Żelka truskawkowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Zaraz za żelką z borówki amerykańskiej w kolejce czekała żelka truskawkowa. Tak to zwykle bywa, że kiedy wpadnę w szał eksperymentowania, idzie to jedno za drugim, a moja rodzina rośnie w oczach!

Żelka truskawkowa ma cudny kolor – naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu. Żelka truskawkowa ma wyrazisty i orzeźwiający smak , kojarzący się z latem i wakacjami. Jest to po prostu produkt doskonały i zaręczam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie chcieli szukać nowych połączeń i nowych sposobów na jej wykorzystanie.

Koniecznie spróbujcie w sezonie truskawkowym!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Obręcz cukiernicza, Papier do pieczenia, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę truskawkową do tortu

 

Żelka truskawkowa do tortu

Magda Kubiś
Żelka truskawkowa ma cudny kolor - naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu.
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska, Polska
Servings 1 żelka o średnicy 15cm

Składniki
  

  • 200 g truskawek
  • 30 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • sok z cytryny opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Truskawki z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  • Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  • Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  • Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.
Keyword Żelka, żelka do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić żelkę z truskawek

 

 

Żelka truskawkowa
Truskawki z cukrem wkładamy do rondelka.
Żelka truskawkowa
Gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
Żelka truskawkowa
Dodajemy sok z cytryny.
Żelka truskawkowa
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
Żelka truskawkowa
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z ciepłym puree z truskawek.
Blaszka przygotowana do Żelki truskawkowej
Foremkę wykładamy folią.
Żelka z truskawek
Puree wylewamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelka truskawkowa
Gotową żelkę truskawkową wyjmujemy z folii.
Żelka truskawkowa
Żelkę z truskawek staramy się wypośrodkować i kładziemy na blat biszkoptu.
Żelka truskawkowa
Uzupełniamy kremem dookoła. Na to nakładamy blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em truskawkowym.
  • W zależności od tego czy mamy w torcie chrupką warstwę, żelkę kładziemy na dolne lub środkowe przełożenie tortu. Żelka położona została na mus ananasowy.
  • Do tortu użyłam przepisu na biszkopt z masłem. Nasączenie to woda z cukrem, cytryną i białym rumem, a drugie nasączenie to syrop z truskawek. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.

Żelka truskawkowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Żelka truskawkowa pin

33 odpowiedzi

    1. Robiłam tak już kilka razy że całe maliny w galaretce służyły mi za warstwę tortu. Ja do galaretki lekko ostudzonej ale wciąż bardzo cieplej dodaje mrożone maliny. Szybko mieszam i kładę bezpośrednio na biszkopt i przykrywam biszkoptem. (Na taka warste wpadlam po zrobieniu ciasta z przepisu na malinowa chmurka) jedynie w około trzeba dac krem jeśli chce się otynkowac tort bo do malin się tynk nie łapie;)

    1. Ja obliczam ilość kremu ze wzoru na pojemność walca o określonej średnicy i wysokości np średnica tortu/walca/ 20 cm a krem robię na wysokość- grubość 3 cm
      więc wg wzoru 10x10x3,14×3= 942 ml kremu czyli 950 ml

  1. Czy żelkę można położyć między musem robionym na bazie kremówki tj.trochę musu potem żelka i przykryć ją resztą musu? Nie zrobi się paćka z musu pod wpływem ciężaru żelki choć jest ona cieniutka?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale