Lizaki bezowe

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lizaki z bezy idealnie nadają się na każdą imprezę! Pięknie bedą wyglądać na słodkim stole czy jako prezent dla gości, zapakowane w celofan i uwieńczone, dobraną pod kolor przewodni imprezy, wstążeczką.

Lizaki bezowe można przygotować w wielu kolorach i kształtach a dodatkowo do ich dekoracji wykorzystać różne posypki.

Jak zrobić lizaki bezowe? To proste – zobacz nasz poniższy tutorial krok po kroku!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Rózga, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na idealne lizaki bezowe

Bezy przepis

Beza idealna

Sugar-Stamp
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych - bezy. Przepis na idealne bezy do dekoracji tortu!

Składniki
  

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje
 

  • Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.
  • Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
  • Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej). 
  • Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.
  • Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać beziki. 
  • Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Notes

Masę można zabarwić barwnikami jadalnymi w żelu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.
Keyword Bezy
Tried this recipe?Let us know how it was!

Adapter do tylek - czy warto go mieć?

Jeżeli chcecie przygotować lizaki bezowe o różnych kształtach, bardzo przydatny będzie Wam adapter do tylek. Adapter pozwala na szybką i  bezproblemową wymianę tylek w worku cukierniczym. Dzięki adapterowi, można z jednego worka cukierniczego wyciskać wiele kształtów! Pamiętajcie tylko, aby wybrać adapter odpowiedni do rozmiaru tylek, których będziecie używać.

Lizaki bezowe
Do lizaków można wykorzystać - od lewej: patyk do szaszłyka, drewniany patyczek, patyczek do lizaków, słomka papierowa.
Lizaki bezowe
Wybrane tylki i adapter do tylek.
Lizaki bezowe
Adapter wkładamy do rękawa cukierniczego...
Lizaki bezowe
Obcinamy koniec aby adapter mógł się wysunąć.
Lizaki bezowe
Zakładamy tylkę...
Lizaki bezowe
I zakręcamy adapter.

Jak zrobić lizaki bezowe

Do przygotowania lizaków bezowych korzystam z tego samego przepisu, z którego robię bezy. Aby zobaczyć jak przygotować bezę krok po kroku, kliknij TUTAJ.

A co z patyczkami do lizaków bezowych? Na którym etapie je wkładamy i jak mocujemy?

Patyczki można zamocować na dwa sposoby: albo piec lizaki bezowe już z patyczkiem, lub zamocować patyczek do upieczonych lizaków. Osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli pieczenie lizaków bezowych już z patyczkiem. Dlatego też używam do tego patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Można do tego wykorzystać drewniane patyczki (na przykład do szaszłyka), papierowe patyczki do lizaków lub papierowe słomki. Te ostatnie są dostępne w wielu wzorach i kolorach i można je dopasować do motywu przewodniego każdej imprezy!

Lizaki bezowe
Na wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia blaszkę wyciskamy "kleks" z bezy.
Lizaki bezowe
Na kleks kładziemy patyczek lub słomkę, lekko wciskając ją w bezę.
Lizaki bezowe
Na górze słomki wyciskamy kształt lizaka.
Lizaki bezowe
Pomiędzy można również wyciskać małe beziki, aby maksymalnie wykorzystać całą powierzchnię blachy.

Lizaki bezowe na paluszkach

Super pomysłem są też lizaki bezowe na paluszkach! Tutaj, zamiast użyć słomek czy patyczków, używamy niesolonych paluszków. Wtedy, taki lizak bezowy jest w całości jadalny! Zobaczcie na ten piękny lizak bezowy< który zrobiła Bożena Furdal z Czekolady nie OszukaszTUTAJ możecie zobaczyć jak je zrobić.

Lizaki bezowe na paluszkach

Przydatne uwagi

  1. Jeżeli zdecydujecie się piec lizaki bezowe od razu z patyczkiem to nie używamy do tego plastikowych słomek!
  2. Jeżeli wolicie piec lizaki bezowe bez patyczków: po upieczeniu patyczek można przymocować do tyłu bezy, przyklejając go roztopioną czekoladą.
  3. Lizaki bezowe można przygotować w różnych kolorach – wystarczy zabarwić bezę używając do tego barwnika w żelu.
  4. Czas suszenia to min 2 godz. i zależy od wielkości lizaków bezowych.
  5. Można suszyć więcej niż jedną blaszkę na raz.
  6. Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.

Przypnij na pinterest

Lizaki bezowe pin

66 odpowiedzi

  1. Witam, co robię źle, moje bezy z tego przepisu suszone 3 godz w 70 stopniach są klejące od spodu, a po ugryzieniu w środku są niby klejące, ale w ustach od razu zbrylają się w twardy karmel. Proszę o poradę co zrobić.

      1. Czy wysoka temperatura na zewnątrz może mieć wpływ na nietrzymanie kształtu bezików po ich wyciśnięciu na papier? Zawsze wychodziły mi piękne, przy ostatnim upale 2 x próbowałam i klapa… 🙁

        1. Najczęstszym problemem są źle ubite białka. Można je łatwo przegrzać jeżeli się ni pilnuje i wtedy źle się ubiją co w rezultacie spowoduje kiepski ich kształt. Nie sądzę aby ciepła pogoda miała wpływ, bo przecież suszymy je w piekarniku w większej temperaturze niż pokojowa…

  2. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

    1. Źle została wymieszana masa. Cukier puder trzeba przesiać przez sitko i mase dobrze wymieszać po jego dodaniu. Jeżeli nie pracujesz na masie od razu, powinna być zakryta folią spożywczą tak aby nie wyschła.

  3. Cześć 🙂
    Przychodzę tu z polecenia ale mam pytanie. Czy barwnik w żelu dodać na sam koniec ubijania bezy czy wcześniej? Ja bym dała zaraz po cukrze pudrze ale chce się upewnić 🙂
    Pięknie dziękuje za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale