Mus czekoladowy

Poproszono mnie ostatnio o przygotowanie tortu na urodziny przyjaciółki mojej córki. Miał to być tort w całości czekoladowy! Na czekoladowy biszkopt i krem do tynkowania mam już sprawdzone przepisy ale potrzebowałam jeszcze mus czekoladowy do przełożenia blatów biszkoptu. Bo to przecież właśnie odpowiednio dobrane kombinacje smakowe kremów zmieniają zwykły biszkopt w pyszny tort!

Sprawa była o tyle prosta, że całość miała mieć jeden smak – czekoladowy. Mogłam więc otynkować tort czekoladowym ganache a do przełożenia użyć kremu maślanego na bezie z dodatkiem czekolady.  Zależało mi jednak na tym aby tort nie był zbyt słodki a wypełnienie lekkie, piankowe. Przeszperałam więc internet i znalazłam ciekawy przepis na profilu Facebook Wojtka Rzepeckiego. Zerknijcie –  znajdziecie tam nie tylko ciekawe przepisy ale także wiele pomocnych trików.

Przepis Wojtka na mus czekoladowo-karmelowy dostosowałam do swoich potrzeb. Użyłam jednego rodzaju czekolady o 57% zawartości kakao, bo akurat tylko taką miałam w domu, a z braku Bailey’s użyłam Khalua. Ponieważ był to tort urodzinowy dla dziecka, do dolnego piętra tortu przygotowałam ten sam krem ale już bez dodatku alkoholu. Wyszedł równie smaczny!

Wojciech Rzepecki
Wojciech Rzepecki

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na mus czekoladowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi20

kategoria

Mus

Mus czekoladowy

Składniki

  • 200 g czekolady do 60% kakao
  • 100 g wybranego alkoholu
  • 50 g żółtek około 3
  • 20 g cukru
  • 100 g mleka
  • 400 g śmietany kremówki min 36%
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
  2. Żółtka mieszamy z cukrem.
  3. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim żółtka, dokładnie mieszamy.
  4. Czekoladę zalewamy gorącym mlekiem z żółtkami.
  5. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
  6. Dodajemy alkohol.
  7. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady.
  8. Śmietanę ubijamy na 3/4.
  9. Przestudzoną czekoladę mieszamy szpatułką z ubitą śmietaną.

Jak przygotować mus czekoladowy do tortu

AkademiaTortu-MusCzekoladowy1
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ~10 min aby napęczniała.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy2
Tak będzie wyglądać kiedy juz napęcznieje...
AkademiaTortu-MusCzekoladowy3
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. *Ja robię to w kuchence mikrofalowej w interwałach 5 sekundowych.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy4
Żółtka jajek mieszamy z cukrem...
AkademiaTortu-MusCzekoladowy5
...zalewamy gorącym mlekiem.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy6
...mieszamy do połączenia się składników.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy7
Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy8
W razie gdyby czekolada się nie rozpuściła można jej w tym "pomóc" kąpielą wodną.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy9
do ciepłej czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę...
AkademiaTortu-MusCzekoladowy10
I alkohol.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietanę kremówkę ubijamy na 3/4.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy12
Dodać do przestudzonej czekolady...
AkademiaTortu-MusCzekoladowy14
I delikatnie wymieszać szpatułką.
AkademiaTortu-MusCzekoladowy15

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować mus czekoladowy żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  • Ponieważ czekolada, której użyłam miała 57% zawartości kakao, znacznie więcej niż ta, której Wojtek użył w swoim przepisie, nie rozpuściła się dobrze od gorącego mleka. Dlatego pomogłam jej kąpielą wodną. Czekoladę w misce na parze mieszam tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady – im dłużej będzie stać na gorącej wodzie tym dłużej póżniej trzeba czekać aż ostygnie zanim się ją wymiesza z ubitą śmietaną. A kto dzisiaj ma czas czekać 🙂
  • Mój mus czekoladowy w wersji dla dzieci, pominęłam całkowicie alkohol. Mus wyszedł mniej luźny ale równie smaczny!

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Mus czekoladowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus czekoladowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

51 odpowiedzi

  1. Witam,
    W przepisie jest napisane, żeby ubić kremówkę na 3/4. Tzn.jakiej ma być konsystencji? Czy ta ilość musi wystarczy do przełożenia 2x tortu o średnicy 26cm? I czy mus nie jest zbyt lekki? Utrzyma tort? Jedna warstwa będzie z kremu śmietankowego z owocami. Pozdrawiam 🙂

    1. Witam! Kremówka ubita na 3/4 – proszę zobacz jak świetnie pokazał to Wojtek Rzepecki tutaj: https://www.facebook.com/WojciechRzepeckiPatissier/videos/1715429231905334/
      Mus jest lekki. Ja zrobiłam w 2 wersjach: raz tak jak jest w przepisie na stronie, czyli z alkoholem. Wyszedł bardzo lekki i wtedy dałam tamę dookoła blatuaby w razie czego zabezpieczyć w razie czego. Wersji 2, pominęłam zupełnie alkohol. Wyszedł bardziej stabilny, można było bez tamy.
      Możesz też spróbować dać połowę alkoholu, czyli 50g i zobaczysz jak wyjdzie. Daj znać jak zrobisz 🙂

  2. Witaj jeszcze raz 🙂 mus zrobiony bez alkoholu, zrobiłam z ostrożności małą tamę z kremu maślanego, ale można było obyć się bez – nie rozlewał się. Użyłam czekolady 50% i wg mnie tak było idealnie. Nie za słodko, nie za gorzko. Z tego przepisu wychodzi dokładnie na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm. Uff cieszę się, że wszytko wyszło tak jak powinno 😉 pozdrawiam

      1. nie beze tylko baze 😉 czy mogę przechowywać baze czekoladową (czekoladę zalaną mlekiem z alkoholem i zelatyną, ale bez ubitej śmietanki) przez jakiś czas w lodówce i uzyć jej potem do świeżo ubitej smietanki?

  3. Czy tak przygotowanym musem od razu przekładamy tort, czy najpierw chłodzimy w lodówce w tych woreczkach?
    Czy do musu możemy użyć czekolady kupionej w normalnym sklepie, oczywiście o odpowiedniej ilości kakao, czy to musi być ta cukiernicza specjalna?
    Czy jeśli muś położymy na pierwszym biszkopcie od dołu, to za ole czasu możemy kłaść kolejne warstwy?

    1. Osobiście przekładam tort od razu, mus stężeje w przełożonym torcie. Możesz poczekać aż lekko stężeje i wtedy przekładać tort. Można użyć jakiejkolwiek czekolady o odpowiedniej ilości kakao – pamiętać jednak należy, że to od niej zależeć będzie smak musu. Odnośnie przekładania tortu kremami / musami – zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-przelozyc-tort-kremem/
      Nie czekam, przekaldam jeden blat za drugim 🙂

  4. Czy do musu możemy użyć czekolady kupionej w normalnym sklepie, oczywiście o odpowiedniej ilości kakao, czy to musi być ta cukiernicza specjalna?
    Czy jeśli muś położymy na pierwszym biszkopcie od dołu, to za ile czasu możemy kłaść kolejne warstwy?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ