Szukaj

Bezy – idealny przepis

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych – mini beziki, większe bezy czy lizaki bezowe. Bezy to nie tylko dekoracja na tort – są też idealną słodyczą na Słodki Stół!

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego. Jednak nie jest to taki prosty wypiek i wielu osobom potrafi przysporzyć trudności. Jak więc zrobić je tak aby były perfekcyjnie wysuszone, ale nie spieczone? Tego dowiesz się z przepisu, który poleciła nam Magda z Radosna Twórczość Magdaleny. Wystarczy, że będziesz ściśle przestrzegać podanych zasad, a te małe ciasteczka zawsze wyjdą z pieca idealne!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tylka dekoratorska 1M
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy

Przepis na idealne bezy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Beza

bezy

Składniki

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje

  1. Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.
  2. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
  3. Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej).
  4. Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.
  5. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać pożądane kształty.
  6. Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Tagi

Jak przygotować bezy

AkademiaTortu-Bezy1
Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
AkademiaTortu-Bezy2
Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach. Ubijać do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut lub nawet dłużej.
AkademiaTortu-Bezy3
Do tak powstałej gęstej masy dodać przesiany wcześniej cukier puder i wymieszać.
AkademiaTortu-Bezy4
Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego z tylką.

Jak zrobić kolorowe bezy

AkademiaTortu-Bezy5
Bezę zabarwić małą ilością barwnika w żelu lub w proszku.
AkademiaTortu-Bezy6
AkademiaTortu-Bezy7
Przygotować worek cukierniczy z tylką.
AkademiaTortu-Bezy8
AkademiaTortu-Bezy9
AkademiaTortu-Bezy10
AkademiaTortu-Bezy11
Worek nałożyć na kubek lub wysoką szklankę.
AkademiaTortu-Bezy12
Można również nałożyć wykałaczką troszkę barwnika na ścianki worka cukierniczego.
AkademiaTortu-Bezy13
AkademiaTortu-Bezy14
Bezę przełożyć do worka cukierniczego.
AkademiaTortu-Bezy15
AkademiaTortu-Bezy16
Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia wyciskać pożądane kształty. Suszyć w temp. 70C przez około 2 godziny.

Bezy z dziurką - sułtańskie

Wykonanie bezów sułtańskich nie jest proste. Do ich wykonania używa się specjalnej tylki sułtańskiej. Dobrze też jest mieć dobrą matę silikonową do pieczenia, która sie nie przemieszcza przy wyciskaniu bezików sułtańskich.

Jak wykonać perfekcyjne bezy sułtańskie krok po kroku, pokaże Wam Magda z Cakeit.pl - kliknij TUTAJ!

Jak przechowywać bezy

Bezy na tort można przygotować dużo wcześniej. Aby bezy zachowały swoją kruchość, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej, zaraz po ostudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Odpowiednio przechowane bezy zachowają kruchość nawet do miesiąca. Pozostawione na wierzchu, załapią wilgoć z powietrza i mogą się zrobić lekko gumowe.

Przydatne uwagi

  1. Zamiast zwykłego cukru kryształu można użyć drobnego cukru do wypieków. Rozpuszczanie w kąpieli wodnej (szklana lub metalowa miska postawiona na parze) pójdzie znacznie szybciej.
  2. W trakcie kąpieli wodnej trzeba uważać żeby nie przegrzać białek, nie zaparzyć ich. Najprościej jest tego uniknąć ciągle mieszając masę w misce nad parą. Przegrzane białka nie ubiją się i beza nie utrzyma ładnego kształtu!
  3. Jak barwić bezę? Do barwienia masy polecamy barwniki żelowe.
  4. Jak piec bezy? Kiedy bezy są gotowe? Zacznijmy od tego, że bezę się suszy, nie piecze. Czas suszenia bezików to min 2 godziny. Zależy to jednak od wielkości bezików. Lizaki bezowe suszy się nawet do 3 godzin.
  5. Czy otwierać piekarnik podczas pieczenia? Jeżeli macie odpowiednią temperaturę do suszenia to nie ma potrzeby otwierania piekarnika w trakcie pieczenia.
  6. Można suszyć więcej niż jedną blaszkę na raz.
  7. Do lizaków bezowych polecamy tylkę rozmiar: 1M lub 2D.
  8. Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.
  9. Dlaczego bezy są gumowe? Są dwa powody dla, dla których beza będzie gumowa: zły przepis lub za krótki okres suszenia. Przepisów na bezę jest wiele, jednak nie każdy jest dobry. W przepisie musi być odpowiednia ilość cukru na każde białko. Mogą również być gumowe gdy nie zostaną odpowiednio długo wysuszone lub są źle przechowywane.
  10. Czemu bezy brązowieją? Kiedy temperatura w piekarniku jest za wysoka. Pamiętajmy – bezików się nie piecze – je się suszy!
  11. Co z żółtkami? Bezy najlepiej przygotować ze świeżych białek. Istnieje wiele przepisów, do których możemy wykorzystać żółtka, które zostały nam po przygotowaniu bezów. Zerknij na nasz poradnik „Jak wykorzystać resztki aby nic się nie zmarnowało.”
  12. Przepis ten nie nadaje się na bezę Pavlova.
  13. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

bezy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

68 Responses

  1. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

  2. Cześć, mam pytanko.
    Chciałabym zrobić tort bezowy ale obłożyć go masa cukrową . Przyznam się, że już raz próbowałam i beza w środku zmiękła i można powiedzieć ,ze w ogóle jej nie było. Wyciekł syrop cukrowy dołem pod masą.
    Czy to ma szansę w ogóle sie udac ?? Jak zrobić żeby beza (czy to cały płat czy też małe beziki) były kruche i nie zmiękły.
    Pozdrawiam

  3. Witam, mam pytanie, po włożeniu do piekarnika po jakichś 10 minutach mini beziki praktycznie każda pekła i zaczeło białko wydobywać się na zewnątrz, przez co potraciły żądany kształt. Tylko te z tylki 8 B, z tylki Wilton 1M – różyczki ok, Co mogło być tego przyczyną?

  4. Chciałabym wykorzystać beziki do ozdoby tortu otynkowanego ganache. Jak długo wytrzymają beziki zanim się rozpadną? Organizujemy piknik i tort musi już czekać gotowy w lodówce, min.3 h. Czy beziki przez ten czas nie nasiąkną wilgocią w lodówce? Czy mogę je ew.w ost.chwili przykleić klejem spożywczym w żelu? Większość bezików po prostu ułożę na wierzchu + lizaki bezowe bezpośrednio przed podaniem, ale kilka chcę mieć też po bokach tortu. Dziękuję!

  5. Witam, jak wbić się wspornikiem przez środek, aby trafić w otworki w podkładach? Chciałabym zrobić 3-pietrowy tort, jak się za to zabrać? Czy fi 12, 16 i 20 będzie dobrze wyglądać? Proszę o radę. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Justyna Michalczyk

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Bezy – idealny przepis

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe