Mus malinowy

Keyword Krem

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 120 ml wody (pół szklanki)

Instrukcje

  1. Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.

  2. Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.

  3. Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.

  4. Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.

  5. Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na sztywno śmietany.

  6. Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.

  7. Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie. Jeżeli nie mamy rantu to trzeba poczekać aż krem stężeje zanim zaczniemy nim przekładać blaty.

5/5 (1 Review)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *