Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem mus truskawkowy

Koniec maja to w wielu regionach świata sezon truskawkowy. Pyszne, świeże z ogródka, najsmaczniejsze są pewnie same bez dodatków. Moje dzieci uwielbiają truskawki w czekoladzie. Specjalnie dla nich zawsze przygotowuję małą porcję czekoladowego ganache lub podaję je z drip’em z białej czekolady …

truskawki z białą czekoladą
truskawki w czekoladzie

 Jest wiele sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, ale jako, że Akademia Tortu to portal dotyczący wszystkiego co związane z przygotowaniem i dekoracją tortów w stylu angielskim, podzielimy się więc z wami sprawdzonym przepisem na krem z truskawek z dodatkiem jogurtu.

Jest to zmodyfikowana wersja musu malinowego, którą podzieliła się ze mną moja koleżanka – Elspeth Phin, właścicielka pracowni tortów artystycznych w Szkocji –  Ellie’s Creative Cakes. 

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

tort z kremem truskawkowym
5 od 2
Drukuj

Mus z truskawek

Pyszny mus truskawkowy

Course Dessert
Keyword Krem
30 minut
45 minut
Autor Elspeth Phin

Składniki

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 ml jogurtu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 listków żelatyny lub 2 1/2 łyżki żelatyny w proszku

Instrukcje

  1. Świeże truskawki zagotować w garnku, około 3min. Mrożone truskawki mogą zająć trochę dłużej.

  2. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ~10min.

  3. Odcisnąć wodę z listków żelatyny i dodać do ciepłych truskawek i wymieszać.

  4. Po przestudzeniu zrobić puree.

  5. Dodać yogurt i wymieszać.

  6. Ubić śmietanę.

  7. Do ubitej śmietany dodać puree z truskawek, wolno mieszając.

  8. Odstawić do lodówki do stężenia.

Jak przygotować mus z truskawek...

Żelatynę w proszku zalewam małą ilością zimnej wody - tylko tyle aby woda ją przykryła.
Odstawiam na ~10min aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali. Podgrzewam jednorazowo 4-5 sekund i sprawdzam czy już się rozpuściła i nie ma grudek.*
Rozpuszczoną wlewam do przygotowanego wcześniej puree z truskawek.
Wszystko dokładnie mieszam rózgą...
Odmierzam 200ml jogurtu. Ja używam jogurtu o smaku waniliowym i wtedy nie dodaję już ekstraktu z wanilii.
Dodaję jogurt do truskawkowego puree.
Dla podkręcenia smaku można również dodać zmielone truskawki liofilizowane, ale nie jest to konieczne.
Truskawki liofilizowane miele razem z cukrem pudrem w blenderze.
Śmietanę ubijam... aby nie pryskała w trakcie ubijania - zasłaniam miskę folią spożywczą...
Do ubitej śmietany dodaje zmielone truskawki liofilizowane...
Całość mieszam na wolnych obrotach...
Na najmniejszych obrotach miksera - po łyżce dodaję puree z truskawek...
krem truskawkowy
Po dodaniu puree zatrzymuję mikser i mieszam już delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
krem truskawkowy
Przygotowany mus odstawiamy do lodówki aby się lekko stężał.

Przydatne uwagi...

  1. Aby przygotować krem z malin – zamiast truskawek dajemy 300g świeżych lub mrożonych malin.
  2. Przelicznik żelatyny: 1 łyżka żelatyny w proszku  = 3 listki
  3. Nie potrzeba dodawać truskawek liofilizowanych. Ja dodaję dla wzmocnienia smaku.
  4. Można dodać łyżeczkę soku z cytryny, który również “wzmocni” smak truskawek.
  5. Jeszcze inną opcją “podkręcenia” truskawkowego smaku jest zastąpienie żelatyny 1.5 paczki galaretki truskawkowej.
  6. Mus można przełożyć do worków cukierniczych co póżniej ułatwia równe rozprowadzenie kremu na blacie biszkoptu.
  7. Przepis starcza na 3 przełożenia tortu  fi20 lub fi23 (w zależności od tego jaką wysokość ma mieć krem między blatami biszkoptu).

Na zdjęciach pysznie wyglądające torty Elspeth!

Po więcej inspiracji zapraszamy was do odwiedzenia i polubienia strony Ellie’s Creative Cakes.

A do czego Ty wykorzystujesz świeże truskawki w sezonie? Podziel się z nami w komentarzach poniżej! 🙂 

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

32 odpowiedzi

    1. Galaretkę rozpuszczamy tak jak jest polecane na opakowaniu galaretki, z tym, że w pół szklanki wody. Dodajemy ją zamiast żelatyny wiec w tym samym momencie.

  1. Wygląda super. Zastanawiam się jak użyć galaretkę zamiast żelatyny. W jakich proporcjach wody rozpuścić te 1,5 opakowania galaretki?

  2. Dzień dobry, mam pytanie odnosnie rozpuszczenia galaretki. Robie to tak jak na opakowaniu, czy w gorącej widzie i jak przestygnie trochę to dodaje do ciepłych truskawek czy w zimnej wodzie i takie dodaje zimne do ciepłych truskawek?

    1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie – tak jak opisane jest na instrukcjach na opakowaniu galaretki ALE dajemy tylko pół szklanki wody. Dodajemy rozpuszczoną, ciepłą do puree z truskawek.

  3. Witam proszę o podpowiedź: podane proporcje kremu sa na 3 przełożenia fi 20. Czy wtedy jedno przełożenie ma 2cm? Poza tym czy może Pani polecić jakiś ogólno dostępny jogurt waniliowy? Rozumiem że gęstość ma znaczenie?

    1. Pewnie. Jak przygotujesz krem to daj go od razu do worka cukierniczego i do lodówki. Na drugi dzień odcinasz końcówkę worka i wyciskasz na blat.

  4. Chciałabym zrobić biszkopt biały, jedna warstwa to mus z białej czekolady, druga to krem truskawkowy a na wierzch co może być i czym otynkowac żeby smaki grały? Z góry dziękuję za podpowiedź

    1. Otynkować możesz obojętnie którym kremem, który nadaje się do tynkowania. One maja raczej neutralne smaki i do wszystkiego pasują. Zerknij na naszej stronie z przepisami mamy parę przepisów na różne rodzaje tynku. Tam znajdziesz tez przepis na truskawkowy drip https://akademiatortu.pl/przepisy/

    1. Jeżeli składasz tort w rancie, to możesz wylać na tort od razu. Wtedy stężeje juz na blacie. Ja w rekawie cukierniczym lub juz przełożony tort odstawiam na noc do lodówki aby wszytko ładnie stężało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie