
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
W tym roku po raz pierwszy w życiu zrobiłam dla siebie tort urodzinowy. Zbiegło się nam akurat kilka okazji: Dzień Ojca, dawno planowana wizyta u znajomych, czułam, że tort będzie dobrym zwieńczeniem tego popołudnia. Prosty tort na każdą okazję – bo tak go ostatecznie nazwałam – powstał na szybko, bez żadnej koncepcji, w duchu no waste. Jest moim faworytem w tym miesiącu, ponieważ uświadomił mi, jak minimalnym nakładem pracy i środków można zrobić tort ładny, smaczny i efektowny.
Mój prosty tort na każdą okazję zrobiłam dosłownie z tego, co miałam w domu! Złożyłam go na bazie jasnego biszkoptu. Miałam dużo owoców mango, zrobiłam więc z nich mus mango, a do pary mus owocowy (z owoców, które miałam w kuchni: maliny, jeżyny, truskawki). Pasowała mi do nich chrupka owocowa i malinowa żelka. Tort wyszedł lekki, letni i bardzo smaczny!
Tort otynkowałam kremem na bezie z zamrażalnika i ozdobiłam również zamrożonymi wcześniej makaronikami. Ozamszowałam go, bo nadaje to świetnej tekstury. Dodałam kilka kleksów z kremu i gotowe!
W tym tutorialu chcę Wam przede wszystkim przekazać, że wcale nie trzeba przygotowywać się przez tydzień i miesiąc wcześniej robić zakupy w internecie, żeby złożyć fajny tort. To, co natomiast warto robić, to mrozić, magazynować, odkładać na potem. Krem na bezie z zamrażalnika – łatwo się koloruje, jest idealny do tynkowania i dekoracji. Zamrozić można też korpusy makaroników, przechowywać beziki w różnych kolorach. Mamy w Akademii świetny tutorial Żanety Wasilewskiej o zamszowaniu, ale na takie szybkie okazje warto mieć w domu kilka podstawowych kolorów gotowego zamszu w sprayu.
Dzięki takim zapasom i otwartej głowie można zrobić na szybko tort, który przy minimalnym wysiłku można także zmodyfikować i dopasować go dosłownie do każdej okazji. Zmienić kolor kremu (na przykład na granatowy czy czarny, i już będzie bardziej „męski”), użyć toppera albo napisu z imieniem czy wiekiem, dodać buteleczkę alkoholu – i już mamy inny tort. Można go także zmienić za pomocą dripu czy posypki. Możliwości jest ogrom, a ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Opcjonalnie
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
4 odpowiedzi
Mam pytanie czy można do tortu zarówno dać żelkę jak i frużelinę? Czy to jednak nie jest dobre połączenie?
Pewnie, że można – tylko nie w jednym przełożeniu. Można jedno przełożenie zrobić z żelką a następne z frużeliną.
Czy można prosić o przepis na ten tort ?
W tekście opisuję jakich użyłam przepisów i są one podlinkowane – wystarczy kliknąć w nazwę przepisu 🙂