Jak zrobić tort Number Cake

Jakiś czas temu internet zalały zdjęcia ciekawych ciast dekorowanych kremem i układanych warstwowo w kształcie cyfr. Tortowy świat oszalał. Nic dziwnego, bo są świetnym pomysłem, a zarazem czymś innym, jak tradycyjny tort. Idealnie nadają się na wszelkie okazje, takie jak urodziny, rocznice czy Walentynki. Torty typu Number Cake można piec w kształcie liter, cyfr a także różnych innych kształtów.

Oryginalny przepis to kruche, migdałowe ciastko, przełożone kremem. Krem może być na bazie śmietany masła lub czekolady. Number Cake można udekorować słodyczami, świeżymi kwiatami i owocami – ogranicza Was tylko wasza wyobraźnia!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Dominika Migoda – mama 21-letniej Wiktorii i 12-letniego Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 14 lat mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre! Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi!

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • gotowy szablon
  • skalpel
  • papier do pieczenia
  • blaszka do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • tylka

Opcjonalnie:

Przepis na kruche ciasto sable

 

Sable - kruche ciasto

https://www.epicurious.com
Idealne, kruche ciasto do zrobienia Number Cake
Servings 4 cyfry o wysokości 20cm każda

Składniki
  

  • 280g g mąki uniwersalnej lub tortowej
  • 72 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 198 g schłodzonego niesolonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 63 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Instrukcje
 

  • W misce wymieszać suche składniki ( mąkę, sól, migdały).
  • W mikserze masło z cukrem pudrem utrzeć na srednich obrotach ok. 4 min.
  • Dodać jajko, potem żółtko i dobrze wymieszać za każdym razem, do połączenia składników.
  • W dwóch partiach wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką.
  • Przełożyć na czysty blat lekko opruszony mąką. Podzielic na pół, uformować płaskie krążki i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę lub na noc.
  • Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na ok 3mm., wyciąć kształt i przenieść na blaszkę. 
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175C przez ~12-15 min, do uzyskania brązowo-złotego koloru.
    Z danej porcji wyszły 4 cyfry po 20 cm ( 2x cyfra 2 i 2x cyfra 7) + kilka ciasteczek. 

Notes

Takie ciasto może być przechowywane w zamrażarniku przez ok. 1 miesiąc. Rozmrażać przez noc w lodówce. Po rozmrożeniu postępować jak wyżej.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak przygotować szablon Number Cake

Do przygotowania szablonu można użyć jakiejkolwiek czcionki, która Wam się podoba. Wystarczy wykorzystać do tego celu edytor tekstu, który macie dostępny w swoim komputerze lub nawet serwis internetowy, taki jak Canva czy PicMonkey. Wydrukować szablon w odpowiednim rozmiarze i wyciąć nożyczkami z papieru.

My przygotowaliśmy dla Was tradycyjny szablon, który możecie wydrukować i wyciąć – link do pobrania szablonu znajdziecie w sekcji Narzędzia i Materiały – Pliki do pobrania. Tej właśnie czcionki, wysokości 8 cali (~20cm) Dominika użyła jako szablonu do swojego tortu.

Jak zrobić tort Number Cake
Jak zrobić tort Number Cake
Jak zrobić tort Number Cake
Jak zrobić tort Number Cake
Jak zrobić tort Number Cake
Jak zrobić tort Number Cake

Jakim kremem przełożyć Number Cake?

Kremy na bazie śmietany

Do przełożenia Number Cake na kruchym cieście najlepiej jest użyć kremu na bazie śmietany. Krem taki idealnie “nasączy” kruche ciasto, dzięki czemu nie będzie się ono kruszyć.

W niektórych krajach  dostępna jest śmietana “Fresh Double Cream” o zawartości tłuszczu 48%. Taką śmietanę wystarczy dobrze ubić i będzie idealna do wyciskania przez szprycę. Kremy na bazie śmietany kremówki (Heavy Whipping Cream w USA), o mniejszej zawartości tłuszczu, trzeba ustabilizować. Krem śmietankowy na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone można przygotować o różnych smakach – wystarczy dodać do niego dżemu, frużeliny lub pasty smakowej, n.p. Saracino.

Ganache

Fajną opcją do przełożenia jest też ganache z czekolady. Tradycyjny ganache z ciemnej czekolady jak również ganache z białej czekolady najlepiej jest ubić aby uzyskać puszysty krem. Zerknijcie na nasz przepis na krem pistacjowy na bazie białej czekolady – farsz do makaroników, którym podzieliła się z nami Ewa Wajs. Krem ten można przygotować w wielu różnych smakach i myślę, że idealnie nada się on do przekładania tortów na kruchym cieście.

Kremy maślane

W USA tradycyjnie używa się kremu maślanego do przekładania praktycznie wszystkich tortów. Przepis na czekoladowy krem maślany znajdziecie na naszej stronie z przepisami, a pomysły na inne warianty kremu maślanego znajdziecie TUTAJ. Krem maślany twardnieje w lodówce i może nie “namoczyć” ciastek tak jak krem na bazie bitej śmietany. Można spróbować “nasączyć” lekko ciastka, kropiąc albo spryskując je ponczem. Trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością ponczu, żeby ciasta nie rozmiękł za mocno. Ponieważ krem maślany twardnieje w lodówce, w przeciwieństwie do kremu na bazie śmietany, tort przełożony kremem maślanym należy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed podaniem.  Krem maślany w temperaturze pokojowej jest miękki i smaczny 🙂

Jak dobrać rozmiar ciasta do ilości porcji?

Number Cake nie jest typowym tortem. Number Cake to raczej deser do kawy. Jak więc obliczyć ilość porcji adekwatna do rozmiaru tego tortu?

Wszystko będzie zależeć od tego, jaki sobie ustalicie, ma mieć Wasz rozmiar kawałka, czyli jednej porcji. Dominika jedną cyfrę wysokości 20cm (8 cali) liczy na 5 osób. 2 liczby starczają jej więc na 10 osób. Osobiście nie robi Number Cake na więcej niż 12-15 osób. Szablony dużych liter, które dla Was przygotowaliśmy do ściągnięcia są wysokości 20cm.

Przydatne uwagi

  • Upieczone cyfry czy litery najlepiej jest przełożyć kremem wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Ciastko wtedy lekko namięknie, co ułatwi krojenie; ciasto nie będzie twarde i nie będzie się kruszyć.
  • Upieczone ciastka lekko smarujemy kremem, ganache, czy nawet Nutella, aby “przykleić” je do podkładu – żeby przypadkiem z niego nie zjechały przy przenoszeniu.
  • Do przygotowania i wycięcia szablonu można również wykorzystać ploter.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu