Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem malinowy

Krem malinowy do tortu i nie tylko

Ten bardzo prosty przepis na krem malinowy sprawdzi się do lekkich, letnich deserów i tortów. Jego zapach mocno kojarzy się z ciepłymi wieczorami, a jego smak uwielbia każdy bez względu na wiek. 

Zobacz jak przygotować krem malinowy w bardzo łatwy sposób, a jedyne składniki jakich potrzebujesz to śmietanka kremówka, maliny i galaretka. Jeśli zastanawiasz się do czego pasuje krem malinowy, zajrzyj TUTAJ. Z blogowego wpisu Akademii Tortu dowiesz się, jakie są najlepsze smakowe kombinacje dla kremu z malinami. Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt by pasowało do kremu malinowego? Zerknij na nasz Blog!

Przepis na mus malinowy

Mus malinowy

Słowo kluczowe Krem

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 120 ml wody (pół szklanki)

Instrukcje

  1. Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.

    Galaretkę malinową należy rozpuścić w gorącej wodzie
  2. Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.

    Galaretka malinowa
  3. Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.

  4. Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.

    Zmieszaj galaretką z musem malinowym
  5. Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na sztywno śmietany.

    krem malinowy
  6. Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.

    krem malinowy
  7. Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie. Jeżeli nie mamy rantu to trzeba poczekać aż krem stężeje zanim zaczniemy nim przekładać blaty.

    krem malinowy

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

48 odpowiedzi

  1. Krem jest cudowny! Maliny przetarlam przez sitko, galaretke mialam niestety tylko poziomkowa, ale nie zmienilo to szczegolnie smaku. polecam wszystkim.

    1. Można oczywiście. Można tez zrobić z połowy puree a resztę w całości. Wtedy krem będzie miał lekko różowy kolor. Pietsch tylko należy, że świeże maliny muszą być dobrej jakości aby nie „zwiędły” w kremie.

  2. Witam, czy krem będzie wystarczająco stabilny do przełożenia tortu skoro jest tylko na śmietanie i galaretce? Czy dodać dodatkowo trochę żelatyny?

    1. Można dodać cukru wedle uznania. Ja akurat nie dodaję, ponieważ uważam, że sam tynk jest wystarczająco słodki więc osobiście nie dodaję juz cukru do kremów, którymi przekładać.

    1. Mnie się w podanych proporcjach sprawdził, był stabilny. Ale zawsze można dodać dla pewności ciut żelatyny – moze jakies 8g…

  3. Czy śmietana ma być ubita na 3/4 czy może być ubita na sztywno ?
    Mam jeszcze pytanie odnośnie nasączenie do tego kremu malinowego chciałam dodać jeszcze krem śmietankowy z malinami i nie wiem jakie nasączenie dać ?

    1. Jeżeli masz świerze maliny to kolejność nie ma znaczenia. Jak mrożone to prościej zagotować (nie trzeba najpierw rozmrażać) i pózniej zblendować.

      1. Witam.A czy maliny można pierwsze zblendować a potem zagotować??a jak mam mrożone maliny to mam je wcześniej rozmrozić czy mrożone gotować i z tym sokiem potem zblendować??

      1. Dziękuję. A myśli Pani, że jest szansa, że utrzyma się 5 dni? Ponieważ przełożyłam tort kremem w niedziele z myślą, że ma być na środę, jednak plany się zmieniły i ma być na czwartek. Boję się, że już do niczego się nie nada. Tort nie jest na sprzedaż tylko dla znajomych.

  4. Dzień dobry, chcę zrobić żelkę malinową i na to krem malinowy, czy to będzie ok? Kolejne warstwy to krem z białą czekoladą i krem z gorzką czekoladą. Dobre to połączenie? Zastanawiam się czy ta zelka i krem malinowy są ok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!