Mus malinowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ten bardzo prosty przepis na mus malinowy sprawdzi się do lekkich, letnich deserów i tortów. Jego zapach mocno kojarzy się z ciepłymi wieczorami, a jego smak uwielbia każdy bez względu na wiek.

Zobacz jak przygotować mus malinowy na galaretce w bardzo łatwy sposób, a jedyne składniki jakich potrzebujesz to śmietanka kremówka, maliny i galaretka. Jeśli zastanawiasz się do czego pasuje krem malinowy, zajrzyj TUTAJ. Z blogowego wpisu Akademii Tortu dowiesz się, jakie są najlepsze smakowe kombinacje dla kremu z malinami. Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt by pasowało do kremu malinowego? Zerknij na nasz Blog!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus malinowy

 

Mus malinowy na bazie galaretki

Mus malinowy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem malinowej galaretki. To idealne zwieńczenie letniego tortu!
Servings 1 przełożenie fi20-23

Składniki
  

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 150 ml wody

Instrukcje
 

  • Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
  • Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
  • Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
  • Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
  • Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.
  • Tak przygotowanym kremem przekładamy tort w rancie.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus malinowy z galaretką

Mus z malin do tortu
Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w 150ml gorącej wody.
malinowy mus
Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
Mus malinowy
Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
Mus malinowy
Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
Mus malinowy
Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
Mus malinowy
Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu można użyć świeżych lub mrożonych malin.
  • Śmietankę do musu ubijam na tak zwane 3/4. Kiedy śmietanka jest jeszcze lekko lejąca dodaję do niej puree – jest mniejsza szansa, że się zwarzy.
  • Zamiast galaretki, można również użyć żelatyny. W jakich proporcjach dowiecie się z pomocnego artykułu Ewy Drzewickiej: Jak ustabilizować krem do tortu.

Mus malinowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

66 odpowiedzi

    1. Można oczywiście. Można tez zrobić z połowy puree a resztę w całości. Wtedy krem będzie miał lekko różowy kolor. Pietsch tylko należy, że świeże maliny muszą być dobrej jakości aby nie „zwiędły” w kremie.

  1. Czy śmietana ma być ubita na 3/4 czy może być ubita na sztywno ?
    Mam jeszcze pytanie odnośnie nasączenie do tego kremu malinowego chciałam dodać jeszcze krem śmietankowy z malinami i nie wiem jakie nasączenie dać ?

      1. Dziękuję. A myśli Pani, że jest szansa, że utrzyma się 5 dni? Ponieważ przełożyłam tort kremem w niedziele z myślą, że ma być na środę, jednak plany się zmieniły i ma być na czwartek. Boję się, że już do niczego się nie nada. Tort nie jest na sprzedaż tylko dla znajomych.

  2. Dzień dobry, chcę zrobić żelkę malinową i na to krem malinowy, czy to będzie ok? Kolejne warstwy to krem z białą czekoladą i krem z gorzką czekoladą. Dobre to połączenie? Zastanawiam się czy ta zelka i krem malinowy są ok

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale