Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem z białej czekolady z mascarpone ma bardzo uniwersalne walory smakowe. Pasuje do wielu innych smaków, szczególnie dobrze komponuje się z sezonowymi owocami jak truskawki, czy maliny. Najlepsze i sprawdzone połączenia, dla kremu z białej czekolady i nie tylko, znajdziesz we wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
Przepis Akademii Tortu to lekki krem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Nie zawiera dodatkowych, ciężkich tłuszczów. Jeżeli potrzebny Ci bardziej stabilny krem, zobacz nasz sprawdzony przepis na ganache z białej czekolady. Jeżeli natomiast szukasz kremu na bazie czekolady ale o innym smaku – kliknij TUTAJ.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi20
Do dekoracji babeczek
Konsystencja kremu zależeć będzie również od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Magda pracuje na białej czekoladzie z Lidla. Jeżeli wydaje się Wam, że krem nie jest stabilny, można zwiększyć ilość czekolady do 250g lub 300g.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
100 Responses
a czy można taki krem zrobić z mleczną czekoladą?
Można 🙂
Czy mogę użyć tego kremu do otynkowania tortu typu naked?
Nie próbowałam. Do tynkowania używam kremów maślanych lub ganache https://akademiatortu.pl/przepisy/tynk-do-tortu/
Nadaje się
Na przelozenie jakiej wielkosci tortu wystarczy tej masy? Potrzebuje na jendo przelozenie fi 26 i zastanawiam sie czy to nie za duzo, czy nie lepiej zrobic z polowy…
Czy ten krem nadaje się do number cake?
Można 🙂
Witam ! W jakich proporcjach dodać czekoladę mleczna ??? Tyle samo co białej czekolady ?? Pozdrawiam
Nie, na krem czekoladowy mamy inny przepis 🙂 https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Na jakie fi jest ten przepis ? Chce przeliczyć na fi 26 na jeden blat
Robiłam właśnie na 25cm, starczyło na jedno przełożenie, na to żelka i przykrycie żelki, resztę kremu tj ok szklankę zostawiłam na minideserek.
Czy pod ten krem mogę włożyć świeże maliny?
Trzeba spróbować, ja niestety nie probowałam. Tylko z kremu maślanego robiłam do tej pory https://akademiatortu.pl/tutoriale/podstawy-dekoracji-tortow-kremem-maslanym-z-agnieszka-obloza/
Ja dałem świeże maliny i tort był doskonały.
Można
Ile masy potrzeba na jedno przełożenie tortu 28cm? 1.5 porcji?
Tak. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-zrobic-tort-number-cake/
czy kremu starczy na jedno przełozenie fi 24?
Czy tym kremem można tankować tort? ?
Krem wyszedł mi super-robiłam go pierwszy raz.Użyłam czekolady Amelia.Jestem zadowolona.
Witam czy ten krem nada się do zdobień wokół oplatka chciała bym przełożyć tort kremem oreo i myślałam aby go otynkować kremem z białej czekolady położyć opłatek i potem wokół niego udekorować też krem z białej czekolady czy to dobry pomysł
Ile mniej wiecej ubija się taki krem? boję się że go zwaze
Czy krem z w/w ilości jest na jedno czy dwa przełożenia tortu o średnicy 24 cm ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
PS.
Ranty Dorosiów kupiłam, używam i jeszcze tak równych biszkoptów nie miałam 🙂
Wystarczy po upieczeniu tort z wysokości mniej więcej kolan upuscic na podłogę wtedy uwolnia się wszystkie pecherzyki powietrza i biszkopt będzie rowniutki
Witam, właśnie wstawiłam tort z tym kremem do lodówki ale boje się, że wyszedł mi zbyt luźny ☹️ Ubijałam zwykłym mikserem. Proszę powiedzcie ile mniej więcej czasu zajmuje ubijanie ? Chyba tak bardzo bałam się go przebić że za krótko go ubijałam ☹️
Robiłam dużą ilość tego kremu z mascarpone (550 g mascarpone) i byłam zdziwiona, bo ubijałam dosyć długo, na pewno więcej niż dwie minuty, chyba nawet ponad trzy. Trzeba obserwować ślady, jakie zostawia na misie rózga – muszą być dosyć wyraźne. Ubity krem był bardzo stabilny, gęsty, ale nie ciężki. Bałam się kremu z białej czekolady, bo sądziłam że jest zbyt słodki, a dzisiaj, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, żałuję że dopiero teraz 😀
Czy można to delikatnie uaktywnić żelatyna?
Czy ten krem nadaje sie pod oplatek?
Czy tym kremem można obłożyć tort?
Myśle, że na 1 przełożenie fi24 powinno starczyć. 🙂
Zerknij tutaj, tam jest tabelka do przeliczenia https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
To zależy kto próbuje, dla jednych może wydawać się mało słodki dla innych bardzo. Jeżeli zmienisz proporcje czekolady do śmietany, dasz mniej, to krem nie bedzie odpowiednio stabilny.
świetny przepis na krem ! proszę o pomoc, z czego najlepiej zrobić tamę dookoła blatu żeby tort był bardziej stabilny?
Czy ten krem można użyć do zdobień na muffiny ?
Jak czekolada słodka to i krem wyjdzie słodki 🙂
Czy krem jest bardzo słodki? Jeżeli dodam mniej czekolady, czy masa będzie udana?
To na pewno zależy od ilości jaką robisz. Kiedy ubijamy trzeba tez z wyczuciem aby nie przebić ale tez uważać bo za długie ubijanie zwarz krem … Na przyszlość zrób „tamę” dookoła blatu i krem włóż w środek, to pomaga w takich sytuacjach.
Witam czy można do tego kremu zrobić coś z żurawiną???
Tamę robimy z kremu, którym tynkujemy tort. Zobacz na tym tutorialu, 4 minuta filmu https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-z-aniolkiem/
Niestety nie wiem, nigdy nie probowałam…
A co jeśli śmietanka mi się zagotowała ???
Oczywiście 🙂
Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby nie przebić. Trzeba wyczuć moment, bo każdy robot jest innny.
Można. Jednak jeżeli chcesz otynkować nim tort pod masę cukrową to ten się nie nadaje – więcej na ten temat tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Można
Witam serdecznie. Jakie proporcje potrzeba na przelozenie kremem 2 blatów, fi 28?
Czy tym kremem moge tynkować tort (nie pod masę cukrowa) i czy moge na niego położyć male ozdoby z opłatka?
Dziekuje
Nigdy nie próbowałam tego kremu do tynkowania tortu. Teoretycznie powinno się udać, ale nie wiem jak będzie się zachowywał przy wygładzaniu…
Dzień dobry, ile taka śmietanka z czekolada mogą stać w lodowce przed ubiciem? Czy może to być np 24h, ponieważ zrobiłam za dużo ?
Zrobilam ten krem jest dobry ale strasznie slodki
Zależy co masz na myśli… Można zrobić żelkę, można dać warstwę żurawiny na blat biszkoptu, pod krem…
Czy można robić różyczki z kremu?
Może się nie ubić, musisz spróbować.
Czy ze śmietanki 30 ten przepis wyjdzie?
I jak ubił się z 30tki?
Witajcie!
Niestety wyleciało mi z głowy, że mam przygotować rozpuszczoną czekoladę w śmietanie dzień wcześniej. Czy wystarczy jak bardzo dobrze schłodzę rozpuszczoną masę i w tym samym dniu ubiję krem? Uda się ładnie?
Tak, jeżeli jest zimna to powinno się udać 🙂
Przepyszny!!! Zrobilam poraz pierwszy i tak naprawde mialam mieszane uczucia jak zobaczylam ze czekolada ze smietanka jest bardzo plynna po calej nocy spedzonej w lodowce. Po ubiciu czekolady z mascarpone wyszedl przepyszny mus, stabilny i nie przeslodzony😍
W przepisie jest na pisane ubijać na średnich obrotach a w wykonaniu pod zdjęciem że na wysokich to jak jest w rzeczywistości?
Wczoraj akurat ubijałam na wysokich 🙂 Trzeba tylko pilnować momentu aby nie przebić.
Czy można do tego kremu dodać beziki ?
Dodać można ale zmiękną.
Czy można dekorować babeczki?
tak
Witam Mam pytanie tort ma być na piątek kiedy najlepiej to przełożyć kremem
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Czy ta masa można przełożyć tort na 2 dni przed uroczystością
Nawet należy 🙂 Tort musi się „przegryźć” smakami, inaczej to placek z kremem 😉 Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Czy na ten krem można kłaść ozdoby z masy cukrowej? Nie rozpuszcza się?
Nie, bo rozpuści masę. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Czy na ta mase moge literki przykleić po ściągnięciu w lodówce.
Literki z masy cukrowej? Nie, rozpuszczą się. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Czy do kremu trzeba dodać zelatyne?
Nie, mascarpone jest stabilizatorem w tym kremie. Jeżeli chcesz z żelatyną, zobacz nasz przepis na mus z białej czekolady.
Składniki a opis ma trochę rozbieżności. W składnikach 300 g czekolady i 250 ml smietany.w opisie znow 200 g czekolady i 330 ml smietany ? Wkoncu jak ?
Tak, już poprawione.
Witam mam pytanie co do proporcji w skladnichach jest napisane 300g czekolady 300g mascarpone i 250ml smietanko a pod spodem 200g czekolady i 330ml smietanki na które jest prawidłowe z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.
Dziekuję, wczoraj akurat poprawiliśmy przepis. Już jest poprawnie. Dziękuję.
na jaką ile babeczek wystarczy taka porcja kremu ?
Szczerze to nie wiem, bo nie robiłam z nim babeczek :/
Witam, wszystko jak w przepisie, proporcje, wykonanie, kropka w kropkę. Po nocy w lodówce (standard temperatura) czekolada ze śmietanka zastygła, ciężko się ubijalo, o aksamitnym kremie można zapomnieć.
Jeżeli konsystencja tego kremu Ci nie odpowiada, spróbuj mus z białej czekolady https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-z-bialej-czekolady/
Zastanawiala mnie proporcja czekolady do smietanki ale zrobilam jak w przepisie. Po nocy czekolada ze smietanka byla dosc twarda, a nie plynna…. Nie dalo sie ubic wiec krem wyszedl bardzo zbity. Moze poprzednie proporcje (z tego co czytalam w kometarzach) czyli 200g czekolady i 330ml smietanki byly jednak lepsze?
Hej! Z tej strony Magda Stanik 🙂 stosując poprzednie proporcje krem zazwyczaj wychodził ok ale był 'humorzasty’, czasem tracił stabilność w torcie. Po zmianie proporcji na 300g czekolady, 250 ml śmietanki i 300 g mascarpone dla mnie jest ok- stabilny i aromatyczny.
Jeśli u Ciebie wyszedł za sztywny to zmniejsz ilość czekolady i mascarpone. Mozliwe, ze to też kwestia jakości czekolady wpływa na konsystencję kremu.
Czy można do kremu dać żelatyny, żeby był bardziej sztywny?
Ten krem jest wystarczająco sztywny. Nie chcesz żeby był jak beton w torcie… Zobacz ten artykuł: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Robiłam krem już drugi raz wydaje mi się że teraz krem jest bardziej płynny czy po całej nocy w lodówce masa w torcie będzie bardziej sztywna proszę o pomoc bo boje się że mi wypłynie z tortu 🤔
Krem nie może być sztywny bo trudno będzie nim przyłożyć tort. Masa powinna się ustabilizować przez noc w przełożonym torcie w lodówce.
czy smietanke z rozpuszczona czekolada przykryc kontaktowo folia spozywcza zeby nie zrobil sie kozuch czy nie ma takiej potzreby?
Nie m takiej potrzeby. Można przykryć aby w lodowce nie nabrała lodówkowych zapachów 😉
Czy ten krem można mrozić?
Nigdy nie próbowałam. Nie wiem jak się zachowa po rozmrożeniu.
Czy jeśli dam śmietanę 30 to krem będzie za mało stabilny?
Mam taką akurat a nie chcę czekać że zrobieniem by kupić bardziej tłustą.
I czy jeśli dam mniej czekolady to też będzie mniej stabilny?
Boje się że będzie zbyt słodko zwłaszcza że dzieci jedząc coś innego niż śmietana z mascarpone plus cukier narzekają że za słodkie…hehe takim ciężko dogodzić.
Z góry dziękuję serdecznie za odpowiedź:)
Powinno być OK 😉
Witam , jaki barwnik jest dobry do takiego kremu? W proszku czy żelu? I jakiej firmy najlepsze ?
Do mas tłustych, polecane są często Color Mill.
Cześć, mam pytanie czy jezeli zostało mi trochę tego kremu, cxy mogę dodać do niego masło aby powstała masa do tynkowania?
Możesz spróbować i zobaczyć co wyjdzie. Obawiam się jednak, że krem może się zwarzyć. Teoretycznie można nim otynkować bez dodawania masła. Zerknij na ten przepis – może Ci pomóc w zrobieniu i w ratowaniu gdyby się zwarzył https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-3m/
Dobry wieczór późna już pora ale walczę z kremem. Za żadne skarby nie chce ubić się, czy jest szansa coś zrobić jeszcze… Dodałam wszystkie składniki mieszamy od 20 min i jest rzadki 😥