Żelka malinowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Uwielbiam przetwory z malin. Nawet usmażone, zamrożone, obgotowane i zmielone zachowują swój charakterystyczny smak i zapach. Maliny pasują mi do wszystkiego. Z podobnymi się nie gryzą, z innymi smakami też dobrze idą w parze, podkreślają i uzupełniają.

Żelka malinowa to produkt doskonały. Ma świetny żywy kolor, więc bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Cierpki, intensywny smak dobrze przełamuje słodycz tortu, świetnie nada się też do deserów, ciast, monoporcji. Można użyć owoców świeżych i mrożonych!

Przepisem na żelkę malinową do tortu podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. W 2020 Marlena została laureatką Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę malinową

 

Żelka malinowa

Marlena Doroś
Orzeźwiająca, cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Polska
Servings 1 fi 15cm

Składniki
  

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru wedle uznania

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  • Maliny z wodą (50g) zagotować.
  • Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.
  • Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
  • Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.
Keyword Żelka, żelka do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić żelkę malinową

Przydatne uwagi

  • Puree z malin można przygotować zagotowując 150g świeżych lub mrożonych malin w 50g wody. Do puree można dodać cukier wedle uznania. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Można również przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Opcjonalnie, jeżeli nie posiadasz kuchenki mikrofalowej: napęczniałą żelatynę można dodać do gorącego puree, upewniając się, że całkowicie się rozpuści.
  •  Do przygotowania żelki malinowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma, lub rant do przygotowania żelki malinowej do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka malinowa do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki malinowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką malinową robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką malinową a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka malinowa idealnie “podkręci” smak musu czy kemu malinowego. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonego soku z malin lub likieru do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Żelka malinowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Żelka malinowa Pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale