fbpx

Mus malinowy

Ten bardzo prosty przepis na mus malinowy sprawdzi się do lekkich, letnich deserów i tortów. Jego zapach mocno kojarzy się z ciepłymi wieczorami, a jego smak uwielbia każdy bez względu na wiek.

Zobacz jak przygotować mus malinowy na galaretce w bardzo łatwy sposób, a jedyne składniki jakich potrzebujesz to śmietanka kremówka, maliny i galaretka. Jeśli zastanawiasz się do czego pasuje mus malinowy, zajrzyj TUTAJ. Z blogowego wpisu Akademii Tortu dowiesz się, jakie są najlepsze smakowe kombinacje dla kremu z malinami. Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt by pasowało do kremu malinowego? Zerknij na nasz Blog!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus malinowy

 

Akademia Tortu Mus malinowy

Mus malinowy na bazie galaretki

Mus malinowy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem malinowej galaretki. To idealne zwieńczenie letniego tortu!
porcje 1 przełożenie fi20-23

Składniki
  

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 150 ml wody

Instrukcje
 

  • Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
  • Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
  • Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
  • Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
  • Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.
  • Tak przygotowanym kremem przekładamy tort w rancie.

Jak zrobić mus malinowy z galaretką

Mus z malin do tortu
Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w 150ml gorącej wody.
malinowy mus
Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
Akademia_Tortu-KremMalinowy4
Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
Akademia_Tortu-KremMalinowy5
Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
Akademia_Tortu-KremMalinowy7
Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
Akademia_Tortu-KremMalinowy9
Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.

Mus malinowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus malinowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

68 odpowiedzi

    1. Można oczywiście. Można tez zrobić z połowy puree a resztę w całości. Wtedy krem będzie miał lekko różowy kolor. Pietsch tylko należy, że świeże maliny muszą być dobrej jakości aby nie „zwiędły” w kremie.

  1. Czy śmietana ma być ubita na 3/4 czy może być ubita na sztywno ?
    Mam jeszcze pytanie odnośnie nasączenie do tego kremu malinowego chciałam dodać jeszcze krem śmietankowy z malinami i nie wiem jakie nasączenie dać ?

      1. Dziękuję. A myśli Pani, że jest szansa, że utrzyma się 5 dni? Ponieważ przełożyłam tort kremem w niedziele z myślą, że ma być na środę, jednak plany się zmieniły i ma być na czwartek. Boję się, że już do niczego się nie nada. Tort nie jest na sprzedaż tylko dla znajomych.

  2. Dzień dobry, chcę zrobić żelkę malinową i na to krem malinowy, czy to będzie ok? Kolejne warstwy to krem z białą czekoladą i krem z gorzką czekoladą. Dobre to połączenie? Zastanawiam się czy ta zelka i krem malinowy są ok

    1. Mozna, chociaż ja z reguły na blat biszkoptu daje ciut kremu, tylko tyle by Zelka się przykleiła do niego, a na to daje więcej kremu… Tak żeby żelka kremu nie wypychała w razie czego…

  3. Witam. Chciałabym zrobić mus jagodowy, z tego przepisu robiłam już mus malinowy i był super 🙂 Jeśli chciałabym zrobić jagodowy to użyć identycznych proporcji (wiadomo galaretka jagodowa)?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale