Koniec maja to w wielu regionach świata sezon truskawkowy. Pyszne, świeże z ogródka, najsmaczniejsze są pewnie same bez dodatków. Moje dzieci uwielbiają truskawki w czekoladzie. Specjalnie dla nich zawsze przygotowuję małą porcję czekoladowego ganache lub podaję je z drip’em z białej czekolady …
Jest wiele sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, ale jako, że Akademia Tortu to portal dotyczący wszystkiego co związane z przygotowaniem i dekoracją tortów w stylu angielskim, podzielimy się więc z wami sprawdzonym przepisem na krem z truskawek z dodatkiem jogurtu.
Jest to zmodyfikowana wersja musu malinowego, którą podzieliła się ze mną moja koleżanka – Elspeth Phin, właścicielka pracowni tortów artystycznych w Szkocji – Ellie’s Creative Cakes.
Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
Przepis na mus z truskawek
Mus z truskawek
Pyszny mus truskawkowy
Składniki
- 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 ml jogurtu
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 8 listków żelatyny lub 2 1/2 łyżki żelatyny w proszku
Instrukcje
-
Świeże truskawki zagotować w garnku, około 3min. Mrożone truskawki mogą zająć trochę dłużej.
-
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ~10min.
-
Odcisnąć wodę z listków żelatyny i dodać do ciepłych truskawek i wymieszać.
-
Po przestudzeniu zrobić puree.
-
Dodać yogurt i wymieszać.
-
Ubić śmietanę.
-
Do ubitej śmietany dodać puree z truskawek, wolno mieszając.
-
Odstawić do lodówki do stężenia.
Jak przygotować mus z truskawek...
Przydatne uwagi...
- Aby przygotować krem z malin – zamiast truskawek dajemy 300g świeżych lub mrożonych malin.
- Przelicznik żelatyny: 1 łyżka żelatyny w proszku = 3 listki
- Nie potrzeba dodawać truskawek liofilizowanych. Ja dodaję dla wzmocnienia smaku.
- Można dodać łyżeczkę soku z cytryny, który również “wzmocni” smak truskawek.
- Jeszcze inną opcją “podkręcenia” truskawkowego smaku jest zastąpienie żelatyny 1.5 paczki galaretki truskawkowej.
- Mus można przełożyć do worków cukierniczych co póżniej ułatwia równe rozprowadzenie kremu na blacie biszkoptu.
- Przepis starcza na 3 przełożenia tortu fi20 lub fi23 (w zależności od tego jaką wysokość ma mieć krem między blatami biszkoptu).
- Pod krem truskawkowy, bezpośrednio na nasączony blat biszkoptu, często kładę warstwę frużeliny truskawkowej.
Na zdjęciach pysznie wyglądające torty Elspeth!
Po więcej inspiracji zapraszamy was do odwiedzenia i polubienia strony Ellie’s Creative Cakes.
A do czego Ty wykorzystujesz świeże truskawki w sezonie? Podziel się z nami w komentarzach poniżej! 🙂
32 Responses
A galaretke dodać w ktorym momencie? Sucha czy rozpuszczona? Jezeli rozpuszczona to w ilu ml wody?
Galaretkę rozpuszczamy tak jak jest polecane na opakowaniu galaretki, z tym, że w pół szklanki wody. Dodajemy ją zamiast żelatyny wiec w tym samym momencie.
Wygląda super. Zastanawiam się jak użyć galaretkę zamiast żelatyny. W jakich proporcjach wody rozpuścić te 1,5 opakowania galaretki?
Dzień dobry, mam pytanie odnosnie rozpuszczenia galaretki. Robie to tak jak na opakowaniu, czy w gorącej widzie i jak przestygnie trochę to dodaje do ciepłych truskawek czy w zimnej wodzie i takie dodaje zimne do ciepłych truskawek?
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie – tak jak opisane jest na instrukcjach na opakowaniu galaretki ALE dajemy tylko pół szklanki wody. Dodajemy rozpuszczoną, ciepłą do puree z truskawek.
Czesc. A mam pytanko. Co zrobic gdy krem truskawkowy sie zwazy??
Zobacz tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Witam, chciałbym zapytać jaki jogurt się dodaje do kremu naturalny czy jakoś homogenizowany waniliowy???
Dodawałam i naturalny i waniliowy. Wychodzi smaczny i z jednym i drugim 🙂
Witam proszę o podpowiedź: podane proporcje kremu sa na 3 przełożenia fi 20. Czy wtedy jedno przełożenie ma 2cm? Poza tym czy może Pani polecić jakiś ogólno dostępny jogurt waniliowy? Rozumiem że gęstość ma znaczenie?
Witam! Czy takim kremem mogę dziś obłożyć tort, który będzie jedzony we wtorek, nie wyschnie? Chodzi mi o boki…
Nie, ten krem nie nadaje się do obłożenia nim boków. To jest krem do przełożenia blatów biszkoptu.
Ile dni wcześniej mogę złożyć tort z tym konkretnym kremem? 🙂
Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Rozumiem, że 3 dni wcześniej będzie ok? 😉
Jak bez świeżych owoców to jak najbardziej.
Dzień dobry, czy mogę krem przygotować dzień wcześniej a dopiero następnego dnia przekładać nim tort ?
Nieststy nie wiem, nigdy nie testowałam…
Dzień dobry, czy mogę żelatyne zamienić na agar i czy może wie pani ile go dodać? Dziękuję i pozdrawiam
Pewnie. Jak przygotujesz krem to daj go od razu do worka cukierniczego i do lodówki. Na drugi dzień odcinasz końcówkę worka i wyciskasz na blat.
A jak robię mus malinowy to 100 g mniej malin niż truskawek,a resztę składników takie same proporcje??
tak
Chciałabym zrobić biszkopt biały, jedna warstwa to mus z białej czekolady, druga to krem truskawkowy a na wierzch co może być i czym otynkowac żeby smaki grały? Z góry dziękuję za podpowiedź
Otynkować możesz obojętnie którym kremem, który nadaje się do tynkowania. One maja raczej neutralne smaki i do wszystkiego pasują. Zerknij na naszej stronie z przepisami mamy parę przepisów na różne rodzaje tynku. Tam znajdziesz tez przepis na truskawkowy drip https://akademiatortu.pl/przepisy/
Na jak długo odstawic mus do lodówki, aby można było go wylozyc na tort ? 🙂
Jeżeli składasz tort w rancie, to możesz wylać na tort od razu. Wtedy stężeje juz na blacie. Ja w rekawie cukierniczym lub juz przełożony tort odstawiam na noc do lodówki aby wszytko ładnie stężało.
Witam. Czy zamiast jogurtu mogę dodać serek mascarpone?
Nie bardzo… mascarpone ma zupełnie inną konsystencje niż jogurt…
Witam.A jak chcę zrobić mus z truskawek z 80 dag truskawek i 500 ml śnietanki 30% to ile dodać żelatyny?
Dzień dobry, został mi nadmiar, czy będę mogła wykorzystać krem za tydzień? Jadł do tej pory go przechowywać?
Tydzień to trochę za długo… Krem raczej podejdzie wodą. Zobacz jak inaczej można wykorzystać inaczej tutaj:
https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/