fbpx

Frużelina truskawkowa

Nie zamierzam się z tym kryć – uwielbiam truskawki! Ich smak jest kwintesencją wspomnień wakacji z dzieciństwa, kiedy nie mieliśmy jeszcze dostępu do tylu słodyczy, owoce występowały jedynie w przyrodzonych sobie sezonach, a poza nimi można było wyłącznie objadać się domowymi przetworami. Te dojrzale na słońcu, pachnące i twarde od soku truskawki wciąż mi się czasem śnią.

Teraz mamy już wszystko i w zasadzie wszystko można kupić, mimo to wciąż lubię coś ukręcić z prawdziwych truskawek.

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do tortów. Jest świetnym wybiegiem poza sezonem, ale i w sezonie smakuje mocniej i pachnie intensywniej, niż same owoce. Frużelina z truskawek jest też świetną alternatywą dla tych, którzy obawiają nieświeżych owoców w torcie. Z frużeliną ryzyko rozjechania jest znacznie mniejsze!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Frużelina truskawkowa

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na frużelinę truskawkową

 

Frużelina z truskawek

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do tortów i deserów. Frużelinę można przygotować ze świerzych lub mrożonych truskawek.
porcje 2 fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
  • 50 ml zimnej wody
  • sok z cytryny

Instrukcje
 

  • Truskawki pokroić na kawałki.
  • Dodać cukier i zagotować.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie. Dodać do gotujących się truskawek.
  • Truskawki z mąką zagotować chwilkę aby mąka zgęstniała. Zdjąć z palnika.

Jak zrobić frużelinę z truskawek

Frużelina truskawkowa
Do pokrojonych na kawałki truskawek dodaję cukier.
Frużelina truskawkowa
Zagotowuję.
Frużelina truskawkowa ze Świerzych truskawek
Gotuję 5-10 minut.
Frużelina truskawkowa
Skrobię ziemniaczaną dodaję do zimnej wody...
Frużelina truskawkowa
...i rozrabiam rózgą.
Frużelina truskawkowa
Dodaję do truskawek.
Frużelina truskawkowa
Gotuję tylko do momentu aż skrobia zgęstnieje.
Frużelina truskawkowa
Gorącą frużelinę przekładam do słoiczków.

Przydatne uwagi

  • Schłodzoną frużelinę kładę bezpośrednio na blat biszkoptu.
  • Frużelina truskawkowa może być przygotowana również z mrożonych truskawek.
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą.
  • Gorącą, dopiero co przygotowaną frużelinę można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zawekować.
  • Szukasz inspiracji na torty? Zerknij na CakeRoom.pl
Frużelina truskawkowa w słoiczkach

Frużelina truskawkowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Frużelina truskawkowa pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale