Szukaj

Mus malinowy z galaretką

Ten bardzo prosty przepis na mus malinowy sprawdzi się do lekkich, letnich deserów i tortów. Jego zapach mocno kojarzy się z ciepłymi wieczorami, a jego smak uwielbia każdy bez względu na wiek.

Zobacz jak przygotować mus malinowy na galaretce w bardzo łatwy sposób, a jedyne składniki jakich potrzebujesz to śmietanka kremówka, maliny i galaretka. Jeśli zastanawiasz się do czego pasuje mus malinowy, zajrzyj TUTAJ. Z blogowego wpisu Akademii Tortu dowiesz się, jakie są najlepsze smakowe kombinacje dla kremu z malinami. Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt by pasowało do kremu malinowego? Zerknij na nasz Blog!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus malinowy

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus malinowy z galaretką

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 150 ml wody

Instrukcje

  1. Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w gorącej wodzie.
  2. Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
  3. Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
  4. Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
  5. Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
  6. Można mieszać ubitą śmietanę z puree ręcznie lub w robocie na najmniejszych obrotach. Od czasu do czasu zatrzymując robot aby zebrać mus ze ścianek naczynia.
  7. Tak przygotowanym kremem przekładamy tort w rancie.

Jak zrobić mus malinowy z galaretką

Akademia_Tortu-KremMalinowy1
Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w 150ml gorącej wody.
Akademia_Tortu-KremMalinowy3
Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
Akademia_Tortu-KremMalinowy4
Maliny zagotować i zrobić puree. Osobiście nie usuwam pestek, ale można to zrobić przelewając puree przez sitko.
Akademia_Tortu-KremMalinowy5
Rozpuszczoną galaretkę (gorącą) wymieszać z malinowym puree. Odstawić do przestygnięcia.
Akademia_Tortu-KremMalinowy7
Przestygnięte puree, takie które powoli już zaczyna się ścinać, wlewamy powoli do ówcześnie ubitej na 3/4 śmietanki.
Akademia_Tortu-KremMalinowy9
Tak przygotowanym kremem przekładamy tort jeżeli składamy go w rancie.

Przydatne uwagi

Mus malinowy z galaretką

Mus malinowy z galaretką

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kokosowy
Pistacjowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Mus malinowy z galaretką

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

70 odpowiedzi

    1. Można oczywiście. Można tez zrobić z połowy puree a resztę w całości. Wtedy krem będzie miał lekko różowy kolor. Pietsch tylko należy, że świeże maliny muszą być dobrej jakości aby nie „zwiędły” w kremie.

  1. Czy śmietana ma być ubita na 3/4 czy może być ubita na sztywno ?
    Mam jeszcze pytanie odnośnie nasączenie do tego kremu malinowego chciałam dodać jeszcze krem śmietankowy z malinami i nie wiem jakie nasączenie dać ?

      1. Dziękuję. A myśli Pani, że jest szansa, że utrzyma się 5 dni? Ponieważ przełożyłam tort kremem w niedziele z myślą, że ma być na środę, jednak plany się zmieniły i ma być na czwartek. Boję się, że już do niczego się nie nada. Tort nie jest na sprzedaż tylko dla znajomych.

  2. Dzień dobry, chcę zrobić żelkę malinową i na to krem malinowy, czy to będzie ok? Kolejne warstwy to krem z białą czekoladą i krem z gorzką czekoladą. Dobre to połączenie? Zastanawiam się czy ta zelka i krem malinowy są ok

    1. Mozna, chociaż ja z reguły na blat biszkoptu daje ciut kremu, tylko tyle by Zelka się przykleiła do niego, a na to daje więcej kremu… Tak żeby żelka kremu nie wypychała w razie czego…

  3. Dzień dobry,
    Zastanawiam się czy zrobić ten mus malinowy i przełożyć razem z żelką malinową, czy lepiej zrobić krem truskawkowy z serkiem maskarpone z Pani przepisu, ale zmienić na maliny. Chciałam jeszcze zapytać czy nakładając żelkę na mus/krem położony na blacie musi być schłodzony po czym nałożyć żelkę i przykryć musem/kremem.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ