Szukaj

Krem z białej czekolady

Krem z białej czekolady z mascarpone ma bardzo uniwersalne walory smakowe. Pasuje do wielu innych smaków, szczególnie dobrze komponuje się z sezonowymi owocami jak truskawki, czy maliny. Najlepsze i sprawdzone połączenia, dla kremu z białej czekolady i nie tylko, znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Przepis Akademii Tortu to lekki krem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Nie zawiera dodatkowych, ciężkich tłuszczów. Jeżeli potrzebny Ci bardziej stabilny krem, zobacz nasz sprawdzony przepis na ganache z białej czekolady. Jeżeli natomiast szukasz kremu na bazie czekolady ale o innym smaku – kliknij TUTAJ.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na idealny krem z białej czekolady

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Do dekoracji babeczek

Krem z białej czekolady

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje

  1. Odważyć białą czekoladę (nie musi być w pastylkach).
  2. Dodać do śmietanki.
  3. Mieszając, rozpuścić w garnku na wolnym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Ważne jest aby nie zagotować śmietany.
  4. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlpiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  5. Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  6. Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby nie przebić.

Konsystencja kremu zależeć będzie również od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Magda pracuje na białej czekoladzie z Lidla.  Jeżeli wydaje się Wam, że krem nie jest stabilny, można zwiększyć ilość czekolady do 250g lub 300g.

Jak zrobić krem z białej czekolady z mascarpone

Krem z białej czekolady z mascarpone
Mascarpone...
Krem z białej czekolady z mascarpone
Biała czekolada rozpuszczona w śmietanie i schłodzona.
Krem z białej czekolady z mascarpone
Mascarpone i rozpuszczoną zimną czekoladę wlewamy do misy miksera.
Krem z białej czekolady z mascarpone
Do ubijania używam rózgi...
Krem z białej czekolady z mascarpone
Ubijamy na najwiekszych obrotach...
Krem z białej czekolady z mascarpone
...do uzyskania aksamitnej masy. Uważamy aby nie przebić!

Przydatne uwagi

  • Konsystencja kremu zależeć będzie również od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Magda pracuje na białej czekoladzie z Lidla.  Jeżeli wydaje się Wam, że krem nie jest stabilny, można zwiększyć ilość czekolady do 250g lub 300g.
  • Do kremu wybieramy biłą czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką z minimum 25% prawdziwego masła kakaowego
  • Krem ubijamy tylko do momentu aż zacznie gęstnieć. Nadmierne ubijanie może spowodować, że krem z białej czekolady się zwarzy. Gdyby tak się stało, zerknijcie na nasz tutorial p.t.: Jak uratować zwarzony krem.
  • W tym przepisie na krem z białej czekolady serek mascarpone dodaje kremowej tekstury. Dlatego też ta wersja kremu z białej czekolady świetnie komponuje się z kremami na bazie masła jak i kremami na bazie czekolady.
  • Jeżeli szukacie kremu o bardziej delikatnej teksturze, zerknijcie na nasz przepis na mus z białej czekolady.

Krem z białej czekolady

Krem z białej czekolady

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Krem z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

100 Responses

  1. Witam czy ten krem nada się do zdobień wokół oplatka chciała bym przełożyć tort kremem oreo i myślałam aby go otynkować kremem z białej czekolady położyć opłatek i potem wokół niego udekorować też krem z białej czekolady czy to dobry pomysł

  2. Czy krem z w/w ilości jest na jedno czy dwa przełożenia tortu o średnicy 24 cm ?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

    PS.
    Ranty Dorosiów kupiłam, używam i jeszcze tak równych biszkoptów nie miałam 🙂

  3. Witam, właśnie wstawiłam tort z tym kremem do lodówki ale boje się, że wyszedł mi zbyt luźny ☹️ Ubijałam zwykłym mikserem. Proszę powiedzcie ile mniej więcej czasu zajmuje ubijanie ? Chyba tak bardzo bałam się go przebić że za krótko go ubijałam ☹️

    1. Robiłam dużą ilość tego kremu z mascarpone (550 g mascarpone) i byłam zdziwiona, bo ubijałam dosyć długo, na pewno więcej niż dwie minuty, chyba nawet ponad trzy. Trzeba obserwować ślady, jakie zostawia na misie rózga – muszą być dosyć wyraźne. Ubity krem był bardzo stabilny, gęsty, ale nie ciężki. Bałam się kremu z białej czekolady, bo sądziłam że jest zbyt słodki, a dzisiaj, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, żałuję że dopiero teraz 😀

          1. świetny przepis na krem ! proszę o pomoc, z czego najlepiej zrobić tamę dookoła blatu żeby tort był bardziej stabilny?

    1. To na pewno zależy od ilości jaką robisz. Kiedy ubijamy trzeba tez z wyczuciem aby nie przebić ale tez uważać bo za długie ubijanie zwarz krem … Na przyszlość zrób „tamę” dookoła blatu i krem włóż w środek, to pomaga w takich sytuacjach.

          1. Nigdy nie próbowałam tego kremu do tynkowania tortu. Teoretycznie powinno się udać, ale nie wiem jak będzie się zachowywał przy wygładzaniu…

  4. Witajcie!
    Niestety wyleciało mi z głowy, że mam przygotować rozpuszczoną czekoladę w śmietanie dzień wcześniej. Czy wystarczy jak bardzo dobrze schłodzę rozpuszczoną masę i w tym samym dniu ubiję krem? Uda się ładnie?

  5. Przepyszny!!! Zrobilam poraz pierwszy i tak naprawde mialam mieszane uczucia jak zobaczylam ze czekolada ze smietanka jest bardzo plynna po calej nocy spedzonej w lodowce. Po ubiciu czekolady z mascarpone wyszedl przepyszny mus, stabilny i nie przeslodzony😍

  6. Witam mam pytanie co do proporcji w skladnichach jest napisane 300g czekolady 300g mascarpone i 250ml smietanko a pod spodem 200g czekolady i 330ml smietanki na które jest prawidłowe z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.

  7. Witam, wszystko jak w przepisie, proporcje, wykonanie, kropka w kropkę. Po nocy w lodówce (standard temperatura) czekolada ze śmietanka zastygła, ciężko się ubijalo, o aksamitnym kremie można zapomnieć.

  8. Zastanawiala mnie proporcja czekolady do smietanki ale zrobilam jak w przepisie. Po nocy czekolada ze smietanka byla dosc twarda, a nie plynna…. Nie dalo sie ubic wiec krem wyszedl bardzo zbity. Moze poprzednie proporcje (z tego co czytalam w kometarzach) czyli 200g czekolady i 330ml smietanki byly jednak lepsze?

    1. Hej! Z tej strony Magda Stanik 🙂 stosując poprzednie proporcje krem zazwyczaj wychodził ok ale był 'humorzasty’, czasem tracił stabilność w torcie. Po zmianie proporcji na 300g czekolady, 250 ml śmietanki i 300 g mascarpone dla mnie jest ok- stabilny i aromatyczny.
      Jeśli u Ciebie wyszedł za sztywny to zmniejsz ilość czekolady i mascarpone. Mozliwe, ze to też kwestia jakości czekolady wpływa na konsystencję kremu.

  9. Robiłam krem już drugi raz wydaje mi się że teraz krem jest bardziej płynny czy po całej nocy w lodówce masa w torcie będzie bardziej sztywna proszę o pomoc bo boje się że mi wypłynie z tortu 🤔

  10. Czy jeśli dam śmietanę 30 to krem będzie za mało stabilny?
    Mam taką akurat a nie chcę czekać że zrobieniem by kupić bardziej tłustą.
    I czy jeśli dam mniej czekolady to też będzie mniej stabilny?
    Boje się że będzie zbyt słodko zwłaszcza że dzieci jedząc coś innego niż śmietana z mascarpone plus cukier narzekają że za słodkie…hehe takim ciężko dogodzić.
    Z góry dziękuję serdecznie za odpowiedź:)

  11. Dobry wieczór późna już pora ale walczę z kremem. Za żadne skarby nie chce ubić się, czy jest szansa coś zrobić jeszcze… Dodałam wszystkie składniki mieszamy od 20 min i jest rzadki 😥

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem z białej czekolady

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe