Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych – mini beziki, większe bezy czy lizaki bezowe. Bezy to nie tylko dekoracja na tort – są też idealną słodyczą na Słodki Stół!
Może się wydawać, że nie ma nic prostszego. Jednak nie jest to taki prosty wypiek i wielu osobom potrafi przysporzyć trudności. Jak więc zrobić je tak aby były perfekcyjnie wysuszone, ale nie spieczone? Tego dowiesz się z przepisu, który poleciła nam Magda z Radosna Twórczość Magdaleny. Wystarczy, że będziesz ściśle przestrzegać podanych zasad, a te małe ciasteczka zawsze wyjdą z pieca idealne!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 porcja
Beza
Wykonanie bezów sułtańskich nie jest proste. Do ich wykonania używa się specjalnej tylki sułtańskiej. Dobrze też jest mieć dobrą matę silikonową do pieczenia, która sie nie przemieszcza przy wyciskaniu bezików sułtańskich.
Jak wykonać perfekcyjne bezy sułtańskie krok po kroku, pokaże Wam Magda z Cakeit.pl - kliknij TUTAJ!
Bezy na tort można przygotować dużo wcześniej. Aby bezy zachowały swoją kruchość, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej, zaraz po ostudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Odpowiednio przechowane bezy zachowają kruchość nawet do miesiąca. Pozostawione na wierzchu, załapią wilgoć z powietrza i mogą się zrobić lekko gumowe.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!
68 Responses
Mam pytanie. Jak można piec bezy w temp. 170 st. Jeszcze przez 2 godz. Przecież one będą czarne!
Dziękujemy za komentarz. Wkradła się 1dynka przed 70 w opisie pod zdjęciami. W przepisie do wydrukowania było poparawnie 🙂 Piec trzeba 2h w 70 stopniach.
Idealne!
Ja ustawiam góra / dół. Ale można i z termoobiegiem, wtedy trzeba odpowiednio dostosować temperaturę. Więcej tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-sprawdzic-temperature-w-piekarniku/
Dzień dobry,
A co z patyczkami? Na którym etapie je wkładamy i jak mocujemy?
Witam? Ja też mam pytanie o patyczki… kiedy je wkładamy w bezy – po czy przed pieczeniem?
Kasia, zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/jak-zrobic-lizaki-bezowe/
Witam Pani Magdo?
Czy ma Pani moze jakis przepis na dobra beze do Pavlowej.
Pozdrawiam
Patyczki wkładamy przed – pieczmy razem z patyczkiem. Dlatego wazne jest aby użyć drewnianych patyczków lub patyczków do lizaków (z papieru).
Paulina, zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/jak-zrobic-lizaki-bezowe/
wspaniały przepis, a te kolory jeszcze bardziej zachęcają do skosztowania 🙂 pycha 🙂
Białka, gdy zdejmie się z kąpieli wodnej należy ostudzić przed ubijaniem?
Robiłam ostatnio bezy i nie wyszły mi śnieżnobiale czy mialam za wysoka temperaturę czy trzeba dodać wybielacza lub barwnik biały?
Czy bezy z tego przepisu nadają się na dekoracje tortu? Czy nasiąkną za bardzo? Tort robię dzisiaj, a będzie jedzony w niedzielę. Dziękuję
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie- czy można zrobić beziki z białek pasteryzowanych z kartonu?
Jak długo można przechowywać je szczelnie zamkniete?
Dziękuję bardzo wyszły idealne ?
Nie mniej niż 3 tygodnie na pewno 🙂
Magda, jak bezy są dobrze zrobione to dobrych kilka miesięcy.
Proszę mi powiedzieć jaką tylką robiła Pani te kolorowe beziki (zdjęcie przy samym przepisie po prawej stronie)
Mam pytanko … Czy podczas kąpieli wodnej białka mieszamy mikserem czy wystarczy np rózgą?
4B lub 6B, zerknij na listę narzędzi wyżej 🙂
Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.
Ja mieszam rózgą – tak jak pokazałam na zdjęciu wyżej 🙂
Witam czy te bezy można położyć na bitą śmietanę czy będą się przypuszczać??
Popękała mi dlaczego
Mogą zmięknąć. Zabezpieczyłabym spod bezy rozpuszczoną czekoladą.
Witam.Suszenie beziki to ustawienie piekarnika góra-dół czy termoobieg? Bardzo prosze o odpowiedź, pozdrawiam 😉
Dzień dobry,
Dlaczego ta beza nie nadaje się do pavlovej?
Czy ta beza nadaje się na blat do tortu? Jak długo bo suszyć jeśli tak?
Tak. Obtoczyć musisz tylko w rozpuszczonej czekoladzie zanim dasz do tortu, wtedy nie zmięknie.
Cześć, mam pytanko.
Chciałabym zrobić tort bezowy ale obłożyć go masa cukrową . Przyznam się, że już raz próbowałam i beza w środku zmiękła i można powiedzieć ,ze w ogóle jej nie było. Wyciekł syrop cukrowy dołem pod masą.
Czy to ma szansę w ogóle sie udac ?? Jak zrobić żeby beza (czy to cały płat czy też małe beziki) były kruche i nie zmiękły.
Pozdrawiam
Trzeba rozpuścić czekoladę i blat bezowy w czekoladzie szczelnie obtoczyć. Jak zastygnie wtedy włożyć w tort. Czekolada stworzy ilozację.
ć barwników w proszku? Jak zastosować, w czym bezpiecznie rozpuścić?
Nie używam barwników w proszku, i nie chciałbym źle doradzić. Ale spróbowałabym dodać do białek w kąpieli wodnej…
Czy po rozpuszczeniu cukru masa musi wystygnąć i dopiero ubijać?
Nie, ja zaczynam ubijać od razu, i ona stygnie w trakcie ubijania.
Jeśli chce dodać barwnik w proszku to bezpośrednio do ubitej bezy czy jakoś inaczej?
Ja zawsze używam barwników w żelu. Ale wydaje mi się że dobrze by było dodać w proszku do białek jak będą w kapieli wodnej … ale tylko spekuluje – trZeba przetestować 🙂
Czy można jakoś pominąć cukier puder? Dać wtedy więcej cukru do białek w kąpieli wodnej?
Można pominąć ale wtedy mogą stracić kształt w trakcie suszenia.
Bardzo proszę o radę, ile białek jaj da 125g? Nie mam wagi kuchennej. Serdecznie dziękuję!
Jedno białko z dużego jajka waży około 35g
czy mozna uzyc bialek pasteryzowanych z kartonu?
Nie ubiją się tak jak świeże…
Dziękuje za przepis 🙂 wyszły piękne. Chciałam wkleić zdjęcie ale się nie da
Tak, tutaj się niestety nie da. ALe można opublikować na Instagramie i nas oznaczyć i będziemy widzieć 🙂
Dlaczego moje bezy z tego przepisu nie trzymały kształtu ?
Musiałaś nie ubić dobrze bezy, lub przegrzać białka nad parą.
Czy trzeba czekać aż białka z cukrem będą wystudzone, aby potem dodać cukier puder?
Ja nie czekałam 🙂
Witam, mam pytanie, po włożeniu do piekarnika po jakichś 10 minutach mini beziki praktycznie każda pekła i zaczeło białko wydobywać się na zewnątrz, przez co potraciły żądany kształt. Tylko te z tylki 8 B, z tylki Wilton 1M – różyczki ok, Co mogło być tego przyczyną?
Za wysoka temperatura. Jeżeli pieczesz z termoobiegiem to wyłącz, albo jak nie możesz to zmniejsz temperaturę. One muszą się suszyć, nie piec.
Chciałabym wykorzystać beziki do ozdoby tortu otynkowanego ganache. Jak długo wytrzymają beziki zanim się rozpadną? Organizujemy piknik i tort musi już czekać gotowy w lodówce, min.3 h. Czy beziki przez ten czas nie nasiąkną wilgocią w lodówce? Czy mogę je ew.w ost.chwili przykleić klejem spożywczym w żelu? Większość bezików po prostu ułożę na wierzchu + lizaki bezowe bezpośrednio przed podaniem, ale kilka chcę mieć też po bokach tortu. Dziękuję!
Z tego przepisu fajnie trzymają formę i nie miękną zbyt szybko. Można do tortu, do ganache przykleić na ciut ganache zamiast kleju spożywczego…
Super! Dziękuję za podpowiedź:)
Witam, jak wbić się wspornikiem przez środek, aby trafić w otworki w podkładach? Chciałabym zrobić 3-pietrowy tort, jak się za to zabrać? Czy fi 12, 16 i 20 będzie dobrze wyglądać? Proszę o radę. Pozdrawiam
Dzień dobry, ja chciałam dać beziki na tynk maslany Milky way czy muszę je zabezpieczyć czekolada? I chciałabym kilka bez na nim pokruszyć czy to dobry pomysł czy te drobno pokruszone się rozciapią?
Można zabezpieczyć czekolada chociaż beziki z tego przepisu są dość suche i nawet bez czekolady nie powinno się z nimi nic stać.
Czy to jest tzw. beza włoska? I czy nigdy nie dodaje Pani do bez mąki ziemniaczanej ani soku z cytryny?
Nie, tak jak w przepisie podaliśmy.
Dzień dobry, czy ten przepis nadaje się do mini bez pavlova?
Nie, z tego przepisu tylko na bezy lub lizaki bezowe. Beza Pavlova tutaj; https://akademiatortu.pl/przepisy/beza-pavlova-najlepsza/