepis na profilu Facebook Wojtka Rzepeckiego. Zerknijcie – znajdziecie tam nie tylko ciekawe przepisy ale także wiele pomocnych trików.
Przepis Wojtka na mus czekoladowo-karmelowy dostosowałam do swoich potrzeb. Użyłam jednego rodzaju czekolady o 57% zawartości kakao, bo akurat tylko taką miałam w domu, a z braku Bailey’s użyłam Khalua. Ponieważ był to tort urodzinowy dla dziecka, do dolnego piętra tortu przygotowałam ten sam krem ale już bez dodatku alkoholu. Wyszedł równie smaczny!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
2 przełożenia fi20
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
51 odpowiedzi
Witam,
W przepisie jest napisane, żeby ubić kremówkę na 3/4. Tzn.jakiej ma być konsystencji? Czy ta ilość musi wystarczy do przełożenia 2x tortu o średnicy 26cm? I czy mus nie jest zbyt lekki? Utrzyma tort? Jedna warstwa będzie z kremu śmietankowego z owocami. Pozdrawiam 🙂
Witam! Kremówka ubita na 3/4 – proszę zobacz jak świetnie pokazał to Wojtek Rzepecki tutaj: https://www.facebook.com/WojciechRzepeckiPatissier/videos/1715429231905334/
Mus jest lekki. Ja zrobiłam w 2 wersjach: raz tak jak jest w przepisie na stronie, czyli z alkoholem. Wyszedł bardzo lekki i wtedy dałam tamę dookoła blatuaby w razie czego zabezpieczyć w razie czego. Wersji 2, pominęłam zupełnie alkohol. Wyszedł bardziej stabilny, można było bez tamy.
Możesz też spróbować dać połowę alkoholu, czyli 50g i zobaczysz jak wyjdzie. Daj znać jak zrobisz 🙂
Dziękuję za odpowiedź i link 🙂 alkohol raczej pominę , ponieważ będzie to tort z okazji urodzin 5latka. A co z ilością musu? Czy ta w przepisie wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu ○26?
Witaj jeszcze raz 🙂 mus zrobiony bez alkoholu, zrobiłam z ostrożności małą tamę z kremu maślanego, ale można było obyć się bez – nie rozlewał się. Użyłam czekolady 50% i wg mnie tak było idealnie. Nie za słodko, nie za gorzko. Z tego przepisu wychodzi dokładnie na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm. Uff cieszę się, że wszytko wyszło tak jak powinno 😉 pozdrawiam
Witam. Mus jest bardzo smaczny i lekki. Ale nie wiem dlaczego gdy dodaję śmietanę do czekolady to robią mi się grudki w kremie. Za każdym razem. Nie wiem gdzie popełniam błąd…
Czy ten mus później zastyga ?
Tężeje, tak.
Witam, czy mogę użyć białej czekolady?
Nie bardzo… biała czekolada ma zupełnie inna konsystencje niż ciemna. Jeżeli szukasz przepisu na krem z białej czekolady to zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-z-bialej-czekolady/
Jak przeliczyć składniki na jedno przełożenie tort f 20 cm
Zerknij tutaj, na końcu jest link do przelicznika https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Czy w mus można włożyć mrożone bądź swierze maliny ? Będę wdzięczna za odpowiedź
Tak 🙂
Czy mus czekoladowy nadaje sie do przełożenia tortu otwartego ( bez tynkowania )
Czy masz na myśli naked cake? Jeżeli tak to tutaj więcej na ten temat: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-zrobic-naked-cake/
Osobiście, dla pewności, pominełabym w tym przepisie alhohol lub dała go mniej, np 50g.
Chciałabym zapytać czy do musu można włożyć nasączone wiśnie (takie z wiśniówki domowej) zamiast dawać alkohol?
Myśle że jak najbardziej 🙂
Czy ten mus nadaje się do monoporcji musowych?
Tak 🙂
Czy nada się na dolną warstwę w torcie ? Tzn od dołu 1.mus czekoladowy, 2.czarna porzeczka i 3.smietankowy z żelką? Czy mus jest zbyt delikatny?
U mnie najczęściej mus ląduje na dolnej warstwie i spokojnie utrzymuje 3 blaty biszkoptu u góry z kremami. Spokojnie daje radę 🙂
Zrobiłam bez alko wyszedł super.
Chce zrobić mus czekoladowy na jedno przełożenie tortu o średnicy 23 cm czy zrobić 1/3 porcji? 🙂
Pytanko czy mus mozna zrobic dzien wczesniej i przechowywac w lodowce?
Można ale jak stężeje to będzie trudniej wylać go na blat biszkoptu. W pucharkach jako deser jak najbardziej 🙂
A gdyby przygotowac tylko czesc czekoladowa a jutro dodac do smietany?
Na ile przekładań można rozdzielić mus z przepisu?
Zależy jak wysokie przełożenia chcesz. Z tego przepisu na dwa przełożenia fi20 spokojnie 🙂
Czy próbował ktoś agaru zamiast żelatyny w tym przepisie? Jakie proporcje?
Czy w musie czekoladowym mogę zanurzyć żelkę owocową? Jeśli tak, jaki smak będzie lepiej pasował- truskawka czy malina?
Można. Oba bedą pasowały, chociaż malina ma bardziej wyraźny smak 🙂
Czy ten mus jest na tyle stabilny, zeby utrzymal dwupietrowy tort?
Jeżeli masz poprawny stelarz w środku tortu piętrowego, to każdy mus czy krem będzie odpowiedni. Zobacz tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-pietrowy-wsporniki/
Witam, czy w ten mus mogłabym włożyć prażynkę orzechową? Byłaby to pierwsza warstwa przełożenia 🙂 z góry dziękuje za odpowiedź.
Tak.
Witam. Czy mus nadaje się do przełożenia jako dolna warstwę w torcie czy jest za delikatny.??
Bez dodatku alkoholu jest idealny. Z alkoholem jest lżejszy.
Jaki alkohol będzie odpowiedni? Wódka, whisky, rum?
Lubię z rumem lub whiskey.
Czy jeśli do wersji z całą porcją alkoholu, dam odrobinę więcej żelatyny (np. 1 g.) to mus będzie stabilniejszy ?
Czy jest dobrym pomysłem, aby mus połączyć z pokruszonymi waflowymi rurkami w czekoladzie, żeby stworzyć chrupką warstwę? Czy rurki nie rozmiękną w musie?
Rozmiękną na 100%. Bo jak je pokruszysz to w miejscach nie będzie pokrycia czekolady, która by działała jako bariera. Przepisy na chrupkie warty znajdziesz tutaj: https://akademiatortu.pl/kat-przepisy/chrupka-warstwa/
Chrupkie warstwy dajemy na spód musu, nie do luźno do musu. Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-przelozyc-tort-kremem/
czy moge przechowywac samą baze czekoladowo-alkoholowa (bez smietanki ) przez tydzien w lodówce?
NIe bardzo rozumiem pytanie. W tym przepisie nie ma bezy…
nie beze tylko baze 😉 czy mogę przechowywać baze czekoladową (czekoladę zalaną mlekiem z alkoholem i zelatyną, ale bez ubitej śmietanki) przez jakiś czas w lodówce i uzyć jej potem do świeżo ubitej smietanki?
Po dodaniu śmietany do czekolady zrobiły się grudki. Czy mogę jakoś uratować mus?
Czy tak przygotowanym musem od razu przekładamy tort, czy najpierw chłodzimy w lodówce w tych woreczkach?
Czy do musu możemy użyć czekolady kupionej w normalnym sklepie, oczywiście o odpowiedniej ilości kakao, czy to musi być ta cukiernicza specjalna?
Czy jeśli muś położymy na pierwszym biszkopcie od dołu, to za ole czasu możemy kłaść kolejne warstwy?
Osobiście przekładam tort od razu, mus stężeje w przełożonym torcie. Możesz poczekać aż lekko stężeje i wtedy przekładać tort. Można użyć jakiejkolwiek czekolady o odpowiedniej ilości kakao – pamiętać jednak należy, że to od niej zależeć będzie smak musu. Odnośnie przekładania tortu kremami / musami – zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-przelozyc-tort-kremem/
Nie czekam, przekaldam jeden blat za drugim 🙂
Czy do musu możemy użyć czekolady kupionej w normalnym sklepie, oczywiście o odpowiedniej ilości kakao, czy to musi być ta cukiernicza specjalna?
Czy jeśli muś położymy na pierwszym biszkopcie od dołu, to za ile czasu możemy kłaść kolejne warstwy?
Czy pod mus, smarować biszkopt jakimś kwaśnyn dżemem, czy nie ma takiej potrzeby?
To już kwestia upodobania 🙂 można nie trzeba – jak wolisz