Szukaj

Żelka truskawkowa

Zaraz za żelką z borówki amerykańskiej w kolejce czekała żelka truskawkowa. Tak to zwykle bywa, że kiedy wpadnę w szał eksperymentowania, idzie to jedno za drugim, a moja rodzina rośnie w oczach!

Żelka truskawkowa ma cudny kolor – naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu. Żelka truskawkowa ma wyrazisty i orzeźwiający smak , kojarzący się z latem i wakacjami. Jest to po prostu produkt doskonały i zaręczam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie chcieli szukać nowych połączeń i nowych sposobów na jej wykorzystanie.

Koniecznie spróbujcie w sezonie truskawkowym!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Rondel
Folia spożywcza
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę truskawkową do tortu

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka truskawkowa

Składniki

  • 200 g truskawek
  • 30 g cukru wedle uznania
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody
  • sok z cytryny opcjonalnie

Instrukcje

  1. Truskawki z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem.
  3. Do puree dodać sok z cytryny. Dodałam około łyżeczki.
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać.
  5. Wylać do wyłożonej folią spożywczą formy.
  6. Odstawić do lodówki, aż stężeje - około 2h.

Jak zrobić żelkę z truskawek

AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-2
Truskawki z cukrem wkładamy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-4
Dodajemy sok z cytryny.
AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-5
Robimy puree przy pomocy blendera ręcznego.
AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-6
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z ciepłym puree z truskawek.
AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-8
Foremkę wykładamy folią.
Żelka truskawkowa
Puree wylewamy do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelka truskawkowa
Żelkę z truskawek staramy się wypośrodkować i kładziemy na blat biszkoptu.
AkademiaTortu-Zelka_truskawkowa-12
Uzupełniamy kremem dookoła. Na to nakładamy blat biszkoptu.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica tortu. Tutaj; użyłam formy do tortu o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mój tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany drip’em truskawkowym. Żelka truskawkowa idealnie do tego pasuje.
  • W zależności od tego czy mamy w torcie chrupką warstwę, żelkę kładziemy na dolne lub środkowe przełożenie tortu. Żelka położona została na mus ananasowy.
  • Do tortu użyłam przepisu na biszkopt z masłem. Nasączenie to woda z cukrem, cytryną i białym rumem, a drugie nasączenie to syrop z truskawek. Więcej pomysłów na nasączenia do tortu znajdziecie TUTAJ.
  • Żelka truskawkowa z dodatkiem %? Czemu nie! Smak truskawki w torcie można podkręcić dodatkiem likieru truskawkowego, np do nasączenia biszkoptu.
Żelka truskawkowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Żelka truskawkowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

41 Responses

    1. Robiłam tak już kilka razy że całe maliny w galaretce służyły mi za warstwę tortu. Ja do galaretki lekko ostudzonej ale wciąż bardzo cieplej dodaje mrożone maliny. Szybko mieszam i kładę bezpośrednio na biszkopt i przykrywam biszkoptem. (Na taka warste wpadlam po zrobieniu ciasta z przepisu na malinowa chmurka) jedynie w około trzeba dac krem jeśli chce się otynkowac tort bo do malin się tynk nie łapie;)

    1. Ja obliczam ilość kremu ze wzoru na pojemność walca o określonej średnicy i wysokości np średnica tortu/walca/ 20 cm a krem robię na wysokość- grubość 3 cm
      więc wg wzoru 10x10x3,14×3= 942 ml kremu czyli 950 ml

  1. Czy żelkę można położyć między musem robionym na bazie kremówki tj.trochę musu potem żelka i przykryć ją resztą musu? Nie zrobi się paćka z musu pod wpływem ciężaru żelki choć jest ona cieniutka?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka truskawkowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe