fbpx

Mus truskawkowy z jogurtem

Koniec maja to w wielu regionach świata sezon truskawkowy. Pyszne, świeże z ogródka, najsmaczniejsze są pewnie same bez dodatków. Moje dzieci uwielbiają truskawki w czekoladzie. Specjalnie dla nich zawsze przygotowuję małą porcję czekoladowego ganache lub podaję je z drip’em z białej czekolady.

Jest wiele sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, ale jako, że Akademia Tortu to portal dotyczący wszystkiego co związane z przygotowaniem i dekoracją tortów w stylu angielskim, podzielimy się więc z wami sprawdzonym przepisem na mus z truskawkowy z dodatkiem jogurtu.

Jest to zmodyfikowana wersja musu malinowego, którą podzieliła się ze mną moja koleżanka – Elspeth Phin, właścicielka pracowni tortów artystycznych w Szkocji –  Ellie’s Creative Cakes. 

 

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus truskawkowy

 

Mus truskawkowy z jogurtem

Mus z truskawek

Elspeth Phin
Pyszny mus truskawkowy z dodatkiem naturalnego jogurtu - idealny do letnich deserów jak i do przełożenia tortów.
porcje 3 przełożenia fi20

Składniki
  

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 ml jogurtu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 listków żelatyny lub 2 1/2 łyżki żelatyny w proszku

Instrukcje
 

  • Świeże truskawki zagotować w garnku, około 3min. Mrożone truskawki mogą zająć trochę dłużej.
  • Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ~10min.
  • Odcisnąć wodę z listków żelatyny i dodać do ciepłych truskawek i wymieszać.
  • Po przestudzeniu zrobić puree.
  • Dodać yogurt i wymieszać.
  • Ubić śmietanę.
  • Do ubitej śmietany dodać puree z truskawek, wolno mieszając.
  • Odstawić do lodówki do stężenia.

Jak przygotować mus z truskawek

AkademiaTortu-KremTruskawkowy3
Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali. Podgrzewam jednorazowo 4-5 sekund i sprawdzam czy już się rozpuściła i nie ma grudek.
Mus truskawkowy z jogurtem
Rozpuszczoną wlewam do przygotowanego wcześniej puree z truskawek. Wszystko dokładnie mieszam rózgą...
AkademiaTortu-KremTruskawkowy6
Odmierzam 200ml jogurtu. Ja używam jogurtu o smaku waniliowym i wtedy nie dodaję już ekstraktu z wanilii.
Mus truskawkowy z jogurtem
Dodaję jogurt do truskawkowego puree.
Mus truskawkowy z jogurtem
Do ubitej na 3/4 śmietanki dodaje puree i mieszam tylko do połączenia się składników.
Mus truskawkowy z jogurtem
Gotowy mus przekładam do rękawa cukierniczego.

Liofilizowane truskawki

Dla „podkręcenia” smaku musu z truskawek, można dodać zmielone truskawki liofilizowane.

Mus truskawkowy z jogurtem
Do truskawek liofilizowanych dodaję łyżkę cukru pudru i wszystko mielę na proszek.
Mus truskawkowy z jogurtem
mielę na proszek. Truskawkowy proszek dodaje do ubitej śmietanki.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  1. Aby przygotować krem z malin – zamiast truskawek dajemy 300g świeżych lub mrożonych malin.
  2. Przelicznik żelatyny: 1 łyżka żelatyny w proszku  = 3 listki
  3. Do musu truskawkowego nie potrzeba dodawać truskawek liofilizowanych. Ja dodaję dla wzmocnienia smaku.
  4. Można dodać łyżeczkę soku z cytryny, który również “wzmocni” smak truskawek.
  5. Jeszcze inną opcją “podkręcenia” truskawkowego smaku jest zastąpienie żelatyny 1.5 paczki galaretki truskawkowej.
  6. Mus można przełożyć do worków cukierniczych co póżniej ułatwia równe rozprowadzenie kremu na blacie biszkoptu.
  7. Przepis starcza na 3 przełożenia tortu  fi20 lub fi23 (w zależności od tego jaką wysokość ma mieć krem między blatami biszkoptu).
  8. Pod krem truskawkowy, bezpośrednio na nasączony blat biszkoptu, często kładę warstwę frużeliny truskawkowej.

Mus truskawkowy z jogurtem
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus truskawkowy z jogurtem pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

40 odpowiedzi

  1. Dzień dobry, mam pytanie odnosnie rozpuszczenia galaretki. Robie to tak jak na opakowaniu, czy w gorącej widzie i jak przestygnie trochę to dodaje do ciepłych truskawek czy w zimnej wodzie i takie dodaje zimne do ciepłych truskawek?

  2. Witam proszę o podpowiedź: podane proporcje kremu sa na 3 przełożenia fi 20. Czy wtedy jedno przełożenie ma 2cm? Poza tym czy może Pani polecić jakiś ogólno dostępny jogurt waniliowy? Rozumiem że gęstość ma znaczenie?

  3. Chciałabym zrobić biszkopt biały, jedna warstwa to mus z białej czekolady, druga to krem truskawkowy a na wierzch co może być i czym otynkowac żeby smaki grały? Z góry dziękuję za podpowiedź

    1. Jeżeli składasz tort w rancie, to możesz wylać na tort od razu. Wtedy stężeje juz na blacie. Ja w rekawie cukierniczym lub juz przełożony tort odstawiam na noc do lodówki aby wszytko ładnie stężało.

  4. Na jaki tort wystarczy masy z tego przepisu. Chcialabym zrobic tylko jedna warstwe truskawkowa plus zelka w srodek. Ile bede potrzebowala wtedy tej masy? ostatnio robilam z musem z borowek z zelka i byl super a z przepisu akurat wyszlo mi na jeno pietro.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale