Żelka malinowa

Uwielbiam przetwory z malin. Nawet usmażone, zamrożone, obgotowane i zmielone zachowują swój charakterystyczny smak i zapach. Maliny pasują mi do wszystkiego. Z podobnymi się nie gryzą, z innymi smakami też dobrze idą w parze, podkreślają i uzupełniają.

Żelka malinowa to produkt doskonały. Ma świetny żywy kolor, więc bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Cierpki, intensywny smak dobrze przełamuje słodycz tortu, świetnie nada się też do deserów, ciast, monoporcji. Można użyć owoców świeżych i mrożonych!

Przepisem na żelkę malinową do tortu podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

O autorze

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. W 2020 Marlena została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę malinową

 

Żelka malinowa

Marlena Doroś
Orzeźwiająca, cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
porcje 1 fi 15cm
kategoria Deser

Składniki
  

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych lub 200g puree z malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru wedle uznania

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  • Maliny z wodą (50g) zagotować.
  • Blenderem ręcznym zmiksować do konsystencji puree. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do puree z malin. Dokładnie mieszamy.
  • Puree wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
  • Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak zrobić żelkę malinową

Przydatne uwagi

  • Puree z malin można przygotować zagotowując 150g świeżych lub mrożonych malin w 50g wody. Do puree można dodać cukier wedle uznania. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Można również przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Opcjonalnie, jeżeli nie posiadasz kuchenki mikrofalowej: napęczniałą żelatynę można dodać do gorącego puree, upewniając się, że całkowicie się rozpuści.
  •  Do przygotowania żelki malinowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma, lub rant do przygotowania żelki malinowej do tortu, powinien być ~2cm mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka malinowa do tortu powinna mieć maksymalnie do 1cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki malinowej wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką malinową robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką malinową a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka malinowa idealnie “podkręci” smak musu czy kemu malinowego. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonego soku z malin lub likieru do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Żelka malinowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Żelka malinowa Pin

3 odpowiedzi

  1. A która żelatyna najlepsza? Bo teraz widać tylko w sklepach te deserowe, to jak to poprzeliczac. Jestem mega początkująca i mam jak do tej pory źle doświadczenia przy pracy z zelatyna 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale