Bezy – idealny przepis

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych – mini beziki, większe bezy czy lizaki bezowe. Bezy to nie tylko dekoracja na tort – bezy są też idealną słodyczą na Słodki Stół!

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż bezy. Jednak nie jest to taki prosty wypiek i wielu osobom potrafi przysporzyć wielu trudności. Jak więc zrobić bezy tak aby były perfekcyjnie wysuszone, ale nie spieczone? Tego dowiesz się z przepisu, który poleciła nam Magda z Radosna Twórczość Magdaleny. Wystarczy, że będziesz ściśle przestrzegać podanych zasad, a bezy zawsze wyjdą z pieca idealne!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na idealne bezy

Bezy przepis

Beza idealna

Sugar-Stamp
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych - bezy. Przepis na idealne bezy do dekoracji tortu!

Składniki
  

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje
 

  • Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.
  • Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
  • Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej). 
  • Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.
  • Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać beziki. 
  • Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Notes

Masę można zabarwić barwnikami jadalnymi w żelu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.
Keyword Bezy
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak przygotować bezy

Bezy – idealny przepis
Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
Ubijanie bezy na beziki
Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach.
Bezy – idealny przepis
Ubijać do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut lub nawet dłużej.
Bezy – idealny przepis
Do tak powstałej gęstej masy dodać przesiany wcześniej cukier puder i wymieszać.
Bezy – idealny przepis
Gotową bezę przełożyć ...
Bezy – idealny przepis
do rękawa cukierniczego.
Bezy – idealny przepis
Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia wyciskać porządane kształty.
Bezy
Suszyć w temp. 70C przez około 2 godziny.

Jak zrobić kolorowe bezy

Kolorowanie bezy
Bezę można zabarwić barwnikiem spożywczym. Ja używam odrobinki barwnika w żelu.
Kolorowa beza
Wolno wymieszać barwnik z bezą do uzyskania pożądanego koloru.
Bezy – idealny przepis
Tylkę włożyć do rękawa ...
Bezy – idealny przepis
aby zobaczyć w którym miejscu uciąć koniec worka.
Bezy
Bezy
Bezy – idealny przepis
Rękaw cukierniczy nałożyć na wysoki kubek. Aby uzyskać ciekawy efekt, można również dać odrobinkę barwnika..
Bezy
na ściankach rękawa cukierniczego.
Bezy
Bezy – idealny przepis
Wtedy bezy bedą miały mieszane kolory.

Przydatne uwagi

  1. Zamiast zwykłego cukru kryształu można użyć drobnego cukru do wypieków. Rozpuszczanie w kąpieli wodnej (szklana lub metalowa miska postawiona na parze) pójdzie znacznie szybciej.
  2. W trakcie kąpieli wodnej trzeba uważać żeby nie przegrzać białek, nie zaparzyć ich. Najprościej jest tego uniknąć ciągle mieszając masę w misce nad parą.
  3. Jak barwić bezy? Do barwienia masy polecamy barwniki żelowe.
  4. Jak piec bezy? Kiedy bezy są gotowe? Zacznijmy od tego, że bezy się suszy, nie piecze. Czas suszenia bezików to min 2 godziny. Zależy to jednak od wielkości bezików. Lizaki bezowe suszy się nawet do 3 godzin.
  5. Czy otwierać piekarnik podczas pieczenia bezy? Jeżeli macie odpowiednią temperature do suszenia to nie ma potrzeby otwierania piekarnika w trakcie pieczenia bezików.
  6. Można suszyć więcej niż jedną blaszkę bezów na raz.
  7. Do lizaków bezowych polecamy tylkę rozmiar: 1M lub 2D. Zobacz jak przygotować lizaki bezowe – kliknij TUTAJ.
  8. Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.
  9. Dlaczego bezy są gumowe? Są dwa powody dla, dla których bezy będą gumowe: zły przepis lub za krótki okres suszenia. Przepisów na bezy jest wiele, jednak nie każdy jest dobry. W przepisie musi być odpowiednia ilość cukru na każde białko. Bezy mogą również być gumowe gdy nie zostaną odpowiednio długo wysuszone lub są źle przechowywane.
  10. Czemu bezy brązowieją? Bezy zbrązowieją, kiedy temperatura w piekarniku jest za wysoka. Pamiętajmy – bezików się nie piecze – bezy się suszy!
  11. Bezy – co z żółtkami? Bezy najlepiej przygotować ze świeżych białek. Istnieje wiele przepisów, do których możemy wykorzystać żółtka, które zostały nam po przygotowaniu bezów. Zerknij na nasz poradnik „Jak wykorzystać resztki aby nic się nie zmarnowało.”
  12. Przepis ten nie nadaje się na Pavlową.

Bezy z dziurką - sułtańskie

Wykonanie bezów sułtańskich nie jest proste. Do ich wykonania używa się specjalnej tylki sułtańskiej. Dobrze też jest mieć dobrą matę silikonową do pieczenia, która sie nie przemieszcza przy wyciskaniu bezików sułtańskich.

Jak wykonać perfekcyjne bezy sułtańskie krok po kroku, pokaże Wam Magda z Cakeit.pl - kliknij TUTAJ!

Bezy sułtańskie

Jak przechowywać bezy

Bezy na tort można przygotować dużo wcześniej. Aby bezy zachowały swoją kruchość, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej, zaraz po ostudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Odpowiednio przechowane bezy zachowają kruchość nawet do miesiąca. Pozostawione na wierzchu, załapią wilgoć z powietrza i mogą się zrobić lekko gumowe.

Przypnij na pinterest

Bezy Pin

67 odpowiedzi

  1. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

  2. Cześć, mam pytanko.
    Chciałabym zrobić tort bezowy ale obłożyć go masa cukrową . Przyznam się, że już raz próbowałam i beza w środku zmiękła i można powiedzieć ,ze w ogóle jej nie było. Wyciekł syrop cukrowy dołem pod masą.
    Czy to ma szansę w ogóle sie udac ?? Jak zrobić żeby beza (czy to cały płat czy też małe beziki) były kruche i nie zmiękły.
    Pozdrawiam

  3. Witam, mam pytanie, po włożeniu do piekarnika po jakichś 10 minutach mini beziki praktycznie każda pekła i zaczeło białko wydobywać się na zewnątrz, przez co potraciły żądany kształt. Tylko te z tylki 8 B, z tylki Wilton 1M – różyczki ok, Co mogło być tego przyczyną?

  4. Chciałabym wykorzystać beziki do ozdoby tortu otynkowanego ganache. Jak długo wytrzymają beziki zanim się rozpadną? Organizujemy piknik i tort musi już czekać gotowy w lodówce, min.3 h. Czy beziki przez ten czas nie nasiąkną wilgocią w lodówce? Czy mogę je ew.w ost.chwili przykleić klejem spożywczym w żelu? Większość bezików po prostu ułożę na wierzchu + lizaki bezowe bezpośrednio przed podaniem, ale kilka chcę mieć też po bokach tortu. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale