KONKURS 
DEKORACJI CUKIERNICZYCH
Szukaj

Żelka malinowa

Uwielbiam przetwory z malin. Nawet usmażone, zamrożone, obgotowane i zmielone zachowują swój charakterystyczny smak i zapach. Maliny pasują mi do wszystkiego. Z podobnymi się nie gryzą, z innymi smakami też dobrze idą w parze, podkreślają i uzupełniają.

Żelka malinowa to produkt doskonały. Ma świetny żywy kolor, więc bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Cierpki, intensywny smak dobrze przełamuje słodycz tortu, świetnie nada się też do deserów, ciast, monoporcji czy tortów musowych. Można użyć owoców świeżych i mrożonych!

Przepisem na żelkę malinową do tortu podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

Marlena Doroś
Marlena Doroś

O autorze

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. W 2020 wraz z Kasią Chudy, Marlena została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na żelkę malinową

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka malinowa

Składniki

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru wedle uznania

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  2. Maliny z wodą (50g) zagotować.
  3. Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  4. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  5. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.
  6. Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
  7. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak zrobić żelkę malinową

Przydatne uwagi

  • Puree z malin można przygotować zagotowując 150g świeżych lub mrożonych malin w 50g wody. Do puree można dodać cukier wedle uznania. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Można również przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Opcjonalnie, jeżeli nie posiadasz kuchenki mikrofalowej: napęczniałą żelatynę można dodać do gorącego puree, upewniając się, że całkowicie się rozpuści.
  •  Do przygotowania żelki malinowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma, lub rant do przygotowania żelki malinowej do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka malinowa do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki malinowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką malinową robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką malinową a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka malinowa idealnie “podkręci” smak musu czy kemu malinowego. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonego soku z malin lub likieru do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Żelka malinowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 odpowiedzi

  1. A która żelatyna najlepsza? Bo teraz widać tylko w sklepach te deserowe, to jak to poprzeliczac. Jestem mega początkująca i mam jak do tej pory źle doświadczenia przy pracy z zelatyna 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ