20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Frużelina truskawkowa

Nie zamierzam się z tym kryć – uwielbiam truskawki! Ich smak jest kwintesencją wspomnień wakacji z dzieciństwa, kiedy nie mieliśmy jeszcze dostępu do tylu słodyczy, owoce występowały jedynie w przyrodzonych sobie sezonach, a poza nimi można było wyłącznie objadać się domowymi przetworami. Te dojrzale na słońcu, pachnące i twarde od soku truskawki wciąż mi się czasem śnią.

Teraz mamy już wszystko i w zasadzie wszystko można kupić, mimo to wciąż lubię coś ukręcić z prawdziwych truskawek.

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do tortów. Jest świetnym wybiegiem poza sezonem, ale i w sezonie smakuje mocniej i pachnie intensywniej, niż same owoce. Frużelina truskawkowa jest też świetną alternatywą dla tych, którzy obawiają się świeżych owoców w torcie. Z frużeliną ryzyko rozjechania jest znacznie mniejsze!

truskawki

Przepis na frużelinę z truskawek

Frużelina z truskawek

Kurs Deser
Kuchnia Polska
Słowo kluczowe frużelina
5 minut
Czas gotowania 5 minut
10 minut

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
  • 50 ml zimnej wody
  • sok z cytryny

Instrukcje

  1. Truskawki pokroić na kawałki.

  2. Dodać cukier i zagotować.

  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie. Dodać do gotujących się truskawek.

  4. Truskawki z mąką zagotować chwilkę aby mąka zgęstniała. Zdjąć z palnika.

Jak zrobić frużelinę z truskawek

Frużelina truskawkowa
Do pokrojonych na kawałki truskawek dodaję cukier.
Frużelina truskawkowa
Zagotowuję.
Frużelina truskawkowa
Gotuję 5-10 minut.
Frużelina truskawkowa
Skrobię ziemniaczaną dodaję do zimnej wody...
Frużelina truskawkowa
...i rozrabiam rózgą.
Frużelina truskawkowa
Dodaję do truskawek.
Frużelina truskawkowa
Gotuję tylko do momentu aż skrobia zgęstnieje.
Frużelina truskawkowa
*Gorącą frużelinę przekładam do słoiczków.

Przydatne uwagi...

  • Schłodzoną frużelinę kładę bezpośrednio na blat biszkoptu.
  • Frużelinę truskawkową można przygotować również z mrożonych truskawek.
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą.
  • Gorącą, dopiero co przygotowaną, frużelinę można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zawekować.

Przypnij na Pinterest!

Frużelina z truskawek pin

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!