Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Bezy – idealny przepis

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych – mini beziki, większe bezy czy lizaki bezowe. Bezy to nie tylko dekoracja na tort – bezy są też idealną słodyczą na Słodki Stół!

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż bezy. Jednak nie jest to taki prosty wypiek i wielu osobom potrafi przysporzyć wielu trudności. Jak więc zrobić bezy tak aby były perfekcyjnie wysuszone, ale nie spieczone? Tego dowiesz się z przepisu, który poleciła nam Magda z Radosna Twórczość Magdaleny. Wystarczy, że będziesz ściśle przestrzegać podanych zasad, a bezy zawsze wyjdą z pieca idealne!

Słodki Stół - Candy Bar Beziki

Przepis na idealne bezy

5 od 1 głos
Drukuj

Beza idealna

Słowo kluczowe Bezy
Autor Sugar-Stamp

Składniki

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje

  1. Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.

  2. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.

  3. Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej). 

  4. Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.

  5. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać beziki. 

  6. Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Notatki

Masę można zabarwić barwnikami jadalnymi w żelu.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.

Materiały, których potrzebujesz

  • Białka 
  • Cukier
  • Cukier puder

Opcjonalnie

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Jak przygotować bezy...

Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
Bezy
Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach.
Bezy
Ubijać do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut lub nawet dłużej.
Bezy
Do tak powstałej gęstej masy dodać przesiany wcześniej cukier puder i wymieszać.
Bezy
Bezę można zabarwić barwnikiem spożywczym. Ja używam odrobinki barwnika w żelu.
Beza kolorowa
Wolno wymieszać barwnik z bezą do uzyskania pożądanego koloru.
Bezy
Tylkę włożyć do rękawa ...
Bezy
aby zobaczyć w którym miejscu uciąć koniec worka.
Tyler do bezy
Bezy
Rękaw cukierniczy nałożyć na wysoki kubek.
Bezy
Aby uzyskać ciekawy efekt, można również dać odrobinkę barwnika na ściankach rękawa cukierniczego.
Bezy
Nałożyć bezę do worka.
Bezy
Bezy
Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia wyciskać porządane kształty ...
Bezy
Piec w temp. 70C przez około 2 godziny.

Przydatne uwagi

  1. Zamiast zwykłego cukru kryształu można użyć drobnego cukru do wypieków. Rozpuszczanie w kąpieli wodnej (szklana lub metalowa miska postawiona na parze) pójdzie znacznie szybciej.
  2. W trakcie kąpieli wodnej trzeba uważać żeby nie przegrzać białek, nie zaparzyć ich. Najprościej jest tego uniknąć ciągle mieszając masę w misce nad parą.
  3. Jak barwić bezy? Do barwienia masy polecamy barwniki żelowe.
  4. Jak piec bezy? Kiedy bezy są gotowe? Zacznijmy od tego, że bezy się suszy, nie piecze. Czas suszenia bezików to min 2 godziny. Zależy to jednak od wielkości bezików. Lizaki bezowe suszy się nawet do 3 godzin.
  5. Czy otwierać piekarnik podczas pieczenia bezy? Jeżeli macie odpowiednią temperature do suszenia to nie ma potrzeby otwierania piekarnika w trakcie pieczenia bezików.
  6. Można suszyć więcej niż jedną blaszkę bezów na raz. 
  7. Do lizaków bezowych polecamy tylkę rozmiar: 1M lub 2D. Zobacz jak przygotować lizaki bezowe – kliknij TUTAJ.
  8. Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.
  9. Dlaczego bezy są gumowe? Są dwa powody dla, dla których bezy będą gumowe: zły przepis lub za krótki okres suszenia. Przepisów na bezy jest wiele, jednak nie każdy jest dobry. W przepisie musi być odpowiednia ilość cukru na każde białko. Bezy mogą również być gumowe gdy nie zostaną odpowiednio długo wysuszone lub są źle przechowywane.
  10. Czemu bezy brązowieją? Bezy zbrązowieją, kiedy temperatura w piekarniku jest za wysoka. Pamiętajmy – bezików się nie piecze – bezy się suszy!
  11. Bezy – co z żółtkami? Bezy najlepiej przygotować ze świeżych białek. Istnieje wiele przepisów, do których możemy wykorzystać żółtka, które zostały nam po przygotowaniu bezów. Zerknij na nasz poradnik “Jak wykorzystać resztki aby nic się nie zmarnowało.”
  12. Przepis ten nie nadaje się na Pavlową.

Bezy z dziurką - sułtańskie

Bezy sułtanskie

Wykonanie bezów sułtańskich nie jest proste. Do ich wykonania używa się specjalnej tylki sułtańskiej. Dobrze też jest mieć dobrą matę silikonową do pieczenia, która sie nie przemieszcza przy wyciskaniu bezików sułtańskich. 

Jak wykonać perfekcyjne bezy sułtańskie krok po kroku, pokaże Wam Magda z Cakeit.pl – kliknij TUTAJ!

Jak przechowywać bezy

Bezy na tort można przygotować dużo wcześniej. Aby bezy zachowały swoją kruchość, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej, zaraz po ostudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Odpowiednio przechowane bezy zachowają kruchość nawet do miesiąca. Pozostawione na wierzchu, załapią wilgoć z powietrza i mogą się zrobić lekko gumowe.

Bezy

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

34 odpowiedzi

    1. Dziękujemy za komentarz. Wkradła się 1dynka przed 70 w opisie pod zdjęciami. W przepisie do wydrukowania było poparawnie 🙂 Piec trzeba 2h w 70 stopniach.

    1. Patyczki wkładamy przed – pieczmy razem z patyczkiem. Dlatego wazne jest aby użyć drewnianych patyczków lub patyczków do lizaków (z papieru).

  1. Czy bezy z tego przepisu nadają się na dekoracje tortu? Czy nasiąkną za bardzo? Tort robię dzisiaj, a będzie jedzony w niedzielę. Dziękuję

  2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie- czy można zrobić beziki z białek pasteryzowanych z kartonu?

  3. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

  4. Witam.Suszenie beziki to ustawienie piekarnika góra-dół czy termoobieg? Bardzo prosze o odpowiedź, pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!