
Torty komunijne 2022
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Koniec maja to w wielu regionach świata sezon truskawkowy. Pyszne, świeże z ogródka, najsmaczniejsze są pewnie same bez dodatków. Moje dzieci uwielbiają truskawki w czekoladzie. Specjalnie dla nich zawsze przygotowuję małą porcję czekoladowego ganache lub podaję je z drip’em z białej czekolady.
Jest wiele sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, ale jako, że Akademia Tortu to portal dotyczący wszystkiego co związane z przygotowaniem i dekoracją tortów w stylu angielskim, podzielimy się więc z wami sprawdzonym przepisem na mus z truskawkowy z dodatkiem jogurtu.
Jest to zmodyfikowana wersja musu malinowego, którą podzieliła się ze mną moja koleżanka – Elspeth Phin, właścicielka pracowni tortów artystycznych w Szkocji – Ellie’s Creative Cakes.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Dla „podkręcenia” smaku musu z truskawek, można dodać zmielone truskawki liofilizowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
40 odpowiedzi
A galaretke dodać w ktorym momencie? Sucha czy rozpuszczona? Jezeli rozpuszczona to w ilu ml wody?
Galaretkę rozpuszczamy tak jak jest polecane na opakowaniu galaretki, z tym, że w pół szklanki wody. Dodajemy ją zamiast żelatyny wiec w tym samym momencie.
Wygląda super. Zastanawiam się jak użyć galaretkę zamiast żelatyny. W jakich proporcjach wody rozpuścić te 1,5 opakowania galaretki?
Dzień dobry, mam pytanie odnosnie rozpuszczenia galaretki. Robie to tak jak na opakowaniu, czy w gorącej widzie i jak przestygnie trochę to dodaje do ciepłych truskawek czy w zimnej wodzie i takie dodaje zimne do ciepłych truskawek?
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie – tak jak opisane jest na instrukcjach na opakowaniu galaretki ALE dajemy tylko pół szklanki wody. Dodajemy rozpuszczoną, ciepłą do puree z truskawek.
Czesc. A mam pytanko. Co zrobic gdy krem truskawkowy sie zwazy??
Zobacz tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Witam, chciałbym zapytać jaki jogurt się dodaje do kremu naturalny czy jakoś homogenizowany waniliowy???
Dodawałam i naturalny i waniliowy. Wychodzi smaczny i z jednym i drugim 🙂
Witam proszę o podpowiedź: podane proporcje kremu sa na 3 przełożenia fi 20. Czy wtedy jedno przełożenie ma 2cm? Poza tym czy może Pani polecić jakiś ogólno dostępny jogurt waniliowy? Rozumiem że gęstość ma znaczenie?
Witam! Czy takim kremem mogę dziś obłożyć tort, który będzie jedzony we wtorek, nie wyschnie? Chodzi mi o boki…
Nie, ten krem nie nadaje się do obłożenia nim boków. To jest krem do przełożenia blatów biszkoptu.
Ile dni wcześniej mogę złożyć tort z tym konkretnym kremem? 🙂
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Rozumiem, że 3 dni wcześniej będzie ok? 😉
Jak bez świeżych owoców to jak najbardziej.
Dzień dobry, czy mogę krem przygotować dzień wcześniej a dopiero następnego dnia przekładać nim tort ?
Nieststy nie wiem, nigdy nie testowałam…
Dzień dobry, czy mogę żelatyne zamienić na agar i czy może wie pani ile go dodać? Dziękuję i pozdrawiam
Pewnie. Jak przygotujesz krem to daj go od razu do worka cukierniczego i do lodówki. Na drugi dzień odcinasz końcówkę worka i wyciskasz na blat.
A jak robię mus malinowy to 100 g mniej malin niż truskawek,a resztę składników takie same proporcje??
tak
Chciałabym zrobić biszkopt biały, jedna warstwa to mus z białej czekolady, druga to krem truskawkowy a na wierzch co może być i czym otynkowac żeby smaki grały? Z góry dziękuję za podpowiedź
Otynkować możesz obojętnie którym kremem, który nadaje się do tynkowania. One maja raczej neutralne smaki i do wszystkiego pasują. Zerknij na naszej stronie z przepisami mamy parę przepisów na różne rodzaje tynku. Tam znajdziesz tez przepis na truskawkowy drip https://akademiatortu.pl/przepisy/
Na jak długo odstawic mus do lodówki, aby można było go wylozyc na tort ? 🙂
Jeżeli składasz tort w rancie, to możesz wylać na tort od razu. Wtedy stężeje juz na blacie. Ja w rekawie cukierniczym lub juz przełożony tort odstawiam na noc do lodówki aby wszytko ładnie stężało.
Witam. Czy zamiast jogurtu mogę dodać serek mascarpone?
Nie bardzo… mascarpone ma zupełnie inną konsystencje niż jogurt…
Witam.A jak chcę zrobić mus z truskawek z 80 dag truskawek i 500 ml śnietanki 30% to ile dodać żelatyny?
Dzień dobry, został mi nadmiar, czy będę mogła wykorzystać krem za tydzień? Jadł do tej pory go przechowywać?
Tydzień to trochę za długo… Krem raczej podejdzie wodą. Zobacz jak inaczej można wykorzystać inaczej tutaj:
https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/
Na jaki tort wystarczy masy z tego przepisu. Chcialabym zrobic tylko jedna warstwe truskawkowa plus zelka w srodek. Ile bede potrzebowala wtedy tej masy? ostatnio robilam z musem z borowek z zelka i byl super a z przepisu akurat wyszlo mi na jeno pietro.
Czy zamiast ubitej śmietany może być mascarpone?
Mascarpone używa się w kremach jako”stabilizatora”. Tutaj stabilizatorem jest już żelatyna… Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
czy można pominąć w przepisie jogurt bez szkody dla kremu?
W opisie jak zrobić są używane truskawki fiziolowane a w przepaisienocj nie ma. Czy można je pominąć?
Z ich dodatkiem jest bardziej intensywny smak. Można pominąć.
Jakie proporcje składników kremu na jedno obłożenie
Witam. Co zrobić jeśli zwarzył mi się mus truskawkowy jak go uratowac