Szukaj

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe to sprawdzony drobny wypiek, który ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możemy wykorzystać je jako dekorację tortu i nie tylko. Samodzielnie doskonale sprawdzają się na słodkich stołach, jako prezent dla gości przyjęcia, drobny upominek dla bliskich, fant na loterii czy po prostu urozmaicenie menu na kinderbalu.

Lizaki bezowe są bardzo efektowne, a nietrudne w wykonaniu. Wymagają odrobiny cierpliwości – jak wszelkiego rodzaju bezy – za to odwdzięczają się pięknym wyglądem. Łatwo się barwią i dają modelować.

Warto choć raz spróbować wykonać lizaki bezowe – choćby po to, by wykorzystać nadmiarowe żółtka po innych wypiekach. To wdzięczny deser, ładny, uroczy i wywołujący same pozytywne reakcje!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tylka dekoratorska 1M
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na idealne lizaki bezowe

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

12 lizaków

kategoria

Beza

Lizaki bezowe

Składniki

  • 125 g białka
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

Instrukcje

  1. Białka wlać do miski. Następnie położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Po czym dodać do miski cukier.
  2. Mieszać na małym gazie, aż cukier się rozpuści, około 10 minut - sprawdzić w palcach.
  3. Przelać białka do miski robota i ubijać na największych obrotach, do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta. Może to potrwać około 7 minut (lub nawet dłużej).
  4. Do tak powstałej gęstej masy dodać cukier puder i wymieszać.
  5. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać beziki.
  6. Suszyć w 70°C przez około 2 godziny.

Tagi

Adapter do tylek - czy warto go mieć?

Jeżeli chcecie przygotować lizaki bezowe o różnych kształtach, bardzo przydatny będzie Wam adapter do tylek. Adapter pozwala na szybką i  bezproblemową wymianę tylek w worku cukierniczym. Dzięki adapterowi, można z jednego worka cukierniczego wyciskać wiele kształtów! Pamiętajcie tylko, aby wybrać adapter odpowiedni do rozmiaru tylek, których będziecie używać.

Lizaki bezowe
Do lizaków można wykorzystać - od lewej: patyk do szaszłyka, drewniany patyczek, patyczek do lizaków, słomka papierowa.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-2
Wybrane tylki i adapter do tylek.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-3
Adapter wkładamy do rękawa cukierniczego...
AkademiaTortu-LizakiBezowe-5
Obcinamy koniec aby adapter mógł się wysunąć.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-7
Zakładamy tylkę...
AkademiaTortu-LizakiBezowe-6
I zakręcamy adapter.

Jak zrobić lizaki bezowe

Do przygotowania lizaków bezowych korzystam z tego samego przepisu, z którego robię bezy. Aby zobaczyć jak przygotować bezę krok po kroku, kliknij TUTAJ.

A co z patyczkami do lizaków bezowych? Na którym etapie je wkładamy i jak mocujemy?

Patyczki można zamocować na dwa sposoby: albo piec lizaki bezowe już z patyczkiem, lub zamocować patyczek do upieczonych lizaków. Osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli pieczenie lizaków bezowych już z patyczkiem. Dlatego też używam do tego patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Można do tego wykorzystać drewniane patyczki (na przykład do szaszłyka), papierowe patyczki do lizaków lub papierowe słomki. Te ostatnie są dostępne w wielu wzorach i kolorach i można je dopasować do motywu przewodniego każdej imprezy!

Lizaki bezowe
Na wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia blaszkę wyciskamy "kleks" z bezy.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-9
Na kleks kładziemy patyczek lub słomkę, lekko wciskając ją w bezę.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-10
Na górze słomki wyciskamy kształt lizaka.
AkademiaTortu-LizakiBezowe-11
Pomiędzy można również wyciskać małe beziki, aby maksymalnie wykorzystać całą powierzchnię blachy.

Lizaki bezowe na paluszkach

Super pomysłem są też lizaki bezowe na paluszkach! Tutaj, zamiast użyć słomek czy patyczków, używamy niesolonych paluszków. Wtedy, taki lizak bezowy jest w całości jadalny! Zobaczcie na ten piękny lizak bezowy< który zrobiła Bożena Furdal z Czekolady nie OszukaszTUTAJ możecie zobaczyć jak je zrobić.

Przydatne uwagi

  • Zbyt długie trzymanie białka w kąpieli wodnej może spowodować jego przegrzanie a co za tym idzie, beza się nie ubije dobrze i nie będzie trzymać ładnego kształtu.
  • Do worka cukierniczego najlepiej jest nałożyć małą ilość bezy, tak aby wyciskając nie ogrzewać jej nadto w dłoniach. Ogrzana beza również nie będzie trzymać ładnego kształtu po wyciśnięciu.
  • Jeżeli zdecydujecie się piec lizaki bezowe od razu z patyczkiem to nie używamy do tego plastikowych słomek!
  • Jeżeli wolicie piec lizaki bezowe bez patyczków: po upieczeniu patyczek można przymocować do tyłu bezy, przyklejając go roztopioną czekoladą.
  • Lizaki bezowe można przygotować w różnych kolorach – wystarczy zabarwić bezę używając do tego barwnika w żelu.
  • Czas suszenia to min 2 godz. i zależy od wielkości lizaków bezowych.
  • Można suszyć więcej niż jedną blaszkę na raz.
  • Aby uniknąć bólu nadgarstka przy wyciskaniu, najlepiej użyć worka cukierniczego mniejszego rozmiaru, takiego jak na przykład ten.
  • Fajne kartoniki na lizaki znajdziecie w Aleksander Print.
  • Masę można zabarwić barwnikami jadalnymi w żelu.
  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.
  • Lizaki bezowe to idealny prezent dla gości!
Lizaki bezowe

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Lizaki bezowe

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

79 odpowiedzi

  1. Witam, co robię źle, moje bezy z tego przepisu suszone 3 godz w 70 stopniach są klejące od spodu, a po ugryzieniu w środku są niby klejące, ale w ustach od razu zbrylają się w twardy karmel. Proszę o poradę co zrobić.

      1. Czy wysoka temperatura na zewnątrz może mieć wpływ na nietrzymanie kształtu bezików po ich wyciśnięciu na papier? Zawsze wychodziły mi piękne, przy ostatnim upale 2 x próbowałam i klapa… 🙁

        1. Najczęstszym problemem są źle ubite białka. Można je łatwo przegrzać jeżeli się ni pilnuje i wtedy źle się ubiją co w rezultacie spowoduje kiepski ich kształt. Nie sądzę aby ciepła pogoda miała wpływ, bo przecież suszymy je w piekarniku w większej temperaturze niż pokojowa…

  2. Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.

    1. Źle została wymieszana masa. Cukier puder trzeba przesiać przez sitko i mase dobrze wymieszać po jego dodaniu. Jeżeli nie pracujesz na masie od razu, powinna być zakryta folią spożywczą tak aby nie wyschła.

  3. Cześć 🙂
    Przychodzę tu z polecenia ale mam pytanie. Czy barwnik w żelu dodać na sam koniec ubijania bezy czy wcześniej? Ja bym dała zaraz po cukrze pudrze ale chce się upewnić 🙂
    Pięknie dziękuje za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Anna Jarosz
Anna Jarosz

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.