fbpx

Mus czekoladowy

Poproszono mnie ostatnio o przygotowanie tortu na urodziny przyjaciółki mojej córki. Miał to być tort w całości czekoladowy! Na czekoladowy biszkopt i krem do tynkowania mam już sprawdzone przepisy ale potrzebowałam jeszcze czekoladowego kremu do przełożenia blatów biszkoptu. Bo to przecież właśnie odpowiednio dobrane kombinacje smakowe kremów zmieniają zwykły biszkopt w pyszny tort!

Sprawa była o tyle prosta, że całość miała mieć jeden smak – czekoladowy. Mogłam więc otynkować tort czekoladowym ganache a do przełożenia użyć kremu maślanego na bezie z dodatkiem czekolady.  Zależało mi jednak na tym aby tort nie był zbyt słodki a wypełnienie lekkie, piankowe. Przeszperałam więc internet i znalazłam ciekawy przepis na profilu Facebook Wojtka Rzepeckiego. Zerknijcie –  znajdziecie tam nie tylko ciekawe przepisy ale także wiele pomocnych trików.

Przepis Wojtka na mus czekoladowo-karmelowy dostosowałam do swoich potrzeb. Użyłam jednego rodzaju czekolady o 57% zawartości kakao, bo akurat tylko taką miałam w domu, a z braku Bailey’s użyłam Khalua. Ponieważ był to tort urodzinowy dla dziecka, do dolnego piętra tortu przygotowałam ten sam krem ale już bez dodatku alkoholu. Wyszedł równie smaczny!

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Rózga, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus czekoladowy

 

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Magda Kubiś
Wyśmienity mus czekoladowy do tortów i deserów!

Składniki
  

  • 200 g czekolady do 60% kakao
  • 100 g wybranego alkoholu
  • 50 g żółtek około 3
  • 20 g cukru
  • 100 g mleka
  • 400 g śmietany kremówki min 36%
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
  • Żółtka mieszamy z cukrem.
  • Mleko zagotowujemy i zalewamy nim żółtka, dokładnie mieszamy.
  • Czekoladę zalewamy gorącym mlekiem z żółtkami.
  • Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
  • Dodajemy alkohol.
  • Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady.
  • Śmietanę ubijamy na 3/4.
  • Przestudzoną czekoladę mieszamy szpatułką z ubitą śmietaną.

Jak przygotować mus czekoladowy do tortu

AkademiaTortu-MusCzekoladowy1
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ~10 min aby napęczniała.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy2
Tak będzie wyglądać kiedy juz napęcznieje...
AkademiaTortu-MusCzekoladowy3
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. *Ja robię to w kuchence mikrofalowej w interwałach 5 sekundowych.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy4
Żółtka jajek mieszamy z cukrem...
Mus czekoladowy
...zalewamy gorącym mlekiem.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy6
...mieszamy do połączenia się składników.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy7
Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
Mus czekoladowy
w razie gdyby czekolada się nie rozpuściła można jej w tym "pomóc" kąpielą wodną.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy9
do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę...
Mus czekoladowy
I alkohol.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy11
Śmietanę kremówkę ubijamy na 3/4.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy12
Dodać do przestudzonej czekolady...
Mus czekoladowy
I delikatnie wymieszać szpatułką.
Mus czekoladowy

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  1. Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  2. Ponieważ czekolada, której użyłam miała 57% zawartości kakao, znacznie więcej niż ta, której Wojtek użył w swoim przepisie, nie rozpuściła się dobrze od gorącego mleka. Dlatego pomogłam jej kąpielą wodną. Czekoladę w misce na parze mieszam tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady – im dłużej będzie stać na gorącej wodzie tym dłużej póżniej trzeba czekać aż ostygnie zanim się ją wymiesza z ubitą śmietaną. A kto dzisiaj ma czas czekać 🙂
  3. W wersji dla dzieci, pominęłam całkowicie alkohol. Mus wyszedł mniej luźny ale równie smaczny!

Mus czekoladowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

46 odpowiedzi

  1. Witam,
    W przepisie jest napisane, żeby ubić kremówkę na 3/4. Tzn.jakiej ma być konsystencji? Czy ta ilość musi wystarczy do przełożenia 2x tortu o średnicy 26cm? I czy mus nie jest zbyt lekki? Utrzyma tort? Jedna warstwa będzie z kremu śmietankowego z owocami. Pozdrawiam 🙂

    1. Witam! Kremówka ubita na 3/4 – proszę zobacz jak świetnie pokazał to Wojtek Rzepecki tutaj: https://www.facebook.com/WojciechRzepeckiPatissier/videos/1715429231905334/
      Mus jest lekki. Ja zrobiłam w 2 wersjach: raz tak jak jest w przepisie na stronie, czyli z alkoholem. Wyszedł bardzo lekki i wtedy dałam tamę dookoła blatuaby w razie czego zabezpieczyć w razie czego. Wersji 2, pominęłam zupełnie alkohol. Wyszedł bardziej stabilny, można było bez tamy.
      Możesz też spróbować dać połowę alkoholu, czyli 50g i zobaczysz jak wyjdzie. Daj znać jak zrobisz 🙂

  2. Witaj jeszcze raz 🙂 mus zrobiony bez alkoholu, zrobiłam z ostrożności małą tamę z kremu maślanego, ale można było obyć się bez – nie rozlewał się. Użyłam czekolady 50% i wg mnie tak było idealnie. Nie za słodko, nie za gorzko. Z tego przepisu wychodzi dokładnie na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm. Uff cieszę się, że wszytko wyszło tak jak powinno 😉 pozdrawiam

  3. Witam. Mus jest bardzo smaczny i lekki. Ale nie wiem dlaczego gdy dodaję śmietanę do czekolady to robią mi się grudki w kremie. Za każdym razem. Nie wiem gdzie popełniam błąd…

      1. nie beze tylko baze 😉 czy mogę przechowywać baze czekoladową (czekoladę zalaną mlekiem z alkoholem i zelatyną, ale bez ubitej śmietanki) przez jakiś czas w lodówce i uzyć jej potem do świeżo ubitej smietanki?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale